Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Software do symulacji terenu lub widoków - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (14 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Software do symulacji terenu lub widoków Przydatne programy Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Patb 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
"Ładne opisy na zdjęciach"
Pewnie każdy z Was bawił się programem "Paint" by napisać tekst na jakimkolwiek zdjęciu, lecz po zapisaniu go w tym właśnie programie zdjęcie traciło na swojej wartości, a na opisach pojawiały się pixele.
Chciałbym polecić program "Gimp" jest on łatwy w użytkowaniu a przede wszystkim darmowy skąd można go pobrać TU (klik)
Przedstawiam wam opis na zdjęciu robiony programem "Paint" oraz "Gimp"
Załączona grafika: Por_wnanie.jpg
Na tym porównaniu widać ze Gimp zapisuje zdjęcia w 100% jakości, dzięki temu zdjęcie nie traci na wartości i zyskuje estetyczny opis :)
:Salut:

Użytkownik patrykos edytował ten post 18 maj 2009 - 22:58

0

Użytkownik jest niedostępny   M.K. 

• Astro-Forum.org
Kompresja w obu programach była taka sama ????????????????
Na Słoneczko: refraktor Sky-Watcher SK909 EQ3-2 + folia Baadera
Na kometki: Newton 185/950 f/5 na dobsonie ("mgiełka") + LVW 8 i LVW13
Na meteory: kamery PAVO6 i PAVO7, czasem oko nieuzbrojone
Astrostrona MK: http://kwima.republika.pl/index.html
Przyroda "w makro": http://www.przyrodaw...a.pl/index.html
0

• Astro-Forum.org
Te porównanie zrobiłem końcowym programem Gimpem a dwa zdjęcia skleiłem, z tym ze wcześniej zapisałem jedną połówkę w "Paint" a drugą w "Gimpie".
Problem w "Paint" polega na tym ze ten program nie zapisuje zdjęcia w 100% jakości jak "Gimp".

Użytkownik patrykos edytował ten post 18 maj 2009 - 23:23

0

Użytkownik jest niedostępny   czakiczakiczaki 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Mam problem, bawiłem sie GE jakiś czas temu i coś pokiełbasiłem i wcieło mi panel sterowania, a konkretnie ten:
Załączona grafika: bez_tytu_u.JPG
czy ktoś wie jak go przywrócić, pojawia sie przy uruchamianiu, ale zaraz znika.
0

• Astro-Forum.org
Przyznam ze tez mi to zniknęło i pojawia się tylko na początku, może ta nowa wersja tak ma? Ja używam środkowego klawisza w myszce i można obracać itd
w dodatku zacina mi się jak włączam budynki 3D w Gliwicach a jest ich dużo!
0

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org

Zobacz postmerti, o May 17 2009, 09:40, powiedział:

Dodatkowo dodaję listę obiektów przemysłowych Śląska i takie tam Załącznik _przemyslowe.rar (ten plik jest spakowany .rar'em, należy go rozpakować czego wynikiem będzie plik _przemyslowe.kml i załadować do GE)
Tu mam prośbę. Jeśli uaktualnicie tą listę to podzielcie się nią.

PS. aha, szpilki powbijane są w najwyższe punkty obiektu, a wiec komin lub szyb ewentualnie pomiędzy...

EDIT: poprawiłem drugi plik, dzięki tc_ :)

Tego pliku _przemysłowe.rar nie da się rozpakować błąd archiwum.
www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

Użytkownik jest niedostępny   merti 

• Astro-Forum.org
Rafale wgrałem tu nowe archiwum .rar i dodatkowo dodałem dane naprawcze, więc powinno być dobrze...
Załączony plik  przemyslowe.zip (997,25K)
Ilość pobrań: 223

PS. nie sugerujcie się błędem bo plik się dobrze wypakowuje (bajtów: 18'692'975)

Użytkownik merti edytował ten post 26 maj 2009 - 09:00

Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

Użytkownik jest niedostępny   drinx 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy

Zobacz postRafał ZOOM, o Apr 26 2009, 21:27, powiedział:

Tutaj daje plik do Kashmira ze wszytkimi szczytami w PL od 100mnpm w górę.
Poland_100.GDB

Gorąca prośba abyś wgrał to jeszcze raz, niestety plik już został usunięty, nie zdążyłem:)
0

• Astro-Forum.org
Proszę bardzo Drinx, tu masz ten plik: Załączony plik  Poland_100.rar (12,7K)
Ilość pobrań: 216 i nie sugeruj się błędem, paczuszka dobrze się wypakowuje :)
0

Użytkownik jest niedostępny   drinx 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Wielkie dzięki dobry człowieku :)
0

Użytkownik jest niedostępny   elcupa 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Miałbym pytanie do Rafała jak przy pomocy programu BILxSRTM skonwertować Pliki BIL. na SRTM-1. Widzę, że program chce by wskazać dwie ścieżki, tylko nie wiem czy w w polu SRTM directory mam wskazać folder do którego ten plik BIL będzie skonwertowany? Inną niewiadomą dla mnie jest to czy w Global Mapper`ze mam otwierać pojedynczy pliki hgt. i eksportować do BIL, czy też mogę otworzyć je grupowo i tak eksportować jako całość?

P.S. Właśnie zauważyłem, że pełnej odpowiedzi na moje pytania Rafał już czas temu udzielił w wątku głównym, podał tam więcej informacji, które mi w zupełności starczają, by sobie z problemem poradzić.

Użytkownik elcupa edytował ten post 11 czerwiec 2009 - 18:06

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Miałbym pytanie odnośnie programu BILxSRTM. Po czym poznać że program już zaczął pracować? Czekam po kilkanaście minut i nie widać żadnych tego "objawów". A pliki SRTM nie powstają.
0

Użytkownik jest niedostępny   tc_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Miałbym pytanie odnośnie programu BILxSRTM. Po czym poznać że program już zaczął pracować? Czekam po kilkanaście minut i nie widać żadnych tego "objawów". A pliki SRTM nie powstają.

na poprzedniej stronie też o to pytałem, nikt nie odpisał, to myślałem, że to wina mojego kompa i nawet juz zapomniałem o tym...
0

• Astro-Forum.org
Nie wiem czemu wam to nie chce działać ale akurat mnie przed chwila rozbił *.bila na oddzielne pliki 1arcsec .hgt. Pomyślał chwilę i zaczął zapisywać.

Użytkownik merti edytował ten post 16 czerwiec 2009 - 22:04

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Może to kwestia tego, skąd się tego BIL`a pozyskało? Ja używam Global Mapper`a. A może trzeba wskazać konkretne lokalizacje? Na przykład ten sam folder dla pliku źródłowego i wyjściowego? Ja właściwe potrzebuje SRTM-1 dla N49E018, może metri mógłbyś stworzyć taki plik i go gdzieś umieścić w internecie, jeśli to nie jest dla Ciebie duży problem?
0

• Astro-Forum.org
Od pewnego czasu strona Geoportalu przechodzi gruntowną przebudowę. W związku z tym, dodany tu pliczek Serwer WMS Geoportal do Google Earth, zaprzestał wyświetlać ortomap. Co należy zrobić?
W lewej kolumnie programu wyświetlają się wasze Miejsca i widnieje tam ów pliczek. Z prawokliku wybieramy Właściwości i wymazujemy cały adres z okienka Link i wklejamy poniższy:
http://sdi.geoportal.gov.pl/wms_orto/wmservice.aspx?VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=ORTOFOTO&SRS=EPSG:4326&WIDTH=1024&HEIGHT=1024&TRANSPARENT=FALSE&FORMAT=image/jpeg&styles=Default

UWAGI:
W większości przypadków otrzymuje się, niestety, pusty kwadrat z czerwonym X. Wystarczy delikatnie przesunąć mapę i poczekać na efekt. Jeśli ponownie pojawił się X to znowu lekko przesuń mapę lub odjechać, dojechać nią.
Zauważyłem że ortomapy ładuje się dłużej z tego linku w porównaniu do poprzeniego - taka niemiła niedogodność <_<

Użytkownik merti edytował ten post 22 czerwiec 2009 - 12:32

0

• Astro-Forum.org
.... no i powyższy link nie pożył długo :) Dodaję aktualizację:
http://sdi.geoportal.gov.pl/wms_orto/wmservice.aspx?VERSION=1.3.0&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=ORTOFOTO&SRS=EPSG:4326&WIDTH=1024&HEIGHT=1024&TRANSPARENT=FALSE&FORMAT=image/jpeg&styles=

UWAGI: Tylko jedna - działa szybciej.... :D
0

Użytkownik jest niedostępny   marcinls 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postczakiczakiczaki, o May 20 2009, 17:14, powiedział:

Mam problem, bawiłem sie GE jakiś czas temu i coś pokiełbasiłem i wcieło mi panel sterowania, a konkretnie ten:
Załącznik bez_tytu_u.JPG
czy ktoś wie jak go przywrócić, pojawia sie przy uruchamianiu, ale zaraz znika.

W GE wybierasz widok --> pokaż drogę ->> automatycznie/zawsze
Powinno działać
0

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org
Jakiś czas temu pojawiły się dane ASTER DEM SRTM-1 niestety nie polecam, są tragiczne.

Tutaj SRTM-1 z ASTER vs SRTM-3
http://fotoupload.be...&upload_id=4541
www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

Użytkownik jest dostępny   mateusz 

• DalekieObserwacje.eu
  • Grupa: Poszerzamy horyzonty

Zobacz postRafał ZOOM, o 15 lipiec 2009 - 02:21 , powiedział:

Jakiś czas temu pojawiły się dane ASTER DEM SRTM-1 niestety nie polecam, są tragiczne.

Tutaj SRTM-1 z ASTER vs SRTM-3
http://fotoupload.be...&upload_id=4541

A jaka jest natura "usprawnień" tej wersji ASTER?
Strona dla miłośników dalekich obserwacji
http://www.dalekieobserwacje.eu
0

• Astro-Forum.org
Chciałbym Wam gorąco polecić, przypadkowo znaleziony w sieci, program do panoram firmy M$ :) Image Composite Editor . A żeby nie było gromów, że proponuję coś niesprawdzonego, to wypróbowałem go w boju na zdjęciach, które złożone w innych programach albo wypluwają skośną lub pofalowaną panorkę albo wogóle nie łączą bo nie potrafią znależć wspólnych punktów (foty ORJa Jeseników z Morawskiego). To właśnie jest jego przewagą że potrafi złożyć zdjęcia zrobione z ręki bez zastosowania statywu :D

Po wgraniu zdjęć widzimy podgląd i teraz klikamy na ikonę sześciokąta u góry czyli prostowanie i centrowanie panoramy. W tym miejscu macie pole do popisu w prostowaniu panorki - ta opcja jest zarąbista, to jest silna stron TEGO SOFTU :D Potem tylko Crop, tu polecam Autocrop co dotnie do optymalnych rozmiarów bez różnych udziwnień na brzegach, a obok w oknie Export dobieramy ostateczne parametry. Potem tylko Export na dysk i możemy podziwiać wyprostowaną panorkę :)

Co do zdjęć gdzie program się wykłada, bo brak punktów wspólnych, to nie ma siły - ten też się wyłożył :) Więc opcję ręcznego doboru w Huginie trzeba miećw zanadrzu jako koło ratunkowe.

Program potrafi składać też sferyczne panoramy. Gotowy poradnik, do zapoznania się, znalazłem na Forum Olympus.

Panowie do boju ... :sterb029: ... z siłami jasności.... :lol:

Użytkownik merti edytował ten post 25 sierpień 2009 - 12:17

+2

Użytkownik jest niedostępny   vrg 

• Moderator

Zobacz postmerti, o 25 sierpień 2009 - 12:11 , powiedział:

Chciałbym Wam gorąco polecić, przypadkowo znaleziony w sieci, program do panoram firmy M$ :) Image Composite Editor . A żeby nie było gromów, że proponuję coś niesprawdzonego, to wypróbowałem go w boju na zdjęciach, które złożone w innych programach albo wypluwają skośną lub pofalowaną panorkę albo wogóle nie łączą bo nie potrafią znależć wspólnych punktów (foty ORJa Jeseników z Morawskiego). To właśnie jest jego przewagą że potrafi złożyć zdjęcia zrobione z ręki bez zastosowania statywu :D

Za Twoją namową przetestowałem go... Jest niezły, dużo opcji, możliwość modyfikacji geometrii.
Rzuciłem go na głęboką wodę - załadowałem mu wszystkie zdjęcia z których powstała niedawna panorama 360' z Oberży w Czeladzi. W przeciwieństwie do Hugina nie wysypał się i zrobił to szybko ale nie wiem ile znalazł punktów wspólnych, stanowczo zbyt dużo. Oto efekt coby nie było że przesadzam.
Załączona grafika: 1.JPG
Moja Czeladź - Moje miejscewww.czeladz.org.pl

Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje
i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0

• Astro-Forum.org
Ja natomiast żeby było łatwiej rozpoznawać wysokie obiekty na zdjęciach, tworze sobie w Google Earth pinezki z zaznaczonymi wysokimi obiektami :)Załączona grafika: po.jpg
0

Użytkownik jest niedostępny   tc_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Ja natomiast żeby było łatwiej rozpoznawać wysokie obiekty na zdjęciach, tworze sobie w Google Earth pinezki z zaznaczonymi wysokimi obiektami :)

patrykos, chyba merti wrzucił link do pliku z chyba wszystkimi obiektami przemyslowymi itp w regionie (plik do GE chyba *kml), tam to wszystko masz już zaznaczone

edit. no nawet jest kilkanascie postów wyżej :)

Użytkownik tc_ edytował ten post 26 sierpień 2009 - 22:14

0

Użytkownik jest niedostępny   vrg 

• Moderator
Ja wiem że jest późno ale już nie mam siły walczyć dalej z MD.

Mam jedno zasadnicze pytanie: jak znaleźć interesujący mnie punkt do wygenerowania panoramy ? Mapę sobie mogę powiększyć ale to chyba nie polega na tym żeby zgadywać gdzie jest interesujące mnie wzniesienie. Istnieje możliwość podania współrzędnych albo coś w tym stylu ? Albo naniesienia jakiejś innej warstwy mapy ?
Proszę o instrukcje w dalszej obsłudze Microdema. Chcę w końcu samemu obsługiwać to bydle!

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 1.JPG

Moja Czeladź - Moje miejscewww.czeladz.org.pl

Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje
i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0

• Astro-Forum.org
Odpowiedź masz tu. Co do MD to w guglaczu poszukaj bo wypluwa sporo odnośników. Bardzo pomocne jest uruchomienie w MD Google Map. Tak, tak dobrze czytasz, istnieje tam taka opcja. Dodatkowo można wyeksportować obszar roboczy pliku .dem, na którym w danej chwili mamy powiększenie, do Google Earth, co może być pomocne na obszarach o słabej jakości zdjęć satelitarnych. A jeszcze lepszy efekt jest jak ubierzesz w mapkę rastrową .dema i podeślesz GE. Jedyne czego mi się jeszcze nie udało rozpracować to uruchomienie usługi WMS (lub ASR) Geoportalu w MD :) ....

Użytkownik merti edytował ten post 07 wrzesień 2009 - 08:04

0

Użytkownik jest niedostępny   voytasosuch 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postvrg, o 07 wrzesień 2009 - 03:06 , powiedział:

Ja wiem że jest późno ale już nie mam siły walczyć dalej z MD.
...
Proszę o instrukcje w dalszej obsłudze Microdema. Chcę w końcu samemu obsługiwać to bydle!

Mam podobny problem. Panoramki potrafie zrobic, ale jeszcze dluuuuuga droga przede mna. Tym bardziej, ze do PCta siadam bardzo rzadko, a nie znalazlem jeszcze maczkowego softu bedacego, przynajmniej w przyblizeniu, odpowiednikiem MicroDEMa.

Przekopuje w wolnych chwilach neta i szukam czegos pomocnego do MD. Znalazlem np. cos takiego.

Szerzej o MD. Fajne sa animacje przelotow nad Sudetami :)
0

• Astro-Forum.org
Zapraszam do zapoznania się z ciekawym programem pokazującym dokładnie gdzie wzejdzie lub zajdzie słońce lub księżyc - The Photographer's Ephemeris 0.9
0

Użytkownik jest niedostępny   voytasosuch 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Mam pytanie do Ekspertow MD :)

Jaka wartosc pozycji obserwatora nad gruntem ustawiacie tworzac symulacje (panorame)?
Nie jestem pewny, ale jak ustawiam 2 m, to otrzymana panorama nie bardzo pasuje do faktycznego widoku z danego miejsca. Gory w symulacji wychodza jakby nizsze. Nie wiem co mam ustawione "nie tak" :(

Jesli porownuje symulacje z MD do wynikow Hey, to nie pasuja mi wlasnie wysokosci nad gruntem obserwatora. Jakby Hey pokazywal z wiekszej wysokosci. W niektorych przypadkach roznica jest naprawde duza.
Na podstawie Hey znalazlem miejsce w Rudzie Sl., skad moge polowac na Snieznik. Niestety wg MD byloby to mozliwe chyba tylko z balonu :)

I czemu tu wierzyc...?
0

• Astro-Forum.org
Tylko Micro Dem'owi, mimo że dane z plików SRTM mają błąd nawet do 18m różnicy, co można nadrobić "podnosząc się" przy generowaniu symulki. Błąd ten najbardziej uwidacznia się właśnie, jak sam zauważyłeś, na mapach górskich.

Pamiętaj że to tylko symulacja poglądowa mająca nam ułatwić obserwację i powiedzieć czy możemy się czegoś spodziewać na horyzoncie, więc nie porównuj tego za bardzo do zdjęć, bo sobie włosy powyrywasz :)

Co do Heya wypowiadałem się już w głównym wątku - to tylko ciekawostka i nie dorasta nawet do pięt takim programom jak RadioMobile, Kashmir czy właśnie MicroDEM.

PS Działają wam ortomapy w GE ?

Użytkownik merti edytował ten post 15 wrzesień 2009 - 00:04

0

Udostępnij ten temat:

• (14 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »