Ja tymczasem ostatnie dwa tygodnie sierpnia spędziłem w rumuńskich Karpatach - głównie w g. Marmaroskich i Rodniańskich i owoc owych peregrynacji postaram się sukcesywnie publikować na forum. Dziś wrzucam parę fotek z wyprawy w g. Marmaroskie w okolicach przeł. Prislop ( przełęcz ta oddziela Rodniany od Marmaroszy ). Zdjęcia wykonałem 21.08 - częśc z nich pochodzi ze szczytu Cornu Nedeii 1770 m npm (panoramy Czarnohory, masywu Giumelau -Rarau oraz g. Rodniańskich), a część z trasy na przełęcz Prislop (p. gór Gutyjskich). I tak:
-zdj. 1: Panorama Czarnochory wraz z wybijającym się na pierwszym planie przed Howerlą Czywczynem - to dosyć nietypowe dla polskiego oka ujęcie, gdyż Czarnohorę oglądamy na fotach głównie z północy, ew. NW (jak chociażby widok Czarnohory z Sywuli, który mamy na str. DO).
-zdj. 2: Zoom na grupę Popa Iwana z dostrzegalnymi na jego szczycie ruinami przedwojennego polskiego obserwatorium astronomicznego (tkz. "Biały Słoń") - był to najwyżej zamieszkały obiekt na terenie RP - położony wyżej o 15 m od analogicznego obserwatorium na Kasprowym Wierchu :-).
-zdj. 3: Panorama Masywu Giumelau - Rarau i części gór Bystrzyckich. Obok szczytu Rarau widoczna jest grupa skalna Pietrele Doamnei ("Skały Księżniczki") - stumetrowej wysokości skalne iglice ponoć najpiękniejsze i najwyższe w całych Krpatach.
-zdj. 4: Panorama gór Gutyjskich (to juz jest chyba DO - 103 km).
-zdj. 5: Zoom na Gutina.
-zdj 6: Panorama G. Rodniańskich - co prawda to już nie DO, ale dla porządku wypadało ją dodać.
-zdj 7: "Co na nim jest, każdy widzi" - nie mogłem się powstrzymać, żeby tego nie dodać, chociaż z DO nie ma to nic wspólnego, ale świetnie oddaje piękno tamtejszych gór.
P.S. Czytałem w dalekoobserwacyjnym CV Northwooda, że "samotne zgłębianie szlaków nie jest mu obce". Northwood - rozumiem, że to żart - samotności w polskich górach na szlaku nie pamiętają już chyba najstarsi turyści. Tymczasem w górach Rodniańskich i Marmaroskich samotność na szlaku to norma. Uczucie, które towarzyszy ci, kiedy wychodzisz na połoninę i zza podnoszących się porannych mgieł wyłania się stado swobodnie pasących się koni, jest uwierzcie mi, bezcenne...
Użytkownik luki_ edytował ten post 03 wrzesień 2010 - 15:56