Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Objekt X - ZAGADKA SEZONU - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Objekt X - ZAGADKA SEZONU Soap Bubble Nebula - PN G75.5+1.7 Oceń temat: ***** 2 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Krawat 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Czyżby tak powstała Eye-Nebula? ;)
Świetny temat z tą mgławicą!

Ale, zaraz! Toż to podróbka jakaś! Na drugim zdjęciu Tiamata widać wyraźnie (chyba po wyciąganiu na krzywych) że to u Kitajców wyprodukowali... Czy oni muszą na wszystkim pisać, że 'made in china'? :)
Synta 8", NLV6mm, Baader UHC-s, atlas STAR-guide, lornetka 10x50, Canon EOS 20D i parę szkiełek, oczy :)

http://krawat93.deviantart.com/
0

Użytkownik jest niedostępny   Adam_Jesion 

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Administrator
Tak patrzać dokładniej na twoje zdjęcie odnoszę wrażenie, że to są gwiazdy - tak specyficznie ustawione. Przy tej skali ich blask może się zlewać. Może skieruje coś długiego w GRAS na ten obszar. Zobaczymy co to jest.
Adam Jesionkiewicz

Dołącz do mnie na: Twitter oraz Astrofotografia@Facebook
0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię

Zobacz postKrawat, o Sep 4 2008, 16:26, powiedział:

Ale, zaraz! Toż to podróbka jakaś! Na drugim zdjęciu Tiamata widać wyraźnie (chyba po wyciąganiu na krzywych) że to u Kitajców wyprodukowali... Czy oni muszą na wszystkim pisać, że 'made in china'? :)

To by wiele tłumaczyło - wg mnie, to chiński balon meteorologiczny nowej generacji. Uwolnił się z naszej atmosfery.
Adam Jesionkiewicz

0

Użytkownik jest niedostępny   JaLe 

• I love ISC
Panowie śledzę ten wątek i naprawdę gratuluje złapania tego obiektu, który jest najprawdopodobniej po za moim zasięgiem. Piszcie o nim jak najwięcej ! Bo zżera mnie ciekawość ;)
0

Użytkownik jest niedostępny   szmarcin 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Zdjęcie Obiektu X Adama pojawiło się dzisiaj na Astronomy Picture of the Day http://apod.nasa.gov...d/ap081113.html.
Napisali, że niejaki "amateur astronomer Dave Jurasevich identified it as a nebula on July 6". Swoją drogą ciekawy jestem, na kiedy jest datowane odkrycie Adama?

Też nie wiedzą co to jest "this cosmic bubble could be blown by winds from a massive Wolf-Rayet star, or it could be a spherically-shaped planetary nebula", czyli spekulować można dalej.

PS. Szukałem coś więcej i już o tym było http://cs.astronomy.com/asycs/blogs/astron...bula-image.aspx. Było to niezależne odkrycie razem z "Keith Quattrocchi in association with Matt Helm", którzy "saw it July 17".

Użytkownik szmarcin edytował ten post 13 listopad 2008 - 11:36

Marcin Sz.

Synta 8", Sp-Wa-10, W70-14, PL-26, Barlow x2, Mono 20x50
0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię

Zobacz postszmarcin, o Nov 13 2008, 11:01, powiedział:

PS. Szukałem coś więcej i już o tym było http://cs.astronomy.com/asycs/blogs/astron...bula-image.aspx. Było to niezależne odkrycie razem z "Keith Quattrocchi in association with Matt Helm", którzy "saw it July 17".

Ja fotografowałem ten obiekt kilka dni po nich. Odkrywcą na pewno nie jestem, choć na pewno jednym z pierwszych, którzy świadomie skierowali teleskop na ten obiekt, po kontakcie z Keith'em właśnie. Przekazałem im wtedy ten materiał jako dodatkowe źródła.

A cała sprawa to totalny przypadek. Sumas pokazywał mi jakieś zdjęcie na jakieś stronie i tak trafiłem do źródła gdzie natknąłem się na gorące info. Postanowiłem poddać się emocjom kolegów z zagranicy ;).
Adam Jesionkiewicz

0

Użytkownik jest niedostępny   mpp 

• ...zagubiony na nieboskłonie...
Gratulacje Adam! Było blisko i miałbyś swoją gwiazdkę, przepraszam, mgławicę. Tak czy siak. Gratulacje!
"mpp" rejestrował się na A-F, nie na Astropolis. Zatem (od 03/05/2010) nie będę więcej pisał pod nickiem "mpp".
Życzę Wszystkim ciemnego nieba, dużej radości z obserwacji i dzielenia się doświadczeniami na forum.

Synta 1200/200 na dobsonie + SWA 32mm + TV panoptic 24mm + SWA 15mm + TV plossl 8mm + Vixen plossl 6mm
0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Przeglądając dzisiaj fora natknąłem się na zdjęcie obiektu X - tym razem zrobione przez Qbanosa. Trochę mnie dziwi, że ten arcy rzadko fotografowany obiekt nie jest inspiracją dla astrofotografów. Naprawdę mało jest zdjęć Soap Bubble Nebula - jak wstępnie nazwano obiekt.

Minął blisko rok, może warto przyłożyć się jeszcze raz?

http://www.capella-observatory.com/ImageHT...ubbleNebula.htm
Adam Jesionkiewicz

0

Użytkownik jest niedostępny   Paula 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Już od tygodnia polowałam na ten obiekt, ale albo pogoda, albo alertowe obserwacje błysków gamma uniemożliwiały mi obserwacje :P W końcu dzisiaj się udało. Skierowałam hawajski teleskop Faulkesa na zadane współrzędne i naświetlałam przez 300 sekund w filtrze OIII. I... oto efekt:
Załączona grafika: bubble.jpg
:)

Przy okazji, już po obserwacjach, dowiedziałam się że właśnie dzisiaj obiekt ten otrzymał nazwę od IAU :) http://www.lostvalle...om/iautelegram/ Miły zbieg okoliczności :)

antyqjon - dzięki za pomoc :Beer:
W sercu oddech gwiazd i anioły w moich snach... :)

"Tańcząca z supernowymi" :D
+7

Użytkownik jest niedostępny   antyqjon 

• outsider.
  • Grupa: Moderator

Zobacz postPaula, o 16 lipiec 2009 - 16:34 , powiedział:

antyqjon - dzięki za pomoc :Beer:

Do usług! :) Dwa metry lustra jednak daje radę :) A zatem nasz "obiekt X" od dziś nazywa się PN G75.5+1.7.
jeden teleskop, trzy lornetki, lustro i parę słoików
+2

Użytkownik jest niedostępny   Paula 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Postanowiłam zająć się na poważnie naszym obiektem. Poprzednie zdjęcie nie jest zbyt zadowalające, teleskop musiał mieć jakiś problem skoro gwiazdki wyszły poruszone. Dlatego następnego dnia zrobiłam sesję której był on "gwiazdą". Wykonałam kilka ekspozycji: H-alpha 1x300sek, H-beta 1x300sek, OIII 1x 300sek, RGB 2x30sek. Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia z obróbką (dalej przeważnie zajmuję się fotometrią supernowych :rolleyes: ), więc efekty nie są zbyt powalające. Zrobiłam złożenie H-alpha, H-beta i OIII jako RGB (ponieważ na zwykłym RGB na takim czasie rzecz jasna nie widać bąbla, ale za to kolor środkowej gwiazdki wygląda świetnie). Wyszło mi coś takiego:
Załączona grafika: babel.jpg

Moim materiałem pobawił sie również antyqjon. Na RGB nałożył bąbla zrobionego z filtrów z jakimś kryciem, z łączeniem "tylko jaśniejsze" i wyszło mu takie coś:
Załączona grafika: babel_tylko_jasniejsze.jpg

Byłabym wdzięczna gdyby ktoś bardziej doświadczony spróbowałby się tym pobawić, bo ja niestety więcej nie potrafię wyciągnąć. Materiał udostępnię ale na forum chyba nie da rady wrzucić...
EDIT: http://hotfile.com/d...Nebula.rar.html

Użytkownik Paula edytował ten post 19 lipiec 2009 - 22:56

W sercu oddech gwiazd i anioły w moich snach... :)

"Tańcząca z supernowymi" :D
+2

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Dorzucę nowe zdjęcie obiektu:

Załączone miniatury

• Załączona grafika: NGC6888_bubble.jpg

Adam Jesionkiewicz