Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Komunikaty o dobrej widoczności i spotkania obserwacyjne - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (74 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Komunikaty o dobrej widoczności i spotkania obserwacyjne Zapowiadane i obecne warunki na dalekie obserwacje Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Jeśli potrafisz przewidzieć jaka będzie widzialność w następnym dniu, lub oceniasz obecne warunki PISZ!!

Ocena warunków:
Skala 1-10.
1/10 - 10km
2/10 - 20km
3/10 - 30km
4/10 - 40km
5/10 - 50km
6/10 - 60km
7/10 - 70km
8/10 - 80km
9/10 - 90km
10/10 - 100km i więcej.

Przykładowo:
Jeśli mieszkasz w Katowicach i widzisz Szyndzielnię, Hrobaczą to 4/10
Jeśli mieszkasz w Katowicach i widzisz Szyndzielnię, Hrobaczą, Skrzyczne to 5/10
Jeśli mieszkasz w Katowicach i widzisz Szyndzielnię, Hrobaczą, Skrzyczne, Babią to 7/10
Jeśli mieszkasz w Katowicach i widzisz Szyndzielnię, Hrobaczą, Skrzyczne, Babią, Tatry, Pradziada to 10/10

Oczywiście warunki zależnie od kierunku w który się patrzymy są zmienne, więc warto dodać w którym kierunku jest dobra widzialność.

P.S. W przyszłości powstanie system powiadamiania SMS.

Użytkownik Rafał ZOOM edytował ten post 21 grudzień 2008 - 16:01

www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

Użytkownik jest niedostępny   merti 

• Astro-Forum.org
Aktualnie widoczność na Beskid wg skali Zooma tak 6-7/10, wg mojej skali "jakości" obserwacji 4/6, chwilami 5/6 :szczerbaty: Diablak jeszcze w chmurach, Pilsko wyłania się, Skrzyczne jak brzytwa.

Użytkownik merti edytował ten post 20 styczeń 2009 - 09:41

Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

Użytkownik jest niedostępny   Patb 

• Astro-Forum.org
Z Krakowa podobno dzisiaj było widać Tatry

"dla zainteresowanych: widać dzisiaj Tatry"
Link do forum
0

• Astro-Forum.org
Cosik się szykuje. Widoczność na południu Europy mocno podskoczyła.
Pewnie u nas skończy się to mgłą inwersyjną :szczerbaty: po czym zasypie nas śnieg z Wysp B)
0

Użytkownik jest niedostępny   wicio 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postmerti, o Feb 2 2009, 19:15, powiedział:

Cosik się szykuje. Widoczność na południu Europy mocno podskoczyła.
Pewnie u nas skończy się to mgłą inwersyjną :szczerbaty: po czym zasypie nas śnieg z Wysp B)

Śnieg z Wysp do nas nie dojdzie, przynajmniej nie w tym tygodniu. Dobra widzialność pojawiła sie na Niemieckim przedpolu Alp http://www.weatheronline.pl/cgi-bin/cgiakt...eite&KEY=DL . U nas moze cos z tego bedzie w srode i czwartek ale bez zbytnich rewelacji. Na razie w górach szaleje halny http://www.weatheronline.pl/weather/maps/c...=__&SEITE=0
0

• Astro-Forum.org
Aktualnie Beskid widoczny od Pilska do Czantori 6/6, Morawski 1/6, przez Diablaka przechodzi chmura :) Pewnie i Tatry widać :)
0

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org
Dzisiaj z Kostuchny do 13:30 Beskid 8/10, Babia 9/10, Tatry Bielskie 4/10, po godzinie 14:00 kiedy wyszło słońce widzialność drastycznie siadła...na 3/10 ale trzeba trzymać rękę na pulsie...może wieczorem będzie jeszcze OK.

Użytkownik Rafał ZOOM edytował ten post 07 luty 2009 - 16:08

www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

Użytkownik jest niedostępny   Maroko 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Wygląda na to, że widoczność się polepsza!
Wlaśnie obsewuje krzyz na Hrobaczej Łące, wieży na Skrzycznym nie widac.
Zauważyłem też coś czego wczesniej nie widziałem, troche na prawo od krzyza widac cos co swieci mocniej niz sam krzyz <?>

pozdro
maroko
0

Użytkownik jest niedostępny   NGC7841 

• Astro-Forum.org

Zobacz postMaroko, o Feb 10 2009, 21:46, powiedział:

Zauważyłem też coś czego wczesniej nie widziałem, troche na prawo od krzyza widac cos co swieci mocniej niz sam krzyz <?>

pozdro
maroko

Jeśli jest 22 stopnie na prawo i ma barwy spektralne to napewno jest to kszysz poboczny ... dużo dziś płaskih kryształkuf lodu fatmosfeże wienc może śfiecić mocniej nisz sam kszysz

postrafjam ;)
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postMaroko, o Feb 10 2009, 21:46, powiedział:

Zauważyłem też coś czego wczesniej nie widziałem...
To maszt na Magurce Wilkowickiej, nie podśmiechuj się NGC :D
Ale ja bym nie liczył na dobrą pogodę. Zauważyłem, że zawsze na dzień przed pełnią widoczność się polepsza znacznie, ale wilgotność musi zmaleć... Ja trzymam kciuki za długą zimę, wtedy wiosna będzie obfitować w dni o bardzo dużej widoczości nie tylko w kierunku horyzontu ale i w niebo... B)
0

• Astro-Forum.org
Witajcie
Główny wątek dobija do dwusetnej strony. Warto by było go już odciążyć od tematów związanych z właściwymi obserwacjami, bo i tak tam wiedza teoretyczna w większości krzyżuje się z praktyczną, a materiał "z polowania" zaciera się w nim.

Jest już dział o komunikatach, gdzie jeśli ktoś stwierdzi, że jest dobra widoczność, to informuje w nim; dlatego jeśli nie sprawi Wam to kłopotu to proponuję tworzyć nowe tematy odnośnie dnia, lub kilku po sobie, w którym była dobra widoczność i jakiś materiał jest do pokazania. To pozwoli na rozdzielenie dyskusji odnośnie danego zdjęcia z danego dnia w nowo utworzonym wątku. Mam nadzieję że zrozumiecie o co chodzi.

Tusha poinformował dziś że jest dobra widoczność. Ja od siebie daję taki materiał zrobiony w drodze do pracy. Nie będę miał możliwości przez weekend obserwować z Wami ale mogę podpowiedzieć że w kierunku płd-wsch niebo było czerwone więc możliwe że nie jest tak źle aby nie upolować wierchów. :rolleyes:
Załączona grafika: 2009_03_28_Beskid.jpg
:Salut:
0

• Astro-Forum.org
Witajcie.
Dziś mam pecha bo siedzę w pracy, a Michał krzyczy, że Taterki widać. Postanowiłem sprawdzić kolejną miejscówkę tu u mnie ale widzę, że będę musiał się przejść na pylon. Narazie tylko zdjęcie Diablaka i Policy.
Załączona grafika: Grupa_Policy_Diablak.jpg

Zamieszczajcie w tym wątku dzisiejsze Wasze "łupy" :)
0

Użytkownik jest niedostępny   Michał Turlej 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Kolejny dzisiajszy gorący "łup" z dachu mojego domu:
Dodaj obrazek

Rzeczywiście, cosik "wierchy" się nam schowały, mam nadzieję że chwilowo :D

@ athomer: czy miałeś podobny widok z dachu u teściów?
http://www.dalekieobserwacje.eu/
Sony Alfa 200 + KIT 18-70mm + 70-300 SIGMA APO DG Super Macro + SIGMA 50mm f2/8 DG EX Macro
0

• Astro-Forum.org
<_< Ten fotosik widzę że zszedł na psy i nie nadaje się na umieszczanie panoram. Twoja panorama Michale straciła cały urok i nie pokazuje to co chciałeś nam dać... :o

Popatrzyłem właśnie na zdjęcia satelitarne na www.sat24.com i powiem wam że waruny chyba dopiero zaczną się robić. Jeśli jutro macie zamiar jechać to może być lepiej niż dziś bo od płn. przebojem wciska się wyż z zimnym powietrzem i chmury rozpycha na zachód i wschód. Już teraz powietrze drga od nagrzania, a do jutra mam nadzieję że się nic nie zmieni i będzie lepiej niż dziś....

Użytkownik merti edytował ten post 18 kwiecień 2009 - 14:08

0

Użytkownik jest niedostępny   athomer 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postMichał Turlej, o Apr 18 2009, 13:41, powiedział:

@ athomer: czy miałeś podobny widok z dachu u teściów?

muszę powiedzieć że od moich teściów widok jest chyba lepszy, dom jest na pewno wyższy i bardziej oddalony od drzew (zresztą pewnie wiesz gdzie jest) i mniej "zakłóceń" na horyzoncie. Następnym razem zabiorę aparat i bino :Boink:

Może kiedyś pomachamy sobie z dachów :D
Moje zdjęcia: http://picasaweb.google.com/athomeer
(album Dalekie Obserwacje to coś w temacie :))
0

• Astro-Forum.org
MEGA ALARM!!! :D Panowie, jest chłodno i widoczność nieporównywalnie lepsze niż 18.04.
Babia 5/6, Śląski 5/6, Morawski 3/6, a i pewnie Tatry widać !!!!
Załączona grafika: 20090513_Babia.jpgWidok z mojego okna na teraz, autofocus poraz pierwszy trafił w cel :banan:

Użytkownik merti edytował ten post 13 maj 2009 - 07:10

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Dziś 13-ty a tu proszę jaka niespodzianka na dalekie obserwacje :D .
W każdym kierunku no prawie idealnie. Dziś z Marcinem prawie godzinkę spędziliśmy na pylonie i Beskid rewelka, wierchy szło zobaczyć gołym okiem :D , co więcej, pojawiły się z pylonu tereny... Jury :blink: dokładnie za Wielką Górą widzę wzniesienia w okolicach Ogrodzieńca, ale to jeszcze do ustalenia... Pstryknęliśmy parę serii, zobaczymy co wyszło.
Fotki niebawem.
W najbliższym czasie zamieszczę również zdjęcia może nie z dalekich, ale z wysokich obserwacji.

Pozdrawiam :Salut: .

P.S.
Gratuluję tym, którzy mieli dziś możliwość zrobienia wypadu w teren, widokami się pewnie obłowili. Ech, nie każdy miał dziś wolne <_< .
Sony Alfa 200 + KIT 18-70mm + 70-300 SIGMA APO DG Super Macro + SIGMA 50mm f2/8 DG EX Macro
0

Użytkownik jest niedostępny   Northwood 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Panowie?
Nie zauważyliście, że widzialność się poprawia?
Nawet tutaj wygląda obiecująco: http://maps.wundergr...0/2xi_pl_vs.gif
www.dalekieobserwacje.eu

0

Użytkownik jest niedostępny   mateusz 

• DalekieObserwacje.eu
  • Grupa: Poszerzamy horyzonty
Faktycznie, wyglada to obiecujaco! Widocznosc nadchodzi z zachodu, wiec alarm na Sudety! Witku, jak tam u Was, bo ja bym sie dzisiaj po zachodzie wybral na Sw. Anne zapolowac na Ślęże i ten maszt, o ktorym ostatnio pisalismy...?
Strona dla miłośników dalekich obserwacji
http://www.dalekieobserwacje.eu
0

Użytkownik jest niedostępny   Robert J 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Byłem dzisiaj po 18-tej na Biskupiej Kopie. Niestety żadnych rewelacji. Widzialność max. 50 km. Ledwo widoczny Śnieżnik. Nie było widać Św. Anny, a Ślęży tym bardziej. Ale się poprawia, więc może jakieś światełka będą widoczne :)
Nikon P90/D90 + 18-200 VR, Rubinar 500/5,6 i jeszcze kilka gratów...

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

• DalekieObserwacje.eu
Lewa elipsa przywodzi na myśl Sokole Góry, czyli takie trzy szczyty ledwie wyłaniające się z nad horyzontu, ale to widok z Siewierskiej, która jest wyższa od pylonu. Michał podaj dokładnego GPSa z miejsca obserwacji, to sobie posymulujemy :D
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmateusz, o May 21 2009, 09:36, powiedział:

Lewa elipsa przywodzi na myśl Sokole Góry, czyli takie trzy szczyty ledwie wyłaniające się z nad horyzontu, ale to widok z Siewierskiej, która jest wyższa od pylonu. Michał podaj dokładnego GPSa z miejsca obserwacji, to sobie posymulujemy :D

Mateusz, dzisiaj w pracy przyłożyłem linijkę do mapy i jakby nie patrzeć wychodzą górki w okolicach Podzamcza w Ogrodzieńcu. Zresztą kiedyś porównywałem te kształty górek widzianych z Wielkiej Góry z tymi z pylonu i można powiedzieć, że są podobne.
A jak potrzebujesz GPSa pylonu to proszę: N:50°13`41.07 E:19°10`13.71 dane zbliżone, korzystałem z Geoportala.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Zaobserwował dzisiaj przed wieczorem ktoś coś ciekawego? Nie wiem jak u Was ale w Sosnowcu widoczność była bardzo ok. Przejeżdżałem ok 18.30 ul Lenartowicza, Babia prezentowała się okazale, nawet tylko z okien samochodu.
0

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postathomer, o May 21 2009, 22:14, powiedział:

Zaobserwował dzisiaj przed wieczorem ktoś coś ciekawego? Nie wiem jak u Was ale w Sosnowcu widoczność była bardzo ok. Przejeżdżałem ok 18.30 ul Lenartowicza, Babia prezentowała się okazale, nawet tylko z okien samochodu.

To już chyba drugi dzień, jak ICM maluje nasz kraj na niebiesko, a wczoraj nawet na fioletowo, a mało się to ma do rzeczywistości. Wczoraj ewidentnie prognozy widzialności się nie sprawdziły, dzisiaj za to z Rety w Mikołowie faktycznie ładna Babia. Ponieważ nadchodzi weekend i błękit naszego kraju nie opuszcza, więc może znajdą się chętni na jakiś obserwacyjny wypad? :)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postmateusz, o May 21 2009, 22:23, powiedział:

Ponieważ nadchodzi weekend i błękit naszego kraju nie opuszcza, więc może znajdą się chętni na jakiś obserwacyjny wypad? :)

Ja chętnie. Co proponujesz?

Napiszę na marginesie reszcie forumowiczów, że teoretycznie jest możliwość zobaczenia Babiej Góry z kilku miejsc w Częstochowie. Jestem w trakcie szukania odpowiednich miejscówek, a później to już tylko oczekiwanie na odpowiednią widzialność. :)
www.dalekieobserwacje.eu

0

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postNorthwood, o May 21 2009, 22:28, powiedział:

Ja chętnie. Co proponujesz?

To zaproponuję okolice Niegowonic, bo pewnie wtedy Athomer też się skusi ;-) A jak widać jest szansa nawet na Pradziada wieczorową porą :)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postmateusz, o May 21 2009, 22:42, powiedział:

To zaproponuję okolice Niegowonic, bo pewnie wtedy Athomer też się skusi ;-) A jak widać jest szansa nawet na Pradziada wieczorową porą :)

Ok, mogą być Niegownice z przed lub po wypadem do Markowic. :)
www.dalekieobserwacje.eu

0

Użytkownik jest niedostępny   wicio 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postmateusz, o May 20 2009, 20:24, powiedział:

Faktycznie, wyglada to obiecujaco! Widocznosc nadchodzi z zachodu, wiec alarm na Sudety! Witku, jak tam u Was, bo ja bym sie dzisiaj po zachodzie wybral na Sw. Anne zapolowac na Ślęże i ten maszt, o ktorym ostatnio pisalismy...?

Pzrepraszam, ze wczoraj nie odpisałem ale nie byłem na necie. Myślę, że inni mnie wyręczyli. Widzialność była nie najgorsza - około 80 km ale pod wieczór wyraźnie się pogarszała wraz z napływem powietrza zwrotnikowego. Jutro zmiana pogody - ruszy polarne oceaniczne powietrze z zachodu na weekend można sie spodziewać przekroczenia setki, a więc wstępnie sobota wieczorem może być dobra na maszty na Ślęży i w Zórawinie z GSA. Jutro jeszcze sprawdze co się szykuje. Ponieważ popołudniami częściej jestem na dachach niz przy kompie dlatego o najświeższe dane o widoczności Sudetów z Wrocławia można mnie pytać smsem pod nr 607 660 472
0

Użytkownik jest niedostępny   vrg 

• Moderator

Lepsze miejscówki w tej okolicy to skałki Niegowonickie - Góra Okrąglica - widać i szczyt Pradziada i Tatry
oraz Góra Chełmska przy Centurii - Pradziad w całej okazałości, więcej szczytów tatrzańskich, dodatkowo G.Zborów.

nie znalazłem natomiast punktu z którego możnaby było dojrzeć G.Kamieńsk. Może Straszakowe Skały k.Ryczowa ale coś mi się wydaje że tak w ogóle nic z tego bo dużo okolicznych górek zasłania.
W sobotę popołudniu sądzę że możecie liczyć na dobrą widoczność, jakieś inne powietrze napłynie bo ciśnienie ma się ruszyć i chmury się rozpłyną. Wcześniej na więcej niż 90-100km nie ma co liczyć. Ja Babiej z Czeladzi dziś (16.30) nie widziałem a to 85km.

Użytkownik vrg edytował ten post 22 maj 2009 - 01:56

Moja Czeladź - Moje miejscewww.czeladz.org.pl

Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje
i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Athomer na pewno by się skusił ale będzie przez weekend w całkiem innym miejscu <_<
Jadę do rodziny TUTAJ. Będę oczywiście szukał fajnych punktów widokowych :D (mam kilka na myśli do przetestowania)
0

Udostępnij ten temat:

• (74 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »