Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Teleskop 76F700 Opticon - Opinie - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Teleskop 76F700 Opticon - Opinie Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   maxiuq96 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Na począytku chciałem przeprosić że pisze prraz drógi ale mój temat został usunieęty a w dziale Teleskopy i ... nie mogłem napisać tematu.

Przejdzmy do rzeczy, mam ofertę kupna teleskopu teleskop jest firmy Opticon nr. 76F700

Dane:

* Układ optyczny: Reflektor
* Powiększenie: 35x - 350x
* Średnica obiektywu: 76mm
* Długość ogniskowej: 700mm
* Wyciąg okularowy: 1,25"
* Światłosiła: f/9,2
* Montaż: azymutalny
* statyw: aluminiowy 125cm

Sprzedawca proponuje mi 250 zł, proszę o opinie teleskopu i czy to dobra cena ;)
-1

Użytkownik jest niedostępny   exec 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Mysle ze za ten sprzet warto dac nawet 75zl. Jesli sprzedawca zejdzie do takiej ceny to mozesz brac.
SCT 150, RC 150, ED80, ST2000XM, HEQ5, AZ4
0

Użytkownik jest niedostępny   kanarkusmaximus 

• Astrohultaj
A moim zdaniem w ogóle nie ma sensu brać tego teleskopu. 350 x powiększenia to pic na wodę i fotomontaż - nie da się tego osiągnąć tym teleskopem.
Optyka tych teleskopów jest tragiczna - dołączone okulary także.

W zasadzie w podobnej cenie można kupić jakąś lornetkę 7x50 albo 10x50 z dolnych-średnich półek cenowych, która powinna pokazać więcej niż ten teleskop.

Dlatego w ogóle nie myśl o tym!
Postaw mi horoskop, prosze! / Picuś glancuś to ja. / Kto bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamulcem. / Fan Bródstocka. / Bynajmniej nie kanarkusmarksistus! / Tak, to ja zjadłem szarlotkę! / Cwaniak ewolucyjny. / Kim jest kanarkusminimus? (edit - ta zagadka została wyjaśniona) / Moje alter ego w sieci się nawaliło. / 'Kanarkus też? A jednak... mówiłem...' - czyli jestem be. / O nic nie pytajcie - ja nic z tego wszystkiego i tak nie kumam. / Nie można mi ufać, ponieważ są we mnie rodzinne geny adwokackie. / Lansuję się na dobrego wujka. / Jestem pozbawiony kręgosłupa moralnego, a mój spaczony umysł wychowały media. /
0

Użytkownik jest niedostępny   Mathef 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
to tak naprawde zwykła zabawka nadająca się jedynie do ogladania Księżyca :) dozbieraj troche kasy na lepszy sprzet albo tak jak mowia przedmowcy na dobry początek zainwestuj w lornetke
Rury: Synta 12" i Synta 5"
Okularki: Super 25, SWA 9mm, SWA 6mm
Filtry: Baader Neodynium Moon&SkyGlow
0

Użytkownik jest niedostępny   Marcin M. 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Ja mam Opticona 114F900A, na momtażu azymulatnym. Obraz się trzęsie przy letkim dotknięciu, jest troche nie wygodny. Exec, Kanarkusmaximus, Mathef mają rację. Zainwestuj w dobrą lornetke, ale nie z internetu. Lornetki można znalejść w większych sklepach fotograficznych, sklepach myśliwskich.
0

Użytkownik jest niedostępny   maxiuq96 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Posiadam larnetkę Hawke 10x50, a proszę jeszcze o opinie o Sky-Watcher (Synta) SK1309EQ2
0

Użytkownik jest niedostępny   wimmer 

• szkicowy rebeliant
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz postmaxiuq96, o 10 sierpień 2009 - 13:47 , powiedział:

... a proszę jeszcze o opinie o Sky-Watcher (Synta) SK1309EQ2

Na górze jest wyszukiwarka - poproszę tam kliknąć :) - o Sycie 130/900 było duuuuużo pisane. A jak nie znajdziesz, w co wątpię, to 'Googiel' z pewnością Ci pomoże.
Moim krótkim zdaniem Synta 130/900 jest bardzo niezłym sprzętem dla początkującego. Pod ciemnym niebem pokaże z pewnością sporo obiektów. Reprezentuje sobą poziom całkiem przyzwoity i można ją już nazwać teleskopem astronomicznym ;)
pzdr
SCT 5'' SLT GoTo, Sp-Wa 7.4, SWA58 9, LVW 13, SWAN 20, W70 25, Ultima 35 (rare;), barlow 2x, Baader Moon&SkyGlow, UHC-S i pełno kolorowych :)
Newton ATM 9" f/4,5 w budowie ...30%
Obserwacje miejskie | Obiekty dla małych apertur | Szkice astronomiczne | Szkicowy katalog Messiera |
www.astro-art.com.pl
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postmaxiuq96, o 10 sierpień 2009 - 13:47 , powiedział:

Posiadam larnetkę Hawke 10x50, a proszę jeszcze o opinie o Sky-Watcher (Synta) SK1309EQ2

Jest ich mnostwo na tym forum.
0

Guest_Tomek_*

• Grupa: Guests
Witam.
poszukuję lepszej jakości soczewki do teleskopu 76f700, czy jest coś takiego wogóle dostępne ?
Przy użyciu tej 4mm nie potrafię ustawić ostrości, czy to normalne ?
pozdrawiam
0

Użytkownik jest dostępny   riklaunim 

• Astro-Forum.org
4mm daje 175x powiększenie - ponad możliwości 76 mm apertury więc nie dziw się że zabawka nie ostrzy ;)
* Zestaw: SCT 11" * TSAPO65Q * DMK21AU618 * Atik 314L+ * itd.
* Astrofotografia planetarna... i nie tylko ;)
0

Użytkownik jest niedostępny   uprightbassmatt 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator

Zobacz postTomek, o 16 styczeń 2011 - 22:32 , powiedział:

Witam.
poszukuję lepszej jakości soczewki do teleskopu 76f700, czy jest coś takiego wogóle dostępne ?
Przy użyciu tej 4mm nie potrafię ustawić ostrości, czy to normalne ?
pozdrawiam

W 100% normalne. Przy powiększeniu wynoszącym prawie 200 :no: cud, ze cokolwiek widzisz w tym Opticonie bo swiatla moze wejsc przy aperturze 76mm tyle, ze w miare komfortowo obserwuje sie przy powiekszeniu o jakies 150x mniejszym niz to które daje Ci 4mm okular.
Nie poweruj tylko delektuj sie widokiem przestrzeni w pow. x25, a zapewniam Cie, ze wiecej zobaczysz :D
Newtonian GSO 10" 254/1270 :D Lornetki: USSR BPC4 8x30 po dziadku, Nikon 10x50 EX, Orion Resolux BA8 15x70. Okulary: Baader Scopos 30mm, Vixen LVW 13mm, GSO 9mm.

----------------------

http://www.youtube.c...uprightbassmatt
0

• Astro-Forum.org
150X w Newtonie 76mm komfortowe?
Myślę, że tam nic nie jest komfortowe.:szczerbaty:
Miałem Newtona 114mm i tam już 150x było za dużo.
Myślę, że 50-60x w takim sprzęcie to sensowny max.

BTW: Czy pytania odnośnie Newtona 76mm nie powinny być raczej zadawane na jakimś forum dotyczącym zabawek?:szczerbaty:

Użytkownik exec edytował ten post 01 luty 2011 - 02:41

0

Użytkownik jest niedostępny   uprightbassmatt 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postexec, o 01 luty 2011 - 02:41 , powiedział:

150X w Newtonie 76mm komfortowe?
Myślę, że tam nic nie jest komfortowe.:szczerbaty:
Miałem Newtona 114mm i tam już 150x było za dużo.
Myślę, że 50-60x w takim sprzęcie to sensowny max.

BTW: Czy pytania odnośnie Newtona 76mm nie powinny być raczej zadawane na jakimś forum dotyczącym zabawek?:szczerbaty:

exec pospieszyłeś sie z odpowiedzia :flirt: Przeczytaj moje sugestie jeszcze raz ;) Napisalem o 150x mniejszym ! niz daje 4mm okular. Dalej dodalem, zeby nikt tego nie przekręcił, ze x25 bedzie bardzo przyjemnym i w miare jasnym obrazem :astronom:

Jak widac nawet to nie wystarczyło :lol:
Newtonian GSO 10" 254/1270 :D Lornetki: USSR BPC4 8x30 po dziadku, Nikon 10x50 EX, Orion Resolux BA8 15x70. Okulary: Baader Scopos 30mm, Vixen LVW 13mm, GSO 9mm.

----------------------

http://www.youtube.c...uprightbassmatt
0

Guest_amator_*

pytanko!! czy jako amatorrrr ,da się nacieszyć tym oko,wielkie dzięki za odpowiedz
0

Użytkownik jest niedostępny   wimmer 

• szkicowy rebeliant
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz postamator, o 16 grudzień 2011 - 21:09 , powiedział:

pytanko!! czy jako amatorrrr ,da się nacieszyć tym oko,wielkie dzięki za odpowiedz

Raczej nie. Jako amatorrr możesz się prawdopodobnie tym zrazić do astronomii. Serio.
SCT 5'' SLT GoTo, Sp-Wa 7.4, SWA58 9, LVW 13, SWAN 20, W70 25, Ultima 35 (rare;), barlow 2x, Baader Moon&SkyGlow, UHC-S i pełno kolorowych :)
Newton ATM 9" f/4,5 w budowie ...30%
Obserwacje miejskie | Obiekty dla małych apertur | Szkice astronomiczne | Szkicowy katalog Messiera |
www.astro-art.com.pl
0

Użytkownik jest niedostępny   adam_k27 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postamator, o 16 grudzień 2011 - 21:09 , powiedział:

Jeśli nigdy nie oglądałeś nieba niczym innym niż własnymi oczami to na początku być może tak, bo zobaczysz coś więcej niż tylko własnymi oczami. O ile nie zrazi cię fatalna jakość wykonania (Opticon!!! :astronomer2: ). Cena 75zł wydaje mi się graniczną wartością jaką warto zapłacić za tą zabawkę, aczkolwiek ja bym wolał w tej sytuacji już nabyć lidletkę z Lidla która tyle kosztuje gdy ją rzucą do sklepów.

Użytkownik adam_k27 edytował ten post 17 grudzień 2011 - 07:15

Sprzęt obserwacyjny: Sky-Watcher BK 1206AZ3
Okulary: Super 10, Super 25, Celestron X-cel Lx 5mm, Vixen NLV 4mm, TS Planetary HR 3.2mm, Meade 4000 QX 26mm,
Barlow 2x Meade 4000 Telenegative Apo, filtr Baader Semi Apo.
Lornetka Bresser 10x50 - tzw "lidletka".
0

Użytkownik jest niedostępny   antares1972 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
To nie jest teleskop,jak wszyscy Ci już powiedzieli.Kupując to coś,zostaniesz zniechęcony do astronomii a pieniądze pójdą w błoto.Moim zdaniem szkoda zdrowia i nerwów,kup coś większego,coś znanych marek np SW,LB czy GSO.Dobrym rozwiązaniem będzie refraktor 90/900 SW,nie drogi a już coś potrafi.
0

Użytkownik jest niedostępny   dj_peterka 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Witam,
ja też polecam jakiegoś refraktorka na początek. Ewentualnie jak możesz na raty to jakiegoś MAKa - zawsze możesz łatwiej sprzedać z niewielką stratą. 76/700 i inne mu podobne to "zabawki" i nie będziesz potrafił tego skolimować bez małych przeróbek.
Pozdro
dj_p
0

• Astro-Forum.org
Nawet jeśli dla kogoś kwota rzędu 500zł jest nie do przełknięcia, to przecież są niedrogie, a w miarę znośne sprzęty typu refraktorek 70/500 na AZ2... Wiem, że AZ2 to nie jest mistrzostwo świata, ale z krótką i lekką 500mm tubką jeszcze ujdzie - na pewno przyjemniej się takie coś użytkuje niż EQ1 czy EQ2. Co prawda ten Newton 76/700 ma coś w stylu AZ2, ale tuba większa i cięższa, a do tego sprawność na poziomie 50mm soczewki...
0

Guest_amator_*

Dziękuję bardzo za radę ,kupiłem lornetkę Nikon 12x50CF ,mam nadzieję ,że coś zobaczę.SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!!!!!!!!!!!!!!
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych