Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Księżyc z kompaktu - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (5 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Księżyc z kompaktu Próby uwiecznienia Księżyca za pomocą cyfrowego ko Oceń temat: -----

Użytkownik jest dostępny   grzybu 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Zainspirowany pseudostereogramami Hanysiaka zrobiłem swój. Tyle, że dodałem przesunięcie kawałków obrazów na podstawie zgrubnie wyliczonych krawędzi kraterów. Efekt 3d jest dość mocny ale trochę dziwny :)
Oglądamy oczywiście zezując.

Użytkownik Adam_Jesion edytował ten post 23 październik 2009 - 03:39
Powód edycji: Virus

--
Pozdrowienia
Grzegorz Rakoczy
0

Użytkownik jest niedostępny   marcinś 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
hey

hey

Sorry za te posty wczesniej - siłowałem się z załącznikiem - ale już jest ok .

Po całonocnych obserwacjach i krotkiej dżemce - Księżyc o poranku koło 05:30 22 sierpień
Newton 150/700 i aparat w dłoni :D

Załączona grafika: Ksiezyc.JPG
bresser 10x50 newton 150/750 Zenit + 3 obiektywy
0

Użytkownik jest niedostępny   KOPER 

• Astro-Forum.org

Zobacz postmarcinś, o Aug 31 2008, 15:14, powiedział:

a moze to wynikac z tego ze aparat byl trzymany w reku ??

jesli chodzi o aparata to zwykla cyfrowka domowa :P to pewnie to :szczerbaty:

Ja tez robie kompaktem w projekcji okularowej i nawet jakbym chcial ciezko by mi bylo uzyskac taka aberacje to zapewne jak hanysiak juz napisal jest kwestia aparatu Ja znowu mam problem z ostroscia w calym polu i szumerm na ciemnych miejscach szczegolnie pojawijacych sie po jakiejkolwiek obrobce w Fotoschopie.

Na zdjeciu krater Piccolomini widac tez Fracastorius, u gory natomiast Metius i Fabricius - zdjecie nie jest obrocone

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Piccolomini.jpg

Użytkownik KOPER edytował ten post 07 wrzesień 2008 - 11:49

Synta SW 8"
0

Użytkownik jest niedostępny   Art 69 

• Astro-Forum.org
Wiem że się pospieszyłem i Księżyc był jeszcze trochę za nisko ale to pierwsza dobra widoczność od wielu dni. To także moje pierwsze zdjecie krateru Wargentin. :rolleyes:
Załączona grafika: Zdj_cie013aa.jpg
O jego wyjątkowości stanowi to że, jego wał został wypełniony lawą prawie po samą koronę.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Sky-Watcher MAK 150/1800, refl. Apollo 110/900, refr. Bresser 50/600, Taiga 11x70, BPC 15x50.
-----------------------------------------------------------------------------------------
0

Użytkownik jest niedostępny   hanysiak 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
  • Grupa: Moderator

Zobacz postArt 69, o Sep 12 2008, 23:13, powiedział:

Wiem że się pospieszyłem i Księżyc był jeszcze trochę za nisko ale to pierwsza dobra widoczność od wielu dni. To także moje pierwsze zdjecie krateru Wargentin. :rolleyes:
Załącznik attachment
O jego wyjątkowości stanowi to że, jego wał został wypełniony lawą prawie po samą koronę.

Wargentin wydaje sie miec bardzo gladkie "dno",ale w korzystnym oswietleniu,jak na ktorejs fotce D.Peach'a,widac co tam sie dzieje naprawde-bruzdy i kratery,jak wszedzie:)
"Dzięki owcom prawda wychodzi na jaw."
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postdyspa, o Sep 13 2008, 11:19, powiedział:

Czy tą fotkę pstryknąłes "makówką"? :Salut:

W chwili obecnej swoją pasję i potrzebę fotografowania Księżyca zmuszony jestem zaspokajać przy pomocy takiego oto ustrojstwa http://astro-forum.org/Forum/index.php?s=&...st&p=273240 podłączonego do MAK-a. :ha:
Korzystając z okazji zamieszczam jeszcze jedną fotkę tego samego rejonu. zostala ona zrobiona ok. 1,5 godz. po wykonaniu poprzedniej. Zwracam uwagę w jak bardzo widoczny sposób, przesunął i zmniejszył się cień po zachodniej stronie krateru Wargentin. Załączona grafika: Zdj_cie040.jpg
Sky-Watcher MAK 150/1800, refl. Apollo 110/900, refr. Bresser 50/600, Taiga 11x70, BPC 15x50.
0

Użytkownik jest niedostępny   enigma 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
A oto moje pierwsze nadające się (chyba) do pokazania zdjęcie z teleskopu - zdjęcie zrobione kiepską cyfrówką z ręki, przez zwykły okluar SPL 25mm i NLV 5mm ;)

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Picture_152_2.jpg
  • Załączona grafika: Picture_187.jpg

Czy jest tu ktoś z Łowicza?
0

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
Zapraszam do kontynuowania prac w tym wątku.

Z pozdrowieniami
hanysiak

Użytkownik hanysiak edytował ten post 24 wrzesień 2008 - 15:41

0

Użytkownik jest niedostępny   Snajper 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz posthanysiak, o Sep 24 2008, 13:41, powiedział:

Zapraszam do kontynuowania prac w tym wątku.

Z pozdrowieniami
hanysiak

No taaaa.... <_< a w Jodlowie pora wybrana deesowa... tylko jutro maly Rogalik ok 2 w nocy... a potem coraz slabiej B) ale kto wie moze sie uda pstryknac. Pozdrawiam wszystkich Lunatykow z Lunaparku :D
Synta 130/650, Mak Synta 102/1300, Vixeny 2,5mm; 32mm, Hyperiony 5mm, 31mm. Foto: Minolta A200, Fuji 9600, Lornetka BPC 20x60
0

Użytkownik jest niedostępny   Snajper 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postenigma, o Sep 24 2008, 00:25, powiedział:

A oto moje pierwsze nadające się (chyba) do pokazania zdjęcie z teleskopu - zdjęcie zrobione kiepską cyfrówką z ręki, przez zwykły okluar SPL 25mm i NLV 5mm ;)

Ta fotka 25mm jest wzorowa jak dla mnie. Miodzio, super na sferze widac nierownosci powierzni jak na takie powiekszenie. Wogle czysta fotka. Super. A druga ma fajne cienie kraterskie, rzadko tak widze je :blink:

Użytkownik Snajper edytował ten post 24 wrzesień 2008 - 16:07

Synta 130/650, Mak Synta 102/1300, Vixeny 2,5mm; 32mm, Hyperiony 5mm, 31mm. Foto: Minolta A200, Fuji 9600, Lornetka BPC 20x60
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postSnajper, o Sep 24 2008, 16:07, powiedział:

Ta fotka 25mm jest wzorowa jak dla mnie. Miodzio, super na sferze widac nierownosci powierzni jak na takie powiekszenie. Wogle czysta fotka. Super. A druga ma fajne cienie kraterskie, rzadko tak widze je :blink:

Dzięki, Była super noc:)

A tak btw na onecie były jakieś zdjęcia z wizyty na księżycu w 1969 roku. Nie chcę nic kwestionować, ale jak to można wytłumaczyć?

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Untitled_1.jpg

Użytkownik enigma edytował ten post 24 wrzesień 2008 - 17:05

0

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
Trzeba zapytać na onecie,tam się zajmują takimi rzeczami;)
0

Użytkownik jest niedostępny   Ori2711 

• szef wszystkich szefów...
  • Zobacz blog

Zobacz posthanysiak, o Sep 24 2008, 20:46, powiedział:

Trzeba zapytać na onecie,tam się zajmują takimi rzeczami;)

Hany rozwaliłeś mnie tym tekstem :Boink: :ha: .
Jak Kanarek wysiadzie z samolotu, to Ci pewnikiem wytłumaczy co i jak z tym lądowaniem... B)

pozdrawiam serdecznie
Ori
Taurus 270mm, pół wiadereczka ;) Naglerków oraz Canon 350D i 1000D.

Wizual rulez, tylko dajcie ciemne bezchmurne niebo... i czas aby to wszystko wykorzystać.

Badania socjologiczne - Jak Pan myśli, co jest w dzisiejszych czasach większym problemem: niewiedza, czy obojętność? - Nie wiem, nie obchodzi mnie.
0

Użytkownik jest niedostępny   ryszardo 

• Astro-Forum.org
Co do tych cieni, to śpieszę z wyjaśnieniem ( chociaż to kompletny off). Sugestia jest taka, ze te cienie nie są równoległe, tylko rozbieżne - jakby źródło swiatła było gdzieś blisko ( reflektor?). Gdyby tak było. dolny cień, ten od kamienia, byłby też rozbieżny względem cienia selenonauty, A jednak tak nie jest. Po prostu cień lądownika jest złożeniem wielu jego alementów i dlatego ma taki kształt. To wszystko pozory, po prostu gra cieni...
Pozdrawiam.
0

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
No Ori,wprawdzie Kolega Enigma zaznaczył,że niczego nie podważa,ale i na Ziemi przybierając odpowiednią perspektywę,można doszukać się nierównoległych cieni słonecznych,a jednak Kolega o to nie pyta,a właśnie o przykłaqd księżycowy :szczerbaty:
Kurcze,najbardziej zainteresowani zanegowaniem amerykańskiego sukcesu astronautycznego-Sovieci-nie podważali faktu lądowania na Księżycu,a tu na naszych forach od czasu do czasu padają takie nie-sugestie.Obiecuję że to ostatnie moje słowo na podobne tematy,może nawet wcale nie potrzebne.

Pozdrawiam;)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Kolegę Enigmę tak naprawdę to nie zabardzo obchodzi czy Amerykanie byli na Księżycu czy też nie byli. Dostosuję swoje poglądy do osoby, z którą przyjdzie mi na ten temat rozmawiać;) Ale wiecie co - wydaje mi się, że każdy detal na każdym zdjęciu sceptycy uznają za dowód fałszu, a entuzjaści za dowód tego, że to wszystko się rzeczywiście wydarzyło. Chyba nie ma sensu się nad tym zastanawiać - tak więc wypada mi jedynie przeprosić za SPAM :Boink:

Pozdrawiam
0

• Astro-Forum.org
Jakoś smutno i cicho w tym ciekawym wątku. :unsure:
Rozumiem że deszczowa pogoda nie sprzyja ale można jakoś temu zaradzić. Wystarczy poszperać trochę w zdjęciowych archiwach które każdy szanujący się miłośnik Księżycowych Zakamarków z pewnoscią posiada (a gdy tylko pozwalają warunki mozolnie uzupełnia).
Przeglądając zdięcie wykonane w zimowym seingu udało mi się zlokalizować mały kraterek na górce centralnej starego, owalnego i częściowo zatartego krat. Regiomontanus.
Nieco brakuje mi tu szczegółów ale to wina "innej niż rozwojowa techniki obrazowania" jaką obecnie jeszcze dysponuję. B)
Pozdrawiam.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: a111.jpg

0

• Astro-Forum.org
Widzę że "władza" czuwa na posterunku. :szczerbaty: A w Księżycowych Zakamarkach napisałem z przyzwyczajenia. Trzeba będzie zmienić stare nawyki.
0

Użytkownik jest niedostępny   ryszardo 

• Astro-Forum.org
Bardzo przyzwoite zdjęcie, mimo "nierozwojowej techniki" :D
0

Użytkownik jest niedostępny   Andrev01 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
Wczoraj obserwowałem Księżyc i udało mi się pyknąć mu parę fotek z kompakta przystawionego do SP 25mm w mojej Syncie ;) Ale jestem zadowolony, bo fotki całkiem całkiem mi wyszły, ale oceńcie sami. Są to moje pierwsze zdjęcia Księżyca. Przy okazji sprobuję zrobić w SP 10mm.

Wstawiam linki do zdjęć:

FOTO 1: link
FOTO 2: link

Na drugim zdjęciu z lewej widać lekkie zamazanie... Jest to spowodowane przeszkodą przez tubusem w postaci balustrady ;) Ale jak widać dużo nie przeszkadzała.

Użytkownik Andrev01 edytował ten post 09 październik 2008 - 16:06

Synta 10" DOB (ASCT)
SP 10mm, SP 25mm

Canon PowerShot A620 ("z ręki")

www.andrev.jogger.pl
0

Użytkownik jest niedostępny   Stacho 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Kompaktowe Księżyce wykonywane z projekcji okularowej wcale nie ustępują zdjęciom wykonywanym w bardziej profesjonalny sposób. Mam tu na myśli kadry całej tarczy Księżyca. Wczorajszy łysol z refraktorka SW 102//500 + Celestron Omni 32 mm + kompakt Sony.

Załączona grafika: kkk4.jpg

Pozdrawiam.
Niebieskie rurki SW 102/500 i Mak127
0

• Astro-Forum.org
Dzisiejszego wieczoru również sa dobre warunki seingowe.

Jest jednym z największych kraterów Księżycowych.
Wyrażnie widać że w czasie minionych epok nie uchylał się przed ostrzałem.
Podobno wczoraj było go widać gołym okiem.
Wolę go jednak obserwować przez 6" dobrodziejstwo jakie oferuje cywilizacja techniczna, a fachowo i tanio wykonane przez chiński przemysł optyczny.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Zdj_cie081a.jpg

0

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
A na północy deszcz..
0

• Astro-Forum.org
Na Mazowszu nieco lepiej ale gęste chmury również nie pozwalają rozwinąć skrzydeł.
Parę dni temu specjalista od pogody Jarosław K. z TV1 zapowiadał tydzień pięknej polskiej jesieni a tu tymczasem - nędza. Nie chcialbym go posądzać ale skojarzenia typu "krecia robota" nasuwają się same. :szczerbaty:
0

Użytkownik jest niedostępny   Robson78 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postStacho, o Oct 9 2008, 17:28, powiedział:

Kompaktowe Księżyce wykonywane z projekcji okularowej wcale nie ustępują zdjęciom wykonywanym w bardziej profesjonalny sposób. Mam tu na myśli kadry całej tarczy Księżyca. Wczorajszy łysol z refraktorka SW 102//500 + Celestron Omni 32 mm + kompakt Sony.

Załącznik kkk4.jpg

Pozdrawiam.

Tak Ci się tylko wydaje...
Wykonałem sporo fotek w projekcji afokalnej (czyli przystawiasz aparat do okularu) i zrobienie dobrej fotki to nie lada sztuka... Ma tu znaczenie seeing, pora roku itd. oraz sprzęt jakim się fotkę wykonuje. Taką fotkę jaką zaprezentowałeś może zrobić każdy... czyli można równie dobrze można potraktować ją z laczka.
"Sorki" ale jestem wyczulony na takie uogólnienienia. Jak pofikasz trochę fotek, zwrócisz uwagę na ostrość , wady optyczne jakie generuje układ okalar- kompakt zrozumiesz wiele, ale i tak jak ja zapewne, nie wszystko. Niby taki Księzyc.... ale wierz mi, swoje wymaga. Spójrz(!), jak wiele osób prezentuje swoje zdjęcia Księżyca po ... DESATURACJI... Z resztą, nie przypadkowo.

Mam nadzieję, że się nie droczysz...

Pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   Andrev01 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
Udało mi się dzisiaj (wczoraj?) zrobić kolejne zdjęcie moją Syntą ;) Metoda oczywiście przyłożenie cyfraka do okularu. Oceńcie.

FOTKA KSIĘŻYCA
Synta 10" DOB (ASCT)
SP 10mm, SP 25mm

Canon PowerShot A620 ("z ręki")

www.andrev.jogger.pl
0

• Astro-Forum.org
Wczoraj Księżyc świecił tak pięknie że grzechem byłoby zmarnować taką okazję na ciekawe obserwacje. Moją uwagę szcególnie przyciągał krater Schickard o średn. 230km oraz pobliski Phocylides - 117km. Wysoki fragment wału w jego wschodniej stronie na styku trzech krat. rzucał długi i malowniczy cień.
Załączona grafika: Zdj_cie117a.jpg
Następnie zrobiłem fotkę Vallis Schroter. Dolina ta o dług. 165 i szerokości ok. 9km pozornie wybiega z krat. Herodotus ale na innych lepszych zdjęciach w zbliżeniu widać że jednak sie z nim nie łaczy. Na dole na zachód od krat. Marius udało się uchwycić kilkanaście kopół księżycowych.
Załączona grafika: Zdj_cie122a.jpg
Pozdrawiam i lecę zobaczyć jak prezentuje się glówny obiekt na dzisiaj czyli Grimaldi. :rolleyes:
0

Użytkownik jest niedostępny   sawes1 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
To i ja dołączę do wątku swoje wypociny. Pierwsze, które wg. mnie nadają się do pokazania. Robione Bresserem 130/1000 z okularem LVW22mm (mam go od dwóch tygodni i nie mogłem przegapić dziury w chmurach, żeby go przećwiczyć :D ). Fotki robione Canonem A720IS. Swoją drogą fajnie , że jest taki wątek. Dla takiego lamera jak ja, jest jak znalazł na pokazanie "poważnych :D :D :D " fotek.Załączona grafika: Obraz_228a_kopia.jpg

Użytkownik sawes1 edytował ten post 13 październik 2008 - 23:28

Rozleniwiony porucznik Rżewski postanowił uprzyjemnić sobie zimowe obserwacje. To dziennik (lub nocnik) jego walki:
http://forum.astropo...ylazla-z-ziemi/
0

• Astro-Forum.org
Wczorajszy wieczorny Księżyc był kilkanaście godz. przed pełnią ale pomimo tego dało się zobaczyć na nim kilka ciekawych, wielkoskalowych struktur. Dzięki spokojnej atmosferze można było stosować duże powiększenia i cieszyć się stabilnym obrazem. Największe wrażenie wywarł na mnie łańcuch Montes Cordillera. Chociaż widziany pod dużym kątem i tak dawał bardzo plastyczny obraz.
Załączona grafika: Zdj_cie129a.jpg
Na fotce zaznaczylem krat. Schluter (92km) położony na zachód od widocznego częściowo krat. Grimaldi. Właśnie od niego zaczynają biec w kierunku południowym wspomniane góry. W ich środkowej części leży krat. Eichstadt (51km) Za nimi zaś rozpoczyna się tajemnicze Mare Orientale.
0

Użytkownik jest niedostępny   NigntDay 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postArt 69, o Oct 9 2008, 21:22, powiedział:

Dzisiejszego wieczoru również sa dobre warunki seingowe.

Jest jednym z największych kraterów Księżycowych.
Wyrażnie widać że w czasie minionych epok nie uchylał się przed ostrzałem.
Podobno wczoraj było go widać gołym okiem.
Wolę go jednak obserwować przez 6" dobrodziejstwo jakie oferuje cywilizacja techniczna, a fachowo i tanio wykonane przez chiński przemysł optyczny.

No właśnie czy jest możliwe dostrzeżenie kraterów na księżycu gołym okiem(z polski<seeing>)? Przyznam że nie raz próbowałem i nie udało mi się.Czytałem że w dogodnej opozycji na marsie można ujrzeć kratery przez teleskop mars wygląda wtedy podobnie do księżyca widzianego gołym okiem.Jak z tym jest?Udało się komuś to zaobserwować?
0

Udostępnij ten temat:

• (5 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »