Kilka ciekawostek i linków dotyczących dalekich obserwacji w Niemczech.
Uważam,że Niemcy to raj dla dalekich obserwatorów. Dlaczego? Otóż zapewne z powodu ukształtowania terenu, a także dużej zmienności pogody i przejżystości powietrza, spowodowanej częstymi opadami i silnymi zachodnimi wiatrami. Przejeżdżając kilkakrotnie przez ten kraj, zaskoczyła mnie porażająco dobra widzialność. Inna sprawa to ukształtowanie terenu. Oprócz wysokich Alp i Schwarzwaldu na południu kraju, nie brakuje mniejszych obszarów i łańcuchów górskich, które wchodzą w skład tkzw. średniogórza (Mittelgebirge), np Thuringer Wald, Harz, Teutoburger Wald, Rhon, Taunus, Eifel czy Rothaargebirge. Jest więc co podziwiać, tym bardziej,że nie brakuje też wież widokowych. Jednym z najwyższych szczytów Średniogórza Niemieckiego jest , znany z legend o sabacie czarownic, szczyt Brocken w górach Harz-u (1142 m n.p.m.). Położony "dość daleko" na północ jest doskonale widoczny z wielu miejsc Niziny Północnoniemieckiej. Na jego szczycie znajduje się stacja meteo oraz wieża radiowo-telewizyjna. Sam widok szczytu przypomina mi osobiście czeskiego Pradziada.
Brocken z drogi 395 Braunschweig-Bad Harzburg, zdjęcie użytkownika FHG dostępne
tutaj
Poszukałem w sieci zdjęć , przedstawiających Brocken z większej odległości. Wg symulacji na hey-u szczyt ten widoczny byłby już ze wschodnioniemieckich wzgórz Flaming, położonych dość niedaleko na południowy-zachód od Berlina. Całe góry Harz widać również ze wzgórz położonych daleko na północ od Magdeburga i Braunschweig, np w okolicach miasteczka Gardelegen.
Zdjęcia, które znalazłem:
1.
Gross Bulten / Ilsede k.Peine - 60 km , 52° 16' 10.28" N 10° 11' 0.48" E
2.
Ilsede k.Peine - 58 km , 52° 15' 22.51" N 10° 11' 27.07" E
3.
Gross Lafferde / Lahstedt - 56 km
4.
Wolmirsleben k.Magdeburga - 62 km
5.
Wolmirsleben 2 - 62 km
6.
Grossdentke k.Wolfenbuttel - 40 km
7.
Lehrte k.Hannoveru - 77 km
8.
Hildesheim - 60 km
9.
Bernburg (Saale) -77 km - tym razem wschód..
10.
okolice Helmstedt - 61 km - zimą
11.
Frauenburg / Sondershausen - 50 km - od poł-wsch.
12.
ze szczytu Hoher Hagen 508m k.Gottingen - 70 km - od poł-zach.
13.
z Hanoweru - ok.90 km (jeżeli to Brocken..)
Nie są to rewelacyjne odległości, ale nie każdy fotograf musi być "dalekim obserwatorem"

Swoją drogą ciekaw jestem, skąd najdalej udało się uchwycić ten szczyt.., szczególnie od wschodu.
Użytkownik kowalTM edytował ten post 02 wrzesień 2009 - 20:29