Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Nibiru - Planeta X - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (9 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nibiru - Planeta X zerknij to sie dowiesz ;P Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Denis 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Przypomniało mi sie dziś o bardzo starym temacie :Boink:
dużo ludzi na świecie nie jest swiadomych istnienia takowej planetki (o ile istnieje :mellow: ) to
zapewne doskonale im mówi liczba 2012 :szczerbaty:

Obecne obliczenia potwierdzają zaburzenia orbita Urana i Neptuna. Dr. Thomas C. Van Flandern, astronom z United States
Naval Obserwatory twierdzi, że mogą być powodowane przez pojedynczą
nie odkrytą planetę. Obliczył on, że dziesiąta planeta powinna być dwa do pięć razy większa od Ziemi i mieć
bardzo eliptyczną orbitę za orbitą Plutona. Ciekawa teoria, daje wiele do myślenia.

Jak podał "New York Times" z 19 czerwca 1982 roku coś daleko poza znanym nam system słonecznym
wydaje się pociągać Urana i Neptuna. Jakaś siła grawitacji powoduje perturbacje w orbitach tych planet.
Jej źródłem może być długo poszukiwana planeta X. Ostatnimi czasy przeszukiwanie nieba zaprowadziło
do odkrycia w 1930 roku Plutona, dziewiątej planety :unsure:

Dodaj obrazek

Planeta Nibiru, zwana też planetą X zmierza ku naszemu układowi słonecznemu. O planecie już wiadomo od
1978 roku kiedy poraz pierwszy ją odkryto. Do dnia dzisiejszego nielicznie o niej wiedzą. Dlaczego?
Sprawa jest prosta, szukuje nam się w najlepszym wypadku mały kataklizm na ziemi ( trzęsienia ziemi,
super tsunami, ogromne anomalia pogodowe itd ) w najgorszym... no coż niestety musimy założyć
najgorsze. Sama orbita Nibiru przebiega co prawda troszke od ziemi i teoretycznie nie ma szans żeby
uderzyła w ziemie (obliczenia matematyczne), ale wraz z Nibiru mamy 7 innych problemów. Pisze 7
ponieważ na dzień dzisiejszy nie mamy pewności ile ma planeta X księżyców. Obserwuje się 7 obiektów
poruszających się koło niej. Trzy z nich stosunkowo blisko samego Nibiru i 4 bardziej oddalone. Mam wielką
nadzieje, że te cztery oddalone nie są z nią związane ponieważ mogłyby zrobić spustoszenie w układzie
słonecznym. W naszym układzie słonecznym znajduje się tak zwany "pas asteroid". Naukowcy wysunęli
teorie, że mógł on powstać podczas którejś z wizyt 12 planety układu słonecznego (Nibiru) a dokładnie po
kolizji z jednym z jej księżyców. Nibiru odwiedza nas co 3600 lat, dlatego można znaleść już zapiski w
starożytnych zapiskach i rysunkach po ostatniej wizycie.

Nibiru najbliżej ziemi znajdzie się w roku 2012. Z góry można założyć że jej najbliższe położenie względem
ziemi nastanie wraz z datą 12 grudnia 2012. Co ta data nam mówi? Chyba każdy z nas wie.
Planeta X jest już widoczna gołym okiem! Niestety nie jest to wszystkim dane. W chwili obecnej mieszkańcą
południowej półkuli ( stąd też specjalne instalacje i teleskopy na biegunie południowym zbudowane przez
organizacje rządowe) W kolejnych latach będzie widoczna na wysokośći połnocnej Brazylii, następnie w 2010
na wysokości geograficznej Florydy (USA), potem Wysokość Madrytu i 2011 do 2012 na wysokości Polski. W
tym momencie będzie już olbrzymem na niebie. :huh:

Dodaj obrazek

Ludzie antycznego świata kojarzyli okresowe zbliżanie się 10 planety za oznakę wielkich wstrząsów, wielkich
zmian, nowej ery. Mezopotamskie teksty mówią, że okresowe pojawianie się planety w wyniku zbliżania się
jej orbity do Słońca, potrafili oni przewidzieć z dużą dokładnością. W Starym Testamencie wzmianki o takim
zbliżeniu się 10 planety to okres deszczu, trzęsień ziemi i innych kataklizmów. W biblijnych ustępach
znajdziemy, podobnie jak w ich Mezopotamskich odpowiednikach, wzmianki o znajdującej się w sąsiedztwie
Ziemi olbrzymiej planecie, oddziaływującą ogromną siłą grawitacji. Wtedy słowa proroka Izajasza mówiące o
przybyszu z dalekiego Nieba, przybywającym by zniszczyć Ziemię mogą stać się bardziej zrozumiałe. :blink:

Bardzo duzo słyszy sie o różnego typu ruchach (oczywiście słyszą to osoby który dopuszaczają taką
możliwość :szczerbaty: ) jak Projekt Cheops i różne inne rzedsiewzięcia typu "na ratunek Ziemi" xD

mi sie wydaje że we wszystkim jest troszke prawdy,
wiekszość osób z "zerową" wiedzą o astronomii czy kosmologii powalają temat jako fikcyjny

a co Wy o tym sadzicie ??

wg mnie skierować hubble'a i wszystko sie wyjaśni :lol:

wypowiadać sie, dalej :szczerbaty:
0

Użytkownik jest niedostępny   .przemas. 

• Astrofizyk
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Te foty to skąd?
10x50, Newton 4,5" i lustro 40" w łazience :)

Wizual ponad astrofotografię!
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
orbita planetki
http://www.purezc.com/forums/lofiversion/i...p/t34841-0.html
gdzie tylko nie widziałem orbity to wszystkie są bardzo podobne ;P
to mi było obojetnie którą wsadze :)

a foty planeto-kometo czegoś to z grafiki google,
gdzies widiałem ją wraz z jakimś artykułem piszącym o jakiś naukowcach co
coś chcieli znaleść, dlatego szukałem jej tylko w google :unsure:

Użytkownik Denis edytował ten post 01 sierpień 2008 - 23:54

0

Użytkownik jest niedostępny   .przemas. 

• Astrofizyk
Gogiel pokazał coś takiego:

http://forum.pclab.pl/t323387.html
10x50, Newton 4,5" i lustro 40" w łazience :)

Wizual ponad astrofotografię!
0

Użytkownik jest niedostępny   Kuba J. 

• Nigdy nie mów nigdy
  • Zobacz blog
Cofam to co powiedziałem. Nie doczytałem do końca. Zwracam honor :Salut:

Patrząc teraz na wyniki wyszukiwania w "Google Grafika" z hasłem "Nibiru" znalazłem cały rój zdjęć. Ludziom odbiło. A jestem ciekaw co tam u naszych panów "Paranormalnych.pl" :szczerbaty:

Użytkownik Kuba J. edytował ten post 02 sierpień 2008 - 00:14

Powrót do czynnej astronomii? Może w wakacje...

Nowe fotograficzne miejsce w sieci - kadrowani.blogspot.com
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
mi sie wydaje ze przedstwilem troszeczke wiecej materiałów niz tam :mellow:
choć mogłem jeszcze 4x tyle, :huh: mniejsza z tym

(szukałem tu http://images.google...hp?hl=pl&tab=wi )

też jestem bardzo ciekawy xD chyba jak bede miał kilka minut to zajrze do nich xD

Użytkownik Denis edytował ten post 02 sierpień 2008 - 00:17

0

Użytkownik jest niedostępny   szuu 

• :-)

Zobacz postDenis, o Aug 1 2008, 23:31, powiedział:

wiekszość osób z "zerową" wiedzą o astronomii czy kosmologii powalają temat jako fikcyjny

raczej odwrotnie - większość osób z zerową wiedzą jest skłonna przyznać że "coś w tym jest" - natomiast ci którzy wiedzą cokolwiek o układzie słonecznym, astronomii, itp. włożą to między bajki :)
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

Użytkownik jest dostępny   Adam_Jesion 

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Administrator
No to dajcie współrzędne i cyknę Wam Nibiru z płd. stronki ziemi. Żaden problem. Czekam...
Adam Jesionkiewicz

Dołącz do mnie na: Twitter oraz Astrofotografia@Facebook
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org

Zobacz postDenis, o Aug 1 2008, 21:31, powiedział:

...O planecie już wiadomo od 1978 roku kiedy poraz pierwszy ją odkryto. Do dnia dzisiejszego nielicznie o niej wiedzą. Dlaczego?
Sprawa jest prosta, szukuje nam się w najlepszym wypadku mały kataklizm na ziemi ( trzęsienia ziemi,
super tsunami, ogromne anomalia pogodowe itd ) w najgorszym... no coż niestety musimy założyć
najgorsze....
...Planeta X jest już widoczna gołym okiem! Niestety nie jest to wszystkim dane. W chwili obecnej mieszkańcą
południowej półkuli ( stąd też specjalne instalacje i teleskopy na biegunie południowym zbudowane przez
organizacje rządowe) W kolejnych latach będzie widoczna na wysokośći połnocnej Brazylii, następnie w 2010
na wysokości geograficznej Florydy (USA), potem Wysokość Madrytu i 2011 do 2012 na wysokości Polski. W
tym momencie będzie już olbrzymem na niebie.

Astronomia (nie astrologia!!!) czy to profesionalna, czy też amatorska ma to do siebie, że ciężko coś ukryć w papierkach, jeśli można to zobaczyć przez teleskop.
Skoro tą planetę odkryto w 1978 roku, to przepraszam, ale co ją zasłania przed wzrokiem amatorskich teleskopów? Zwłaszcza teraz, kiedy widać ją podobno gołym okiem?
Na południowym biegunie zbudowano "instalacje i teleskopy" do obserwacji Nibiru, ale jeśli ona będzie za jakiś czas widoczna w Polsce to za cholere nie zobaczą jej na południowym biegunie! :ha:
Poza tym widać że osoba, która pisała te bzdury, nie wie nic o astronomi (nie astrologii!!!).
Bo jakiej wielkości musiało by być ciało niebieskie, które podobno najbliżej słońca będzie na wysokości pasa planetoid żeby na ziemskim niebie było olbrzymie? Toż to musi być planeta wielkości Jowisza lub większa! Czyli gazowy olbrzym!
To takie moje nocne przemyślenia...
Poszukałem troszkę na sieci informacji na ten temat i znalazłem tylko jakieś zlepki bzdur, bez jakichkolwiek potwierdzeń i naukowych dowodów.
Sorry, ale nie widzę powodów dla których amatorzy astronomi z półkuli południowej mieliby nic na temat nowej planety widocznej na niebie nie mówić czy nie pisać! O nowej komecie piszę się od razu, więc co mamy w tym przypadku - globalną cenzurę????
To taka moja "nie naukowa" opinia.
Pozdrawiam :Beer:

P.S.
Adam jeśli tylko znajdę na sieci współrzędne tej "planety" to zaraz Ci wyślę :szczerbaty:
Ale wiem że ich nie znajdę :D

Użytkownik Piotrek L. edytował ten post 02 sierpień 2008 - 01:47

0

Użytkownik jest niedostępny   kanarkusmaximus 

• Astrohultaj
Te foty są z Hubble'a albo czegoś podczerwonego, ale przedstawiają coś zupełnie innego - mianowicie V838 Monocerotis.
http://heritage.stsc...ges/s0502aw.jpg

Więc wrzucenie tego do wątku o jakiejś rzekomej planecie jest błędem.

Jeśli w ogóle ta 'planeta' istnieje, w co wątpię to nie ma księżyców - powód? Duża ekscentryczność i rzekome bliskie spotkania z Jowiszem. W końcu to Jowisz jest odpowiedzialny za to, że nie ma w pasie planetoid żadnej planety. Na dodatek, jeśli peryhelium Niburu miało przebiegać w okolicach pasa planetoid, to raczej już od kilku lat obiekt ten byłby namierzany. Aha, i o spisku mowy nie ma, bo systemy przeszukujące niebo należą do różnych państw / instytutów naukowych.

Tekst o widocznościach jest wyjątkowo żenujący. Brak jakichkolwiek obliczeń matematycznych na temat 'Niburu'.

Dajmy se pliss spokój z tym tematem. To nie jest forum paranormalne. Po co wklejać głupawe teksty?
Postaw mi horoskop, prosze! / Picuś glancuś to ja. / Kto bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamulcem. / Fan Bródstocka. / Bynajmniej nie kanarkusmarksistus! / Tak, to ja zjadłem szarlotkę! / Cwaniak ewolucyjny. / Kim jest kanarkusminimus? (edit - ta zagadka została wyjaśniona) / Moje alter ego w sieci się nawaliło. / 'Kanarkus też? A jednak... mówiłem...' - czyli jestem be. / O nic nie pytajcie - ja nic z tego wszystkiego i tak nie kumam. / Nie można mi ufać, ponieważ są we mnie rodzinne geny adwokackie. / Lansuję się na dobrego wujka. / Jestem pozbawiony kręgosłupa moralnego, a mój spaczony umysł wychowały media. /
0

Zobacz postkanarkusmaximus, o Aug 2 2008, 01:50, powiedział:

Te foty są z Hubble'a albo czegoś podczerwonego, ale przedstawiają coś zupełnie innego - mianowicie V838 Monocerotis.
http://heritage.stsc...ges/s0502aw.jpg

ooooo dzięki! :notworthy:
właśnie miałem pytać czy ktoś wie co to jest, bo spodobało mi się że jakiś obiekt tak szybko zmienia wygląd!

Zobacz postkanarkusmaximus, o Aug 2 2008, 01:50, powiedział:

Więc wrzucenie tego do wątku o jakiejś rzekomej planecie jest błędem.

to nie błąd - tylko taka konwencja rodem z "Faktu" - pisząc o kosmosie wybieramy ładny obrazek z kosmosu żeby wprowadzić nastrój... :Boink:
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

Użytkownik jest niedostępny   Kamil D. 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Z Wikipedii:

Obecnie NASA odkryła planetę karłowatą o trajektorii częściowo podobnej do powyżej opisanej i nazwano ją Eris. Peryhelium jej orbity wynosi 38 j.a., a zatem nie przecina ona naszego układu planetarnego, którego najdalszy obiekt Neptun posiada aphelium równe 30 j.a. Także okres obiegu wokół Słońca nie odpowiada zapiskom sumeryjskim, gdyż wynosi 578 lat.

Pod hasłem "Nibiru".
0

potem Wysokość Madrytu i 2011 do 2012 na wysokości Polski. W
tym momencie będzie już olbrzymem na niebie.

Obecnie NASA odkryła planetę karłowatą o trajektorii częściowo podobnej do powyżej opisanej i nazwano ją Eris. Peryhelium jej orbity wynosi 38 j.a.,

częściowo podobna trajektoria! :ha:
0

• Astro-Forum.org
No to żeby było śmieszniej, to zobaczcie sobie Najnowsze, szokujące zdjęcia Nibiru (Planety X) z 22.05.2008 :blink:
Jakiś niby pracownik SPT daje do internetu film ze zdjęciami rzekomej planety Nibiru...
Ok, fajnie! Tylko dlaczego ten specjalista (pracujący w obserwatorium astronomicznym) tak bardzo chce ostrzec świat przed niebezpieczeństwem a nie podaje współrzędnych, gdzie tak gwiazda niby jest :ha:
Najlepszy jest jednak tekst:
"Zdjęcia wykonane z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego pokazują Nibiru wraz z pięcioma otaczającymi satelitami, które akurat znalazły się w pobliżu.".
Co za szczęście! Możemy zobaczyć księżyce Nibiru, bo np za miesiąc owe księżyce wejdą na inną orbitę i nie będzie ich widać :ha: :ha: :ha:
Tak na marginesie, to ciekawe co tak na prawde te zdjęcia przedstawiają i czy wogóle te zdjęcia zrobił jakiś teleskop czy po prostu to jest dzieło grafika, który w życiu teleskopu nie widział. :lol:
0

Użytkownik jest niedostępny   wolforzech 

• Astro-Forum.org
May God be with you all... :Beer:
Mateusz Orzechowski
0

• Nigdy nie mów nigdy
  • Zobacz blog
Ta cała Nibiru to czysty żart. :ha: Dowody przeczą same sobie, a jako że jest grupa ParaNIEnormalnych ludzi, którzy będą szerzyć postrach wśród ludu szarego, to zawsze będziemy mogli znaleźć "2012- Koniec Kalendarza Majów- Konieć Świata. Ludzie ratuj się kto może". :ha: :ha: :ha:

0

Użytkownik jest niedostępny   Lars 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Gdyby ktoś chciał się pośmiać to zapodaję linka : http://www.orion2012.pl/

Zastanawiam się jak u ludzi może występować tak wielki brak zdolności logicznego myślenia. Np.

1) Swoje przekonania argumentują przepowiedniami Majów ( którzy byli tak mili i dali nam dokładną datę :ha: ) oraz cytatami z Biblii, w której jest przecież napisane, że tylko Bóg zna datę końca świata. Apokalipsa św. Jana NIC nie wspomina o 2012 roku. Krótko mówiąc, korzystają z dwóch, sprzecznych sobie źródeł.
2) Skoro swoje przekonania czerpią z przepowiedni starożytnych kapłanów, to zapewne uważają, że katastrofa 2012 r. będzie miała wymiar nadnaturalny/boski , więc jakiekolwiek plany przetrwania nie mają szans. Szkoda. :szczerbaty:
3) Twierdzą, że ich teorie mają potwierdzenie naukowe. Nie podają materiałów źródłowych, jedynie linki do własnych stron na których nic nie ma.

Dla mnie to tylko kolejna teoria spiskowa, która nie sprawdzi się, tak jak wszystkie inne. Przynajmniej będzie się z czego śmiać rankiem 23 XII 2012 :ha: :ha:

Pozdrawiam,
Kuba
0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Śmiać można się już dzisiaj, nie ma co czekać do 2012, czy któregoś tam...

Żenująca jest ludzka głupota, z którą spotykamy się na co dzień. Współczuje milionom ludzi, którzy nakręcani są przez pomylone i zachłanne jednostki (one akurat są świadome swojej ściemy - reszta już niestety nie). Zwróćcie uwagę, co robią tamtejsi gooru, którzy to rozprzestrzeniają. Sympozja, występy, książki, prelekcje... filmy. Łatwo stać się oświeconym gooru - jak widać na załączonym przykładzie.

Zobaczcie ile ludu przychodzi na takie "prezentacje". Kiedy ważne prelekcje naukowe potrafią świecić pustkami, a na pewno w wymiarze amatorskim, to jak coś jest o ufo, nibiru, tarocie, etc. to sale pękają w szwach. Buuu...

Dlaczego tak łatwo ludziom wierzyć w skomplikowane kłamstwa, miast w prostą prawdę?

Kolejny raz proszę o podanie współrzędnych. Mam dostęp do teleskopów na płd. półkuli, mogę sfotografować dowolny obiekt.

Jak fanatyk wybrnie z takiego argumentu? Dlaczego nie będzie mógł mi podać współrzędnych?
Adam Jesionkiewicz

0

• Astro-Forum.org
No jak to wytłumaczą? No przecież nie możesz zobaczyć tej planety bo ona jest "ciemną gwiazdą" :ha:
Niestety mimo tego że żyjemy w XXI wieku, poziom wiedzy na tematy naukowe jest coraz gorszy.
Ci pseudonaukowcy, którzy produkują te bzdury, cały czas przekonują że mają rację bo... mają racje :szczerbaty:
ZERO FAKTÓW, ZERO POTWIERDZEŃ NAUKOWYCH JEDYNIE JAKIEŚ SZALONE TEZY, KTÓRE MOŻNA OBALIĆ MAJĄC PODSTAWOWĄ WIEDZĘ W DZIEDZINIE FIZYKI!!!!
Ten wątek zapewne umrze śmiercią naturalną, ale przynajmniej może kiedy ktoś wpisze w google czarodziejskie hasło "Nibiru" to dotrze do tego wątku i może po przeczytaniu nie da się ogłupić.
Sam chciałbym się dowiedzieć jakie to współrzędne ma ta "planeta", którą podobno już widać gołym okiem :lol:

Link który podał Lars (co by się pośmiać) jest po prostu zwalający z nóg... :blink:
Nigdy nie czytałem większych bredni.
0

Użytkownik jest niedostępny   Ori2711 

• szef wszystkich szefów...
  • Zobacz blog
  • Grupa: Moderator
Co za bzdury. Jak zobaczyłam Monocerosa jako obraz tej wątpliwej planety, to myślałam, że pogryzę laptopa :angry: .

Jak można byc tak ograniczonym i wierzyć w te bzdury :unsure: ?

Ludzie opamietajcie się, widać niektórym nie tylko Słonko się wczoraj zaćmiło... a jeszcze inni żyją w permanentnym stanie zaćmienia... umysłu :szczerbaty: .

pozdrawiam

Ori
Taurus 270mm, pół wiadereczka ;) Naglerków oraz Canon 350D i 1000D.

Wizual rulez, tylko dajcie ciemne bezchmurne niebo... i czas aby to wszystko wykorzystać.

Badania socjologiczne - Jak Pan myśli, co jest w dzisiejszych czasach większym problemem: niewiedza, czy obojętność? - Nie wiem, nie obchodzi mnie.
0

Użytkownik jest niedostępny   Krawat 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
To jest jakaś żenada... Wszyscy o tym trąbią, a nie ma żadnych naukowych dowodów na istnienie jakiejś-tam-Niburu.
Na pierwszy rzut oka widać że to stek bzdur i pseudonaukowy bełkot.

My- jako astroamatorzy, mamy ten komfort i wiemy że to nieprwda- wystarczy tylko zerknąć na zdjęcia v838 Monocerotis, ale co mają powiedzieć zwykłe, szare ludziki? Ślepo uwierzą we wszystko co powie taki guru, zacznie się niepotzebna panika... Założę się że w pażdzierniku 2012 zaczną rozpowiadać, że Wenus to jest ta cała Niburu-czy-jak-jej-tam, bo akurat będzie świeciła z mocą -4 mag...

A właściwie, to ciekawi mnie jedno- co napiszą te wszystkie strony dzień po rzekomym końcu świata? Że im coś nie wypaliło? B)

PS. A Majowie nie umieli/nie chciało im się liczyć dalej niz 2012 :P

Użytkownik Krawat edytował ten post 02 sierpień 2008 - 15:12

Synta 8", NLV6mm, Scopos 30mm, UHC-s i parę innych pierdółek ;)

http://krawat93.deviantart.com/
0

tego typu sensacyjnych opowieści nie można powtrzymać - jest to coś podobnego do religii: po prostu nie da się udowodnić że to nieprawda, podobnie jak nie da się udowodnić nieistnienia boga.
jeżeli we wskazanym miejscu nie będzie tajemniczego obiektu to znaczy że akurat wszedł w inną gęstość albo promieniowanie ponadwymiarowe przesłoniło jego światło - udowodnicie że tak nie jest? nic z tego :P
dawniej były wilkołaki i nostradamus a teraz planeta X i nostradamus, jak widać ludzie się jednak tak bardzo nie zmienili :)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
To jest zakorzenione głęboko w psychice ludzi. Dawniej różne zjawiska były interpretowane jako siły nadprzyrodzone - bogowie. Zwykła trasa Słońca w Egipcie była czymś niezwykłym. Zaćmienie Słońca faraonowie wykorzystywali do zastraszania ludzi, a komety były zwiastunami nieszczęść klęsk etc.
Po jakimś czasie, kiedy niektórzy ludzie zmądrzeli, zauważyli, że dzięki takim rzeczom łatwo jest ludem manipulować. Strach jest, chyba, najpotężniejszą bronią jaką człowiek posiada (kiedy ludzie się boją łatwo nimi manipulować). Teraz jest tak samo.
Powiedzmy ludziom, że w 2152 roku w Ziemię "uderzy" Czarna Dziura. Zwykły człowiek nie wie nawet co to CD, ale uwierzy, że będzie koniec świata.
Lecz są jeszcze ludzie, których zboczeniem zawodowym jest dementowanie niesprawdzonych i niepotwierdzonych naukowo pogłosek na te tematy.

Pozdr.

Użytkownik Kamil D. edytował ten post 02 sierpień 2008 - 15:26

0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Co do tego linka:
http://www.orion2012...e_patrick_geryl

To powiem szczerze, - żart się skończyli... To już nie jest na pewno śmieszne! Pisałem wcześniej, że u szczytu każdej takiej historii jest jednostka. Piękny przykład daliście. Tu mam pana Patrick Geryl.
Czytam i oczom nie wierze. Gość buduje jakąś mega sektę. Za ich kasę kupuje sobie ranczo w RPA... Wielkie LOL...

"Rozważamy możliwość nabycia ziemi w bezpiecznym obszarze w Drakensberg (RPA), gdzie można żyć w alternatywny, bardziej harmonijny sposób. A, ponieważ kładziemy nacisk na harmonijny styl życia, chcemy zaapelować o jeszcze więcej istotnych zmian na ziemi."

"Farma, na którą złożyliśmy ofertę, ma 200 ha, a jej minimalna wysokość powyżej poziomu morza wynosi 1910 m. Jednak ponad 60% powierzchni farmy stanowią góry do 2500 m. Inne malownicze szczyty w zasięgu łatwych pieszych wędrówek sięgają 2700 m, dla osób, które lubią wspinaczki górskie."

"Po wprowadzeniu pewnych ulepszeń, spodziewamy się, że pojawią się osoby, które będą chciały na stałe zamieszkać na tej ziemi, a inne uznają farmę za doskonałe miejsce na wakacje lub spędzenie emerytury. Dla jeszcze innych będzie to schronienie na trudne czasy lub po prostu doskonała inwestycja."

Tego chyba jednak powinno się zabronić ustawowo.

Pan oryginał znajduje się tutaj:
http://www.howtosurv..._night/home.htm

Chyba jednak wyciągnę zaraz ten wątek poza Hyde Park, bo tu nie mają wejścia boty indeksujące Google, a warto, żeby Ci biedni ludzi mogli trafić też na "drugą stronę lustra".

http://www.howtosurvive2012.com/stats/

Te jego szaleńcze koncepcje czytuje ponad 20 tys ludzi miesięcznie. Niech wejdzie w ten biznes tylko kilkaset, a gość będzie żył do końca życia jak LORD, KRÓL, PAN ŻYCIA I ŚMIERCI, SZEF WSZYSTKICH SZEFÓW. Boję się, że jest w stanie to zrealizować.
Adam Jesionkiewicz

0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Ten Pan jest chyba głównym sprawcą całego zamieszania z 2012 rokiem:

Patrick was on a diet of fruit and vegetables, believing this would make him live long, very long. Ironically enough, his own discoveries about the "End of Times in 2012" shocked him so deeply that it put him on a worldwide quest.

Patrick Geryl is the author of 9 books, written in Dutch of which one was published in Germany, called "Topfit mit Sonnenkost". All of them became bestsellers.

Since his childhood Patrick was also very interested in astronomy and up to now he studied hundreds of publications and books on this subject.

In his first published book on astronomy ("A new Space-Time Dimension", 1979), he launched an attack on the world famous relativity theory: he predicted several spectacular things that were connected to the universe. His predictions were confirmed in the last ten years, getting a lot of publicity in the Belgium press and television.

Through this astronomical knowledge, he discovered a trace leading to a high-developed civilization that was destroyed by a polar reversal. The descendants of this civilization, the Maya and Old Egyptians, predict a similar disaster for the year 2012. Noticing the urgency of this warning, Patrick started an intensive research and wrote three books on this subject.

The first book, "The Orion Prophecy", was published in 1998 in Belgium and Holland. It was translated and published at the end of 2001 in the USA. After this, translations followed in Polish (Edit. Amber), Spanish (Kier), Bulgarian and Portugese (Pensamento). In the meantime the book became a bestseller in Poland. "The World Cataclysm in 2012" was published in 2005 in the USA. It also became a bestseller in Poland. "How to survive 2012" was published at the end of 2006.

After these publications, Patrick will mainly spend his time on forming a survival group.

Adam Jesionkiewicz

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Eeee.... no dobra nic nie rozumiem :Boink: .
0

• Nigdy nie mów nigdy
  • Zobacz blog
Mi jest szkoda najbardziej tego, że w moim najbliższym otoczeniu (czyt. koledzy, rodzina) takie historie są na porządku dziennym. To znaczy ostatnio babcia się mnie zapytała czy słyszałem o tej planecie (czytała w jakiejś gazecie). Wyjaśniłem "Babciu, to są bzdury..." i tak dalej. Dokładnie wszystko opisałem. W rodzinie na szczęście problem jest już rozwiązany (jak każdemu powiedziałem moją regułkę :szczerbaty: - 5 minutową), ale nie mogę tego powiedzieć o "kolegach". Jak ich próbuję przekonać to zachowują się jak skończeni idioci i ignoranci. Mówią "Przestań pier****. Siedź sobie w tej astronomii zje*** jak chcesz. Ale tam są inteligentniejsi ludzie od ciebie i oni wiedzą co mówią". Niestety ich raczej nie wyleczę i nawet po 2012 będą dalej trzymać swego. A niby tacy inteligenci z nich. A jak im 10x tłumaczę, że to jest ISS to oni za każdym razem "A! Ufo!" Szkoda gadać...

Swoją drogą chciałbym dorwać kiedyś takiego guru i jak nie mową to siłą bym mu troszkę prawdy wstukał w tą pustą banię :angry: Ale co zrobić... Jak to ktoś kiedyś powiedział "Przynajmniej każdy zajmuje się swoją miską krazoli" :szczerbaty:

Kamil. To ja już tłumaczę:
Patrick był na diecie składającej się z warzyw i owoców, wierząc, że zapewni mu to długie i zdrowe życie. Dość ironicznie można powiedzieć, że jego odkrycia na temat "Końca Świata w 2012" głęboko go zaszokowały co spowodowało, że stało się jego pytaniem nr.1

Patrick Geryl jest autorem 9 książek, napisanych w Holandii (chyba, domyślam się bo z głowy mi wyleciało), z których jedna została opublikowana w Niemczech zwana "Topfit mit Sonnenkost". Każda z nich okazała się bestsellerem.

Bardzo interesował się astronomią w dzieciństwie. Teraz przestudiował kilkaset książek i publikacji na ten temat.

W jego pierwszej wydanej książce o astronomii (Nowy wymiar czasoprzestrzenny) rozpoczął atak na najpopularniejszą teorię na świecie. Przepowiedział on kilka spektakularnych rzeczy związanych z wszechświatem. Przepowiednie zostały potwierdzone w ciągu ostatnich 10 lat, co spowodowało, że opublikowano je w dużej części Belgijskiej prasy i TV.

Zgodnie z wiedzą astronomiczną, odkrył on ścieżkę prowadzącą do wysoko rozwiniętej cywilizacji, która została zniszczona przez (nie wiem) "cośtam". Potomkowie tej cywilizacji, Majowie i Starożytni Egipcjanie, przewidzieli podobną katastrofę(nie wiem co oznacza Similiar-Disaster) na rok 2012. Uwzględniając ważność tego ostrzeżenie, Patrick rozpoczął intensywne badania i napisał 3 książki na ten temat.

Pierwsza z nich, "Proroctwo Oriona" została wydana w 1998 roku w Belgii i Holandii. Została przetłumaczona i wydana pod koniec 2001roku w USA. Potem została przetlumaczona na język polski, hiszpański, bułgarski i portugalski. W między czasie książka stała się bestsellerem w Polsce (me/ SZOK!). "Światowa Katastrofa w roku 2012" została wydana w 2005 roku w USA. Także została bestsellerem w Polsce (ponowny SZOK!). "Jak przetrwać rok 2012" została wydana pod koniec 2006 roku.

Po tych publikacjach, Patrick będzie spędzał czas głównie na tworzeniu grupy, która przetrwa rzekomy koniec świata.

Uf... przetłumaczyłem w miarę moich sił. :)

Pozdro.

PS. NORMALNIE SZOK! Facet kompletny świr. Dziwne, że w naszym kraju dwie książki jego autorstwa zostały bestsellerem.

Użytkownik Kuba J. edytował ten post 02 sierpień 2008 - 16:15

0

Użytkownik jest niedostępny   procjon 

• Astro-Forum.org

tak zwany "pas asteroid". Naukowcy wysunęli
teorie, że mógł on powstać podczas którejś z wizyt 12 planety układu słonecznego (Nibiru)

Ludzie antycznego świata kojarzyli okresowe zbliżanie się 10 planety za oznakę wielkich wstrząsów, wielkich
zmian, nowej ery.

to ona jest 12 czy 10

czemu 12 (Słońce i Księżyc doliczyli :szczerbaty: :szczerbaty: do planet :ha: ), no tak 12.12.2012 i 12 planeta :szczerbaty:

udzie antycznego świata kojarzyli okresowe zbliżanie się 10 planety

W Starym Testamencie wzmianki o takim
zbliżeniu się 10 planety to okres deszczu, trzęsień ziemi i innych kataklizmów.

Z tego co wiem ani antyczni nie wiedzieli o planetach dalej niż Saturn ani w Starym Testamencie nie ma o nich wiadomości :szczerbaty: :szczerbaty:
0

właściwie to nie ma się czym bulwersować...
w podobny sposób forsa płynie od frajerów do spryciarzy już od początku dziejów. prawdopodobnie jest to nawet korzystne dla rozwoju ludzkości :)

no chyba że po badaniu psychiatrycznym patricka geryla okazałoby się że on jednak w to wierzy... :D ale to mało prawdopodobne.
0

Użytkownik jest niedostępny   procjon 

• Astro-Forum.org
Ciekawe czy ogłosił już budowe nowej arki majacej uchronić wybrańców(jego i jego wiernych) przed potopem <_<
0

Udostępnij ten temat:

• (9 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »