Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Urodzeni pod znakiem Wężownika, - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (7 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Urodzeni pod znakiem Wężownika, czyli różnice między astronomia i astrologią Oceń temat: ***-- 3 głosy

Użytkownik jest niedostępny   szmarcin 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Z artykułu http://interia360.pl/hobby-i-pasje/artykul...ki-zodiaku,2519, choć to całkiem logiczne to niespodziewanie dowiedziałem się, że inne są dane astronomiczne, a inne astrologiczne w stosunku do poszczególnych znaków zodiaku. Ponadto astrolodzy nie uwzględniają faktu, że Słońce i planety poruszają się na tle 13 gwiazdozbiorów, powiększonych o Wężownika (Ophiuchus), który wkracza na teren zodiaku zaraz po Skorpionie, który gości Słońce przez 6 dni.

Zatem sprawdź spod jakiego znaku jesteś, bo ja zostałem oszukany ;)

Załączona grafika: znak.jpg

UWAGA: Nie weryfikowałem tej tabeli, użytek na własne ryzyko.
Marcin Sz.

Synta 8", Sp-Wa-10, W70-14, PL-26, Barlow x2, Mono 20x50
0

Użytkownik jest niedostępny   kanarkusmaximus 

• Astrohultaj
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
Moim zdaniem jest w tabelce drobna pomylka. Powinno byc 'astronielogiczny'. ;)
Postaw mi horoskop, prosze! / Picuś glancuś to ja. / Kto bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamulcem. / Fan Bródstocka. / Bynajmniej nie kanarkusmarksistus! / Tak, to ja zjadłem szarlotkę! / Cwaniak ewolucyjny. / Kim jest kanarkusminimus? (edit - ta zagadka została wyjaśniona) / Moje alter ego w sieci się nawaliło. / 'Kanarkus też? A jednak... mówiłem...' - czyli jestem be. / O nic nie pytajcie - ja nic z tego wszystkiego i tak nie kumam. / Nie można mi ufać, ponieważ są we mnie rodzinne geny adwokackie. / Lansuję się na dobrego wujka. / Jestem pozbawiony kręgosłupa moralnego, a mój spaczony umysł wychowały media. /
0

Użytkownik jest niedostępny   wiatr 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
no to zostałem strzelcem - to żle czy dobrze?
 czynne sporadycznie 
0

Użytkownik jest niedostępny   Kurak 

• Jaa :D Da się to zmienić :D Ale Bejer :D

Zobacz postkanarkusmaximus, o Jun 24 2009, 15:30, powiedział:

Powinno byc 'astronielogiczny'. ;)

Nie ma w tym nic nie logicznego :P. Po prostu poprzez zatwardziałą ignorancje utrwalił się fakt że gwiazdozbiory ASTROLOGICZNE to to samo co ASTRONOMICZNE. Błąd! Twój znak zodiaku zależy od miejsca gdzie znajduje się słońce w dniu twych urodzin, a dokładnie w którym gwiazdozbiorze ASTROLOGICZNYM. Gwiazdozbiory ASTROLOGICZNE, których jest 12 bez wężwonika (13 nie dzieli 360* tak fajnie jak 12 :P ), oblicza się biorąc punkt Barana, czyli przecięcie ekliptyki z równikiem niebieskim, i do niego ustalamy zodiaki, pokoleji pierwsze 30* należą do zodiaku Barana (dlatego ten punkt tak się nazywa!) następne 30* od tego to Byk itd. Jak widzimy gwiazdozbiory ASTROLOGICZNE nie mają nic wspólnego z ASTRONOMICZNYMI! Co więcej wiemy że punkt Barana wykonuje pewną powolną procesje, którą dzisiaj uwzględniamy, jednak za czasów rozkwitu Astrologi nie wiedziano, dlatego mamy 12 gwiazdozbiorów bo te 3 000 lat temu gwiazdozbiory ASTROLOGICZNE pokrywały się z ASTRONOMICZNYMI, a dzisiaj wszystko się rozjechało.

