Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Software do symulacji terenu lub widoków - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (14 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Software do symulacji terenu lub widoków Przydatne programy Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest niedostępny   jochen 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy

Zobacz postathomer, o 27 lipiec 2010 - 09:51 , powiedział:

Przeczytałem taki oto tekst: Mój link. Zamarzyła mi się aplikacja smartfonowa "zintegrowana" np z Kashmirem, teoretycznie sprawa wykonalna, mocno ułatwiałoby identyfikację horyzontu - chociaż pewnie "zabiłoby" sporo przyjemności z identyfikacją, symulacjami, opisami itd. Z drugiej strony jeszcze 2 lata temu Kashmir to była dla nas rzecz nieznana a obsługa Micro Dema raczkowała. W związku z tym idąc z duchem czasu - spotkał się ktoś z Was z czymś takim?

ps. na swoim telefonie z system Android mam aplikację Google Sky Map, która działa analogicznie do opisywanej w artykule i identyfikuje obiekty na nocnym niebie po skierowaniu tam telefonu - wykorzystując GPS, czujnik nachylenia telefonu i mapę gwiazd. Może istnieje jakaś OpenSourcowa aplikacja którą możnaby adoptować do naszych celów?

Jeśli chodzi o aplikacje na smartfony z systemem Android lub Iphony warto zajrzeć TU. Kolejnym nowum, które ma powstać jest TO. Co wy na to?

Użytkownik jochen edytował ten post 29 sierpień 2010 - 12:00

0

Użytkownik jest dostępny   mateusz 

• DalekieObserwacje.eu
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Poszerzamy horyzonty

Zobacz postjochen, o 29 sierpień 2010 - 11:59 , powiedział:

Jeśli chodzi o aplikacje na smartfony z systemem Android lub Iphony warto zajrzeć TU. Kolejnym nowum, które ma powstać jest TO. Co wy na to?

Pomysł fajny, co więcej wymieniona w artykule organizacja prowadzi bliźniaczą dla DO stronę internetową poświęconą dalekim widokom. Co do samej aplikacji, to pomysł OK, ale zanim to zacznie pracować skutecznie w wymagającym terenie, to nie jedna wersja beta będzie musiała upłynąć. Zidentyfikować w ten sposób Babią Górę z Pilska pewnie będzie się dało, ale w interesujących nas przypadkach, np. Tatry z rzeczonego Pilska lub przy średniej widoczności, to może nie działać.
Strona dla miłośników dalekich obserwacji
http://www.dalekieobserwacje.eu
0

Użytkownik jest niedostępny   wolwi 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator

Zobacz postjochen, o 29 sierpień 2010 - 11:59 , powiedział:

Przetestowałem to. Zabawka jest raczej beznadziejna, dużo prostsza mniej dokładna niż sądziłem. Daleko jej do doskonałości Kashmira.
W zasadzie działa w oparciu o położenie gps, kompas i bazę szczytów. Wyświetla opisy szczytów na ekranie i trzeba je dopasować, do tego co widać. Niestety nie bardzo się to udaje. Dodam, że baza szczytów jest w naszym rejonie dosyć uboga, co pokazuje jedno ze zdjęć.
Oto moje dalekoobserwacyjne sukcesy w tym programie ;)))

Załączone miniatury

• Załączona grafika: zdjęcie 1.PNG
  • Załączona grafika: zdjęcie 2.PNG
  • Załączona grafika: zdjęcie 3.PNG
  • Załączona grafika: zdjęcie 4.PNG

0

Użytkownik jest niedostępny   vrg 

• Moderator
Piękny program ! Ale opis porażka :D Wyświetla po prosu to co w linii prostej znajduje się od miejsca w którym jesteśmy. Te Trzy Korony to jednak przegięcie na dużego MAXA!
Moja Czeladź - Moje miejscewww.czeladz.org.pl

Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje
i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0

Użytkownik jest dostępny   mateusz 

• DalekieObserwacje.eu
Dobrze że nie zaznaczył Hoverle :D
Strona dla miłośników dalekich obserwacji
http://www.dalekieobserwacje.eu
0

Guest_merti_*

• Grupa: Guests
A powiedzcie mi panowie jak zrobić większą, dłuższą panoramę w Kasmirze niż szerokość ekranu, bo jak ustawiam dajmy na to 20kpix to pluje się o jakiś film O_o ...
0

• Moderator

Zobacz postmerti, o 17 wrzesień 2010 - 21:15 , powiedział:

A powiedzcie mi panowie jak zrobić większą, dłuższą panoramę w Kasmirze niż szerokość ekranu, bo jak ustawiam dajmy na to 20kpix to pluje się o jakiś film O_o ...

Setup camera ustawiasz na 360stopni i albo generujesz całą albo zatrzymujesz po kilku kadrach i przycinasz ;)

Załączona grafika: Bez tytułu.jpg

i dalekie obserwacje
0

Użytkownik jest niedostępny   Fryta 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postvrg, o 17 wrzesień 2010 - 21:33 , powiedział:

Setup camera ustawiasz na 360stopni i albo generujesz całą albo zatrzymujesz po kilku kadrach i przycinasz ;)

Załącznik Bez tytułu.jpg

Oprócz ustawienia kamery na 360 musi być zaznaczona opcja Round Camera. Ustawiamy wtedy azymut na lewy skrajny kadr i naciskamy Take. Panoramka się tworzy kadr po kadrze w prawą stronę, a jak osiągnie azymut nas już nie interesujący (najlepiej patrząc na radarek) naciskamy Cancel, przenosimy powstały wytwór do jakiegoś programu graficznego (wklei się całe 360 stopni) i ucinamy niepotrzebny kawał.
0

Guest_merti_*

• Grupa: Guests
No dobra, ale jak nagrać taką generkę, bo jak daje Save BMP to nagrywa ale bez opisu. Zauważyłem też, że opcja Round Camera jest także przy Panoramie i też generuje hurtem....
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmerti, o 18 wrzesień 2010 - 08:59 , powiedział:

No dobra, ale jak nagrać taką generkę, bo jak daje Save BMP to nagrywa ale bez opisu. Zauważyłem też, że opcja Round Camera jest także przy Panoramie i też generuje hurtem....

Edit -> Copy, potem w Gimpie Wklej ;)
0

Użytkownik jest niedostępny   twmichal 

• Astro-Forum.org
Opanowałem już prawie Kashmira do końca - mam tylko jeden mały problemik. Podczas zapisywania symulacji nie ma nazw szczytów. Co muszę zrobić, żeby były one także na bitmapie? Bo na podglądzie i mapie są.
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
0

• Moderator

Zobacz posttwmichal, o 19 wrzesień 2010 - 14:25 , powiedział:

Opanowałem już prawie Kashmira do końca - mam tylko jeden mały problemik. Podczas zapisywania symulacji nie ma nazw szczytów. Co muszę zrobić, żeby były one także na bitmapie? Bo na podglądzie i mapie są.

A przeczytałeś jeden post ponad Twoim ?
Z tym że ja w odróżnieniu od Fryty korzystam z Irfana ;)

Użytkownik vrg edytował ten post 19 wrzesień 2010 - 14:46

i dalekie obserwacje
0

• Astro-Forum.org
Sorry, nie zauważyłem :D

Teraz jest wszystko ok.
0

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org
Informacja jak do pliku szczytySRTM-1 HI.NDB autorstwa Fryty dodać szczyty Roberta J.

Merti plik roberta KML przerobił na NDB ale przy otwieraniu szczyty zaczynają się dublować jak tego uniknąć ?

Przerobiłem plik Mertiego NDB na plik GDB (GPS File), do zassania TU: http://wyslijto.pl/plik/g024b2tgxy

Jakie są teraz możliwości ?

Oryginalna mapa Fryty wygląda TAK
Dodaj obrazek

Klikamy File/Open/Gps File
Dodaj obrazek
Wgrywamy 2010.09.27_pl_cz.GDB
Dodaj obrazek

Na mapie punkty GPS pojawią się z czerwoną szpilką. Można je ukryć lub nie klikając po prawej w ikonę GPS
Dodaj obrazek

Mając rozeznanie czy dane punkty nakładają się, można klikając w punkt GPS (czerwona szpilka) prawym z myszy przerobić punkt GPS na typu "Name"
Dodaj obrazek

Można też przerobić od razu większą ilość punktów z GPS na "Name" klikając w Edit/EDIT GPS
Dodaj obrazek
Mamy teraz całą listę punktów GPS, które można zaznaczyć wybiórczo "CTRL" lub w całości "Shift" i przerobić na typ "Name"
Dodaj obrazek
Prawym z myszy na zaznaczone punkty i konwertujemy do "Name"
Dodaj obrazek

Po wyłączeniu Kashmira będzie komunikat że plik NDB uległ zmianie, potwierdzamy zapisanie zmian i mamy już zaktualizowaną mapę o dodatkowe punkty.

Użytkownik Rafał ZOOM edytował ten post 28 wrzesień 2010 - 00:18

www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

• Moderator
Rafał w pliku który podesłałeś jest tylko jeden punkt: Górka Lubecka :rolleyes:

Zobacz postRafał ZOOM, o 28 wrzesień 2010 - 00:16 , powiedział:

Po wyłączeniu Kashmira będzie komunikat że plik NDB uległ zmianie, potwierdzamy zapisanie zmian i mamy już zaktualizowaną mapę o dodatkowe punkty.

Wszystko pięknie, tylko że wciąż pozostanie jeden zasadniczy problem:
plik Fryty:
Dodaj obrazek

po zaimportowaniu drugiego Place Name File ze szczytami Roberta:
Dodaj obrazek

Połączony plik NDB można w Excelu posortować po nazwach aby usunąć powtarzające się szczyty. Wydawało by się proste jednak ich zapis bywa różny i jest to robota praktycznie niewykonalna:
Dodaj obrazek

Poza tym edycja w Excelu jest bezcelowa bo po zapisaniu Kashmir tego nie chce przetrawić. Ponieważ można przyjąć że plik Fryty jest dosyć kompletny jeśli chodzi o Polskę, w dodatku użyłem swojego który już znacząco rozbudowałem, usunąłem więc w Notatniku wszystkie polskie szczyty z pliku Roberta. Następnie w jakichś takich "najistotniejszych" fragmentach mapy pousuwałem ręcznie pozostałe dublujące się czeskie szczyty, wiele z tych których wcześniej nie było a są nieco przesunięte względem Kashmirowej mapy poprzenosiłem do właściwych punktów i zapisałem połączony plik do NDB.
Jest pewnie jeszcze wieeeele do poprawienia ale może komuś się nada: http://wyslijto.pl/download/0481s31q79

Przynajmniej mam dobrze opisaną Bramę Morawską do tych zamówionych panoram 360 z Gliwic ;)

i dalekie obserwacje
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postRafał ZOOM, o 28 wrzesień 2010 - 00:16 , powiedział:

Informacja jak do pliku szczytySRTM-1 HI.NDB autorstwa Fryty dodać szczyty Roberta J.

Merti plik roberta KML przerobił na NDB ale przy otwieraniu szczyty zaczynają się dublować jak tego uniknąć ?

Przerobiłem plik Mertiego NDB na plik GDB (GPS File), do zassania TU: http://wyslijto.pl/plik/g024b2tgxy

Jakie są teraz możliwości ?

Oryginalna mapa Fryty wygląda TAK
Klikamy File/Open/Gps File
Wgrywamy 2010.09.27_pl_cz.GDB
Na mapie punkty GPS pojawią się z czerwoną szpilką. Można je ukryć lub nie klikając po prawej w ikonę GPS
Mając rozeznanie czy dane punkty nakładają się, można klikając w punkt GPS (czerwona szpilka) prawym z myszy przerobić punkt GPS na typu "Name"
Można też przerobić od razu większą ilość punktów z GPS na "Name" klikając w Edit/EDIT GPS
Mamy teraz całą listę punktów GPS, które można zaznaczyć wybiórczo "CTRL" lub w całości "Shift" i przerobić na typ "Name"
Prawym z myszy na zaznaczone punkty i konwertujemy do "Name"

Ok Rafał, sprawdzę to dziś wieczorem - nie mam teraz dostępu do kashmira, jednak i tak jest to dla mnie rozwiązanie prowizoryczne z trzech powodów:

1. Format każdego wpisu pliku Robertowego odbiega od tego, który jest w moim pliku, dla przykładu u mnie:
Rysy (2503)
w pliku Roberta:
RYSY 2503 M
Jak znajdę możliwość hurtowej unifikacji to się podzielę,

2. Wpisy nie pokrywają się z mapą kashmirową - trzeba je niestety ręcznie przykleić do szczytów - żadna automatyzacja nie wchodzi w grę,

3. W moim pliku szczyty mają ustawioną istotność (Level1 do Level5) - w pliku Roberta wszystkie mają ustawioną istotność na Level1 - najmniej istotne. Trzeba będzie przy okazji przyklejania szczytów zmieniać istotność tych ważniejszych na prawidłową, a te mniej ważne zostawić na 1. Potem będzie można wybrać opcję, by pokazywał tylko szczyty powyżej Level3 (Over Level3 )- nie będzie dzięki temu tak czarno na mapie...

Zobacz postvrg, o 28 wrzesień 2010 - 01:47 , powiedział:

Połączony plik NDB można w Excelu posortować po nazwach aby usunąć powtarzające się szczyty. Wydawało by się proste jednak ich zapis bywa różny i jest to robota praktycznie niewykonalna:
Dodaj obrazek

Poza tym edycja w Excelu jest bezcelowa bo po zapisaniu Kashmir tego nie chce przetrawić.

Krzysiu, jest opcja by wrzucić plik do Excela, posortować sobie wg dowolnego pola, przefiltrować, a potem poskładać z powrotem do kupy i wstawić do pliku NDB.

Należy użyć wspomnianego przeze mnie polecenia "Tekst jako kolumny" - najpierw wywalamy z pliku wszystkie dane nie dotyczące wpisów (cały nagłówek), później należy zaznaczyć wszystkie wpisy (CTRL+A) i wybrać wspomniane polecenie (Tekst jako kolumny...), w drugim oknie wybrać separator Spacja. Wtedy każda z wartości opisujących dany wpis jest w innej kolumnie. Możemy sobie dzięki temu dowolnie konfigurować, które wpisy chcemy mieć w pliku, albo zmieniać wartości (w temacie o software wyjaśniłem Michałowi znaczenie większości kolumn).
Na koniec kopiujemy wszystkie wpisy i wklejamy do notatnika. W notatniku wciskamy (CTRL+H - polecenia "Zamień...") i zamieniamy każdy znak tabulacji (należy sobie go wcześniej skopiować, bo wciśnięcie tabulatora powoduje przeskoczenie do następnej komórki) na spację. Gotowe wpisy kopiujemy i doklejamy do istniejącego pliku NDB, zapisujemy z tym rozszerzeniem, wszystko powinno się otworzyć w kashmirze.

Wiem, że trochę to niejasno napisane, ale nie mam teraz dostępu do kashmira i excela, więc piszę na sucho. Jakby co wieczorem mogę wyjaśnić dokładniej.
0

Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek_S 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Koledzy,
zagadnienie wyłowienia tych szczytów, które się powtarzają/nie powtarzają wydaje się być dość proste i jeśli wystawicie mi drugi plik NDB, to do jutra powinienem sprawę rozwiązać. Przecież 2 szczyty nie mogą być, dajmy na to, 5 metrów od siebie i jeżeli rozbieżności pomiędzy współrzędnymi z różnych plików nie są za duże (bo już wiem, że nie jest to stałe przesunięcie), to wyłapanie takich przypadków nie powinno być obarczone poważnymi błędami.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postKrzysiek_S, o 28 wrzesień 2010 - 09:38 , powiedział:

Koledzy,
zagadnienie wyłowienia tych szczytów, które się powtarzają/nie powtarzają wydaje się być dość proste i jeśli wystawicie mi drugi plik NDB, to do jutra powinienem sprawę rozwiązać. Przecież 2 szczyty nie mogą być, dajmy na to, 5 metrów od siebie i jeżeli rozbieżności pomiędzy współrzędnymi z różnych plików nie są za duże (bo już wiem, że nie jest to stałe przesunięcie), to wyłapanie takich przypadków nie powinno być obarczone poważnymi błędami.

Właśnie podsunąłeś mi pomysł :Salut:, jak je wyłowić w excelu, wystarczy porównywać współrzędne i wyfiltrować te, które mają bardzo małe odchylenie obu wartości równocześnie. Potem usunąć wpisy nieprzypasowane :). Jak znajdę chwilkę wieczorem to wypróbuję tej metody.

Użytkownik Fryta edytował ten post 28 wrzesień 2010 - 09:52

0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
No właśnie... tylko że zauważyłem inny kwiatek, który może skomplikować sprawy. No, chyba że zapis współrzędnych w plikach NDB jest bardziej skomplikowany, niż mi się wydawało.
Oto np. Boubin - według pliku Roberta ma współrzędne 48.592890 N, 13.490307 E, a według mojego odczytu z mapy (stopnie, minuty i sekundy) 48 59 38 N, 13 48 54 E.
Widzicie? Tak, jakby w miejsce minut i sekund wstawiono kropkę dziesiętną, zapominając o tym, że minuta kątowa to 1/60 stopnia a nie 1/100. Podobnie jest ze wszystkimi innymi szczytami, które sprawdziłem. Czy ktoś mógłby to wyjaśnić?

Użytkownik Krzysiek_S edytował ten post 28 wrzesień 2010 - 10:11

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postKrzysiek_S, o 28 wrzesień 2010 - 10:08 , powiedział:

No właśnie... tylko że zauważyłem inny kwiatek, który może skomplikować sprawy. No, chyba że zapis współrzędnych w plikach NDB jest bardziej skomplikowany, niż mi się wydawało.
Oto np. Boubin - według pliku Roberta ma współrzędne 48.592890 N, 13.490307 E, a według mojego odczytu z mapy (stopnie, minuty i sekundy) 48 59 38 N, 13 48 54 E.
Widzicie? Tak, jakby w miejsce minut i sekund wstawiono kropkę dziesiętną, zapominając o tym, że minuta kątowa to 1/60 stopnia a nie 1/100. Czy ktoś mógłby to wyjaśnić?

Jest kilka formatów zapisu współrzędnych:

Stosuje się trzy powszechne formaty zapisu współrzędnych geograficznych:

• hddd.dddddº - stopnie dziesiętne.
  • hdddº mm.mmm' - stopnie i minuty dziesiętne - najczęściej używane w zabawie geocache.
  • hdddº mm' ss.s" - stopnie, minuty i sekundy dziesiętne - używane ogólnie w nawigacji, głównie nawigacji morskiej.
Sposób przeliczania współrzędnych geograficzne pomiędzy poszczególnymi formatami zapisu opisany jest tutaj

Źródło

Na szczęscie w kashmirze jest dzisiętny, więc można go użyć w obliczeniach.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Wiem, że jest kilka zapisów. U mnie jest ten trzeci, tylko że nie podałem symboli stopni, minut i sekund. Chodzi mi o to, że jeżeli w NDB Roberta jest zapis dziesiętny, to liczby są złe, bo np. 48 stopni i 59 minut to w zapisie dziesiętnym 48.983, a nie 48.59. U Roberta wygląda to tak, jakby zrobiono z 59 minut kątowych 0.59 stopnia.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postKrzysiek_S, o 28 wrzesień 2010 - 10:22 , powiedział:

Wiem, że jest kilka zapisów. U mnie jest ten trzeci, tylko że nie podałem symboli stopni, minut i sekund. Chodzi mi o to, że jeżeli w NDB Roberta jest zapis dziesiętny, to liczby są złe, bo np. 48 stopni i 59 minut to w zapisie dziesiętnym 48.983, a nie 48.59. U Roberta wygląda to tak, jakby zrobiono z 59 minut kątowych 0.59 stopnia.

Aha, teraz widzę o co Ci chodziło :). Nie wiem jak kashmir to zapisuje, musiałbym zerknąć, a nie mam dostępu, ale chyba nie powinno to mieć znaczenia przy porównywaniu współrzędnych szczytów, jak sądzisz?
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postFryta, o 28 wrzesień 2010 - 10:26 , powiedział:

Aha, teraz widzę o co Ci chodziło :). Nie wiem jak kashmir to zapisuje, musiałbym zerknąć, a nie mam dostępu, ale chyba nie powinno to mieć znaczenia przy porównywaniu współrzędnych szczytów, jak sądzisz?

Jeśli w tym pliku faktycznie są błędy formatu zapisu współrzędnych, a w drugim ich nie ma, to różnice będą kolosalne. Jeśli masz 2 pliki, to znajdź jakiś "pewny" duplikat i porównaj zapisy współrzędnych.
Z lektury postów domyślam się, że pliki NDB produkuje kashmir, czy tak? Jeśli we wszystkich plikach jest tak samo (tzn. stopnie-minuty-sekundy sprawiające wrażenie zapisu dziesiętnego), to należy to potraktować jako bug w kashmirze i powiadomić o tym autora. Nawet jeśli w samym programie jest obejście, to taki kwiatek w formacie pięknie utrudnia wymianę danych z innymi programami.

Użytkownik Krzysiek_S edytował ten post 28 wrzesień 2010 - 11:09

0

Użytkownik jest niedostępny   merti 

• Astro-Forum.org
W odpowiedzi na zapytanie Roberta zamieniałem na plik do GPS, mniej więcej to co zrobił Rafał. Co do otwierania w Excelu to w Kreatorze importu tekstu jako Ograniczniki za fajkujemy tylko Spacja, a plik obrobiony trzeba zapisywać jako Tekst sformatowany z rozdzielaniem spacjami - Kashmir mi otworzył tak obrobiony plik....
Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

• Moderator

Zobacz postKrzysiek_S, o 28 wrzesień 2010 - 09:38 , powiedział:

Koledzy,
zagadnienie wyłowienia tych szczytów, które się powtarzają/nie powtarzają wydaje się być dość proste i jeśli wystawicie mi drugi plik NDB, to do jutra powinienem sprawę rozwiązać.

plik ze szczytami Roberta jako Place Name File *NDB: http://wyslijto.pl/download/hhmmzp4bzq
plik ze szczytami Fryty mojej modyfikcji *NDB: http://wyslijto.pl/download/ecdh38cqy8

działaj ;)

i dalekie obserwacje
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Dzięki, VRG. Plik Roberta już miałem, teraz ściągnąłem Twój, i co widzę - to samo! Zapis współrzędnych w kashmirze to ściema - wygląda na dziesiętny, a tak naprawdę dwie pierwsze cyfry po kropce dziesiętnej oznaczają minuty kątowe, dwie kolejne - sekundy, a dalej to już diabli wiedzą co.
Przykład: Diablak, w pliku od VRG mamy 49.342400 N, 19.315400 E, a u mnie 49 34 27 N, 19 31 52 E. Różnice kilku sekund kątowych mogą się przytrafić, ale w zapisie dziesiętnym Diablak powinien mieć współrzędne 49.5742 N, 19.5311 E. Zresztą żadna współrzędna nie osiąga/przekracza 0.6 po kropce dziesiętnej.
Ponieważ kashmir rysuje prawidłowe krajobrazy, to w programie na pewno jest to obsługiwane. Moim zdaniem mamy do czynienia ze starą pluskwą, która żyła na tyle długo, że ludziom zdążyło się nazbierać plików w błędnym zapisie, więc tak już zostawiono.
W każdym razie uwaga z używaniem tych plików w innych programach.
A duplikaty spróbuję wyłapać.

Użytkownik Krzysiek_S edytował ten post 28 wrzesień 2010 - 14:39

0

Użytkownik jest niedostępny   Robert J 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postKrzysiek_S, o 28 wrzesień 2010 - 08:54 , powiedział:

Robert, skąd w ogóle wziąłeś te dane? Ja, gdy czegoś potrzebuję, to żmudnie klikam po mapach google i odczytuję współrzędne.

Już wcześniej podawałem adres strony(wątek "Sudety"), z której pobierałem współrzędne szczytów na terytorium Czech ale podam jeszcze raz:

http://expedice.rps....&kraj=&razenix=

314 podstron, a na każdej po 30 szczytów :)

Klikasz na interesujący ciebie szczyt, następnie po prawej stronie jest miniaturowa mapa Czech z zaznaczonym położeniem szczytu. Klikasz na mapę i otwiera się tobie nowe okno z lokalizacją szczytu w mapy.cz. Natomiast w pasku u góry masz współrzędne ;)

I właśnie w ten sposób uzyskiwałem współrzędne, które następnie nanosiłem w Google Earth(oczywiście z korektą czeskiej czcionki). Trwa to od około półtora roku :szczerbaty: Plik .KML jest ciągle modyfikowany poprzez dodawanie kolejnych punktów(od ostatniej publikacji przybyło około 100 kolejnych)
Nikon P90/D90 + 18-200 VR, Rubinar 500/5,6 i jeszcze kilka gratów...

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Robert, czyli też żmudna dłubanina, tylko że przynajmniej masz nazwy. Czasem siedziałem z papierową mapą obok i z niej brałem nazwę i wysokość (bo ta ostatnia bywa niedokładna na mapach google).
Skrypt wyłapujący duplikaty już w zasadzie mam, tylko że zrobiłem go "po chamsku" (bez wstępnego sortowania współrzędnych) i bardzo długo przez to chodzi. Wyjściem siłowym byłoby przerobienie na C i kompilacja, ale nie bardzo mi się chce to robić, bo takie wyławianie duplikatów to nie jest codzienna robota.
Program w awku możecie sobie wziąść z mojej strony, wyniki będą jutro (sorry, ale muszę już iść).
UPDATE: chyba jednak zrobię to sortowanie, bo już pół godziny minęło, a jeszcze nie skończył porównywać. Do jutra!

Użytkownik Krzysiek_S edytował ten post 28 wrzesień 2010 - 16:31

0

• Astro-Forum.org
I bonusik ode mnie:

-uzupełnienie słowackich i węgierskich szczytów.

Południowa i Środkowa Słowacja - głównie Rudawy Słowackie, Veporske Vrchy, Kras Słowacki, Góry Tokajsko-Slanske, pasma na północy Węgier i w okolicach Budapesztu. (łącznie 128szczytów)

Załączony plik  bonusik.rar (8,47K)
Ilość pobrań: 26

Instrukcja:

1)zmienić rozszerzenie do ndb
2)otworzyć plik w notatniku
3)skopiować i wkleić do poprzedniego pliku ndb.

Użytkownik twmichal edytował ten post 28 wrzesień 2010 - 23:21

0

• Moderator

Zobacz posttwmichal, o 28 wrzesień 2010 - 23:21 , powiedział:

Instrukcja:

1)zmienić rozszerzenie do ndb
2)otworzyć plik w notatniku
3)skopiować i wkleić do poprzedniego pliku ndb.

Można prościej: otworzyć w Kashmirze swój stary plik, kliknąć File > Import Place Name File > wybrać Twój nowy pliczek i voila ;)

i dalekie obserwacje
0

Udostępnij ten temat:

• (14 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5