Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: PANORAMY - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (16 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

PANORAMY Zdjęcia Panoramiczne góry, miast i nie tylko. Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest niedostępny   twmichal 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Nie wiem gdzie stały te dźwigi, w każdym razie na pewno nie przy budowie stadionów. Na Kałuży chyba jeszcze wtedy nic nie robili.
A zdjęcia były robione 14lub15czerwca, tego samego dnia z obu Kopców.
Pamiętam że jak rano jechałem do Krakowa to Tatry było już widać z miejscowości Hebdów k. Nowego Brzeska na drodze nr. 79. Tam jest dobry punkt widokowy, droga przechodzi przez spore wzniesienie, dodatkowo jest tam usypany kopiec.

Mam pytanie - jakie szczyty Beskidu Sądeckiego widać z Kopca Piłsudskiego - Hey pokazuje mały fragment Pasma Jaworzyny w okolicach wzgórza, na którym stoi maszt k. Chorągwicy.

No i jeszcze z tego samego dnia:

Cały Beskid Żywiecki z Krakusa. Pośrodku wieża kościoła w Łagiewnikach.
Załączona grafika: panorama_beskid_żywieckii_z_krakusa.jpg
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
0

Użytkownik jest niedostępny   marcinls 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Panorama Beskidu Śląskiego i Śląsko-Morawskiego z okolic Ostropy 
Za jakość przepraszam   :rolleyes: 
Załączona grafika: panorama.jpg 
0

Użytkownik jest niedostępny   Robert J 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Dwie panoramy z G.Opawskich z mijającego właśnie weekendu ;):
Załączona grafika: Panorama G. Opawskich z drogi na Jarnołtówek 27.03.2010.jpg
Załączona grafika: Panorama G.Opawskich z Ondrejovickeho sedla 28.03.2010.jpg
Nikon P90/D90 + 18-200 VR, Rubinar 500/5,6 i jeszcze kilka gratów...

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

• Astro-Forum.org
Kilka moich panoramek z górki na Środuli:

Załączona grafika: DSC_0104_5_6.jpg
Załączona grafika: panorama (5).jpg
Załączona grafika: panorama (8).jpg

Załączone miniatury

• Załączona grafika: panorama (3).jpg

0

Użytkownik jest dostępny   merti 

• Astro-Forum.org
>> twmichał, przebijam cię - panorama ze Środuli duża 4,7MB oraz mała 1,8MB. Jakoś się zapatrzyłem i brakło mi kilku kadrów łączących te obie w mega panoramę....

Użytkownik merti edytował ten post 02 kwiecień 2010 - 11:35

Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

• Astro-Forum.org
Akurat wtedy nie zależało mi na zrobieniu panoramy 360. A że wiało, to nie wolałem robić obiektywem 250mm zamiast 500mm. Może jak będzie ładna, bezwietrzna pogoda i dobre światło to zrobię coś porządniejszego. Myślę o zrobieniu dokładnej panoramy mniej wiecej od masztu Kosztowy do osiedla Środula.
0

Użytkownik jest niedostępny   lechiti 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Panoramka Tatr z Koniakowa. Odległość ok. 70 do 80 km.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 02a7f7bfc4d41a6f110fe901ba7f2216.jpg

0

Guest_Sławek_*

• Grupa: Guests
świetne, chyba Babia z Jaworzna z DO przy tym wymięka
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Dzisiejsze panoramy z wycieczki rowerowej :D

Pasmo Orlika z Rejvizu:
Załączona grafika: Panorama pasma Orlika z Rejvizu(zoom) 17.04.2010.jpg

Wysoki Jesionik z Laznie-Jesenik(do Pradziada 18 km):
Załączona grafika: Panorama Jesenik-Laznie 17.04.2010.jpg

:Salut:

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org
Dzisiejsza panorama z Niegowonic

http://www.fotouploa...onowice_600.jpg

Użytkownik Rafał ZOOM edytował ten post 17 kwiecień 2010 - 23:30

www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

Użytkownik jest niedostępny   vrg 

• Moderator
  • Grupa: Poszerzamy horyzonty
Rafał jakiś dużo większy rozmiar by się przydał do identyfikacji horyzontu...
Moja Czeladź - Moje miejscewww.czeladz.org.pl

Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje
i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0

• Astro-Forum.org
Widoczek z Grzesia z ostatniego weekendu:
Załączona grafika: grzes.jpg
0

• Astro-Forum.org
Dzisiejsza Panorama Katowic z Mikołowa ul Filaretów:

http://img35.imagesh...wiczmikolow.jpg

Użytkownik Rafał ZOOM edytował ten post 28 kwiecień 2010 - 02:16

www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

Użytkownik jest niedostępny   wolwi 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Witajcie,
Wypada się przywitać. Robię to w tym wątku, bo nie widzę na podforum dalekich obserwacji specjalnego do tego celu tematu, a całe astro-forum jest zbyt szerokim gronem. W razie czego proszę o przeniesienie postu we właściwe miejsce.

Około pół roku temu przypadkiem trafiłem na stronę www.dalekieobserwacje.eu. Spodobał mi się pomysł na portal internetowy i pasja z jaką go realizujecie. Po przejrzeniu strony okazało się, że nawet znam jednego z jej twórców. Z Mateuszem spotkaliśmy się kilkakrotnie przy całkiem różnych okazjach.

W wolnych chwilach przeglądałem Wasze forum. W prawdzie nie mogę napisać, ze przeczytałem wszystko, ale kilka Waszych działań bardzo mi się spodobało. O dziwo nie chodzi tu o główną ideę, czyli dalekie obserwacje :) Najbardziej do mnie przemówiły panoramy, a w szczególności rozpoznawanie tego co na nich jest i tworzenie opisów. Dzięki temu poznałem programy microdem i Kashmir 3D. Zawsze z przyjemnością oglądam też zdjęcia ciekawych obserwacji.

Wydaje mi się, że Was prawie już znam. Najpierw doceniłem talent ORJ-ta, który pierwszy raz widząc dowolną fotografię potrafi opisać, jakie szczyty na niej widać. Rafał ZOOM - zrobił i pokazał niesamowite zdjęcia gór. Roberta J. obserwuję nie tylko z racji zdjęć, ale i pasji rowerowej. Wicio oprócz niesamowitej wiedzy o górach i meteorologii zrobił chyba najdalsze ujęcia w polskich górach. Last but not least Mateuszowi gratuluję doskonałego integrowania całego towarzystwa. Oczywiście pominąłem wiele osób zasługujących na wzmiankę, ale wszystko w swoim czasie…

Po tak długim wstępie muszę zakomunikować, że chciałbym dołączyć do Waszej sekty. Wprawdzie z moich okolic Bielska-Białej trudno liczyć na dalekie obserwacje, góry są zbyt blisko, ale wyzwania obserwacyjne są. Spróbuję namierzyć Jeseniki, jeszcze ich chyba nie widziałem.

Aby nie przychodzić z gołymi rękami, na początek postanowiłem nawiązać z Wami kontakt wzrokowy, czyli spojrzeć ode mnie w kierunku Śląska. Przesyłam moją pierwszą panoramę z okolic lotniska w Aleksandrowicach w kierunku północno-zachodnim. Opisy na podstawie Google Earth, proszę mnie skorygować, gdyby były błędne.

Dodaj obrazek

Wiesiek
0

Użytkownik jest niedostępny   MMateusiak 

• Astro-Forum.org

Zobacz postwolwi, o 02 maj 2010 - 20:09 , powiedział:

Witajcie,
Wypada się przywitać. ..

Witaj witaj serdecznie Wolwi :Salut: Już na starcie gratuluje bardzo fajnej panoramki! Przyznaje, że Bielsko to dla mnie takie święte miejsce, zawsze dobrze się kojarzy, obserwacje też można powiedzieć rozpoczynałem właśnie tam - na Hrobaczej. Żone mam z bielska stąd taki sentyment :rolleyes:

Aktualnie jestem na etapie filmowania (podróżo-filmowania) filmu promującego DalekieObserwacje. Gdybyś miał w swoich Bajtach stanowiących archiwum Twojego komptera jakieś nadające się filmy ukazujące obserwacje z bielska to śmiało możesz mi to posłać:) zrobię, z tego dobry użytek :)

Tak więc witaj, raz jeszcze! :Salut:
www.dalekieobserwacje.eu
Panoramio
0

Guest_wolwi_*

• Grupa: Guests

Zobacz postMMateusiak, o 02 maj 2010 - 21:28 , powiedział:

... Przyznaje, że Bielsko to dla mnie takie święte miejsce, zawsze dobrze się kojarzy, obserwacje też można powiedzieć rozpoczynałem właśnie tam - na Hrobaczej...

Aktualnie jestem na etapie filmowania (podróżo-filmowania) filmu promującego DalekieObserwacje. Gdybyś miał w swoich Bajtach stanowiących archiwum Twojego komptera jakieś nadające się filmy ukazujące obserwacje z bielska to śmiało możesz mi to posłać:) zrobię, z tego dobry użytek :)

Zgadza się, Bielsko to ciekawe miejsce, a Hrobacza jest fajnym punktem na DO. Mam stamtąd panoramkę, ale to w przyszłości...

Natomiast w dziedzinie sztuki filmowej jestem zdecydowanie odbiorcą, nie twórcą, więc nawet filmu nakręconego telefonem nie posiadam w swoich zbiorach.

Wiesiek
0

Użytkownik jest niedostępny   mateusz 

• DalekieObserwacje.eu
Witaj Wiesiu,

Czekałem kiedy Twoje zainteresowanie dalekimi obserwacjami przełoży się na aktywność na forum i się doczekałem :) Dziekujemy za powitalnego posta i panoramkę naszych regionów - zastanawia mnie tylko dlaczego nie widać na panoramie hałdy Kostuchna... Następnym razem z Rafałem zrobimy dokładne zdjęcia Bramy Wilkowickiej i zobaczymy czy się na nich "odnajdziesz" :)

W kwestii Jeseników. Jeżeli nie sprawdzałeś jeszcze na Heywhatsthat rejonów, z których widać Pradziada, to znajdziesz je pod tym linkiem http://www.heywhatst.../?view=B37J3TKN Jak widać nie musisz nawet wspinać się na wyższe wzniesienia, żeby zobaczyć Pradziada i to z imponującej odległości 135 km. Jakim sprzętem dysponujesz? Gdybyś w któryś weekend planował wybrać się na foto, to daj znać - możemy podjechać :)
Strona dla miłośników dalekich obserwacji
http://www.dalekieobserwacje.eu
0

Użytkownik jest niedostępny   Fryta 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postwolwi, o 02 maj 2010 - 20:09 , powiedział:

Spróbuję namierzyć Jeseniki, jeszcze ich chyba nie widziałem.

Aby nie przychodzić z gołymi rękami, na początek postanowiłem nawiązać z Wami kontakt wzrokowy, czyli spojrzeć ode mnie w kierunku Śląska. Przesyłam moją pierwszą panoramę z okolic lotniska w Aleksandrowicach w kierunku północno-zachodnim. Opisy na podstawie Google Earth, proszę mnie skorygować, gdyby były błędne.

Wiesiek

Witaj Wiesiek,

Bardzo ładna panoramka, widać, że pomimo nienajlepszych warunków udało Ci się co nieco ustrzelić z industrialu, te obiekty które znam są dobrze opisane, niestety okolice Jastrzębia są mi mało znane, więc niech się wypowiedzą eksperci...

Jeśli chodzi o Jeseniki to w okolicach lotniska musisz znaleźć miejsce, z którego widać elektrownie Detmarovice pod Ostrawą (38km) i w tamtym kierunku wypatrywać Pradziada z kliką:
Dodaj obrazek

Zobacz postmateusz, o 02 maj 2010 - 22:43 , powiedział:

Dziekujemy za powitalnego posta i panoramkę naszych regionów - zastanawia mnie tylko dlaczego nie widać na panoramie hałdy Kostuchna...

Mateo, hałda Kostuchna się po prostu nie załapała na panoramce, jest trochę bardziej na wschód :szczerbaty:.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmateusz, o 02 maj 2010 - 22:43 , powiedział:

...zastanawia mnie tylko dlaczego nie widać na panoramie hałdy Kostuchna.... Następnym razem z Rafałem zrobimy dokładne zdjęcia Bramy Wilkowickiej i zobaczymy czy się na nich "odnajdziesz" :)

Spróbuję zrobić Kostuchnę, ale z innego miejsca. Z tej miejscówki tereny bardziej na północ i wschód zasłaniają już domy.
Dawajcie widok na Bielsko. Kilka obiektów powinno być dobrze widać. np. nową halę widowiskowo-sportową.

W kwestii Jeseników. Jeżeli nie sprawdzałeś jeszcze na Heywhatsthat rejonów, z których widać Pradziada, to znajdziesz je pod tym linkiem http://www.heywhatst.../?view=B37J3TKN Jak widać nie musisz nawet wspinać się na wyższe wzniesienia, żeby zobaczyć Pradziada i to z imponującej odległości 135 km.

Sprawdzałem. Teoretycznie widać Pradziada z nawet z lotniska. Niestety praktycznie jest to bardzo trudny kierunek, zwykle spowity smogiem. Raz tylko widziałem kominy z Detmarowic, a to dopiero jedna trzecia odległości.

Jakim sprzętem dysponujesz? Gdybyś w któryś weekend planował wybrać się na foto, to daj znać - możemy podjechać :)

Z sprzętu foto mam standardowy zoom 70-300, który niestety tak masakrycznie winietuje na 300mm, że zrobienie panoramy wymaga mnóstwo ręcznej roboty. Do obserwacji mam mocniejszego, ale mało mobilnego Celestrona Ultimę 80.
Na sesję obserwacyjną i foto bardzo chętnie się wybiorę, czekamy tylko na warunki.

Wiesiek
0

• Astro-Forum.org
Spróbuję zrobić Kostuchnę, ale z innego miejsca. Z tej miejscówki tereny bardziej na północ i wschód zasłaniają już domy.
Dawajcie widok na Bielsko. Kilka obiektów powinno być dobrze widać. np. nową halę widowiskowo-sportową.

[/quote]

Wydaje mi się, że bardzo dobrym punktem w BB są:
Pole przy ul Odrzańskiej (Jeseniki + Katowice)
http://www.heywhatst.../?view=VU12A98F

Wzgórze Trzy Lipki.
http://www.dalekieobserwacje.eu/?p=525

Załączone miniatury

• Załączona grafika: DSC_0721_2_3_tonemapped_1200.jpg
  • Załączona grafika: dsc_0718_1200.jpg

Użytkownik Rafał ZOOM edytował ten post 03 maj 2010 - 19:24

www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postRafał ZOOM, o 03 maj 2010 - 19:03 , powiedział:

Wydaje mi się, że bardzo dobrym punktem w BB są:
Pole przy ul Odrzańskiej (Jeseniki + Katowice)
http://www.heywhatst.../?view=VU12A98F

Wzgórze Trzy Lipki.
http://www.dalekieobserwacje.eu/?p=525

Trzy Lipki znam (kto nie zna?). Odrzańska to drugi koniec miasta z beznadziejnym dojazdem. Łatwiej mi dojechać do Katowic niż tam :), ale sprawdzę przy okazji.

Na drugim z załączonych przez Ciebie zdjęć widać na prawo od linii EC-Skrzyczne wspomnianą nową halę sportowo-widowiskową, a całkiem po prawej stronie, nieco poniżej środka trzy lipki, za nimi jeszcze po prawej trzy bloki, a za nimi rozbłysk światła. To zapewne odbłysk od moich okularów, gdy spacerowałem po lotnisku :)

Jak widać jesteście przygotowani na udokumentowanie przejęcia nowych członków, skądkolwiek by nie przychodzili.
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postwolwi, o 03 maj 2010 - 20:14 , powiedział:

Jak widać jesteście przygotowani na udokumentowanie przejęcia nowych członków, skądkolwiek by nie przychodzili.

Jestem właśnie w BB, praktycznie jestem tu co tydzień w weekend, chętnie zgadam się na jakieś nocno-wieczorne focenie np z Dębowca ;-)
www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Bardzo chętnie przestaję na wieczorno-nocne focenie. Może nie w najbliższą sobotę, bo akurat na Dębowcu ma być pokaz filmów o tematyce, nomen omen, górskiej. Ale w innym terminie jak najbardziej.

Po przejrzeniu moich zasobów dyskowych wygenerowałem kolejne spojrzenie na Śląsk. Tym razem północny wschód z nieco innej lokalizacji (ul. Skarpowa). Tradycyjnie proszę o korekty i uzupełnienia, bo zapuściłem się obiektywem w rejony mi zupełnie nieznane.

Dodaj obrazek

Użytkownik wolwi edytował ten post 04 maj 2010 - 20:48

0

Użytkownik jest dostępny   merti 

• Astro-Forum.org
OK, spoko wolwi, wyciągnąłeś ile się da :szczerbaty: Dopisałem parę mi znanych rzeczy
Załączona grafika: Pano_B-B_Skarpowa_na_N_rs.jpg
Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Zaległa panorama w kierunku Wrocławia z Biskupiej Kopy(26.12.2009).
Warunki były takie sobie.
Załączona grafika: pano wrocław.jpg

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

Użytkownik jest niedostępny   vrg 

• Moderator
Merti >> za bardzo skompresowałeś plik, nic prawie nie widać :szczerbaty:

Poza tym nie wiem czy to pixele płatają znów figle ale wydaje mi się że na prawo od KWK Ziemowit widać nasz telewizjodajny RTCN w Kosztowach.
Moja Czeladź - Moje miejscewww.czeladz.org.pl

Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje
i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0

Użytkownik jest niedostępny   wicio 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postRobert J, o 05 maj 2010 - 00:08 , powiedział:

Zaległa panorama w kierunku Wrocławia z Biskupiej Kopy(26.12.2009).
Warunki były takie sobie.
Załącznik pano wrocław.jpg

Świetna panorama. Jak na zimę to wręcz rewelacja. Jeszcze nie widziałem fotki Wrocławia z tak dużej odległości. Gratuluję Dodaj obrazek
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Dziękuję za uzupełnienie poprzedniej panoramy z ul Skarpowej w B-B w kierunku N-NE. Właśnie uporałem się z trzecia panoramą z tej serii. Tym razem seria strzałów dokładnie na północ. Prawie ustrzeliłem Waszą kamerkę w Mikołowie :) oraz widzę kilka cieni, które mogą być obiektami w Katowicach. Warunki widocznościowe były nienajlepsze, więc niewiele tam widać. Tym samym trochę zgaduję przy opisie. Tradycyjnie proszę o korekty i uzupełnienia.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: _DSC0471_Mach__DSC0475_Mach-5 img.jpg

0

• Astro-Forum.org
Panorama BB

Dodaj obrazek
www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Witam

Kilka panoram z wczorajszej wycieczki:

Widok na Masyw Śnieżnika z okolic miejscowości Kraliky:
Załączona grafika: Panorama-Kraliky4 09.05.2010.jpg

Jak wyżej:
Załączona grafika: Panorama-Kraliky12 09.05.2010.jpg
Załączona grafika: Panorama-Kraliky8 09.05.2010.jpg

Przeciwny kierunek(w dole Kraliky):
Załączona grafika: Panorama-Kraliky10 09.05.2010.jpg

:)

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

Udostępnij ten temat:

• (16 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »