Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Foto komórką - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Foto komórką Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Art 69 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Trafiły się wczoraj dwie sprzyjające okoliczności: koniunkcja Księżyca i Marsa oraz trzygodzinna dziura w chmurach właśnie w czasie jej trwania. Czekając na maximum zbliżenia spróbowałem zrobić kilka zdjątek za pomocą MAK-a i komórki 2 mpx. Wcześniej zrobiłem sobie takie "trzymadełko" które potrafi połączyć większość moich okularów z tel. kom. Można w nim regulować wycentrowanie oraz wzajemną odległość. Dla wygaśnięcia drgań fotki robione są oczywiście przy użyciu samowyzwalacza.
Dwie pokazują Saturna i Księżyc przy pow. 300x a kolejne przy ok. 70x.
Zdaję sobie sprawę że takie astrofoto komórkowe to tylko wstęp przed przyszłym podpięciem jakiejś lustrzanki. Jest to także zabawa - i to przyjemna zabawa. :banan:
Czy można je jakoś poprawić ?

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Zdj_cie000.jpg
  • Załączona grafika: Zdj_cie014.jpg
  • Załączona grafika: Zdj_cie026.jpg
  • Załączona grafika: Zdj_cie007.jpg
  • Załączona grafika: Zdj_cie039.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------
Sky-Watcher MAK 150/1800, refl. Apollo 110/900, refr. Bresser 50/600, Taiga 11x70, BPC 15x50.
-----------------------------------------------------------------------------------------
+1

Guest_JacekPala_*

• Grupa: Guests
Bardzo fajne zdjęcia-chyba nie da się ich poprawić.

Mam jednak kilka pytań technicznych:
1. Czy mogę poznać numer tej komórki :)
2. Czy podczas robienia zdjęć daje sie odebrać rozmowę :)
3. Czy zdjęcia są od razu przesyłane na forum poprzez MMS'a :)
4. Jak się robi Bias frame na telefonach koórkowych i czy możesz pokazać taką przykładową klatkę :)

A tak na poważnie to nawet nie wiedziałem, że do telefonów robią już samowyzwalacze.
0

Użytkownik jest niedostępny   escom 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
A moglbys wrzucic fotke tego trzymadelka? Jestem ciekawy jak to wyglada.
0

Użytkownik jest niedostępny   Art 69 

• Astro-Forum.org

Zobacz postescom, o Jan 21 2008, 05:27, powiedział:

A moglbys wrzucic fotke tego trzymadelka?

Mówisz i masz.

Deseczki mają od strony okularu podłużne wyżłobienie które poprawia jego stabilizację. Element metalowy należy okleić kilkoma warstwami tasmy izolacyjnej chroniącej przed zarysowaniami. ( u mnie jej zabrakło - właśnie się skończyła :ha: ) W okularach w których jest rególowany wysuw muszli ocznej łatwo jest ustawić właściwą odległość od telefonu. W przypadku mojego telesk. ostrość mogę ustawiać zarówno przed podpięciem tel. jak i na jego ekranie z wystarczajacą precyzją.
Przy dokręcaniu śróbki mocującej - nie wskazanejest używanie klucza francuskiego :szczerbaty:

Załączone miniatury

• Załączona grafika: IMG_2735.JPG
  • Załączona grafika: IMG_2734.JPG

Sky-Watcher MAK 150/1800, refl. Apollo 110/900, refr. Bresser 50/600, Taiga 11x70, BPC 15x50.
+1

Użytkownik jest niedostępny   mavvverick 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
a wiec da sie :P
i ma to pewne zalety - mobilnosc, niska waga. W sumie mozna by sie pokusic o opracowanie do telefonow nokii opartych na symbianie, specjalnych oprogramowan do astrofoto - wydluzone czasy etc.. symbiany maja ogromny potencjal, a komorki maja coraz lepsze przetworniki. :) dobry pomysl, kiedy np. nie chce nam sie taszczyc calego sprzetu ze soba, nie nastawiamy sie na astrofoto, ale akurat nas "najdzie" chetka :D
"Tylko dwie rzeczy sa nieskonczone: wszechswiat i ludzka glupota, chociaz co do tej pierwszej nie mam pewnosci" Albert Einstein
0

Użytkownik jest niedostępny   Wi-Tek 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Nie jestem pewien, ale możliwe, że trafisz do księgi Guinessa za sposób wykonania tych fotografii. :Beer:
Jak widać trzeba próbować. Na bezrybiu i rak ryba.
pzdr.
0

Użytkownik jest niedostępny   devart87 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Fajne trzymadełko Art ;)
Swego czasu próbowałem cyknąć Księżyc swoją komórką, trzymaną w dłoni.
http://images24.foto...c0655e030ca.jpg
http://images34.foto...132de0d8a4f.jpg
http://images34.foto...27a3a974031.jpg
i tu taka fotka przykładowa co mi wyszło po połączeniu: barlow 2x > sp 10mm > sp 25mm :D, chciałem zobaczyć czy coś z tego wyjdzie. Nie miałem jak ustawić ostrości bo obie ręce miałem zajęte ;) (25mm i komórkę trzymałem w powietrzu) Nie wiem też jakie powiększenie uzyskałem. Im bardziej oddalałem te 25mm tym bardziej rosło powiększenie i spadała jasność.
http://images32.foto...2c1b926c3b3.jpg
Synta 8" 1200mm; Taurus 380;
Canon EOS 350D; Canon EF 70-300mm IS USM
http://devart.digart.pl/digarty/
Galeria
0

Użytkownik jest niedostępny   HAMAL 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
Genialne :) Takie astrofoto często sprawia największą radość ^_^
0

Użytkownik jest niedostępny   Wilga Hubert 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
To i ja dorzucę coś od siebie. Zdjęcia z ręki.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: DSC00123.JPG
  • Załączona grafika: DSC00154.JPG
  • Załączona grafika: DSC00158.jpg
  • Załączona grafika: DSC00164.JPG
  • Załączona grafika: DSC00448.JPG

0

Użytkownik jest niedostępny   Iro 

• Astro-Forum.org

Zobacz postHAMAL, o Jan 26 2008, 02:35, powiedział:

Genialne :) Takie astrofoto często sprawia największą radość ^_^

Święta prawda !!!

pamiętam jak piotr_s mnie zapalił do astro, pomimo świadomości, że astrofoto wymaga kasy i sprzętu, próbowanie było silniejsze ode mnie. Poniżej 4 fotki księżyca zrobione z Canona A70 przez lornetkę Tento 7x50: 1-2. z 2005 r., 3-4 zaćmienie księżyca we wrześniu 2006 ;). I nie zapomnę, ile satysfakcji dało mi to, że w ogóle udało się tam coś dojrzeć na tych zdjęciach.

1. Załączona grafika: moon1.jpg 2. Załączona grafika: moon2.jpg
3. Załączona grafika: moon_ecl_1.jpg 4. Załączona grafika: moon_ecl_2.jpg

Z drugiej strony przyznam, że patent z komórką zabił mnie, w pozytywnym tego słowa znaczeniu, bo to oznacza, że fantazja (ta pozytywna) w narodzie nie wyginęła. Oby tak dalej... lepiej... wyżej...

Pozdrawiam

Iro
para oczu ,Tento 7x50, Synta 8"
0

Użytkownik jest dostępny   bamus 

• Astropolis.pl
a co jakby komorka zrobic avi, zamiast zdjecia? daloby sie lepiej pozniej obrobic?
pozdrawiam, Adam

EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
Skywatcher Field Flattener
Opticron Aspheric WA ZWCF GA 8x40
APT
0

Użytkownik jest niedostępny   zbignieww 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Odświeżę trochę temat...Moja zabawa w tej materii, po raz pierwszy w życiu, może jeszcze kiedyś pokuszę się o foto w ognisku czy afokalnie, oczywiście już nie komórką...

Zachód Słońca obserwowany i uwieczniony z miejscowości Skalice, blisko Łysej Góry / Lysa Hora / w czeskich Beskidach w maju b.r. MIeliśmy tam spotkanie z...dobsonem UK 500 mm !

Nokia 6720, lorneta sky master 25x100 bez filtru słonecznego - niżej klika fotek, w tym pierwsza bez lornetki.

Może jeszcze ciekawostka z tym związana: widnokrąg był daleko a skoro tak, to blisko horyzontu - co owocowało mocnym "odfiltrowaniem" atmosferą, kolor tarczy krwisto-czerwony - więc spróbowałem b.ostrożnie popatrzeć przez lornetę bez jakiegokolwiek filtru. Jeszcze przed chowaniem się tarczy... Bardzo ostrożnie zbliżałem się ramieniem żurawia w kierunku tarczy i widząc że światło nie "szaleje", nie oślepia, w pewnym momencie wskoczyłem na tarczę. Widok niesamowity, fotki tego absolutnie nie oddają. Obciążenie oczu nie większe, niż Księżyca w pełni tą samą lornetą, czescy koledzy też oglądali.

Ale absolutnie nikomu takich eksperymentów nie polecam, było to moje ryzyko, pod kontrolą miałem właściwie tylko to zbliżanie się do tarczy.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Lysa Hora, nadajnik

Użytkownik zbignieww edytował ten post 27 listopad 2011 - 23:29

SW ED 80/600 na AZ4, SC 150/1500 na cg5 goto, Synta 10",Sky Master 25x100, Vixen 9x63, nasadka bino WO
http://www.zam.fme.v...lipse/index.htm
http://deepskycolors...45Ngc1499WF.jpg
+1

Użytkownik jest dostępny   szuu 

• :-)

Zobacz postzbignieww, o 27 listopad 2011 - 23:26 , powiedział:

Ale absolutnie nikomu takich eksperymentów nie polecam, było to moje ryzyko, pod kontrolą miałem właściwie tylko to zbliżanie się do tarczy.

myślę że nie ma się co bać, skoro w danych warunkach słońce gołym okiem nie oślepia to przez lornetkę też nie oślepi.
oglądałem tak kiedyś plamy na słońcu, potwierdzam, wrażenia jedyne w swoim rodzaju :) no ale musza się trafić odpowiednie warunki "filtrujące" co się nie często zdarza
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

Użytkownik jest niedostępny   zbignieww 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
...i jeszcze kilka fotek z pomocą ED 80/600 :

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Użytkownik zbignieww edytował ten post 28 listopad 2011 - 11:39

SW ED 80/600 na AZ4, SC 150/1500 na cg5 goto, Synta 10",Sky Master 25x100, Vixen 9x63, nasadka bino WO
http://www.zam.fme.v...lipse/index.htm
http://deepskycolors...45Ngc1499WF.jpg
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1