A tu po filtracji:
- (14 Stron)
- « Pierwsza
- <
- 12
- 13
- 14
Roztocze, Podkarpacie, Karpaty Wschodnie i rumuńskie
Napisano 27 kwiecień 2012 - 09:44
Rymek , tabliczka z napisem "Badanie przejrzystosci powietrza " na samochód i mozna stawać na obwodnicach
nieraz mam ochotę tak zrobic na drodze Krosno - Jasło kiedy mi Tatry migają ładnych pare kilometrów drażniąc oko .
Dzis przed praca wyskoczylem do Kowalów koło Jasła , powoli cos tam wyłaziło ale i juz zaczynało grzać falując ( w drugim exifie wspólrzedne )

Dzis przed praca wyskoczylem do Kowalów koło Jasła , powoli cos tam wyłaziło ale i juz zaczynało grzać falując ( w drugim exifie wspólrzedne )

Lubisz ten post
+2
+2
Napisano 28 kwiecień 2012 - 00:39
@gezeb zrobiłem symulacje tego punktu jeszcze raz 49.7705 21.4932

Tamtą wcześniejszą symulację za bardzo podniosłem do góry. Teraz posiłkowałem się Twoimi zdjęciami stamtąd by symulacja była wiarygodna. Odległość do szczytu Żuków jest na 100% poprawna, natomiast ten drugi szczyt oddalony o 100km ledwo co wystaje więc jest to sprawa umowna czy widać go na zdjęciu
. Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę.
@Rymek fajnie te szczyty wystają znad lasu
, szkoda że wcześniej nie udało Ci się być na PO.
Tamtą wcześniejszą symulację za bardzo podniosłem do góry. Teraz posiłkowałem się Twoimi zdjęciami stamtąd by symulacja była wiarygodna. Odległość do szczytu Żuków jest na 100% poprawna, natomiast ten drugi szczyt oddalony o 100km ledwo co wystaje więc jest to sprawa umowna czy widać go na zdjęciu
@Rymek fajnie te szczyty wystają znad lasu
Lubisz ten post
0
0
Napisano 28 kwiecień 2012 - 09:39
Dzięki , mi wlasnie na udeuschle jakoś za duzo pokazywało nawet jak robiłem z 0 nad gruntem , zresztą w druga strone Tatry też według tej symulacji zawyżało i to sporo ( nawet biorac pod uwage drzewa ktore sa na Łysej za ktora są Rysy i Hawrań )
Ową Magure Łomniańska zobaczylem wczoraj z Kowalów ( to miejsce bardziej na zachód od Gorajowic i troszke wyzej ), tyle ze dopiero po mocnym wyciagnieciu porannych zdjęć

Dzis z tego miejsca widac tylko czubek komina ( chyba Jedlicze ) i Kiszkowe reszta we mgle , za to balonów juz sporo az nad Żurawinką
Gdybym miał wolną sobote to chyba cały dzionek spedził bym na Gogolowie w nadziei na Bieszczady pod balonami .

No i wspomniane w komunikatach Tatry , licze ze ktos zrobi zza Krosna z balonami choć np. z Magdalenki na tle Beskidu Niskiego też musza fajnie wyglądać
Ową Magure Łomniańska zobaczylem wczoraj z Kowalów ( to miejsce bardziej na zachód od Gorajowic i troszke wyzej ), tyle ze dopiero po mocnym wyciagnieciu porannych zdjęć

Dzis z tego miejsca widac tylko czubek komina ( chyba Jedlicze ) i Kiszkowe reszta we mgle , za to balonów juz sporo az nad Żurawinką

No i wspomniane w komunikatach Tatry , licze ze ktos zrobi zza Krosna z balonami choć np. z Magdalenki na tle Beskidu Niskiego też musza fajnie wyglądać
Lubisz ten post
+3
+3
Napisano 01 maj 2012 - 21:52
Przebywam właśnie w Rzeszowie, wczoraj byłem o 7 rano na zawodach balonowych (kapitalnie trafiłem czasowo). Potem odwiedziłem Bezmiechową, myślałem, że coś zobaczę. Ale mleko było. Jutro rano Magdalenka. Może coś będzie
Lubisz ten post
0
0
Napisano 02 maj 2012 - 09:05
Byłeś na lotnisku , czy gdzies na okolicznych wzgórzach ? Ja wybrałem się w niedzielę na gogołowski Dzioł ale mgła była taka że Cergowa i Kamień za nią były słabo widoczne a gdzieś z tamtych rejonow nagle wyskoczyły załogi .

Z całych zawodow pogoda pod wzgledem DO chyba w piątek najlepsza , ciekawe czy ktos z kosza złapał Tatry a może i coś więcej ?

Z całych zawodow pogoda pod wzgledem DO chyba w piątek najlepsza , ciekawe czy ktos z kosza złapał Tatry a może i coś więcej ?
Lubisz ten post
+1
+1
Napisano 04 maj 2012 - 15:23
Byłem przy starcie na lotnisku. Potem próbowałem zobaczyć balony z Bezmiechowej (kapitalny widok, eksremalny podjazd dla samochodu) ale pozostały szybowce i paralotnie.
Użytkownik MMateusiak edytował ten post 04 maj 2012 - 20:35
Lubisz ten post
+3
+3
Napisano 05 maj 2012 - 22:27
MMateusiak, o 04 maj 2012 - 15:23 , powiedział:
Byłem przy starcie na lotnisku. Potem próbowałem zobaczyć balony z Bezmiechowej (kapitalny widok, eksremalny podjazd dla samochodu) ale pozostały szybowce i paralotnie.
Ekstremalny podjazd to był 10 lat temu na wprost po trawie/błocie autkiem typu np. Tawria. Teraz to jest już pikuś, trzeba jedynie uważać na "czołówkę" przy takich widokach
Widok z Bezmiechowej miałeś przedni, bywam tam często, śniegi na Połoninie Caryńskiej, Wetlińskiej i Smereku nie są wcale takie łatwe do uchwycenia nawet z tych 40-50 km. Masz coś bardziej na lewo z gniazdem Tarnicy?
PS. Udało Ci się polatać szybowcem?
Lubisz ten post
0
0
Napisano 06 maj 2012 - 13:28
Napisano 07 maj 2012 - 08:22
Piotrekk, o 06 maj 2012 - 13:28 , powiedział:
MMateusiak Extra ten szybowiec. To chyba Bocian na tle Bieszczadów.
Tak to Bocian. Wyprowadzili go z hangaru jak akurat chciałem już zjeżdżać. Dobrze, że zostałem
Kapitalne te zdjęcia Tatr! Będę częściej w Bieszczadach więc możemy się kiedyś umówić na wspólne focenie.
Rymek, o 05 maj 2012 - 22:27 , powiedział:
Ekstremalny podjazd to był 10 lat temu na wprost po trawie/błocie autkiem typu np. Tawria. Teraz to jest już pikuś, trzeba jedynie uważać na "czołówkę" przy takich widokach 
Widok z Bezmiechowej miałeś przedni, bywam tam często, śniegi na Połoninie Caryńskiej, Wetlińskiej i Smereku nie są wcale takie łatwe do uchwycenia nawet z tych 40-50 km. Masz coś bardziej na lewo z gniazdem Tarnicy?
No czołówka gwarantowana. Zwłaszcza, że w pierwszej fazie zjazdu auto same ciągnie w dół.
Na szybowiec się niestety nie załapałem. W planach mam dalej naukę paralotniarstwa, a Bezmiechowa będzie moim ulubionym szybowiskiem jak już się sprzętu dorobię.
Pytałeś o coś bardziej w lewo.
Załączam panoramę z szybowiska. co się dało to obfociłem. Ciężkie były warunki w tym pełnym wschodzącym ostro słońcu. Panorama z ręki, bo w połowie drogi A4 do Krakowa przypomniało mi się, że nie zabrałem statywu
Link do zoom.it
http://zoom.it/xvqw
Do Tarnicy 55 km.
Po zjechaniu z szybowiska udaliśmy się nad Solinę. Tam też musiałem zrobić panoramę. Do Szczytów Bieszczadzkich już bliżej, ale też niższy pułap więc niewiele wystaje
Fajnie też wyglądał widok na elektrownię i parę helikopterów w dole (załączone foto)
Link:
http://zoom.it/uivF
Użytkownik MMateusiak edytował ten post 07 maj 2012 - 09:40
Lubisz ten post
+4
+4
Napisano 07 maj 2012 - 12:44
Patrzac na zdjecia z Liwocza pluje sobie w brode ze dziś nie wyskoczyłem na wschód slońca , bo z tego co bylo widać na kamerkach było mglisto-klimatycznie , doliny w gęstej mgle a juz to co powyżej 340-400 m npm wystawało .
Panorama z Bezmiechowej super , prócz Bieszczad kawał Beskidu Niskiego z Kanasiówką , Tokarnią , nawet Kamień k/Jaslisk sie pokazał , no i całkiem z prawej Cergowa . I tylko żal troche że te wiatraki co mnie zawsze wkurzają gdy patrzę na Biesy , od północy jeszcze bardziej rozciagnięte w polu widzenia
Wczoraj po widokach na DO z Gołuszowic naszło mnie też na rzepak
Juz wali po oczach szkoda że Tatry pod chmurką bo poszukało by się kadrów . Jak troszkę z jednej strony było widać

To pare godzin pózniej znów Slavkovski z Lomnicą wylazł a Rysy zasłonięte

Ale ogólnie miejsce "rozwojowe " ( między Nieplą a Bierówką - minuta drogi od glównej Jasło-Krosno , w pierwszej fotce dokładne współrzedne ) bo przy dobrej widocznosci można w jednym kadrze złapać sarninę z rzepakiem a nad nimi Tatry
Panorama z Bezmiechowej super , prócz Bieszczad kawał Beskidu Niskiego z Kanasiówką , Tokarnią , nawet Kamień k/Jaslisk sie pokazał , no i całkiem z prawej Cergowa . I tylko żal troche że te wiatraki co mnie zawsze wkurzają gdy patrzę na Biesy , od północy jeszcze bardziej rozciagnięte w polu widzenia
Wczoraj po widokach na DO z Gołuszowic naszło mnie też na rzepak

To pare godzin pózniej znów Slavkovski z Lomnicą wylazł a Rysy zasłonięte

Ale ogólnie miejsce "rozwojowe " ( między Nieplą a Bierówką - minuta drogi od glównej Jasło-Krosno , w pierwszej fotce dokładne współrzedne ) bo przy dobrej widocznosci można w jednym kadrze złapać sarninę z rzepakiem a nad nimi Tatry
Lubisz ten post
+5
+5
Napisano 08 maj 2012 - 00:24
@MMateusiak jak będziesz w okolicy to pisz PW. Może akurat się uda spotkać. Fajna ta panorama, a te wiatraki, no cóż nie na wszystko mamy wpływ.
@gezeb ależ Ty masz wiedzę o szczytach w naszych okolicach. Kiedyś pasuje odwiedzić Cię i poznać nowe PO
.
Wrzucam zdjęcia od których wszystko się zaczeło. To był wschód słońca na punkcie widokowym Dział nad Korczyną . Nie miałem wtedy jeszcze teleobiektywu, a na Tatry nawet nie wiedziałem gdzie patrzeć hehe
.

Co ciekawe na tak dobre warunki już oświcie tam nie trafiłem.
@gezeb ależ Ty masz wiedzę o szczytach w naszych okolicach. Kiedyś pasuje odwiedzić Cię i poznać nowe PO
Wrzucam zdjęcia od których wszystko się zaczeło. To był wschód słońca na punkcie widokowym Dział nad Korczyną . Nie miałem wtedy jeszcze teleobiektywu, a na Tatry nawet nie wiedziałem gdzie patrzeć hehe
Co ciekawe na tak dobre warunki już oświcie tam nie trafiłem.
Lubisz ten post
+4
+4
Napisano 16 maj 2012 - 23:42
Napisano 17 maj 2012 - 07:39
Nudna to jest pogoda
Ale może bieszczadzkimi widokami ją zmienimy , kilkuminutowy wypad do Bierowki z zeszłego tygodnia , załuję ze czasu brakło i tylko z polnej drogi a nie z wieżyczki kilkadziesiat metrów dalej - gdzie juz nie przeszkadzaja drzewa ( choc w strone Tatr widok zamkniety ) . To tak też troche w nawiazaniu do panoramy z Bezmiechowej , bo jak powiekszyłem na kompie to wylazł jakis szybowiec pod Smerekiem a i nad Rogami Suchą jakis samolocik chyba też błysnał 
Lubisz ten post
+1
+1
Napisano 18 maj 2012 - 00:45
Ja nie potrafię tak dobrze składać panoram. Jeszcze mi duuuużo brakuje. Piękna ta panorama. Pokazuje wiele z mojej okolicy. Trafiła Ci się widoczność jak i fajne oświetlenie. Merti napisał, że mogę wstawiać zdjęcia dalej
. Gezeb zakończył panoramę na Cergowej to ja też wrzucę zdjęcie z Cergową tylko nieco bliższą. Coniektórzy mogą zauważyć coś dziwnego na horyzoncie

Ps. Zdjęcie z Przymiarek na szeroko.
Ps. Zdjęcie z Przymiarek na szeroko.
Użytkownik Piotrekk edytował ten post 18 maj 2012 - 00:57
Lubisz ten post
+1
+1
Napisano Wczoraj, 13:06
Gdyby tak przejść pogórzami nad linią Sanok - Krosno - Jasło - Gorlice - Nowy Sącz to praktycznie można by mieć cały czas Tatry na oku
Jako ze cos podglad na zachód z Liwocza strajkuje od wczoraj , to małe zastepstwo podkarpackich widoków , marnie bo wisi cały czas ciężkie czerwonawe powietrze ale cos tam widać .
Wczorajsze przedpołudniowe miedzy Nieplą a Chrząstówką

po zachodzie

I dziesiejsze z drogi 988 w Warzycach

Wiatr troche ruszyl wiec moze po poludniu będzie ciekawiej ?
Jako ze cos podglad na zachód z Liwocza strajkuje od wczoraj , to małe zastepstwo podkarpackich widoków , marnie bo wisi cały czas ciężkie czerwonawe powietrze ale cos tam widać .
Wczorajsze przedpołudniowe miedzy Nieplą a Chrząstówką

po zachodzie

I dziesiejsze z drogi 988 w Warzycach

Wiatr troche ruszyl wiec moze po poludniu będzie ciekawiej ?
Użytkownik gezeb edytował ten post Wczoraj, 13:09
Lubisz ten post
+1
+1
Napisano Wczoraj, 16:02
Wklejam jeśli ktoś nie zna, znalazłem kamerkę z Łężan koło Krosna, widok na Beskid Niski w kierunku Cergowej http://mega-net.pl/kamera-lezany.html
Lubisz ten post
+1
+1
Napisano Wczoraj, 20:39
Jeśli chodzi o szczyty z których jest możliwość zobaczenia Tatr mamy dość spore możliwości, tylko jescze trzeba trafić na odpowiednie warunki
. Chociaż mi się marzy zobaczenie ich z Hyrlatej bądź z innych szczytów granicznych. Pozatym nigdy nie trafiłem na "żyletę" o wschodzie słońca więc próbował będę dalej.
Tatry z Przymiarek i inne kadry z 26.04.2012
Stamtąd gdzieś Gezeb trzaska swoje pikne foty
:

Widok na wiatraki w Łękach Dukielskich a na drugim planie Liwocz:

Widok na Suchą Górę i Krosno:

Świt:

Tatry z Przymiarek. Odległość koło 130km:
Tatry z Przymiarek i inne kadry z 26.04.2012
Stamtąd gdzieś Gezeb trzaska swoje pikne foty
Widok na wiatraki w Łękach Dukielskich a na drugim planie Liwocz:
Widok na Suchą Górę i Krosno:
Świt: