Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Nibiru - Planeta X - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (9 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 7
  • 8
  • 9
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nibiru - Planeta X zerknij to sie dowiesz ;P Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   przyssawka 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator

Zobacz postZbyT, o 22 wrzesień 2010 - 22:12 , powiedział:

przy okazji chciałem zwrócić uwagę na poziom "Świata Nauki", który moim zdaniem ulega powszechnej tendencji do zdobywania czytelników publikowaniem materiałów dość wątpliwych naukowo, a za to chwytliwych medialnie. Bez wyraźnego komentarza mogą być mylone z poglądami ugruntowanymi co raczej przynosi szkodę niż pożytek ... choć z drugiej strony osobom obeznanym z tematem dają możliwość spojrzenia na aktualne spory naukowe ... bo nauka właśnie w ten sposób się rozwija. Nie przez zmowę czy spisek naukowego establishmentu ale w gorących sporach ludzi o różnych poglądach i temperamentach. Dopiero konfrontacja teorii z rzeczywistością i jej zdolność do przewidywania wyników eksperymentów daje podstawy do jej akceptacji lub odrzucenia przez środowisko naukowe
pozdrawiam

Nie wiem z jaką dziedziną nauki jesteś związany bliżej (oprócz astronomii którą zajmujemy się mniej lub bardziej amatorsko) ale nam na AM zawsze powtarzano że Scientific American i Nature to dwa czasopisma naukowe które przechodzą pomyślnie próbę rzetelności autorów (przynajmniej jeśli chodzi o tematy medyczne). Jeśli zaś chodzi o dobór publikowanych artykułów przez wydawcę - to oczywiście inna sprawa. Czasopisma naukowe tego formatu są jedyną drogą dla naukowców do sławy - bo to te artykuły cytują póżniej media masowe. Stąd pewnie zmiana 'profilu' czytelnika. Choć oczywiście nie mam wglądu do sytuacji wewnętrznej redakcji i nie wiem jak to wygląda w praktyce.

EDIT: Pisząc o 'rzetelności' mam na myśli nie to że Scientific American jest wolny od błędów, tylko że niescisłości są natychmiast prostowane.

EDIT2: Przepraszam za offtop. Miał być temat o NIbiru a zrobiła się dyskusja o nauce i paranauce.

Użytkownik przyssawka edytował ten post 22 wrzesień 2010 - 23:06

0

Użytkownik jest dostępny   ZbyT 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postprzyssawka, o 22 wrzesień 2010 - 23:00 , powiedział:

Przepraszam za offtop. Miał być temat o NIbiru a zrobiła się dyskusja o nauce i paranauce.

bo to właśnie dotyka istoty problemu Nibiru i 2012
zauważ, że zwolennicy teorii spiskowych posługują się takimi oto stwierdzeniami: naukowcy dowiedli ..., prof. XXXXX wykazał ..., naukowcy odkryli ale ukrywają ten fakt ... itd.
swoje antynaukowe teorie próbują podeprzeć jakimiś dowodami, które podobno nauka potwierdza, a jednocześnie ta sama nauka ("oficjalna" cokolwiek to znaczy) im zaprzecza lub je ukrywa. Taki typowy brak logiki, który bierze się z faktu braku znajomości funkcjonowania nauki poprzez spory i kontrowersje, co zapobiega oszustwom naukowym i utrzymywaniem się błędnych sądów. Co ciekawe zweryfikowane przez naukę oszustwa przytaczają jako dowód na to, że naukowcy celowo wprowadzają nas w błąd choć przecież to dobitnie świadczy o skuteczności weryfikacji badań naukowych i niemożności utrzymywania się zafałszowanych "dowodów" i błędnych metod badawczych

podstawą merytorycznych błędów popełnianych przez nibirowców jest też mylenie hipotez stawianych przez naukowców z dowiedzionymi przez naukę teoriami i twierdzeniami. Jeden naukowiec to nie nauka, a hipoteza to nie pewnik. Wydaje się to oczywiste ale w praktyce rzadko jest brane pod uwagę

nie da się ukryć, że jest w tym spora wina samych naukowców. Często swoje hipotezy przedstawiają jakby były dowiedzione choć często mają na ich poparcie jedynie pośrednie dowody czy poszlaki ... ale naukowcy to też ludzie i nie są pozbawieni ludzkich słabości

pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   Kuba J. 

• Nigdy nie mów nigdy
  • Zobacz blog
Panie, Panowie. Dziewczęta i chłopcy.

Zapomnijcie o Nibiru. Zapomnijcie o dacie 21 grudnia 2012 roku. Zostało nam jedynie 8 miesięcy życia. Chyba, że będziemy należeć do 3% populacji świata, która zostanie ocalona.

FAMILY RADIO OSTRZEGA! 21.05.2011r. 97% ludzi zginie w płomieniach!!

No cholera, to ja nawet nie skończę 18 lat. A chciałem chociaż to prawo jazdy zdać.

Teraz możecie zaskarżyć zwolenników Nibiru i grudnia 2012, że nas po prostu oszukali! :(

A tak serio - leżę i kwiczę :ha:
Powrót do czynnej astronomii? Może w wakacje...

Nowe fotograficzne miejsce w sieci - kadrowani.blogspot.com
0

Użytkownik jest niedostępny   astrokosmo 

• Astro-Forum.org

Zobacz postKuba J., o 28 wrzesień 2010 - 17:46 , powiedział:

Panie, Panowie. Dziewczęta i chłopcy.

Zapomnijcie o Nibiru. Zapomnijcie o dacie 21 grudnia 2012 roku. Zostało nam jedynie 8 miesięcy życia. Chyba, że będziemy należeć do 3% populacji świata, która zostanie ocalona.

FAMILY RADIO OSTRZEGA! 21.05.2011r. 97% ludzi zginie w płomieniach!!

No cholera, to ja nawet nie skończę 18 lat. A chciałem chociaż to prawo jazdy zdać.

Teraz możecie zaskarżyć zwolenników Nibiru i grudnia 2012, że nas po prostu oszukali! :(

A tak serio - leżę i kwiczę :ha:

Hej , Nibru nie widać bo leci za Słońcem i dopiero w ostatnim momencie zrobi skok w bok i się pojawi , ale nie martw się zdażysz zrobić prawo jazdy - chyba masz na myśli taki prymitywny pojazd benzynowy z 21 wieku , jak byś chciał się przelecieć moim kosmicznym statkiem zapraszam .

Ps. ale nie wiem czy twoje ludzkie komórki wytrzymaja takie przeciążenie , bo dla mnie to normalka , no ale ja z ziemi nie jestem ale niech to pozostanie w naszym układzie słonecznym - ok , pozdrawiam Janusz , dla wtajemniczonych Yoda B)
CG-5 GT , SCT 8" , CCD DBK 21AU04.AS , Meade 7x50
0

Użytkownik jest niedostępny   toba94 

• Astro-Forum.org
Przylecą kosmici i popalą nas wszystkich na stosie. :)

Nie martw się. Może będziesz jednym z tych 200 mln zbawionych i zrobisz prawo jazdy ;)

Użytkownik toba94 edytował ten post 01 październik 2010 - 15:53

0

Użytkownik jest niedostępny   Janko 

• Binokularnik
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz posttoba94, o 01 październik 2010 - 15:48 , powiedział:

...Nie martw się. Może będziesz jednym z tych 200 mln zbawionych i zrobisz prawo jazdy ;)

Po co mu prawo jazdy, kiedy nawet jeśli ten ogień przetrzyma, to i tak go Nibiru pieprznie.
A tak w ogóle, to wszystko dąży ku upadkowi. Dawniej jak nadchodził koniec świata, to ludzie wykupowali całą sól i mąkę, a teraz co? Nikt się nie przejmuje. Niech giną bez soli, dobrze im tak!
Kiedy śledzę obiegi gwiazd, tudzież powroty ich, już nie dotykam ziemi...
0

Użytkownik jest niedostępny   Kuba J. 

• Nigdy nie mów nigdy
  • Zobacz blog
Czyli wychodzi na to, że będziemy zbawieni na cały rok, a potem nas Nibiru dobije :szczerbaty: . Zakładając, że oczywiście będziemy należeć do 200mln zbawionych.

A tak poza tym - jestem ciekaw jak głęboko i czy w ogóle ludzie wierzą w te bzdety, które głoszą ;). Mam tutaj na myśli np. członków Family Radio.

@Piotrek - przeczytałem Twój post i już wiem, o co w tym wszystkim chodzi ;)

Użytkownik Kuba J. edytował ten post 04 październik 2010 - 21:01

Powrót do czynnej astronomii? Może w wakacje...

Nowe fotograficzne miejsce w sieci - kadrowani.blogspot.com
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotr Brych 

• Astro-Forum.org

Zobacz postKuba J., o 04 październik 2010 - 19:35 , powiedział:

A tak poza tym - jestem ciekaw jak głęboko i czy w ogóle ludzie wierzą w te bzdety, które głoszą ;). Mam tutaj na myśli np. członków Family Radio.

Aby się nie powtarzać, precyzyjną odpowiedź na to pytanie zawarłem w moim dzisiejszym poście w wątku "co po ropie, co po węglu".
The Great Atlas of the Sky - Największy na świecie drukowany atlas nieba

296 map, każda 61 x 43 cm, skala 35 mm/stopień
2.5 miliona gwiazd, w tym 130 tysięcy opisanych
70 tysięcy galaktyk, mgławic i gromad
zobacz przykładowe mapy: www.sky-atlas.eu
0

Użytkownik jest niedostępny   astrodamian27 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Czy ktoś już oglądał ten filmik dotyczącego programu Stellarium,czy faktycznie to co pokazuje filmik przez autora to NIbiru :D Czy tylko fałsz dodając aplikację położenia tej Planety X

0

Użytkownik jest niedostępny   dj_peterka 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Wiecie, gościu mieszkał w Holandii, jadł warzywa i nie omieszkał chyba zażywać "ziół" jak zalecają szamani :)
Ale na poważniej (nie do końca poważnie). Zwykli ludkowie podniecają się przymiotnikami, wykrzyknikami. Ich świat to O/1 czasem 8bitów. Gdy zabłyśnie "straszna żarówka" znikają jak karaluchy w popłochu szukając jakiejś dziury dla przetrwania. A my, ludzie nauki nie zważamy na kataklizmy. I może w chwili końca drgniemy, może przykucniemy na sekundę albo zasłonimy się ręką, ale po chwili to i tak nic nie będzie miało znaczenia, bo dla wszechświata nie mamy żadnego znaczenia. Będziemy patrzeć do końca na to, co przyniesie nam wszechświat, do momentu gdy nas rozbije na atomy i znów staniemy się jego dziećmi, od początku i do końca, który będzie początkiem nowego końca. Ale między kolejnym początkiem i końcem będzie ten ułamek czasu, ta chwila na nową "ludzkość", na nowe pytania: dlaczego kamień jest twardy a woda mokra, dlaczego to jabłko spada, a neutrina są szybsze od światła. Takie "końce i początki światów" dzieją się we wszechświecie co chwilę i jedyne co warto, to znaleźć sobie najlepsze miejsce do obserwacji :)
Pozdro
+5

Użytkownik jest niedostępny   szuu 

• :-)

Zobacz postdj_peterka, o 04 styczeń 2012 - 01:55 , powiedział:

Zwykli ludkowie podniecają się przymiotnikami, wykrzyknikami. Ich świat to O/1 czasem 8bitów. Gdy zabłyśnie "straszna żarówka" znikają jak karaluchy w popłochu szukając jakiejś dziury dla przetrwania. A my, ludzie nauki nie zważamy na kataklizmy

:respect: :buahaha:
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

Użytkownik jest niedostępny   xinins 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postdj_peterka, o 04 styczeń 2012 - 01:55 , powiedział:

Wiecie, gościu mieszkał w Holandii, jadł warzywa i nie omieszkał chyba zażywać "ziół" jak zalecają szamani :)
Ale na poważniej (nie do końca poważnie). Zwykli ludkowie podniecają się przymiotnikami, wykrzyknikami. Ich świat to O/1 czasem 8bitów. Gdy zabłyśnie "straszna żarówka" znikają jak karaluchy w popłochu szukając jakiejś dziury dla przetrwania. A my, ludzie nauki nie zważamy na kataklizmy. I może w chwili końca drgniemy, może przykucniemy na sekundę albo zasłonimy się ręką, ale po chwili to i tak nic nie będzie miało znaczenia, bo dla wszechświata nie mamy żadnego znaczenia. Będziemy patrzeć do końca na to, co przyniesie nam wszechświat, do momentu gdy nas rozbije na atomy i znów staniemy się jego dziećmi, od początku i do końca, który będzie początkiem nowego końca. Ale między kolejnym początkiem i końcem będzie ten ułamek czasu, ta chwila na nową "ludzkość", na nowe pytania: dlaczego kamień jest twardy a woda mokra, dlaczego to jabłko spada, a neutrina są szybsze od światła. Takie "końce i początki światów" dzieją się we wszechświecie co chwilę i jedyne co warto, to znaleźć sobie najlepsze miejsce do obserwacji :)
Pozdro

"Człowieku nauki" czy mógłbyś napisać . O CZYM TY "MÓWISZ" ???
. . . tak na przyszłość ; lepiej zaprzestań "zaleceń szamanów" .
Pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   Krzysztof Ś. 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
A ja wczoraj w nocy widziałem przez teleskop planetę X.
To był piękny sen :Boink:
Synta 8" Na pochmurne dni mikroskop.
0

Użytkownik jest niedostępny   tas 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Co za bzdury piszecie!
Planeta X to fakt.
Kilka dni temu dokonałem obserwacji i wystarczy do tego niedrogi sprzęt. Wszyscy celujecie 30cm lustrami, a wystarczy sprzęt o aperturze 80mm i ogniskowej 500ml!!!!!!
Obraz był doskonały jakosciowo o dużej ostrości!!! Mam tylko 2 okulary i oba dawały dobry efekt.
U mnie najlepiej było widać przy żółtym filtrze (żółto-pomarańczowy).

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Untitled.jpg

+7

Użytkownik jest niedostępny   simarik 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
UWAGA! Jeszcze gorące pomimo, że wykonane na Antarktydzie zdjecia i filmy tajemniczej planety Nibiru.

http://innemedium.pl...biru-antarktydy

Użytkownik simarik edytował ten post 09 marzec 2012 - 12:34

Marcin

strona www
0

Użytkownik jest niedostępny   Smoke 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Ahaha a najbardziej mnie rozwaliło to:

Czy to faktycznie Nibiru? Trudno powiedzieć na pewno, ale nagranie to wygląda bardzo prawdopodobnie a fakt dokonania trzech nagrań pokazujących obiekt w kolejnych fazach powoduje, że nagrania te nie mogą być traktowane po prostu jako ordynarne fałszerstwa. O nie, ordynarne nie są i jeśli jest to wytwór człowieka to jest doskonała robota i czapki z głów dla twórców. Jednak istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo, że zdjęcia sa autentyczne a co to dla nas może oznaczać?

Lepsze od kabaretu jest to co media robią z ludźmi. Jeszcze polecam wam poczytać komentarze typu :

"To to jeszcze nic! Zobaczycie w grudniu! Lepiej szykujcie zapasy!"

Także tego. Szykujcie zapasy lepiej chłopaki!

PS. Mogliby trochę chociaż wygładzić piksele w tym wklejonym prosto z images.google Dione ^.^

Użytkownik Smoke edytował ten post 09 marzec 2012 - 13:00

0

Udostępnij ten temat:

• (9 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 7
  • 8
  • 9