Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Wstępna redukcja danych CCD - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Wstępna redukcja danych CCD Oceń temat: ***** 4 głosy

Użytkownik jest niedostępny   ZLOKA 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
  • Grupa: Moderator/SkyQuest

Zobacz postZLOKA, o Jan 23 2009, 19:00, powiedział:

Więcej informacji dotyczących budowy i działania kamery CCD znajdziecie w artykule dr Wojciecha Pycha, który niebawem ukaże się na łamach czasopisma Delta. ...

Hej!

Wojtek Pych udostepnil mi artykul z "Delty" podaje link do niego: http://users.camk.ed...cz/ccd_pych.pdf

Spodziewalem sie wyzszego poziomu, ale sa tam ciekawe informacje.

Kamil
Kamil Złoczewski - http://zloczewski.wordpress.com | Obserwacje wizualne meteorów - http://www.pkim.org/...zualne_meteorow
0

Użytkownik jest niedostępny   sumas 

• astropolis.pl
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postZLOKA, o Jan 27 2009, 11:57, powiedział:

...
Spodziewalem sie wyzszego poziomu, ale sa tam ciekawe informacje.
...

Kamil, właśnie czasem o takiego najlepiej zacząć :rolleyes:
pozdrowienia
ML8300, 80ED, EQ6, SC8, C8-N, obserwatorium AstropolisProjekt Celestia
0

Użytkownik jest dostępny   Adam_Jesion 

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Administrator

Zobacz postZLOKA, o Jan 27 2009, 11:57, powiedział:

Wojtek Pych udostepnil mi artykul z "Delty" podaje link do niego: http://users.camk.ed...cz/ccd_pych.pdf

Kamil - czego dowiedziałeś się z tego artykułu? Bo ja tylko tyle, że pierwsze zdjęcie CCD w PL wykonano w 1992.

A sorry, teraz widzę, że sam zauważyłeś, że jest mało info. Tak to jest, jak się do 5 rano czyta o Gainach i innych potworach ;)

Użytkownik Adam_Jesion edytował ten post 27 styczeń 2009 - 14:57

Adam Jesionkiewicz

Dołącz do mnie na: Twitter oraz Astrofotografia@Facebook
0

Użytkownik jest niedostępny   piters 

• zdjęciulek
  • PipPipPipPipPip
Czy dobrze rozumiem, że odstęp sygnału od szumu przy gainach większych od 1 już sie nie zmieni gdy obniżamy ISO? N.p. w 5Dm2 o ile robic fotki poniżej ISO400 to ilość szumu już się nie zmniejszy w porównaniu do ISO400?? Z moich oszacowań wynika też n.p. że 40D ma gain=1 dla ISO338 (w praktyce dajmy na to ISO320) Więc wychodziło by na to że nie ma sensu używać innego ISO w tym aparacie. Dobrze rozumiem temat?
P.S. Dziękuję za merytoryczny wątek, bardzo się ciekawie go czyta :)
Maciek
0

• zdjęciulek
  • PipPipPipPipPip
Teraz juz widzę że jednak źle zrozumiałem :) Zrobiłem zdjęcie jakiegoś ciemnego kąta, na ISO320, wywołując RAWa przy EXP+4 i maks brightness pratkycznie nic nie widać, nawet szumu :)
0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
To nie takie proste. Przede wszystkim do analizy nie możesz użyć programów fotograficznych, tylko takich, które pozwolą analizować czyste CFA - np. IRIS.

Kolejna rzecz, pamiętaj, że wyższe ISO dodatkowo oznacza wzmocnienie sygnału na wzmacniaczu. O ile informacji nie przybędzie, a dodatkowo wzmacniacz dorzuci parę elektronów szumu od siebie, to sygnał pójdzie "wyżej" w histogramie, czyli powyżej szumu "kamery". Dlatego, żeby to dobrze spreparować, trzeba użyć procedury takiej, jak używa się w kamerze astro - czyli trzeba zrobić Biasa (offset).

W idealnej sytuacji powinieneś uzyskać taką samą ilość detali w cieniach, ale za to bez straty dynamiki związanej z saturacją jasnych pikseli.

Chyba że nowe aparaty robią coś jeszcze przy okazji zwiększania ISO, choć nigdzie nie potrafię znaleźć na to dowodu. W opisach jest prosta zależność - gain + wzmacniacz prądu. Mniejsze ISO dodatkowo mają zmniejszany "prąd", co wpływa na zmniejszenie szumu.

Wszystko to ma sens pod warunkiem, że dobrze rozumiem to, co czytam.
Adam Jesionkiewicz

0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
No i tyle - cośmy sobie pogadali. Teoria, teorią, a praktyka ma to gdzieś.

Zrobiłem test, czyli porównanie CFA 30 sek. ISO400 vs ISO6400 (Canon 5Dm2).

Różnica w ilości policzonych fotonów jest ogromna. Obydwa zdjęcia mocno streczowane, żeby zobaczyć najmniejszy możliwy foton, który wybił się ponad szum. Przy ISO 400 cała dynamika tego fragmentu mieści się w przedziale 40 ADU. Przy ISO 6400 robi się już 300 ADU dynamiki.

Poniżej porównawcza animacja powyższego testu. Wygląda na to, że trzeba "jechać" na max ISO 6400 - w moim przypadku. Trzeba by zrobić więcej testów, żeby sprawdzić, jak tnie się dynamika w jasnych partiach. Wtedy wybrać kompromis.

Na razie nie potrafię w 100% odpowiedzieć na pytanie, jakie używać ISO w moim aparacie.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: iso_test.gif

Adam Jesionkiewicz

0

Użytkownik jest dostępny   ZbyT 

• Astro-Forum.org

Zobacz postAdam_Jesion, o Jan 27 2009, 20:05, powiedział:

Przy ISO 400 cała dynamika tego fragmentu mieści się w przedziale 40 ADU. Przy ISO 6400 robi się już 300 ADU dynamiki.

ciekawe spostrzeżenie
czułość zwiększona 16 razy ale dynamika zwiększona jedynie 8 razy

w takim przypadku wydaje się, że rozwiązaniem jest fotografowanie z jak najmniejszą czułością. Prawdopodobnie wzmacnianie powoduje znaczny wzrost szumów
żeby to sprawdzić musimy wiedzieć jaki jest poziom szumów na obu fotkach (wyrażony w ADU)

pozdrawiam
0

• zdjęciulek
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postZbyT, o Jan 27 2009, 18:18, powiedział:

ciekawe spostrzeżenie
czułość zwiększona 16 razy ale dynamika zwiększona jedynie 8 razy
w takim przypadku wydaje się, że rozwiązaniem jest fotografowanie z jak najmniejszą czułością. Prawdopodobnie wzmacnianie powoduje znaczny wzrost szumów
żeby to sprawdzić musimy wiedzieć jaki jest poziom szumów na obu fotkach (wyrażony w ADU)
pozdrawiam

Jak się dochodzi do takich rzeczy? :)
Wyszło tak jak i ze wszystkim -- im mocniejszy sygnał, tym łatwiej oddzielić go od szumu bez wzmacniania.

Adam, masz rację. Robiłem coś podobnego jak Ty, przy różnych ISO i tych samych czasch naświetlania. Nie jestem w stanie stwierdzić jakie są dodatkowe mechanizmy przetwarzania infomacji, ale jasno wynika, że coś jeszcze pominąłem, i jest to najprowdopodobniej właśnie proces wzmacniania sygnału. Czy jeszcze coś czego nie wiem.
0

Użytkownik jest niedostępny   ZLOKA 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
  • Grupa: Moderator/SkyQuest
Postanowilem podzielic sie swoim szczesciem w tym watku.

Otoz udalo mi sie tak przerobic DCRAW tak aby zapisywal dane w FITSach. :)

Szczegoly podam w tym samym watku jak uporam sie z dopieszczaniem kodu i testowaniem wyniku.

Na razie pokazuje zrzut ekranu z czterema kolorami przeczytanymi z pliku CR2:

Załączona grafika: cr2_fits.png

Obrazy powyzej maja ustawione takie same kontrasty. Zrzut ekranu zmniejszylem do 75% pliku orginalnego.

Kamil

Użytkownik ZLOKA edytował ten post 28 styczeń 2009 - 21:11

Kamil Złoczewski - http://zloczewski.wordpress.com | Obserwacje wizualne meteorów - http://www.pkim.org/...zualne_meteorow
0

Udostępnij ten temat:

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2