Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Inne zdjęcia i wszystko, co nie mieści się w pozostałych wątkach - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (11 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Inne zdjęcia i wszystko, co nie mieści się w pozostałych wątkach Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   luki_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Witajcie!
Zakładam nowy temat, w którym znajdzie się miejsce dla tych wszystkich zdjęć autorskich naszych forumowiczów, które nie mieściły sie w dotychczasowych tematach, zwłaszcza w gównym wątku. Jesli np. pojechałeś na Radhosta w Beskid Śląsko-Morawski i wycelowałeś obiektyw w stronę Alp, lub ze słowackich Tatr Wysokich udało Ci się złapać góry na północy Węgier - to miejsce tych zdjęć jest tutaj. Ale to nie wszystko: fotografie Apeninów z chorwackich gór Biokovo to już na DO klasyka, ale czemu nie spróbować samemu powtórzyć tego wyczynu podczas np. urlopu na chorwackim wybrżeżu? Albo będąc nad włoskim Adriatykiem z "przeciwnej strony" nie spróbować uwiecznić chorwackich gór Biokovo lub Velebit? A może będąc przez tydzień na jakiejś greckiej wyspie umierasz już z nudów? Możesz przecież spróbować z jakiegoś wzniesienia sfotografować coś na greckim "stałym lądzie", albo w przeciwna stronę coś na wybrzezu tureckim! A będąc na południu Turcji może uda Ci się "uchwycić" góry Troodos na Cyprze?
Zimą wiele osób wybiera sie na narty w Alpy. Każdy, kto kiedykolwiek jechał autostradą A-9 w stronę Monachium, ten wie, że zazwyczaj tworzy się tam gigantyczny korek. Dlaczego by więc nie wysiąść z samochodu i nie wyjąć aparatu? Można przecież stamtąd zrobic fantastyczna panoramę Alp od Dachsteinu po Zugspitze! Albo jadąc w stronę Alp przez Szumawę warto spróbować złapać podobny widoczek.
To oczywiście tylko propozycje świadczące o tym, że nawet w najbardziej nieprawdopodobnym miejscu mogą oczekiwać na nas dalekie widoki; wystarczy przed wyjazdem puścic sobie symulację, np. na Hey-u i okaże się, ze warto wziąść aparat, dokądkolwiek by się nie jechało...

Użytkownik luki_ edytował ten post 05 wrzesień 2009 - 13:09

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Od razu coś dla przykładu:
Miałem przyjemność w tym roku przebywać przez tydzień na południowym wybrzeżu Hiszpanii. Przed wyjazdem puściłem sobie symulację na Hey-u z miejsca, w którym będę mieszkał i co się okazało?: http://www.heywhatst.../?view=QOTRPC2F - że możliwy jest stamtąd widok nie tylko na na najwyższe góry Hiszpanii kontynantalnej - Sierra Nevada w odległości ok. 110 km, lecz nawet na południowy brzeg Morza Śródziemnego - na marokańskie góry Ar-Rif.
Pierwsza hipoteza okazała się jak najbardziej realna; o świcie Sierra Nevada ukazywały się podświetlone przez wschodzące słońce na ostatnim planie na prawo od charakterystycznego "Giewontu" ( zdj.1 -3, widok całościowy i zoom).
Przedostatniego dnia pobytu sprawdziła sie też druga hipoteza - góry Ar-Rif w Maroku są widoczne! (zdj.4)- niestety nie udało mi się z cała pewnością ustalić, co to za szczyty - z Hey-a niewiele tu wynika - prawdopodobnie są to jednak nie te najdalsze, w odległości 200 km, ale nieco blizsze góry w granicach 160 -175 km ( niestety widocznośc o tej porze roku nie bywa tam najlepsza, co widać po załączonym zdjęciu ).
Na koniec jeszcze zagadka-ciekawostka: na ostatnim zdjęciu mam dosyć charakterystyczny obłok sfotografowany nad Czechami z samolotu niedługo po minięciu Pradziada, na kierunku SE - czy nie wydaje wam się, ze może to być nasz "Schneeberg" z dyskutowanego na DO zdjęcia pt. "Alpy austriackie z Wlk. Krywania"?

Załączone miniatury

• Załączona grafika: P8260660.jpg
  • Załączona grafika: P8260662.jpg
  • Załączona grafika: P8260651.jpg
  • Załączona grafika: Maroko.JPG
  • Załączona grafika: P8190298.jpg

Użytkownik luki_ edytował ten post 05 wrzesień 2009 - 11:57

+3

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
A może by tak w związku ze zmianą pory roku, zmienić banner strony D/O na bardziej zimowy ?
http://www.dalekieob.../do2gp5_920.jpg

Wymagania:
920px × 150px
50-60kb max

Proszę o propozycje
www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

Użytkownik jest niedostępny   mateusz 

• DalekieObserwacje.eu
  • Grupa: Poszerzamy horyzonty

Zobacz postRafał ZOOM, o 16 październik 2009 - 01:19 , powiedział:

A może by tak w związku ze zmianą pory roku, zmienić banner strony D/O na bardziej zimowy ?

Przydałby się bardziej inwersyjny, proponuję Pradziada z Klimczoka z zeszłej zimy/.

Użytkownik mateusz edytował ten post 16 październik 2009 - 11:09

Strona dla miłośników dalekich obserwacji
http://www.dalekieobserwacje.eu
0

Użytkownik jest niedostępny   vrg 

• Moderator
Ja proponuję coś w tym guście: http://www.dalekieob...acje.eu/?p=5835

Te Tatry z Węgier przywróciły szacunek do mojego (naszego) hobby kilku znajomym osobom.

Albo coś jeszcze bardziej zimowego.
Moja Czeladź - Moje miejscewww.czeladz.org.pl

Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje
i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0

Użytkownik jest niedostępny   voytasosuch 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postRafał ZOOM, o 16 październik 2009 - 01:19 , powiedział:

Wymagania:
920px × 150px
50-60kb max

Proszę o propozycje

jpg, gif, png, czy moze swf?
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Co człowiek to koncepcja... :rolleyes: Ale może by tak np. coś bardziej spektakularnego, świadczącego że naszą pasją są naprawdę dalekie odległości, a przy tym coś takiego, gdzie widzianych w oddali obiektów nie trzeba się domyślać, typu Tatry z Jeseników, np. to: http://www.dalekieob...acje.eu/?p=1192 lub coś innego w tym guście?
0

Użytkownik jest niedostępny   wicio 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postluki_, o 16 październik 2009 - 15:47 , powiedział:

Ale może by tak np. coś bardziej spektakularnego, świadczącego że naszą pasją są naprawdę dalekie odległości, a przy tym coś takiego, gdzie widzianych w oddali obiektów nie trzeba się domyślać, typu Tatry z Jeseników, np. to: http://www.dalekieob...acje.eu/?p=1192 lub coś innego w tym guście?

To akurat było już dość długi czas, ale rzeczywiście czas zmienic baner.
0

• Moderator
To jest baner, moim zdaniem musi być duże, wyraźne, z dobrą kolorystyką no i rozpoznawalne absolutnie przez wszystkich.

i dalekie obserwacje
0

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postvrg, o 17 październik 2009 - 02:44 , powiedział:

To jest baner, moim zdaniem musi być duże, wyraźne, z dobrą kolorystyką no i rozpoznawalne absolutnie przez wszystkich.

Dokładnie tak. Ten obecny, autorstwa Kościaka, był bardzo fajny, bo charakterystyczny i prosty. Teraz przydałoby się coś ogólnie znanego i efektownego najlepiej w scenerii inwersyjnej. Widzę, że Voytas już się czai z jakimś tajnym projektem :)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postmateusz, o 17 październik 2009 - 10:19 , powiedział:

Widzę, że Voytas już się czai z jakimś tajnym projektem :)

Taki mam zawod :)

Specjalnie zapytalem o format pliku, bo gdyby silnik strony (lub jakis modul, plugin, ...) obslugiwal swf-y, to mozna "pogodzic" wszystkich. Do jednego banera wsadzic kilka widokow i juz :)

Mozna tez polaczyc foty z ciekawym designem wektorowym, a to wszystko animowane, z umiarem, bez zbednych wodotryskow...

Użytkownik voytasosuch edytował ten post 17 październik 2009 - 23:46

0

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org

Zobacz postvoytasosuch, o 16 październik 2009 - 15:29 , powiedział:

jpg, gif, png, czy moze swf?

.jpg

P.S. SWF można zapodać, ale jest prostsza metoda. Można uruchomić skrypt, który przy każdym przeładowaniu strony będzie wyświetlał inny banner .jpg.
Limit to 5 bannerów.
Coś ala tutaj: http://www.silesiantechnopolis.pl

Użytkownik Rafał ZOOM edytował ten post 18 październik 2009 - 11:58

www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postRafał ZOOM, o 18 październik 2009 - 11:54 , powiedział:

SWF można zapodać, ale jest prostsza metoda. Można uruchomić skrypt, który przy każdym przeładowaniu strony będzie wyświetlał inny banner .jpg.

Gdyby ten skrypt obslugiwal swf-y, to mozna miec 5 wymianianych losowo banerow z kilkoma fotkami w kazdym z nich - full wypas :)
Nie wiem jak jest w WordPress-ie. Czesciej cos projektuje pod Joomla i tam raczej takich swf-owych skryptow nie ma. Wiekszosc obsluguje tylko jpg-i, png i gif-y. Choc te CMSy tak sie szybko rozwijaja, ze kto wie :)

Użytkownik voytasosuch edytował ten post 18 październik 2009 - 21:03

0

• Moderator

Zobacz postmateusz, o 27 październik 2009 - 13:43 , powiedział:

Potwierdzam także El Plate, która w tym momencie jest dalekoobserwacyjnym rekordem - 296 km!!!

Hmm... czy DalekieObserwacje przeżywają jakiś kryzys ? Teraz działalność nie będzie już opierać się o samodzielne osiągnięcia w terenie ale o wynajdywanie w internecie cudzych obserwacji ? I to bardzo nam odległych. Bo cóż to będzie taki Pradziad zza Olkusza czy z Lubomira czy Tatry ze Świętego Krzyża z lekko ponad 200km kiedy to posiadający nieporównywalnie wyższe góry "koledzy" po drugiej stronie globu biją to bez specjalnego wysiłku :unsure:

Zobacz postmateusz, o 27 październik 2009 - 22:44 , powiedział:

PS2. I nie zapędzajcie się za bardzo z tymi odległościami, bo umrzemy z nudów na tym Radhoście ;)

Swoje własne cieszą 100x bardziej niż odnalezienie na flikrze cudzych dalekich obserwacji.

i dalekie obserwacje
0

Użytkownik jest niedostępny   Paweł W. 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Nie kryzys, tylko złota polska jesień ;) Sam mam parę pomysłów, ale jeden to nieco dalsza przyszłość.
0

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postvrg, o 28 październik 2009 - 02:20 , powiedział:

Hmm... czy DalekieObserwacje przeżywają jakiś kryzys ? (...)

Vrg. Oczywiście można przyjąć, że z hobby DO nie wykraczamy poza osiągalny nam horyzont, ale zastanów się, czy to właściwy kierunek rozwoju, o ile w ogóle można ograniczanie obserwacji do własnego podwórka nazwać rozwojem. Poza Polską, Słowacją, Czechami, Niemcami i Ukrainą, czyli państwami, które dotychczas stanowiły obiekt naszych zainteresowań jest jeszcze kilka innych miejsc na Ziemi, gdzie można dokonywać obserwacji wykraczających poza naszą wyobraźnie. Tak jak napisałem w nowościach DO - ostatni wpis i znalezione przez Roberta 305 km to odpowiednik obserwowania Warszawy z Babiej Góry... Może spróbuj tak się popatrzeć na nasze starania z wyszukiwaniem DO w sieci. W żaden inny sposób nie dowiemy się, czy na świecie jesteśmy jedynymi, którzy interesują się odległymi obserwacjami. A nie wiem jak Ty, ale ja bardzo chętnie nawiązałbym kontakt z ludźmi spoza naszego regionu, którzy pasjonują się tym samym co ja.
0

• Moderator
Nie tylko u nas mgła o poranku była niesamowita.
Warszawa sponad porannej mgły

Polecam obejrzeć film z Błękitnego :o

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Użytkownik vrg edytował ten post 03 grudzień 2009 - 20:53

i dalekie obserwacje
0

Użytkownik jest niedostępny   wicio 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postvrg, o 03 grudzień 2009 - 20:51 , powiedział:

Nie tylko u nas mgła o poranku była niesamowita.
Warszawa sponad porannej mgły

Polecam obejrzeć film z Błękitnego Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Nie tak dawno ktoś pytał czy taki widok jest możliwy w Warszawie i mamy potwierdzającą odpowiedź.

Użytkownik wicio edytował ten post 04 grudzień 2009 - 00:22

0

Użytkownik jest niedostępny   Kornut 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Witam. Przeglądając jak daleko widać z Cergova na Słowacji, program heywhatsthat pokazał mi że widać gór w Rumuni oddalone o 245 km położone koło miasta Bildar jedna z gór to Valfur Piertroasa. Porównywałem widoki z innych gór i tylko z tego Cergowa widać ten szczyt. Nawet Kralowa Hola co jest wyższa o 900m to nie widać z niej tak daleko. Czy jest to możliwe? Mam problem z umieszczeniem linku.
Pozdrawiam
0

• Moderator
Tak, to jest możliwe, dyskutowaliśmy już o tym nie raz. Widać kilka szczytów w Rumunii nie tylko Valfur Piertroasa. Próbowałem nawet znaleźć kiedyś jakieś zdjęcia z tego szczytu ale raczej wiele ich nie ma.

Co do linku - jeśli wchodzisz bezpośrednio na Hey'a to link do tej symulacji Ci się stworzy w pasu adresu, jeśli tworzysz nową symulację wchodząc wcześniej na inną to link już nie ulega zmianie więc musisz go skopiować np z właściwości powstałej przy symulacji panoramie, bez samej nazwy pliku png np http://www.heywhatst...sults/A49TRJ1N/image_m1.png :)

Użytkownik vrg edytował ten post 20 grudzień 2009 - 22:08

i dalekie obserwacje
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postKornut, o 20 grudzień 2009 - 20:44 , powiedział:

Witam. Przeglądając jak daleko widać z Cergova na Słowacji, program heywhatsthat pokazał mi że widać gór w Rumuni oddalone o 245 km położone koło miasta Bildar jedna z gór to Valfur Piertroasa. Porównywałem widoki z innych gór i tylko z tego Cergowa widać ten szczyt. Nawet Kralowa Hola co jest wyższa o 900m to nie widać z niej tak daleko. Czy jest to możliwe? Mam problem z umieszczeniem linku.
Pozdrawiam

Temat widoczności z Cergova "przerabiałem" już na forum. Byłem w tych górach 15 sierpnia br i fotorealcję wraz z możliwościami dojazdu i punktami widokowymi opisałem w wątku "Tatry": http://astro-forum.o...showtopic=24614 . Co się tyczy szczytu Pietroasy i tego, co z niego widać z zalinkowaniem na Hey-u właśnie opisałem w komentarzu do zdjęcia na DO: http://www.dalekieob...acje.eu/?p=6341 .
Jeśli wyjazd w góry Cergov to dla Ciebie nie problem, to zachęcam - w pierwszym linku opisałem wszystko dość szczegółowo.
0

Użytkownik jest niedostępny   Kornut 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Dzięki za informacje o Cergowie, byłem tam parę razy ale nie wiedziałem że widać góry w Rumuni. Nie wiem czy było już wspomniane że jeszcze z paru innych szczytów we wsch Słowacji widać pasma górskie w Rumuni. Najdalej widać ze szczytu Skalisko koło Rożnawy tez z Snińskiego Kamienia w paśmie Wyherlat.

Użytkownik Kornut edytował ten post 21 grudzień 2009 - 21:45

0

Użytkownik jest niedostępny   Sysiu 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Hej załoga!
Media cały dzień trąbią że dziś otwarcie Burj Dubaj najwyższej budowli na świecie :rolleyes::)
Znalazłem ciekawy filmik ----> klik
Jest też napisane że budynek widać z odległości 95 km. Ciekawy jestem w jakiej odległości nam by się udało go ustrzelić B)
No i zastanawiałem się też gdzie bym chciał taki budynek w Polsce..
Pozdrawiam! :Beer:
0

• Moderator

Zobacz postSysiu, o 04 styczeń 2010 - 21:41 , powiedział:

Jest też napisane że budynek widać z odległości 95 km. Ciekawy jestem w jakiej odległości nam by się udało go ustrzelić B)

Zadałeś mi niezłego ćwieka, musiałem to sprawdzić :D

No i z tego co mówi Hey, najdalsza możliwa obserwacja tego budynku pobiłaby uwaga... rekordową obserwację Tatr z z Keprnika! Co ja mówię, nawet amerykańskie rekordy Mount Foraker widzianego z 300km :icon_eek:
Burj Dubaj można czysto teoretycznie zobaczyć z 318km :icon_eek: Skąd? Z gór w południowym Iranie. Tak, Iranie, to taki kraj po drugiej stronie Zatoki Perskiej.

Link do symulki> http://www.heywhatst.../?view=TEEDSGOS

Pozdrawiamy Arabów i ich sprzęt foto i życzymy dobrej widoczności :rolleyes:

i dalekie obserwacje
0

Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek_S 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postvrg, o 05 styczeń 2010 - 01:34 , powiedział:

Burj Dubaj mozna czysto teoretycznie zobaczyc z 318km :icon_eek: Skad? Z gor w poludniowym Iranie. Tak, Iranie, to taki kraj po drugiej stronie Zatoki Perskiej.
Pozdrawiamy Arabow i ich sprzet foto i zyczymy dobrej widocznosci :rolleyes:

Masz rację życząc widoczności Arabom, a nie Persom, bo sam zdecydowanie wolałbym zobaczyć góry w Iranie z dachu Burj Dubaj, niż czubek Burj Dubaj z gór w Iranie ;).
A skoro już zamierzamy obstalować 800-metrową wieżę widokową w Polsce ;), to koniecznie musimy dobrze wybrać miejsce, a kryterium wydaje się być proste. W zimowe poranki z tarasu widokowego powinny być widoczne, z możliwie jak największej odległości, Tatry Wysokie, podświetlone przez wschodzące Słońce ;).
0

• Moderator

Zobacz postKrzysiek_S, o 05 styczeń 2010 - 09:30 , powiedział:

Masz rację życząc widoczności Arabom, a nie Persom, bo sam zdecydowanie wolałbym zobaczyć góry w Iranie z dachu Burj Dubaj, niż czubek Burj Dubaj z gór w Iranie ;)

Do Iranu nikt by chyba nie wyciągnął, a do Emiratów bardzo chętnie :)

Zobacz postKrzysiek_S, o 05 styczeń 2010 - 09:30 , powiedział:

A skoro już zamierzamy obstalować 800-metrową wieżę widokową w Polsce ;), to koniecznie musimy dobrze wybrać miejsce, a kryterium wydaje się być proste. W zimowe poranki z tarasu widokowego powinny być widoczne, z możliwie jak największej odległości, Tatry Wysokie, podświetlone przez wschodzące Słońce ;).

Hm, jakby to sprawdzić gdzie najdalej możnaby ustawić taką wieżę aby obserwować tatry? Nie wystarczy przecież dodać wysokości wieży wierchom i szukać odległego punktu na ziemi bo to w dwie strony nie zadziała.
:letsdrink:

edit: jakby na hałdzie Kamieńsk to ustawić to mamy widok na Góry Sowie, Jeseniki, Tatry, Beskid Niski i wzgórza koło Płońska :szczerbaty: Wieżycy na Pomorzu tylko brakuje :lol:

Użytkownik vrg edytował ten post 05 styczeń 2010 - 16:19

i dalekie obserwacje
0

Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek_S 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postvrg, o 05 styczeń 2010 - 15:53 , powiedział:

Hm, jakby to sprawdzić gdzie najdalej możnaby ustawić taką wieżę aby obserwować tatry?
:letsdrink:
edit: jakby na hałdzie Kamieńsk to ustawić to mamy widok na Góry Sowie, Jeseniki, Tatry, Beskid Niski i wzgórza koło Płońska :szczerbaty: Wieżycy na Pomorzu tylko brakuje :lol:

Super! Jak daleko jest stamtąd do Tatr i czy żadna Babia nie zasłoni? Jeśli symulacja potwierdzi widoczność, to zaczynamy zbierać fundusze!
Dobra, uważajmy, żeby nam ten jajcarski wątek za bardzo nie urósł...
0

Użytkownik jest niedostępny   kowalTM 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Na Hałdzie Kamieńsk wystarczyłaby zaledwie 120-metrowa wieża widokowa, aby zobaczyć Babią :astronom: , Łysicę czy Wzgórza Ostrzeszowskie.

Swoją drogą nawet z czubka komina elektrowni Bełchatów (ok.300m) nie ma szans na Babią Górę (chociaż dużo nie brakuje).

Symulacja z kominów na hey..

Widok z jednego z kominów el.Bełchatów - szkoda, że widoczność była nienajlepsza

Użytkownik kowalTM edytował ten post 06 styczeń 2010 - 14:28

0

Użytkownik jest niedostępny   rafal44 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
czyli z czubka najwyżej ustawionego wiatraka na hałdzie (507 mnpm) teoretycznie widać czubek Babiej. A nawet Łomnicę (sprawdziłem w heyu) :)

źródło - Przeszkody lotnicze-łódzkie

Użytkownik rafal44 edytował ten post 05 styczeń 2010 - 23:40

0

Użytkownik jest niedostępny   merti 

• Astro-Forum.org
...plus Kezmarski, Pysny, Velka Lodova Veza (230km) i rzutem na taśmę załapał by się jeszcze Gerlach 232km ... :)

Użytkownik merti edytował ten post 06 styczeń 2010 - 01:06

Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

Udostępnij ten temat:

• (11 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »