Użytkownik lemarc edytował ten post 02 lipiec 2009 - 10:19
Jowisz 2009
Napisano 02 lipiec 2009 - 12:08
lemarc, o 02 lipiec 2009 - 10:17 , powiedział:
Zdjęcia są wybitne, trzeba przyznać. Moje gratulacje. Ja się leniłem przez ostatnie dwie pogodne nocki, a szkoda.
Dzieki za aprobate, ciesze sie ze sie Tobie podobaja. Dzisiejszym rankiem bylo nadal dobrze, moze ciut slabiej niz w wczoraj. Ale probowac warto...
Pozdrawiam,
Maciek
Lubisz ten post
0
0
Napisano 02 lipiec 2009 - 12:11
Taki trochę zaległy,bo z maja,ale jest
Mak 150,2700mm,Vesta SC1 -stack z około 900 klatek
Mak 150,2700mm,Vesta SC1 -stack z około 900 klatek
Starwave 80ED + x0.8, SW 80/400, SW Explorer 150P,EQ5 Synscan, QHY5, QHY6, Canon 300D mod, Canon 30D
moje zdjęcia
moje zdjęcia
Lubisz ten post
+3
+3
Napisano 02 lipiec 2009 - 13:03

Popularny
Jowisz dzisiejszym porankiem (ok.4:40), C11, f/20. Jest to dobra pora na planete, poniewaz rankiem jest bardzo czesto spokojna atmosfera, czasem z mgielka a to seeingowi bardzo sprzyja. Tym bardziej ze planeta w tym czasie kulminuje...

Pozdrawiam,
Maciek

Pozdrawiam,
Maciek
Lubisz ten post
+12
+12
Napisano 02 lipiec 2009 - 17:52

Popularny
Podbudowany rewelacyjnymi fotami Matta postanowiłem również powalczyć z Jowiszem.
Akurat po powodzi nad wawą niebo się rozpogodziło, jednak seeing był dość słaby.
Nie miałem też możliwości zarywania nocki więc nie jest to fotka z górowania planety.
Jak zwykle lumenera skynyx+IR pass (L), rgb-toucam.
Akurat po powodzi nad wawą niebo się rozpogodziło, jednak seeing był dość słaby.
Nie miałem też możliwości zarywania nocki więc nie jest to fotka z górowania planety.
Jak zwykle lumenera skynyx+IR pass (L), rgb-toucam.
Użytkownik Lysy edytował ten post 02 lipiec 2009 - 17:53
SCT C11 + Basler ACE
Lubisz ten post
+11
+11
Napisano 02 lipiec 2009 - 23:59
Napisano 03 lipiec 2009 - 02:38
Maćku ostatnia fotka bajka
Poprzeczka ustawiona na kosmicznych wysokościach
Przejrzałem jeszcze raz materiał, skorzystałem z nieco wcześniejszego avika (wszystko z 30.06) i (OMG!)
ręcznie przejrzałem 4tys klatek w registax - z czego wybrałem ok. 900.
Zmieniłem też zasadniczo obróbkę fotek korzystając z filtrów gaussa po deconv.
Poprzeczka ustawiona na kosmicznych wysokościach
Przejrzałem jeszcze raz materiał, skorzystałem z nieco wcześniejszego avika (wszystko z 30.06) i (OMG!)
ręcznie przejrzałem 4tys klatek w registax - z czego wybrałem ok. 900.
Zmieniłem też zasadniczo obróbkę fotek korzystając z filtrów gaussa po deconv.
Użytkownik Lysy edytował ten post 03 lipiec 2009 - 02:39
SCT C11 + Basler ACE
Lubisz ten post
+7
+7
Napisano 03 lipiec 2009 - 05:23
Dzieki Andrzeju
Ponowna obrobka sie oplacila, to drogie zdjecie jest bez porownania lepsze!
Dzisiaj rano byl juz niestety koniec z sielanka, seeing byl przecietny, czyli kiepski. Zaczalem wlasnie aviki obrabiac ale poprzeczka jest tak wysoko, ze na pewno nie dosiegne...
Pozdrawiam,
Maciek
Ponowna obrobka sie oplacila, to drogie zdjecie jest bez porownania lepsze!
Dzisiaj rano byl juz niestety koniec z sielanka, seeing byl przecietny, czyli kiepski. Zaczalem wlasnie aviki obrabiac ale poprzeczka jest tak wysoko, ze na pewno nie dosiegne...
Pozdrawiam,
Maciek
Lubisz ten post
0
0
Napisano 04 lipiec 2009 - 07:19

Popularny
Tym razem poczekałem na górowanie... fotka na gorąco sprzed kilku godzin.
Obawiałem się że mizerny kontrast (o 4 rano oprócz Jowisza niewiele na niebie widać
przełoży się na brak szczegółów po stackowaniu ale nie było źle.
Obawiałem się że mizerny kontrast (o 4 rano oprócz Jowisza niewiele na niebie widać
przełoży się na brak szczegółów po stackowaniu ale nie było źle.
Użytkownik Lysy edytował ten post 04 lipiec 2009 - 07:30
SCT C11 + Basler ACE
Lubisz ten post
+12
+12
Napisano 04 lipiec 2009 - 11:23
Też rewelacyjne zdjęcie Andrzeju. Dorównac będzie trudno. Dzisiaj też kręciłem aviki w ognisku gł. ale dopiero wieczorem je obrobię. Nie spodziewam się tak dobrego materiału po pierwszej szybkiej obróbce.
Użytkownik lemarc edytował ten post 04 lipiec 2009 - 11:25
Lubisz ten post
+6
+6
Napisano 04 lipiec 2009 - 14:06
Napatrzyłem się na wasze fotki i postanowiłem sam spróbować trochę planetarnego astro-foto
Vesta (RAW) w ognisku SW 150/750 + Barlow 2x + registax - cudów nie ma, ale coś tam widać, chociaż w wizualu wyglądał znacznie ładniej
Vesta (RAW) w ognisku SW 150/750 + Barlow 2x + registax - cudów nie ma, ale coś tam widać, chociaż w wizualu wyglądał znacznie ładniej
| SW ED80 | SW 80/400 | CG5-GT | DSI III PRO | QHY5 | Trochę cierpliwości potrzebnej do walki z astrofoto... |
Lubisz ten post
+2
+2
Napisano 04 lipiec 2009 - 19:58
Na koniec wynik obróbki z wielokrotnym punktem alginowania w registax.
Klatki przebierane ręcznie (900kl) w 12bitowym aviku (dla 17,5fps).
Pojawiły się ledwo widoczne strukturki w podwójnym pasie.
Resampling 200%.
Klatki przebierane ręcznie (900kl) w 12bitowym aviku (dla 17,5fps).
Pojawiły się ledwo widoczne strukturki w podwójnym pasie.
Resampling 200%.
SCT C11 + Basler ACE
Lubisz ten post
+8
+8
Napisano 05 lipiec 2009 - 10:12
Witam.
Seeing nadal do kitu, dzisiejsze aviki powedrowaly wszystkie do kosza... Poprawilem za to obrobke z 30.06.09, ktora byla o wiele za jasna. Widac na tym zdjecie Wielka Czerwona Plame, ktora jest w porownaniu do zeszlego roku o wiele jasniejsza

Pozdr.
Maciek
Seeing nadal do kitu, dzisiejsze aviki powedrowaly wszystkie do kosza... Poprawilem za to obrobke z 30.06.09, ktora byla o wiele za jasna. Widac na tym zdjecie Wielka Czerwona Plame, ktora jest w porownaniu do zeszlego roku o wiele jasniejsza

Pozdr.
Maciek
Lubisz ten post
+4
+4
Napisano 05 lipiec 2009 - 21:23
lemarc, o 05 lipiec 2009 - 08:51 , powiedział:
Wersja cz/b z DMK-21 (ognisko gł.) jest bogatsza w detal, ale nie mialem tak dobrego seiingu, poza tym te ringi.
Powiedziałbym że ilość szczegółów jest kilkukrotnie większa! To oznacza że coś się psuje przy rgb.
Myślę że lepiej nałożyć kolor w oddzielnym sofcie (PS w okrojonej wersji jest zdaje się
dostępny free).
Ringi to efekt zbyt dużego kontrastu przy avikowaniu (planetka powinna być taka "mdła"
Wykonać to można zjeżdżając do rozsądnego minimum gainem i kontrastem podciągając jednocześnie
jasność.
Ilość szczegółów świadczy o bardzo dobrej kolimacji sprzętu i jakośc kamerki. Jedyne co mogę poradzić
to w kwestii obróbki - setup sprzętowy jest na pewno znakomity. Proponowałbym skorzystać od razu po obróbce
z programu zawierającgo aktywne filtry. Nie musi do być wcale MaximDL - nawet bezpłatny FITSWORK się spełni
(obrabia również jpg i bitmapy-POLECAM!!!). Wystarczą funkcje interaktyne wyostrznie
gaussa a potem wygładzanie gaussowskie. Pozwoliłem sobie na próbkę takiej obróbki w fitswork, efekt w załączniku.
Oczywiście praca nad jpg to koszmarne artefakty ale nie chodzi o efekt tylko kierunek obróbki. Przerysowałem mocno
ale to daje do myślenia jak dużo można by wyciągnąć z fotki pierwotnej bitmapy lub fita.
Pozdrawiam Leszku.
SCT C11 + Basler ACE
Lubisz ten post
0
0
Napisano 08 lipiec 2009 - 19:29
Napisano 08 lipiec 2009 - 20:01
Jest to filtr IR Planet Pro 742 firmy Astronomik. Jak jego nazwa mowi, otwiera sie on dopiero od 742nm, czyli w podczerwieni. W tym zakresie fal sa efekty seeingowe o wiele mniejsze niz w wizualu, czyli mozna nagrywac ostrzejsze zdjecia. Inna zaleta jest, ze ten filtr jest homofokalny z innymi filtrami Astronomik, a to bardzo prace ulatwia . Dla instrumentow od 250mm jest tez filtr bratni Astronomik Planet IR Pro 807, ale jeszcze nie mialem okazji go wyprobowac. Uzywam go przy planetach (jako L-kanal) i ksiezycu ale gorna granica jest f/20 bo polyka za duzo swiatla.
Pozdrawiam,
Maciek
Pozdrawiam,
Maciek
Lubisz ten post
0
0
Napisano 13 lipiec 2009 - 15:34
[quote name='astrokosmo' date='12 July 2009 - 17:01 ' timestamp='1247414514' post='355277']
Zdzisiejszej nocy zanim przyszły chmury , ale seeing był kiepski.
Potwierdzam w okolicach wawy seeing beznadziejny. Liczyłem na pełna rejestrację tranzytu a o
godz. 2giej niebo zasnuły totalne chmury. Tak to bywa w astronomii...
Spróbuję obrobić jedynego avika którego zdążyłem zarejestrować ale raczej to będzie praca
mało owocna.
Astrokosmo Twoje fotki wyraźnie zyskały technicznie w obróbce. Oby tak dalej!
Zdzisiejszej nocy zanim przyszły chmury , ale seeing był kiepski.
Potwierdzam w okolicach wawy seeing beznadziejny. Liczyłem na pełna rejestrację tranzytu a o
godz. 2giej niebo zasnuły totalne chmury. Tak to bywa w astronomii...
Spróbuję obrobić jedynego avika którego zdążyłem zarejestrować ale raczej to będzie praca
mało owocna.
Astrokosmo Twoje fotki wyraźnie zyskały technicznie w obróbce. Oby tak dalej!
SCT C11 + Basler ACE
Lubisz ten post
0
0
Napisano 15 lipiec 2009 - 14:38
Witam.
Niestety moje fotki przez małe SCT6 SE, której brakuje średnicy i ogniskowej nie porażają detalem jak zdjęcia kolegów, ale ...... to i tak moje takie pierwsze.

Stack zdjęć Jowisza z nocy 12/13.07.2009r. + cień Io w projekcji afokalnej kompaktem BENQ.
Pozdrawiam
Niestety moje fotki przez małe SCT6 SE, której brakuje średnicy i ogniskowej nie porażają detalem jak zdjęcia kolegów, ale ...... to i tak moje takie pierwsze.
Stack zdjęć Jowisza z nocy 12/13.07.2009r. + cień Io w projekcji afokalnej kompaktem BENQ.
Pozdrawiam
Astro-Forum.org
Lubisz ten post
+3
+3
Zaloguj się

Do góry