Inne zdjęcia i wszystko, co nie mieści się w pozostałych wątkach
Napisano 18 luty 2010 - 02:16
Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0
Napisano 18 luty 2010 - 02:40
Ja mam wątpliwość, gdzie na zdjęciu wcieło Lubomira, który powinien być pod Babią.
Użytkownik czakiczakiczaki edytował ten post 18 luty 2010 - 02:42
0
Napisano 18 luty 2010 - 02:55
czakiczakiczaki, o 18 luty 2010 - 02:40 , powiedział:
Ja mam wątpliwość, gdzie na zdjęciu wcieło Lubomira, który powinien być pod Babią.
No właśnie tutaj wątpliwości do Babiej być nie powinno, bo wygląda dokładnie tak, jak z tej perspektywy wyglądać powinna. A Łysina to nie Łysina, tylko Lubomir. Poza tym jest niższa niż Ciecień, a ten wyznacza wysokość inwersji tego dnia.
Użytkownik mateusz edytował ten post 18 luty 2010 - 02:59
0
Napisano 18 luty 2010 - 11:16
czakiczakiczaki, o 18 luty 2010 - 02:06 , powiedział:
Tak na oko, to coś mi nie gra w Twoim opisie - na pewno Raczkowa Czuba jest Goryczkową Czubą (to raczej kwestia literówki). A druga rzecz, jaka mi nie pasuje to podpis Rohaczy. Z kierunku Niskiego, Rohacze będą albo dokładnie za Wołowcem, albo będą wychylać się z lewej strony jego grzbietu. Tak więc pozamieniałbym podpisy:
- Rohacze na Trzy Kopy (ew. Hruba Kopa)
- Hruba Kopa na Banówka
- Banówka na Pachoł (Pachola)
Nie pasuje mi zbyt głęboka przełęcz między Hrubą Kopą a Banówką wg Twojego podpisu - stad wydaje mi się, że przesunięcie o jeden szczyt w prawo może mieć uzasadnienie. I mam zonka z Brestową - jeśli to Brestowa , to gdzie Salatyn? A jeśli to jest Salatyn, to gdzie Spalona i czy Brestowa nie załapała się na inwersję? A może to jest Osobita? (przy założeniu, że od Spalonej na zachód nic się w głównym grzbiecie Tatr nie załapało...)
I ostatnie - za Starorobociański podstawiłbym Raczkową Czubę.
Moje wrażenia są zupełnie na oko, pewnie zaraz i tak ktoś mnie poprawi
ps. Marecki, zdjęcia wymiatają!
Użytkownik panasmaras edytował ten post 18 luty 2010 - 11:17
...
Atlas Nieba 7.0m z listą DSów - polecam
0
Napisano 18 luty 2010 - 12:05
mateusz, o 18 luty 2010 - 02:55 , powiedział:
Teraz mi pasuje ta Babia i Lubomir, patrząc po nowych współrzędnych. Nie myślałem, że aż tak na południe był przesunięty tor lotu od Niska. A co do Tatr to pewnie macie racje, bo z tej perspektywy wierchy są mi obce. Co do Brestowej to pisząc ją miałem na myśli całe pasmo razem z Salatynem i Spaloną. Napisałem właśnie Brestową, bo ona powinna wyznaczać prawy 'brzeg' Tatr. Poniżej poprawiony opis. Co do Starorobociańskiego raczej jestem pewien, Raczkowa jest na prawo od niego, ale wcisnąłem ją tam jeszcze.
0
Napisano 18 luty 2010 - 12:23
A jeżeli operator blokuje daną stronę to można to obejść np. ściągając darmowy programik Hotspot Shield
0
Napisano 18 luty 2010 - 12:36
mateusz, o 18 luty 2010 - 01:38 , powiedział:
2) Połonina Równa (200 km) powinna lekko wystawać zza prawego końca stoku Szerokiego Wierchu. Widzicie tam coś? Co w ogóle na to Hey?
3) Na fotce Bieszczadów skierowanej bardziej na wschód na pewno pojawił się jeszcze Kińczyk Bukowski (170 km). Usilnie staram się tam jeszcze doszukać Ostrego (200 km, Połonina Równa), ale widocznie zabrakło wysokości.
4) Nie chcę zyskać miana Władcy Pikseli
Zgoda Mateo, jak najbardziej jest tam Wielka Rawka. Co do Połoniny Równej to wg Hey-a jej nie widać, mogłaby się za to pojawić Lutańska Holica, ale nie mam pewności czy jest na zdjęciu...
Podsyłam poprawioną wersję.
Do autora zdjęcia: czy masz dokładne współrzędne wykonania zdjęć w kierunku na Bieszczady. Moglibyśmy rozwiać resztę wątpliwości zwłaszcza ze zdjęcia "bardziej na wschód". Pytanko też, czy z kolei bardziej na zachód nic nie fociłeś, bo tam pokazałaby się Cergowa i może coś jeszcze.
Pozdrawiam
----
Pomęczyłem też to zdjęcie bardziej na wschód. Niestety NA PEWNO widać tylko to co na poprzednim, dodatkowo pasmo Magury Łomniańskiej i Żukowa (to na wschód). Borżawa może i tam jest, gdzie Mateo sądzi, ale to nasze typowe "spory o piksele". Jesliby tak szukać szczątków pikseli, to pomiędzy Magurą Łomniańską a Żukowem widać Pikuja. Konia z rzędem temu, kto go tam wypatrzy. Na wschód od Magury to wg mnie pomniejsze pasma na Ukrainie z wzniesieniem Czontyjówka (913 m), spod którego swój początek bierze Dniestr.
Użytkownik Andis edytował ten post 18 luty 2010 - 13:40
0
Napisano 18 luty 2010 - 13:55
Andis, o 18 luty 2010 - 12:36 , powiedział:
Podaję współrzędne dla drugiego zdjęcia z Bieszczadami (bardziej na wschód) N50o27'54'' E022o08'18'' wysokość tylko 1180m AGL
Wieczorem poszukam fotki z Cergową - prawdopodobnie mam.
0
Napisano 18 luty 2010 - 14:44
Napisano 18 luty 2010 - 15:23
Ikarystyka, o 18 luty 2010 - 13:55 , powiedział:
Wieczorem poszukam fotki z Cergową - prawdopodobnie mam.
Dzięki bardzo.
W sumie wszystko się zgadza. Jedyna róznica to definitywne wykluczenie Borzawy ze zdjęcia. Hey potwierdza ze jej tam nie ma.
Pozdrawiam
0
Napisano 18 luty 2010 - 17:09
mateusz, o 18 luty 2010 - 14:44 , powiedział:
Postaram się nanieść na tą zmontowaną przez siebie panoramę i dorzucę te wszystkie potwierdzone przez Czakiego opisy, może wtedy się nada
Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje i dalekie obserwacje
0
Napisano 18 luty 2010 - 18:02
Napisano 18 luty 2010 - 18:54
Napisano 18 luty 2010 - 21:00

To kolejna wstępna wersja - "bez nóżek" i różni się trochę od wersji Czakiego, którą również analizowałem tworząc swoją przy pomocy Kashmira. Zapraszam do dyskusji, może wspólnymi siłami dokonamy najbardziej prawdopodobnego rozkładu szczytów na zdjęciach
0
Napisano 19 luty 2010 - 06:16
panasmaras >> Rohacze ogólnie wychodzą jak byk po prawej od Wołowca. Ale sam Płaczliwy faktycznie wychyla się na lewych jego zboczach. Resztę cennych uwag starałem się przeanalizować i faktycznie kilka znalazło uzasadnienie.
Wszystko poaktualizowałem dzięki podanym wreszcie dokładnym współrzędnym i naniosłem (łącznie z opisami Fryty i Czakiego) na panoramkę i oto wg mnie prawie ostateczne efekty:
Co ciekawe, całkowicie schował się Lodowy

http://img706.images...a25i2010cop.jpg
0
Napisano 19 luty 2010 - 11:10
vrg, o 19 luty 2010 - 06:16 , powiedział:
To co oznaczyłeś jako Łysina z prawej strony to Lubomir. Pytanie tylko co nazywa się Łysiną, bo ja spotkałem się już z kilkoma wersjami wśród miejscowych, w tym, że Łysina to nazwa przełęczy między Lubomirem a Kamiennikiem.
0
Napisano 19 luty 2010 - 16:48
mateusz, o 19 luty 2010 - 11:10 , powiedział:
Okej, podpisy na heyu mnie zapewne zmyliły. Masz rację, lewy szczyt - Lubomir, prawy to Łysina. Sugerowałem się też tym że tak samo Fryta i Czaki mają opisane. Kamiennik jednak Mateuszu jest znacznie niższy i na pewno schował się pod inwersją. A przełęcz o której mówisz nazywa się Sucha.
0
Napisano 19 luty 2010 - 22:30
Co ciekawe, całkowicie schował się Lodowy

http://img706.images...a25i2010cop.jpg
Przeglądnąłem Twoją panoramę i zastanawia mnie kilka szczytów opisanych przez Ciebie. Chodzi m.in. o Hawrań i Kołowy, które byłyby widoczne gdyby zdjęcia były zrobione z mniejszej wysokości (są bliżej, więc im niższa wysokość obserwacji tym wyżej wychodziłyby na zdjęciu). Również całe Tatry Zachodnie są dyskusyjne, jak już pisałem wcześniej, możemy się nigdy nie dowiedzieć co widział kolega Ikarystyka...
A oto analiza różnic (nie wszystkich - niestety czasu brak) w naszych opisach od lewej, oczywiście analiza subiektywna
- Kołowy to Lodowa Kopa (Kołowy się nie łapie z tej wysokości),
- Gerlach to Lodowy (Gerlach chowa się za Lodowym, który jest wystarczająco wysoki),
- Jatki (kompletnie mi tu nie pasują - powinny być gdzieś poniżej Lodowego) to albo Żłobisty albo Ganek, skłaniałbym się ku pierwszemu,
- Hawrań to ewidentne Rysy (podobnie jak Kołowy jest za niski),
- z Cubryną się zgodzę, wychodzi na to, że może być widoczna obok Hrubego,
- Miedzianego z moje panoramy chyba faktycznie nie widać,
- Wołoszyn - zgadza się, uściślając jest to Skrajny,
- Koszysta to równie dobrze może być któryś z Granatów - opisałbym to ogólnie - jako Orla Perć,
- Kamienista czy Kopa Kondracka - dyskusyjne - zależy od faktycznej wysokości obserwacji,
- Małołączniak, Bystra - przy małym przesunięciu punktu obserwacyjnego zamieniają się miejscami, więc również są to szczyty dyskusyjne,
- Jarząbczy trochę w lewo, tam faktycznie jest Baraniec,
- Rohacze bardzo dyskusyjne - również mam spore kłopoty z identyfikacją - w końcu ledwo je widać...
A teraz coś, co najbardziej kłuje moje oczy to Twoje oznaczenie Babiej Góry, przyciemniłeś zdjęcie aby uzyskać lepszy kontrast i Babia Ci się trochę zlała z horyzontem, przyjrzyj się mojej panoramie a zrozumiesz o co mi chodzi, to co oznaczyłeś jako Babia to Cięcień.
Fajnie by było jakby ktoś trzeci się odniósł do moich uwag, może Czaki?
Pzdr.
0
Napisano 20 luty 2010 - 05:56
Fryta, o 19 luty 2010 - 22:30 , powiedział:
- Gerlach to Lodowy (Gerlach chowa się za Lodowym, który jest wystarczająco wysoki),
- Jatki (kompletnie mi tu nie pasują - powinny być gdzieś poniżej Lodowego) to albo Żłobisty albo Ganek, skłaniałbym się ku pierwszemu,
- Hawrań to ewidentne Rysy (podobnie jak Kołowy jest za niski),
Wg symulacji na heyu szczyty o których mówisz to przeważnie jednopixelowe czerwone kropeczki a widoczne przez nas całe zbocza to jednak szczyty niższe i bliższe. Przy hardcorowym wyostrzaniu zdjęć tego Havrania jestem bardziej pewny niż tego że już jest sobota. Z T.Zachodnimi możesz mieć natomiast dużo więcej racji, to moja interpretacja i głowy za jej poprawność nie dam.
Fryta, o 19 luty 2010 - 22:30 , powiedział:
Zabij mnie ale zajmowałem się tym bardzo późno jak i zresztą dziś i właściwej Babiej po prostu nie zauważyłem mimo że ona tam od początku była
0
Napisano 20 luty 2010 - 10:13
Fryta, o 18 luty 2010 - 21:00 , powiedział:

To kolejna wstępna wersja - "bez nóżek" i różni się trochę od wersji Czakiego, którą również analizowałem tworząc swoją przy pomocy Kashmira. Zapraszam do dyskusji, może wspólnymi siłami dokonamy najbardziej prawdopodobnego rozkładu szczytów na zdjęciach
Ta wersja Tatr wydaje się być bliższa prawdy. Bielskie nie moga byc wydoczne bo są dużo niższe.
0
Napisano 20 luty 2010 - 14:43
vrg, o 20 luty 2010 - 05:56 , powiedział:
Zabij mnie ale zajmowałem się tym bardzo późno jak i zresztą dziś i właściwej Babiej po prostu nie zauważyłem mimo że ona tam od początku była
vrg, z całym szacunkiem do heya, to bardzo przydatne narzędzie, jednak jest wg mnie relatywnie (w stosunku do Kashmira) mało precyzyjne. Widzimy na tych zdjęciach jedynie zarys wierzchołków najwyższych (a nie najbliższych) szczytów. Faktycznie Tatry Bielskie są widoczne na tych zdjęciach jednak za nimi są jeszcze Tatry Wysokie. Oto potwierdzenie symulacją z Kashmira (na symulacji do góry "wyniosłem" nazwy szczytów, których nie widać):

Mnie również wychodzi, że cała Grań Hrubego jest widoczna i "wpada" tak jakby do Doliny Pięciu Stawów z którą geograficznie ma niewiele wspólnego...
wicio, o 20 luty 2010 - 10:13 , powiedział:
Dzięki Wicio, wrzucam poprawioną i rozszerzoną wersję, musiałem ją zrobić prawie od nowa, bo zauważyłem że przy łączeniu zdjęć wcięło mi Goryczkową Czubę

Co ciekawe na wschodnim końcu zdjęcia zauważyłem górkę, którą analizowałem ponad godzinę i w końcu mi wyszło, że to drugi najwyższy szczyt Gór Lewockich - Siminy, aż nie mogłem w to uwierzyć, że tak daleki w porównaniu do otoczenia (pasmo Jaworzyny Krynickiej) szczyt się tu pojawił...
Pzdr.
0
Napisano 20 luty 2010 - 15:23
Fryta, o 20 luty 2010 - 14:43 , powiedział:

No to teraz już wszystkie wątpliwości można odłożyć na bok skoro jest tak wyraźna symulacja z Kashmira
Przy pomocy GE i heya w życiu nie osiągnę takiej dokładności.
Twoja ostatnia wersja podpisanej panoramy chyba będzie najbliższa prawdy.
ps:dlaczego ja sam Kashmira nie mam żeby sobie własne wątpliwości rozwiać ?
Użytkownik vrg edytował ten post 20 luty 2010 - 15:23
0
Napisano 20 luty 2010 - 19:02
vrg, o 20 luty 2010 - 15:23 , powiedział:
No to teraz już wszystkie wątpliwości można odłożyć na bok skoro jest tak wyraźna symulacja z Kashmira
Przy pomocy GE i heya w życiu nie osiągnę takiej dokładności.
Twoja ostatnia wersja podpisanej panoramy chyba będzie najbliższa prawdy.
ps:dlaczego ja sam Kashmira nie mam żeby sobie własne wątpliwości rozwiać ?
Ok dzięki, a poniżej ostateczna (chyba że będą uwagi) wersja mojej panoramy
0
Napisano 20 luty 2010 - 22:39
Napisano 21 luty 2010 - 00:15
Bardzo proszę o podmianę na DO i jeśli jest to możliwe w moim wpisie na forum (mini też są przygotowane).
Z Bieszczadami podobnie tylko tutaj wystarczy podmienić numerki w nazwach.
Przepraszam za zamieszanie.
Użytkownik Ikarystyka edytował ten post 21 luty 2010 - 00:21
0
Napisano 22 luty 2010 - 17:48
Ikarystyka, o 16 luty 2010 - 15:14 , powiedział:
Teraz moje zdjęcia:

1.Ogólny widoczek – po prawej stronie kadru widoczne dymy z kominów Elektrownii Połaniec, po lewej pod słonkiem Tatry.
...

2.Zbliżenie na elektrownię, w linii prostej około 65km (miałem tylko obiektyw standardowo-spacerowy 14-54 zuiko).
Mam jakieś dymy robione ze Św Krzyża. Czy to jest ta sama Elektrownia ?
-== Byle do inwersji ==-
0
Zaloguj się

Do góry