Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: 12 kwietnia - rocznica lotu Jurija Gagarina - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

12 kwietnia - rocznica lotu Jurija Gagarina Oceń temat: -----

Użytkownik jest dostępny   Hermes1937 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Witam,

jutro, 12 kwietnia, mamy kolejną, 48 rocznicę lotu Jurija Gagarina.

Z tej okazji chciałbym udostępnić (na "jakiś czas") fragment ciekawego nagrania, jakie mam w swoich zbiorach. Otóż jeszcze w 1961 roku w ZSRR wydano obszerną książkę o locie Gagarina, do której dołączona była mała płyta (jakości niewiele lepszej od tzw. "pocztówek dźwiękowych").
Niedawno znalazłem ją, przegrałem z płyty na dysk, nieco nagranie odszumiłem i tak mam ponad 16 minutowy dokument o locie Gagarina - od zapowiedzi Agencji TASS o locie aż do powitania Gagarina (po locie) w Moskwie - jest i relacja Gagarina i przemówienie Chruszczowa.

Tutaj przedstawię krótki fragment tej płyty.

(a może dać większy fragment ? - pytanie, czy można by to umieścić gdzieś na Astro-Forum...)

Użytkownik kuba_mar edytował ten post 11 kwiecień 2009 - 23:28

0

Użytkownik jest niedostępny   Kuba J. 

• Nigdy nie mów nigdy
  • Zobacz blog
Hermesie, w Twoim poście jest błąd.

Nie 38 a 48 rocznica lotu. Start odbył się przecież w 1961 roku ;).

Pozdrawiam.

Użytkownik Kuba J. edytował ten post 11 kwiecień 2009 - 17:07

Powrót do czynnej astronomii? Może w wakacje...

Nowe fotograficzne miejsce w sieci - kadrowani.blogspot.com
0

• Astro-Forum.org
Witam,

faktycznie - przepraszam... to już 48 lat temu. Może to Admin poprawi ?

Wkrótce 50 lat.. A ja pamiętam, że była to środa, miałem lekcje języka rosyjskiego :rolleyes: i przyszedł dyrektor do klasy i powiedział, że Rosjanie polecieli w kosmos (ale tylko jeden...)
0

• Astro-Forum.org
Witam,

przy okazji - jeszcze jedna informacja. W dzisiejszym wydaniu GW (11-13.04.2009) jest na całą stronę artykuł o locie Gagarina i zapis jego rozmów z "Ziemią" (z jego słynnym "nu, pojechali...").
0

Użytkownik jest niedostępny   Art 69 

• Astro-Forum.org
Może i wypowiedział swojsko dla nas brzmiące "nu pajechali" ( dla mnie zawsze kojarzy się to z serialem Czterej Pancerni :D ) ale zapewne maskował tym swój jakże normalny w tych warunkach niepokój. Najlepiej świadczy o tym wzrost szybkości jego tętna do poziomu 135 ud./min. na początku mającego trwać 108 min lotu. Nie pomogła tu ostra selekcja kandydatów i poczucie dziejowej misji - Gagarin był tylko normalnym młodym człowiekiem umieszczonym na wierzchołku zmodyfikowanej rakiety międzykontynentalnej.
Załączona grafika: monthly_04_2009/post-7137-1239481055.jpg
http://news.astronet.pl/news.cgi?2032
http://ptma-warszawa...ia/19610412.htm
-----------------------------------------------------------------------------------------
Sky-Watcher MAK 150/1800, refl. Apollo 110/900, refr. Bresser 50/600, Taiga 11x70, BPC 15x50.
-----------------------------------------------------------------------------------------
0

Użytkownik jest niedostępny   Kot789 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator

Zobacz postArt 69, o 11 kwiecień 2009 - 22:21 , powiedział:

Może i wypowiedział swojsko dla nas brzmiące "nu pajechali" ( dla mnie zawsze kojarzy się to z serialem Czterej Pancerni :D ) ale zapewne maskował tym swój jakże normalny w tych warunkach niepokój. Najlepiej świadczy o tym wzrost szybkości jego tętna do poziomu 135 ud./min. na początku mającego trwać 108 min lotu. Nie pomogła tu ostra selekcja kandydatów i poczucie dziejowej misji - Gagarin był tylko normalnym młodym człowiekiem umieszczonym na wierzchołku zmodyfikowanej rakiety międzykontynentalnej.
Załącznik 02135m.jpg
http://news.astronet.pl/news.cgi?2032
http://ptma-warszawa...ia/19610412.htm

No i 50. rocznica sie zbliza. Krotkie poszukiwania w necie informuja tylko o uroczystosciach w Toruniu:

http://bydgoszcz.nas...l?kategoria=648

Wiecie cos o innych, planowanych celebracjach?
+2

Użytkownik jest niedostępny   Piotr Brych 

• Astro-Forum.org
Mam przeczucie, że owa okrągła rocznica przejdzie bez echa w mediach. Bo to było dawno, bo to był ZSRR, bo kto tam teraz z młodych odbiorców reklam się tym interesuje, itd, itp.
The Great Atlas of the Sky - Największy na świecie drukowany atlas nieba

296 map, każda 61 x 43 cm, skala 35 mm/stopień
2.5 miliona gwiazd, w tym 130 tysięcy opisanych
70 tysięcy galaktyk, mgławic i gromad
zobacz przykładowe mapy: www.sky-atlas.eu
0

Użytkownik jest niedostępny   Lampka 

• Astro-Forum.org

Zobacz postKot789, o 26 marzec 2011 - 05:19 , powiedział:

http://bydgoszcz.nas...l?kategoria=648

Wiecie cos o innych, planowanych celebracjach?

Tu jest źródło informacji:
http://www.godzinacz...ziesciosiem.pl/
U mnie Twój link co prawda się otwiera, ale wyskakuje milion innych okienek. No i w takim portalu?! - Bydgoszcz Nasze Miasto ;)

Użytkownik Lampka edytował ten post 26 marzec 2011 - 18:30

Piotr Lamparski
komórka: +48 664703577

Celestron 80ED, ETX-70AT, MTO-11, lornetki
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postLampka, o 26 marzec 2011 - 18:10 , powiedział:

Tu jest źródło informacji:
http://www.godzinacz...ziesciosiem.pl/
U mnie Twój link co prawda się otwiera, ale wyskakuje milion innych okienek. No i w takim portalu?! - Bydgoszcz Nasze Miasto ;)

No wlasnie dieło w tom, szto te obchody powinny byc duze, glosne i dla wszystkich, wiec info o nich powinno trafic do mainstreamowych mediow, takich jak np. naszemiasto.pl

PS ja mam adblocka i mi na bydgoszcz.naszemiasto.pl otwiera sie tylko strona z newsem

PSS a moze chodzi Ci o to, ze Bydgoszcz? :P

Użytkownik Kot789 edytował ten post 26 marzec 2011 - 21:04

0

Użytkownik jest niedostępny   Lampka 

• Astro-Forum.org

Zobacz postKot789, o 26 marzec 2011 - 21:00 , powiedział:

No wlasnie dieło w tom, szto te obchody powinny byc duze, glosne i dla wszystkich, wiec info o nich powinno trafic do mainstreamowych mediow, takich jak np. naszemiasto.pl
PS ja mam adblocka i mi na bydgoszcz.naszemiasto.pl otwiera sie tylko strona z newsem

PSS a moze chodzi Ci o to, ze Bydgoszcz? :P

Nie wiem, czy naszemiasto.pl jest w Toruniu mainstreamowym medium? Chyba raczej nie. Ale mniejsza o to. Chodziło mi oczywiście o to, że to jest w portalu bydgoszcz.naszemiasto.pl zamieszczone w dziale "Bydgoszcz/Wydarzenia". A przecież istnieje też portal torun.naszemiasto.pl i tam ani widu ani słychu o tej imprezie. Oczywiście tym gorzej to świadczy o ludziach piszących w tym toruńskim portalu. Fakt, że u nas więcej można znaleźć na www.cowtoruniu.pl ale i tam nic nie piszą o imprezie.

A tak jeszcze wracając do meritum, czyli do Gagarina. Jakiś czas temu widziałem newsa umieszczonego przez mauzera o imprezie w Krakowie:
http://kosmicznapols...11-gagarin.html
Być może jest więcej takich mniej lub bardziej lokalnych imprez.

Użytkownik Lampka edytował ten post 27 marzec 2011 - 19:50

Piotr Lamparski
komórka: +48 664703577

Celestron 80ED, ETX-70AT, MTO-11, lornetki
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
w naszemiasto.pl masz newsy z PAP oraz z gazet wydawanych przez Polskapresse (czyli wlasciciela naszemiasto.pl)

dzieki za info o konferencji w Krakowie, przy odrobinie fantazji sie wybiore :)

Zobacz postLampka, o 27 marzec 2011 - 19:41 , powiedział:

Nie wiem, czy naszemiasto.pl jest w Toruniu mainstreamowym medium? Chyba raczej nie. Ale mniejsza o to. Chodziło mi oczywiście o to, że to jest w portalu bydgoszcz.naszemiasto.pl zamieszczone w dziale "Bydgoszcz/Wydarzenia". A przecież istnieje też portal torun.naszemiasto.pl i tam ani widu ani słychu o tej imprezie. Oczywiście tym gorzej to świadczy o ludziach piszących w tym toruńskim portalu. Fakt, że u nas więcej można znaleźć na www.cowtoruniu.pl ale i tam nic nie piszą o imprezie.

A tak jeszcze wracając do meritum, czyli do Gagarina. Jakiś czas temu widziałem newsa umieszczonego przez mauzera o imprezie w Krakowie:
http://kosmicznapols...11-gagarin.html
Być może jest więcej takich mniej lub bardziej lokalnych imprez.

0

• Astro-Forum.org
Witam,

w CAMKu (w Warszawie) 11 kwietnia (o godz. 17) będzie odczyt Kamila Złoczewskiego pt: "Wostok 1 - 50 lat człowieka w Kosmosie".
Specjalne spotkanie po tym odczycie będzie także w PTMA (w tym również historyczne nagrania z tego lotu i powitania dwa dni później w Moskwie; pisałem o nich kiedyś w innym wątku).

Wystawę poświęconą tej rocznicy będzie można zobaczyć (pewnie po 12 kwietnia) w Muzeum Techniki w PKiN (szczegółów tej planowanej wystawy nie znam). Prawdopodobnie także w muzeum zaprezentuję tę nagrania z lotu).

Poniżej: dwa (z kilkudziesięciu, które mam w swoich zbiorach) zdjęcia Gagarina, :

Załączona grafika: gagarin-korolow.jpg

Załączona grafika: Skan_032a.jpg
0

Użytkownik jest niedostępny   TomekC 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Z okazji 50 rocznicy lotu Jurija Gagarina, na youtube pojawił się bardzo interesujący film First Orbit:

"A real time recreation of Yuri Gagarin's pioneering first orbit, shot entirely in space from on board the International Space Station. The film combines this new footage with Gagarin's original mission audio and a new musical score by composer Philip Sheppard"
+1

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1