Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Poradnik astronomiczno-gramatyczny - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (3 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Poradnik astronomiczno-gramatyczny Jak pisać, aby nie było śmiesznie ani strasznie. Oceń temat: ***** 3 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Janko 

• Binokularnik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator
Co ma pier do żurawia?
Otóż ma to, że zarówno z jednym jak i z drugim często nie umiemy sobie poradzić. Oczywiście tylko językowo, bo w praktyce to ho, ho! W naszym astroamatorskim znaczeniu oba wyrazy są rodzaju męskiego, ale nie są osobowe. Dlatego należy je odmieniać jak słowa kamień, słup czy dąb, nie jak Piotr, bocian czy kot. Tak więc stawiamy pier (nie piera) i kupujemy żuraw do lornetki (oczywiście w Astomarkecie, nie u konkurencji). Analogicznie tłuczemy kamień, wspinamy się na słup lub ścinamy dąb. Jeśli jednak mówiąc żuraw mamy na myśli ptaka, nie martwy sprzęt, to pójdziemy obserwować żurawia na łące lub zapuścimy żurawia koledze do klasówki (lub koleżance za dekolt).
Kiedy śledzę obiegi gwiazd, tudzież powroty ich, już nie dotykam ziemi...
+2

Użytkownik jest niedostępny   don Pedro 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Dzięki za ważny wątek!
Szczerze mówiąc, irytuje mnie gdy słyszę/czytam:
guiding -> prowadzenie
pier -> cokół/pylon
rura karbonowa -> z włókna węglowego :rolleyes:
tuba optyczna -> tubus

kiedy mamy na to nasze , ładne słówka.

Z mojej parafii, byłem bliski apopleksji ):-/ słysząc:
pokrycie karbonowe, preżer transdjuser, lejzer, skriny z drutu chromoniklowego, statik pitot ):-((

z innej mańki: stal karbonowa, tungsten....

Nie ma co, światowo robi się w Bolanda ;-)
+2

Użytkownik jest niedostępny   meteor 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Petycja do GTW w Astropolis
Czy nie mozna by spowodować, żeby daty wstawiane automatycznie pisane były poprawnie: 15 października 2011 r. W roku jest tylko jeden październik, więc nie może być 15 październik. Nie dociera do mnie tłumaczenie, że system sam pobiera nazwy miesięcy z listy, na której są wpisane w mianowniku; można mu stworzyć właściwą listę.
Cholera mnie bierze, gdy czasem daje się wyczuć ironiczny ton w określeniu "inteligencja techniczna", do której mam czelność się zaliczać.

Zobacz postwiatr, o 07 październik 2009 - 01:07 , powiedział:

McArti, problem posiadania "dwóch mercedes" dotyczy stosunkowo małej populacji ...
Ale używaną mercedes kupuje niejeden. Tyle że każdego, kto by tak powiedział, niestety wzięto by za porąbanego.

Użytkownik meteor edytował ten post 16 październik 2011 - 04:15

+2

Użytkownik jest niedostępny   Behlur_Olderys 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Proszę o kilka słów wyjaśnienia - jaka jest przez Was sugerowana poprawna forma używania słowa "mercedes" w odniesieniu do samochodu? W rodzaju żeńskim? Przecież to absurd! Mam nadzieję, że coś źle zrozumiałem.
SkyMaster 15x70
GSO 8"
0

Użytkownik jest niedostępny   Robert Bodzoń 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Moderator

Zobacz postBehlur_Olderys, o 16 październik 2011 - 16:21 , powiedział:

Proszę o kilka słów wyjaśnienia - jaka jest przez Was sugerowana poprawna forma używania słowa "mercedes" w odniesieniu do samochodu? W rodzaju żeńskim? Przecież to absurd! Mam nadzieję, że coś źle zrozumiałem.

Chyba rzeczywiście coś źle zrozumiałeś. We wcześniejszych postach koledzy żartują z niewłaściwych form.

Mercedes (samochód). Kupiłem mercedesa.

Mercedes (imię). Poznałem Mercedes.
0

Udostępnij ten temat:

• (3 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3