Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Kupiłeś lornetkę? Podziel się wrażeniami! - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (7 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Kupiłeś lornetkę? Podziel się wrażeniami! ...apel do wszystkich użytkowników.

Użytkownik jest niedostępny   xinins 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postadam_k27, o 24 kwiecień 2012 - 08:42 , powiedział:

Tak jak napisałeś jest to gadżecik. Niedrogi i zmieści się do kieszeni. Jak ktoś lubi gadżety to pewnie taki drobiazg sprawi mu dużo radości. Natomiast co do zastosowań praktycznych tegoż cudeńka - apertura (25mm) jest conajmniej śmieszna jak do zastosowań astro. Do podglądania ptaków w słoneczny dzień od biedy pewnie się nada. Tyle że nie będzie widoku trójwymiarowego jak w lornetce. Z wysyłką wyszła ci cena zbliżona do lidletki. Lidletka ma dwukrotnie większa aperturę czyli zbierze czterokrotnie więcej światła pojedynczym obiektywem. Czyli w sumie zbierze ośmiokrotnie więcej światła, bo przecież umożliwia patrzenie obuoczne dzięki dwóm obiektywom. Za 59 złotych widziałem chyba w jakimś supermarkecie zabawkowy teleskop o aperturze 40mm. Ten zabawkowy teleskop też miażdzy twoją lunetke pod względem ilości zbieranego światła i zasięgu gwiazdowego, zbierając prawie trzykrotnie więcej światła. Do tego umożliwia zmianę okularów, czyli zmienne powiększenia i ma w komplecie jakiś mini statyw. Z praktycznego więc punktu widzenia zakup tej lunetki o której piszesz do zastosowań astro mija się z celem.

W zupełności masz rację , że do zastosowań astro mija się z celem . Tylko że ja nigdy nie napisałem o zastosowaniu TEGO GADŻECIKU do celów astro . Dobrze , że nie napisałeś jak negatywny wpływ ma tak niewielka ogniskowa , a o braku możliwości podpięcia pod statyw już nawet nie wspomnę ; a przepraszam - wspomniałem .
Pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   tomekz 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Dotarła do mnie Delta Optical SkyGuide 15x70, o której pisałem parę postów wyżej.

Wczoraj były fajne warunki by się pogapić w niebo, więc pierwsze wrażenia są:
- lornetka sprawia wrażenie solidnej, zdecydowanie sztywniejszej niż TPL 15x70, o którym pisałem wyżej,
- wyczernienienie nie jest idealne, coś się tam po bokach tubusów świeci
- jeden z okularów (nie ma centralnej regulacji ostości) chodzi wyraźnie ciężej jak drugi,
- mostek (rozstaw źrenic) reguluje się płynnie, chociaż IMO ze zbyt małym oporem - na tyle małym, że przy kręceniu okularem zmienia się rozstaw źrenic
- osłony okularów za twarde i niewygodne - mnie zdecydowanie gniotły w nos (mam za duży ?:g:)

Co do obrazu:
- na jasnej krawędzi Księżyca wyraźna aberracja w kolorze żółto-zielonym
- odblaski od Księżyca mocne ale nie mam porównania od innych lornetek podobnej wielkości, więc to subiektywne odczucie.
- gwiazdki punktowe, na ile taki okularnik jak ja może to oceniać.

Na razie obserwowałem bez okularów. Już po złożeniu statywu i zwinięciu sprzętu dopatrzyłem się, że można te osłony oczodołów wywinąć.
Następna próba będzie w okularach. Spróbuję też dokręcić ten mostek.

Ogólnie jestem zadowolony. Lornetka sprawia lepsze wrażenie od TPL -i którek oglądałem i od mojej bazarowej 60x60 B)
Na długi weekend już planuję wypad pod ciemne niebo.
+1

• Astro-Forum.org
  • PipPip
No i stało się . Przełomowy moment w mojej astro-amato-karierze . Przede wszystkim udało mi się przekonać moją małżonkę (a to już nie lada wyczyn) do zakupu lornetki , ( i tu zacytuję mą połowicę )„i po co ci następna” .
To , że poprzednia żarzyła „pięknym” rubinem w pryzmatach Bk7 , to przecież NIE ISTOTNE ; ale po negocjacjach doszliśmy do kompromisu .
Zakupiona lornetka to docter nobilem 15x60 . Szczerze powiedziawszy to nie mam za bardzo porównania jej z czymś innym (mojego starego opticama10x50 nie biorę pod uwagę) a także (tu pełny żart) : monokularu tasco 10x25 .
Teraz na poważnie . Przesyłkę otrzymałem wczoraj po południu . Już pierwszy kontakt z lornetką (wzrokowy) mówi , że jest to porządna „maszyna” , a po wzięci do rąk jedynie utwierdzamy się w tym przekonaniu .
Niestety tylko we dwoje spędziliśmy zaledwie godzinę (i to lekcyjną) i w tym tygodniu nie zanosi się na więcej (zwłaszcza nocą) . Jedno co mogę powiedzieć to to , że obraz jest zachwycający : „mocny” , jasny , bez śladów jakichkolwiek zniekształceń czy aberracji chromatycznej . Niemniej jednak nadmienić muszę , iż spoglądałem w biały dzień , a w porównaniu z moją poprzednią lornetką (którą oczywiście mam) to obraz był IDEALNY .
Bardzo chciałbym , aby wypowiedział się ktoś , kto ma pojęcie o lornetkach (moje pojęcie cały czas jeszcze raczkuje) i zna ten model , wtedy wiedziałbym na co zwrócić szczególną uwagę przy obserwacjach .
Nie mogę się doczekać obserwacji nocnej , ale w tym tygodniu niestety to wykluczone .
Z góry nadmieniam , iż nie chodzi mi o „pieśń chwalebną” , a konstruktywna krytyka jest jak najbardziej mile widziana .
P.S.
Trochę niestandardowa ta moja relacja , ale zapewniam , że jak najbardziej szczera .
Pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   tygryso 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

ale w tym tygodniu niestety to wykluczone

zarezerwuj sobie następny bo to juz chyba ostatni (przed początkiem sierpnia) do sensownych obserwacji
+1

Użytkownik jest dostępny   Alice 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Fakt, Słońce w czerwcu oświetla górne krańce atmosfery (ktoś wie dokładnie jakie to wysokości?), a świadczą o tym bardzo jasne przeloty ISS w samym środku nocy :D
0

Użytkownik jest niedostępny   tygryso 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
chodzi o tzw "białe noce astronomiczne", które występuja w naszym kraju (jedynie na krańcach płd-wsch Słońce "chowa się" prawie całe pod horyzont ( brakuje 0,5 stopnia do strefy braku "białych nocy" czyli 18 stopni pod horyzontem)

na płn, a chyba szczególnie u mnie, gdzie mieszkam prawie na 2 krańcu w czasie przesilenia letniego Słońce nie schodzi poniżej 12 stopni i mam teoretycznie "białe noce" od teraz do pierwszych dni sierpnia (tak około)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
U mnie i tak szału nie ma , a teraz gdy dzień jest coraz dłuższy to już w ogóle , ale zbytnio mnie to nie przeraża (już się przyzwyczaiłem) . Czekam po prostu na "dobre" niebo i będę "łykał co popadnie" . Przede wszystkim , to chciałbym sprawdzić możliwości mojego nabytku , a później ; cóż mam całe życie na rozwijanie skrzydeł , więc czasu (mam nadzieję) jeszcze "trochę" zostało . :yes:
0

Udostępnij ten temat:

• (7 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7