P.S. Wiatr i bardzo dobrze ;) Bo ja jestem Strzelcem :D

Użytkownik Kurak edytował ten post 24 czerwiec 2009 - 23:07

Syncia 8" na "nóżkach" + SPL 25mm + SPL 10mm + NLV 6mm + Filtr polaryzacyjny Antares 1,25 + Bader Neodynium 1,25
ASCT + Łyżyskowanie
Celestron 20x80 + mały japoński statyw chwiejący się na wszystkie strony :) + wielki drewniany statyw straszący ludzi dookoła :D
Canon A630 + 20D + pełno pierogów obiektywów ruskich :)
0

Użytkownik jest niedostępny   kuba_mar 

• Astro-Forum.org
Kto rozwiązywał ostatnią kolejkę zagadek astronomicznych Roberta ten miał już okazję rozważać ten problem :)
Chrzanów 50° 08' N 19° 24' E

niutonik 114/500, maczek 127/1500, equinoksik 80/500
0

Użytkownik jest dostępny   Muchozol 

• Planetariusz
No i skończyło się rumakowanie.... strzelcowanie :) teraz jestem wężownikiem.. I gdzie ja swój horoskop teraz znajdę?
Pozdrawiam
Mucha Maciej
0

Zobacz postMuchozol, o Jun 24 2009, 22:55, powiedział:

I gdzie ja swój horoskop teraz znajdę?

WIKIPEDIA powiedział:

Jest tak dlatego, że granice tego gwiazdozbioru przecinają ekliptykę od stosunkowo niedługiego czasu – od standaryzacji gwiazdozbiorów w roku 1930.

Musisz zdać się na własną pomysłowość i wyobraźnie ;) Osobiście twierdze że do dwóch dni albo dalej spotkasz miłość przyszłą lub dawną, znajomą z dawnych lat lub nieznajomą z nikąd, będzie to w czasie burzy lub pogody, na zewnątrz domu lub w twych porogach! Musisz się rozglądać ;)
Syncia 8" na "nóżkach" + SPL 25mm + SPL 10mm + NLV 6mm + Filtr polaryzacyjny Antares 1,25 + Bader Neodynium 1,25
ASCT + Łyżyskowanie
Celestron 20x80 + mały japoński statyw chwiejący się na wszystkie strony :) + wielki drewniany statyw straszący ludzi dookoła :D
0

• Planetariusz
ojej.. to moja Pani będzie zła :D
Pozdrawiam
Mucha Maciej
0

Zobacz postMuchozol, o Jun 24 2009, 23:21, powiedział:

ojej.. to moja Pani będzie zła :D

Przecież ja nie powiedziałem że nie odkryjesz swej dawnej miłości na nowo ;) Tak czy inaczej ciekawe nadchodzą dla ciebie czasy B)
ASCT + Łyżyskowanie
0

• Planetariusz

Zobacz postKurak, o Jun 24 2009, 23:07, powiedział:

Co więcej wiemy że punkt Barana wykonuje pewną powolną procesje, którą dzisiaj uwzględniamy, jednak za czasów rozkwitu Astrologi nie wiedziano, dlatego mamy 12 gwiazdozbiorów bo te 3 000 lat temu gwiazdozbiory ASTROLOGICZNE pokrywały się z ASTRONOMICZNYMI, a dzisiaj wszystko się rozjechało.

No i wreszcie zrozumiałem etymologię słowa "precesja" :D
Pozdrawiam
Mucha Maciej
0

Zobacz postMuchozol, o Jun 24 2009, 23:31, powiedział:

No i wreszcie zrozumiałem etymologię słowa "precesja" :D

Kali lubieć procesja! Kali nie lubieć precesja! Bo kaliemu dobrze sie kojazyć!
ASCT + Łyżyskowanie
0

Użytkownik jest niedostępny   Stalker 

• Nowy użytkownik
  • PipPip
  • Grupa: Moderator

Zobacz postszmarcin, o Jun 24 2009, 16:00, powiedział:

Z artykułu http://interia360.pl/hobby-i-pasje/artykul...ki-zodiaku,2519, choć to całkiem logiczne to niespodziewanie dowiedziałem się, że inne są dane astronomiczne, a inne astrologiczne w stosunku do poszczególnych znaków zodiaku. Ponadto astrolodzy nie uwzględniają faktu, że Słońce i planety poruszają się na tle 13 gwiazdozbiorów, powiększonych o Wężownika (Ophiuchus), który wkracza na teren zodiaku zaraz po Skorpionie, który gości Słońce przez 6 dni.

Zatem sprawdź spod jakiego znaku jesteś, bo ja zostałem oszukany ;)

UWAGA: Nie weryfikowałem tej tabeli, użytek na własne ryzyko.

Swego czasu też "popełniłem" tekst na podobny temat. Jeśli to kogoś interesuje, to proszę się częstować.
0

Guest_Jumpspace_*

• Grupa: Guests
Ej, no, jestem strzelcem i mi to bardzo pasuje, a teraz co? Wężownik jakiś?! Co to do cholery w ogóle jest?! nie ma co, 17 grudnia rlz!
0

Użytkownik jest niedostępny   Janko 

• Binokularnik
  • Zobacz galerię

Zobacz postJumpspace, o 16 wrzesień 2010 - 14:31 , powiedział:

Ej, no, jestem strzelcem i mi to bardzo pasuje, a teraz co? Wężownik jakiś?! Co to do cholery w ogóle jest?...!

Rzeczywiście fatalna sprawa. Wszystkie dotychczasowe horoskopy diabli wzięli a dla Wężownika żadnych nie ma. Ale wiesz co, my tu na Forum znamy się na tym i za godziwą opłatą chętnie sporządzimy Ci wspaniały horoskop. Powiedz tylko, co lubisz, na czym Ci zależy itp, a ja sie zajmę resztą. Może nawet wierszem się uda, kto wie.
Kiedy śledzę obiegi gwiazd, tudzież powroty ich, już nie dotykam ziemi...
+3

Guest_MalaCzarna_*

W jakimś durnowatym filmie o Nostradamusie (tematyka: KONIEC ŚWIATA!!!!!) mówili o tym całym wężowniku. Z tym że tam uczeni twierdzili że już w XIV wieku wiedzieli o wężowniku ale kościół kategorycznie zabronił o tym mówić. odnaleziono starą księgę z akwarelami Nostradamusa, która była strzeżona lepiej niż prezydent USA i w niej właśnie była mowa o wężowcu i ogolnych wskazówkach dowodzących na koniec świata.
a teraz najlepsze... wykombinowali że w grudniu 2012 nastąpi koniec świata bo: "Nostradamus odnosi się do Wężowca, a niezależnie piramida Majów w Chichen Itza w dniu 21 grudnia 2012, gdy słońce znajdzie się w "Centrum" Galaktyki, utworzy na ścianie wzór "schodzącego WĘŻA". nie wiem jak to traktować, ale nie biorę tego zbyt poważnie bo jestem raczej racjonalistką i nie wierzę w jakieś nadprzyrodzone sprawy.
0

Użytkownik jest niedostępny   Tomek_P 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
A i całkiem niesłusznie koleżanko bo nadprzyrodzona jest siła miłości, nadprzyrodzona jest głupota ludzka i nadprzyrodzona jest wiara w tego rodzaju brednie.

Pozdrawiam
0

Guest_anna_*

Zobacz postwiatr, o 24 czerwiec 2009 - 22:07 , powiedział:

no to zostałem strzelcem - to żle czy dobrze?

bardzo dobrze, strzelce mają bardzo interesującą osobowość :)
ja zostałam wężownikiem .. to dopiero kryzys.
0

• Binokularnik
  • Zobacz galerię

Zobacz postanna, o 06 październik 2010 - 22:10 , powiedział:

...ja zostałam wężownikiem .. to dopiero kryzys.

Niby dlaczego? Przecież Wężownik to Aslepios (rzymski Eskulap), bóg lekarzy. Był synem samego Apollina a na nieboskłon trafił po uśmierceniu przez Zeusa za nadmierną sprawność zawodową - umiał wskrzeszać umarłych. Mnie w dyskusjach o znakach zodiaku (a także w wielu innych dyskusjach) najczęściej przychodzi na myśl znak Barana. Najważniejsze jednak, że nie mamy, jak ci biedni Chińczycy, znaku Małpy ani Świni. Dopiero byłaby bieda! :compress:
0

Użytkownik jest niedostępny   szuu 

• :-)
a wiecie że znak zodiaku może naprawdę wpływać na "przeznaczenie" człowieka?

na przykład jeżeli nie jesteś późnym koziorożcem lub wodnikiem to raczej nie zostaniesz gwiazdą sportu.
a to dlatego, że...
http://wiadomosci.on...,wiadomosc.html

Gladwell podaje, że ponad 80 proc. graczy w amerykańskiej lidze baseballowej urodziło się w styczniu i lutym. Przyszli sportowcy, jako małe dzieci, trafiają do szkółek baseballowych rocznikami - najstarsze dzieci to te urodzone w styczniu, najmłodsze to te z grudnia. Ci ze stycznia są troszeczkę wyżsi, troszeczkę szybsi, troszeczkę zręczniejsi i tych wybierają trenerzy, bo porównują ich z młodszymi o kilka miesięcy kolegami. Tak samo jest w większości sportów. Większe znaczenie dla przyszłej kariery sportowej ma miesiąc urodzenia niż rzeczywisty potencjał dziecka, bo taki jest system rekrutacji do szkół sportowych.

ciekawe czy współcześni astrolodzy biorą takie odkrycia pod uwagę dla podniesienia trafności swoich horoskopów :)
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

Użytkownik jest niedostępny   ekolog 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
Szuu no i chyba jest dla nas oczywiste, że po odjęciu 9 miesięcy wstecz można jeszcze sporo statystycznych relacji wykryć.

Wakacyjna miłość => dziecko ma młodych (lekko niedojrzałych) rodziców => wychowanie bardziej na luzie => "łatwiej mu o kłopoty" (rzecz jasna statystycznie ;) ).

Przy okazji - ja tam - w całej pełni - popieram występującą tu gościnnie forumowiczkę
"Guest_MalaCzarna_*" {ja to nawet w nadprzyrodzoną miłość nie wierzę}
i namawiam ją do zarejestrowania się na forum to doradzimy jej jakiś teleskop
(np jeśli budżet do 300zł to ja wybrałem sobie lunetę refraktor Sky Watcher 70/700 az2 i nie żałuję)

w Polsce ZNAK ZODIAKU MA GIGANTYCZNE ZNACZENIE W ŻYCIU gdyż czasem spotykamy ludzi którzy się tą informacją kierują
i jeśli od nich czegoś oczekujemy (a oni znają nasz znak zodiaku) to możemy się zdziwić;
a także gdy nie oczekujemy :szczerbaty: :szczerbaty: :szczerbaty:

p.s.
Kontynuując "pożytki" ze znaków zodiaku:
My mamy nasze "Bruner - ty świno!" ale może byłby lepszy kandydat:
Sukces tak w polityce jak i miłości zapewniają nie jakieś szczególne zdolności, ale brak skrupułów.(Talleyrand)

I taki osobnik{lub osobniczka - nie bądźmi szowinistami} - zdobywca serc i ciał (przynależnych do owych serc) to zapewne zmienia znaki zodiaku jak rękawiczki - po wcześniejszym - cynicznym - wybadaniu upodobań :D
niemniej tabelę dat granicznych-znaków musi mieć opanowaną na pamięć do perfekcji
bo sytuacja może go zaskoczyć {na plaży w międzyzdrojach} ;)

Użytkownik ekolog edytował ten post 08 październik 2010 - 14:32

z 1szym teleskopem kup LATARKĘ DIODOWĄ CZERWONĄ!

WSZYSTKIE WSZECHŚWIATY SĄ WIECZNE

Doświadczenie z małymi refraktorami synty i newtonikiem FirstScope IYA 76.
0

Guest_paulina_*

heh ja zawsze bylam panna a teraz sie okazuje ze jestem lwem :( pokrecilo sie ludziom aby wprowadzic nowy znak zodiaku ?? a dlaczego by nie zostawic tak jak bylo dotychczas.co komu przeszkadzalo i wymyslil ten Wężownik to jakas glupota !!! LUDZIE NIE ZMIENIAJMY TEGO CO JUZ ByLO OD TYLE CZASU . chcemy normalnych i stalych znakow zodiaku a moze niedlugo wymysla kolejny i wkoncu wyjdzie ze bedzie ich okolo 20?? dajcie sobie spokoj niech zostanie tak jak bylo dotychczas. Pozdrawiam tych ktorzy sa przeciwko wrowadzaniu nowych zmian w znakach zodiaku !!!!!!!! paula z Bydgoszczy :astronom: :uhm: :g: :fool: :Salut: <_<
0

• Binokularnik
  • Zobacz galerię
Paulinko, obiecuję Ci, że nic nie zmienimy. Znacznie wolimy Cię jako Pannę, niż jako Lwa. Tylko nie przesadzaj z tym panieństwem, bo co za dużo, to niezdrowo.
Pozdrawiam w imieniu zespołu Astropolis
Janko
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotr.K 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Z wagi na pannę. Ma to w ogóle jakies znaczenie? :P Mam znajomych, ktorzy dorywczo pracowali jako wróżki na telefon lub wymyślali horoskopy do gazet :) Wiec szkoda mi ludzi, ktorzy czytają takie rzeczy z przekonaniem, ze to prawda.
0

Użytkownik jest dostępny   majer 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
No właśnie: wiem, w których gwiazdozbiorach znajdują się planety, Słońce i Księżyc (przeliczenie tego na znaki zodiaku nie jest trudne), ale nie wiem, co z tego wynika. A szkoda, bo można nieźle na tym zarobić.

Pytanie też, czy Plutona trzeba liczyć, czy już nie? I czy wpływał na nas przed 1930 rokiem? Tak samo Uran i Neptun odpowiednio wcześniej.
0

Guest_bibi milneaux_*

ale głupotki xD
ja tam nie jestem żaden baran!
przecież w rodzaju żeńskim to OWCA <3
Pzdr.
0

Guest_samantha_*

a ja to koziorozec ale to i tak dziwne :yes: :g:
0

• Binokularnik
  • Zobacz galerię

Zobacz postbibi milneaux, o 22 październik 2010 - 13:50 , powiedział:

ale głupotki xD
ja tam nie jestem żaden baran!
przecież w rodzaju żeńskim to OWCA <3
Pzdr.

Bbbibi!
Przecież to są bardzo poważne sprawy, a Ty tu nagle wyjeżdżasz z tym poczuciem humoru.
Chyba się obrażę!
0

Guest_LOOOOL_*

nie czytałem do konca tego postu... jedynie dodam od siebie że jestem 15 grudzien... czyli niby strzelec i nawet tatuaż zrobiłęm związany z nim a tu lipa jestem wężownik xDD co teraz? ?!!?! XDDDDDDD
0

Guest_Ilona_*

Nigdy w życiu:/ja jestem Skorpionem(w Skorpionie biorąc po uwagę ascendent),i nigdy w życiu mojego zodiaku nie oddam:)!!Tak zostanie i już. A naukowcy nie maja się czym zajmować tylko jakimiś bzdetami:/ totalna głupota jak dla mnie!Hmm i ktoś wcześniej tu mówił o spotykaniu kogoś(odnośnie nieistniejącego horoskopu Wężownika),zmianach na lepsze itp..horoskop mówi o cechach charakteru,i to się zgadza.Jeśli ktoś (dzięki swojemu charakterowi+wrodzonemu temperamentowi)nic w życiu nie osiągnie..to żaden cudownie wymyślony horoskop Mu nie pomoże!Każdy w stu procentach jest kowalem swojego losu...dziękuję
0

Guest_thenatka_*

Nie będę żadną Panną. Urodziłam się i umrę SKORPIONEM
0

Udostępnij ten temat:

• (7 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »