Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Roztocze, Podkarpacie, Karpaty Wschodnie i rumuńskie - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (14 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 12
  • 13
  • 14
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Roztocze, Podkarpacie, Karpaty Wschodnie i rumuńskie Oceń temat: ***** 2 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Rymek 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Tatry z Kolbuszowej dziś ok. 9 rano (Łomnica, Durny i Lodowy - same czapy). Tu widok ogólny, zdjęcie przed filtracją:
Załączona grafika: IMG_1649_mini.jpg

A tu po filtracji:
Załączona grafika: IMG_1650_filt_mini.jpg

Załączona grafika: IMG_1650_filt2.jpg

+3

Użytkownik jest niedostępny   gezeb 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Rymek , tabliczka z napisem "Badanie przejrzystosci powietrza " na samochód i mozna stawać na obwodnicach ;) nieraz mam ochotę tak zrobic na drodze Krosno - Jasło kiedy mi Tatry migają ładnych pare kilometrów drażniąc oko .
Dzis przed praca wyskoczylem do Kowalów koło Jasła , powoli cos tam wyłaziło ale i juz zaczynało grzać falując ( w drugim exifie wspólrzedne )
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
+2

Użytkownik jest niedostępny   Piotrekk 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
@gezeb zrobiłem symulacje tego punktu jeszcze raz 49.7705 21.4932

Załączona grafika: symulacja.jpg

Tamtą wcześniejszą symulację za bardzo podniosłem do góry. Teraz posiłkowałem się Twoimi zdjęciami stamtąd by symulacja była wiarygodna. Odległość do szczytu Żuków jest na 100% poprawna, natomiast ten drugi szczyt oddalony o 100km ledwo co wystaje więc jest to sprawa umowna czy widać go na zdjęciu ;). Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę.

@Rymek fajnie te szczyty wystają znad lasu :), szkoda że wcześniej nie udało Ci się być na PO.
http://piotrg.com.pl/
Moje zdjęcia
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Dzięki , mi wlasnie na udeuschle jakoś za duzo pokazywało nawet jak robiłem z 0 nad gruntem , zresztą w druga strone Tatry też według tej symulacji zawyżało i to sporo ( nawet biorac pod uwage drzewa ktore sa na Łysej za ktora są Rysy i Hawrań )
Ową Magure Łomniańska zobaczylem wczoraj z Kowalów ( to miejsce bardziej na zachód od Gorajowic i troszke wyzej ), tyle ze dopiero po mocnym wyciagnieciu porannych zdjęć
Dodaj obrazek
Dzis z tego miejsca widac tylko czubek komina ( chyba Jedlicze ) i Kiszkowe reszta we mgle , za to balonów juz sporo az nad Żurawinką ;) Gdybym miał wolną sobote to chyba cały dzionek spedził bym na Gogolowie w nadziei na Bieszczady pod balonami .
Dodaj obrazek
No i wspomniane w komunikatach Tatry , licze ze ktos zrobi zza Krosna z balonami choć np. z Magdalenki na tle Beskidu Niskiego też musza fajnie wyglądać
Dodaj obrazek
+3

Użytkownik jest niedostępny   MMateusiak 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
Przebywam właśnie w Rzeszowie, wczoraj byłem o 7 rano na zawodach balonowych (kapitalnie trafiłem czasowo). Potem odwiedziłem Bezmiechową, myślałem, że coś zobaczę. Ale mleko było. Jutro rano Magdalenka. Może coś będzie
www.dalekieobserwacje.eu
Panoramio
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Byłeś na lotnisku , czy gdzies na okolicznych wzgórzach ? Ja wybrałem się w niedzielę na gogołowski Dzioł ale mgła była taka że Cergowa i Kamień za nią były słabo widoczne a gdzieś z tamtych rejonow nagle wyskoczyły załogi .
Dodaj obrazek
Z całych zawodow pogoda pod wzgledem DO chyba w piątek najlepsza , ciekawe czy ktos z kosza złapał Tatry a może i coś więcej ?
+1

• Astro-Forum.org
Byłem przy starcie na lotnisku. Potem próbowałem zobaczyć balony z Bezmiechowej (kapitalny widok, eksremalny podjazd dla samochodu) ale pozostały szybowce i paralotnie.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: DSC_0164.jpg
  • Załączona grafika: DSC_0151.jpg
  • Załączona grafika: DSC_0299.jpg
  • Załączona grafika: DSC_0261.jpg

Użytkownik MMateusiak edytował ten post 04 maj 2012 - 20:35

www.dalekieobserwacje.eu
Panoramio
+3

Użytkownik jest niedostępny   Rymek 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postMMateusiak, o 04 maj 2012 - 15:23 , powiedział:

Byłem przy starcie na lotnisku. Potem próbowałem zobaczyć balony z Bezmiechowej (kapitalny widok, eksremalny podjazd dla samochodu) ale pozostały szybowce i paralotnie.

Ekstremalny podjazd to był 10 lat temu na wprost po trawie/błocie autkiem typu np. Tawria. Teraz to jest już pikuś, trzeba jedynie uważać na "czołówkę" przy takich widokach ;)

Widok z Bezmiechowej miałeś przedni, bywam tam często, śniegi na Połoninie Caryńskiej, Wetlińskiej i Smereku nie są wcale takie łatwe do uchwycenia nawet z tych 40-50 km. Masz coś bardziej na lewo z gniazdem Tarnicy?

PS. Udało Ci się polatać szybowcem?
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
MMateusiak Extra ten szybowiec. To chyba Bocian na tle Bieszczadów.

Robię powoli czystki w zdjęciach. Wrzucam jeszcze inne kadry z Zimy.

Liwocz:

Załączona grafika: 110.jpg

Załączona grafika: IMG_0831.jpg

Tokarnia:

Załączona grafika: 109.jpg

Użytkownik Piotrekk edytował ten post 06 maj 2012 - 13:35

Moje zdjęcia
+4

• Astro-Forum.org

Zobacz postPiotrekk, o 06 maj 2012 - 13:28 , powiedział:

MMateusiak Extra ten szybowiec. To chyba Bocian na tle Bieszczadów.

Tak to Bocian. Wyprowadzili go z hangaru jak akurat chciałem już zjeżdżać. Dobrze, że zostałem :)

Kapitalne te zdjęcia Tatr! Będę częściej w Bieszczadach więc możemy się kiedyś umówić na wspólne focenie.

Zobacz postRymek, o 05 maj 2012 - 22:27 , powiedział:

Ekstremalny podjazd to był 10 lat temu na wprost po trawie/błocie autkiem typu np. Tawria. Teraz to jest już pikuś, trzeba jedynie uważać na "czołówkę" przy takich widokach ;)

Widok z Bezmiechowej miałeś przedni, bywam tam często, śniegi na Połoninie Caryńskiej, Wetlińskiej i Smereku nie są wcale takie łatwe do uchwycenia nawet z tych 40-50 km. Masz coś bardziej na lewo z gniazdem Tarnicy?

PS. Udało Ci się polatać szybowcem?

No czołówka gwarantowana. Zwłaszcza, że w pierwszej fazie zjazdu auto same ciągnie w dół.

Na szybowiec się niestety nie załapałem. W planach mam dalej naukę paralotniarstwa, a Bezmiechowa będzie moim ulubionym szybowiskiem jak już się sprzętu dorobię.

Pytałeś o coś bardziej w lewo.

Załączam panoramę z szybowiska. co się dało to obfociłem. Ciężkie były warunki w tym pełnym wschodzącym ostro słońcu. Panorama z ręki, bo w połowie drogi A4 do Krakowa przypomniało mi się, że nie zabrałem statywu ;)

Link do zoom.it

http://zoom.it/xvqw

Do Tarnicy 55 km.

Po zjechaniu z szybowiska udaliśmy się nad Solinę. Tam też musiałem zrobić panoramę. Do Szczytów Bieszczadzkich już bliżej, ale też niższy pułap więc niewiele wystaje ;)

Fajnie też wyglądał widok na elektrownię i parę helikopterów w dole (załączone foto)

Link:

http://zoom.it/uivF

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Group 1-DSC_0328_DSC_0335-8 images.jpg
  • Załączona grafika: DSC_0318.jpg
  • Załączona grafika: DSC_0218.jpg

Użytkownik MMateusiak edytował ten post 07 maj 2012 - 09:40

www.dalekieobserwacje.eu
Panoramio
+4

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Patrzac na zdjecia z Liwocza pluje sobie w brode ze dziś nie wyskoczyłem na wschód slońca , bo z tego co bylo widać na kamerkach było mglisto-klimatycznie , doliny w gęstej mgle a juz to co powyżej 340-400 m npm wystawało .
Panorama z Bezmiechowej super , prócz Bieszczad kawał Beskidu Niskiego z Kanasiówką , Tokarnią , nawet Kamień k/Jaslisk sie pokazał , no i całkiem z prawej Cergowa . I tylko żal troche że te wiatraki co mnie zawsze wkurzają gdy patrzę na Biesy , od północy jeszcze bardziej rozciagnięte w polu widzenia :(
Wczoraj po widokach na DO z Gołuszowic naszło mnie też na rzepak ;) Juz wali po oczach szkoda że Tatry pod chmurką bo poszukało by się kadrów . Jak troszkę z jednej strony było widać
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
To pare godzin pózniej znów Slavkovski z Lomnicą wylazł a Rysy zasłonięte
Dodaj obrazek
Ale ogólnie miejsce "rozwojowe " ( między Nieplą a Bierówką - minuta drogi od glównej Jasło-Krosno , w pierwszej fotce dokładne współrzedne ) bo przy dobrej widocznosci można w jednym kadrze złapać sarninę z rzepakiem a nad nimi Tatry ;)
Dodaj obrazek
+5

• Astro-Forum.org
  • PipPip
@MMateusiak jak będziesz w okolicy to pisz PW. Może akurat się uda spotkać. Fajna ta panorama, a te wiatraki, no cóż nie na wszystko mamy wpływ.
@gezeb ależ Ty masz wiedzę o szczytach w naszych okolicach. Kiedyś pasuje odwiedzić Cię i poznać nowe PO ;).

Wrzucam zdjęcia od których wszystko się zaczeło. To był wschód słońca na punkcie widokowym Dział nad Korczyną . Nie miałem wtedy jeszcze teleobiektywu, a na Tatry nawet nie wiedziałem gdzie patrzeć hehe :).

Załączona grafika: 5.JPG

Załączona grafika: 6.JPG

Co ciekawe na tak dobre warunki już oświcie tam nie trafiłem.
Moje zdjęcia
+4

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Wklejam jeszcze duży format Bieszczad z Działu nad Korczyną.

Załączona grafika: 041.jpg

PS. Mam nadzieję, że nie zanudzam Was tymi zdjęciami :szczerbaty:
Moje zdjęcia
+2

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Nudna to jest pogoda ;) Ale może bieszczadzkimi widokami ją zmienimy , kilkuminutowy wypad do Bierowki z zeszłego tygodnia , załuję ze czasu brakło i tylko z polnej drogi a nie z wieżyczki kilkadziesiat metrów dalej - gdzie juz nie przeszkadzaja drzewa ( choc w strone Tatr widok zamkniety ) . To tak też troche w nawiazaniu do panoramy z Bezmiechowej , bo jak powiekszyłem na kompie to wylazł jakis szybowiec pod Smerekiem a i nad Rogami Suchą jakis samolocik chyba też błysnał ;)
Dodaj obrazek
+1

Użytkownik jest dostępny   merti 

• Astro-Forum.org
Dodaj obrazek Panorama przednia ;) Żal tylko że pogoda trochę pokrzyżowała plany, bo pewnie by więcej się złapało na zdjęciach ;)

Piotrekk, strasznie nas zanudzasz tymi zdjęciami, a niech cie... ;) :szczerbaty:

Użytkownik merti edytował ten post 18 maj 2012 - 14:16

Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Ja nie potrafię tak dobrze składać panoram. Jeszcze mi duuuużo brakuje. Piękna ta panorama. Pokazuje wiele z mojej okolicy. Trafiła Ci się widoczność jak i fajne oświetlenie. Merti napisał, że mogę wstawiać zdjęcia dalej :Beer: . Gezeb zakończył panoramę na Cergowej to ja też wrzucę zdjęcie z Cergową tylko nieco bliższą. Coniektórzy mogą zauważyć coś dziwnego na horyzoncie :szczerbaty:

Załączona grafika: 053.jpg

Ps. Zdjęcie z Przymiarek na szeroko.

Użytkownik Piotrekk edytował ten post 18 maj 2012 - 00:57

Moje zdjęcia
+1

Użytkownik jest dostępny   merti 

• Astro-Forum.org
Świetne możliwości macie tam na wschodzie panowie, no fajne....
Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Gdyby tak przejść pogórzami nad linią Sanok - Krosno - Jasło - Gorlice - Nowy Sącz to praktycznie można by mieć cały czas Tatry na oku ;)
Jako ze cos podglad na zachód z Liwocza strajkuje od wczoraj , to małe zastepstwo podkarpackich widoków , marnie bo wisi cały czas ciężkie czerwonawe powietrze ale cos tam widać .
Wczorajsze przedpołudniowe miedzy Nieplą a Chrząstówką
Dodaj obrazek
po zachodzie
Dodaj obrazek
I dziesiejsze z drogi 988 w Warzycach
Dodaj obrazek
Wiatr troche ruszyl wiec moze po poludniu będzie ciekawiej ?

Użytkownik gezeb edytował ten post Wczoraj, 13:09

+1

Użytkownik jest niedostępny   luk085 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Wklejam jeśli ktoś nie zna, znalazłem kamerkę z Łężan koło Krosna, widok na Beskid Niski w kierunku Cergowej http://mega-net.pl/kamera-lezany.html
+1

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Jeśli chodzi o szczyty z których jest możliwość zobaczenia Tatr mamy dość spore możliwości, tylko jescze trzeba trafić na odpowiednie warunki ;). Chociaż mi się marzy zobaczenie ich z Hyrlatej bądź z innych szczytów granicznych. Pozatym nigdy nie trafiłem na "żyletę" o wschodzie słońca więc próbował będę dalej.

Tatry z Przymiarek i inne kadry z 26.04.2012

Stamtąd gdzieś Gezeb trzaska swoje pikne foty :yes: :
Załączona grafika: 025.jpg

Widok na wiatraki w Łękach Dukielskich a na drugim planie Liwocz:
Załączona grafika: 015.jpg

Widok na Suchą Górę i Krosno:
Załączona grafika: 019.jpg

Świt:
Załączona grafika: 028.jpg

Tatry z Przymiarek. Odległość koło 130km:
Załączona grafika: 068.jpg

Użytkownik Piotrekk edytował ten post Wczoraj, 20:40