Chciałem się podzielić efektem mojej wczorajszej superkrótkiej sesji obserwacyjnej. Pogoda wieczorem była znośna (ICM pokazywał chmury wysokie, ale na oko wydaje mi sie, że niebo w Wa-wie było raczej lekko ‘zanieczyszczone’ altostratusami), więc postanowiłem się zasadzić na jakiś układ podwójny i sprawdzić czy taka walka z centrum miasta ma sens. Nie bawiłem się nigdy wcześniej w to, więc miała to być okazja na zdobycie nowych doświadczeń. A więc...
Po przewertowaniu “Nieba na weekend” i sprawdzenia tego co będzie na niebie, wybór padł na ciekawy układ podwójny – Epsilon Bootis (Izar). Obiekt całkiem ciekawy, bo składający się z dwóch silnie kotrastujących gwiazd (jednej jasno pomarańczowej o jasności circa 2.5 mag, jeśli mnie pamięć nie myli, i drugiej niebiesko-zielonej o jasności circa 5 mag).
Maka wystawiłem na balkon ok. 20, potem poszedłem robić swoje, a za obserwację wziąłem się ok 22:40. Obiekt znalazłem bez problemów, w końcu jest bardzo jasny.
Na Maka założyłem odraszacz, żeby wyeliminować jakieś zagubione wiązki światła pochodzące z balkonów sąsiadów. Na kątówkę założyłem filtr neodymowy Baadera, który liczyłem, że pomoże w obserwacji. Wkręciłem go w kątówkę a nie okular, bo zacząłem od vixenowskiego zooma, który jakoś kiepsko współpracuje z filtrami jeśli są wkręcone w okular – nie zastanawiałem się dlaczego. W każdym razie zoom nie poradził sobie z tym obiektem. Przy ustawieniu na 8mm dawał powiększenie ok x188. Przerzuciłem się więc na NLV 7mm, który daje powiększenie ok x214. I tu odniosłem sukces. Obie gwiazdy wyraźnie rozdzielone. Kolorki, ku mojej radości, pięknie widoczne. Obraz trochę latał – nie wiem czy to kwestia kiepskiego wychłodzenia, bo nie zdjąłem wcześniej dekli (a nawet w środku zimy telep po takim czasie był zawsze idealnie wychłodzony), czy może seeingu. Pewnie tego drugiego. Postanowiłem potem jeszcze sprawdzić czy w/w filtr Baadera pomaga na tym obiekcie. Dla porównania, wykręciłem go z kątowki. I ku mojemu zaskoczeniu przerwa między gwiazdami była lepiej widoczna bez filtra, ale obraz jakby bardziej pływał. Hmm. Kolorki raczej takie same. Summa summarum, obiekt bardzo ciekawy. Polecam.
Ja nabrałem ochoty na taką zabawę, więc mam pytanie do koleżenstwa - jakie inne ciekawe, mocno kontrastujące, układy wielkrotne byście polecili?
Pozdrawiam,
Użytkownik MaciekC6N edytował ten post 26 maj 2008 - 10:10
Zaloguj się

Do góry