Rafał ZOOM, o 28 wrzesień 2010 - 00:16 , powiedział:
Informacja jak do pliku szczytySRTM-1 HI.NDB autorstwa Fryty dodać szczyty Roberta J.
Merti plik roberta KML przerobił na NDB ale przy otwieraniu szczyty zaczynają się dublować jak tego uniknąć ?
Przerobiłem plik Mertiego NDB na plik GDB (GPS File), do zassania TU:
http://wyslijto.pl/plik/g024b2tgxy
Jakie są teraz możliwości ?
Oryginalna mapa Fryty wygląda TAK
Klikamy File/Open/Gps File
Wgrywamy 2010.09.27_pl_cz.GDB
Na mapie punkty GPS pojawią się z czerwoną szpilką. Można je ukryć lub nie klikając po prawej w ikonę GPS
Mając rozeznanie czy dane punkty nakładają się, można klikając w punkt GPS (czerwona szpilka) prawym z myszy przerobić punkt GPS na typu "Name"
Można też przerobić od razu większą ilość punktów z GPS na "Name" klikając w Edit/EDIT GPS
Mamy teraz całą listę punktów GPS, które można zaznaczyć wybiórczo "CTRL" lub w całości "Shift" i przerobić na typ "Name"
Prawym z myszy na zaznaczone punkty i konwertujemy do "Name"
Po wyłączeniu Kashmira będzie komunikat że plik NDB uległ zmianie, potwierdzamy zapisanie zmian i mamy już zaktualizowaną mapę o dodatkowe punkty.
Ok Rafał, sprawdzę to dziś wieczorem - nie mam teraz dostępu do kashmira, jednak i tak jest to dla mnie rozwiązanie prowizoryczne z trzech powodów:
1. Format każdego wpisu pliku Robertowego odbiega od tego, który jest w moim pliku, dla przykładu u mnie:
Rysy (2503)
w pliku Roberta:
RYSY 2503 M
Jak znajdę możliwość hurtowej unifikacji to się podzielę,
2. Wpisy nie pokrywają się z mapą kashmirową - trzeba je niestety ręcznie przykleić do szczytów - żadna automatyzacja nie wchodzi w grę,
3. W moim pliku szczyty mają ustawioną istotność (Level1 do Level5) - w pliku Roberta wszystkie mają ustawioną istotność na Level1 - najmniej istotne. Trzeba będzie przy okazji przyklejania szczytów zmieniać istotność tych ważniejszych na prawidłową, a te mniej ważne zostawić na 1. Potem będzie można wybrać opcję, by pokazywał tylko szczyty powyżej Level3 (Over Level3 )- nie będzie dzięki temu tak czarno na mapie...
vrg, o 28 wrzesień 2010 - 01:47 , powiedział:
Połączony plik NDB można w Excelu posortować po nazwach aby usunąć powtarzające się szczyty. Wydawało by się proste jednak ich zapis bywa różny i jest to robota praktycznie niewykonalna:
Poza tym edycja w Excelu jest bezcelowa bo po zapisaniu Kashmir tego nie chce przetrawić.
Krzysiu, jest opcja by wrzucić plik do Excela, posortować sobie wg dowolnego pola, przefiltrować, a potem poskładać z powrotem do kupy i wstawić do pliku NDB.
Należy użyć wspomnianego przeze mnie polecenia "Tekst jako kolumny" - najpierw wywalamy z pliku wszystkie dane nie dotyczące wpisów (cały nagłówek), później należy zaznaczyć wszystkie wpisy (CTRL+A) i wybrać wspomniane polecenie (Tekst jako kolumny...), w drugim oknie wybrać separator Spacja. Wtedy każda z wartości opisujących dany wpis jest w innej kolumnie. Możemy sobie dzięki temu dowolnie konfigurować, które wpisy chcemy mieć w pliku, albo zmieniać wartości (w temacie o software wyjaśniłem Michałowi znaczenie większości kolumn).
Na koniec kopiujemy wszystkie wpisy i wklejamy do notatnika. W notatniku wciskamy (CTRL+H - polecenia "Zamień...") i zamieniamy każdy znak tabulacji (należy sobie go wcześniej skopiować, bo wciśnięcie tabulatora powoduje przeskoczenie do następnej komórki) na spację. Gotowe wpisy kopiujemy i doklejamy do istniejącego pliku NDB, zapisujemy z tym rozszerzeniem, wszystko powinno się otworzyć w kashmirze.
Wiem, że trochę to niejasno napisane, ale nie mam teraz dostępu do kashmira i excela, więc piszę na sucho. Jakby co wieczorem mogę wyjaśnić dokładniej.