Witajcie,
Wypada się przywitać. Robię to w tym wątku, bo nie widzę na podforum dalekich obserwacji specjalnego do tego celu tematu, a całe astro-forum jest zbyt szerokim gronem. W razie czego proszę o przeniesienie postu we właściwe miejsce.
Około pół roku temu przypadkiem trafiłem na stronę www.dalekieobserwacje.eu. Spodobał mi się pomysł na portal internetowy i pasja z jaką go realizujecie. Po przejrzeniu strony okazało się, że nawet znam jednego z jej twórców. Z Mateuszem spotkaliśmy się kilkakrotnie przy całkiem różnych okazjach.
W wolnych chwilach przeglądałem Wasze forum. W prawdzie nie mogę napisać, ze przeczytałem wszystko, ale kilka Waszych działań bardzo mi się spodobało. O dziwo nie chodzi tu o główną ideę, czyli dalekie obserwacje

Najbardziej do mnie przemówiły panoramy, a w szczególności rozpoznawanie tego co na nich jest i tworzenie opisów. Dzięki temu poznałem programy microdem i Kashmir 3D. Zawsze z przyjemnością oglądam też zdjęcia ciekawych obserwacji.
Wydaje mi się, że Was prawie już znam. Najpierw doceniłem talent ORJ-ta, który pierwszy raz widząc dowolną fotografię potrafi opisać, jakie szczyty na niej widać. Rafał ZOOM - zrobił i pokazał niesamowite zdjęcia gór. Roberta J. obserwuję nie tylko z racji zdjęć, ale i pasji rowerowej. Wicio oprócz niesamowitej wiedzy o górach i meteorologii zrobił chyba najdalsze ujęcia w polskich górach. Last but not least Mateuszowi gratuluję doskonałego integrowania całego towarzystwa. Oczywiście pominąłem wiele osób zasługujących na wzmiankę, ale wszystko w swoim czasie…
Po tak długim wstępie muszę zakomunikować, że chciałbym dołączyć do Waszej sekty. Wprawdzie z moich okolic Bielska-Białej trudno liczyć na dalekie obserwacje, góry są zbyt blisko, ale wyzwania obserwacyjne są. Spróbuję namierzyć Jeseniki, jeszcze ich chyba nie widziałem.
Aby nie przychodzić z gołymi rękami, na początek postanowiłem nawiązać z Wami kontakt wzrokowy, czyli spojrzeć ode mnie w kierunku Śląska. Przesyłam moją pierwszą panoramę z okolic lotniska w Aleksandrowicach w kierunku północno-zachodnim. Opisy na podstawie Google Earth, proszę mnie skorygować, gdyby były błędne.
Wiesiek