Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Roztocze, Podkarpacie, Karpaty Wschodnie i rumuńskie - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (14 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Roztocze, Podkarpacie, Karpaty Wschodnie i rumuńskie Oceń temat: ***** 2 głosy

Użytkownik jest niedostępny   vrg 

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Poszerzamy horyzonty

Zobacz postAndis, o 25 sierpień 2010 - 08:52 , powiedział:

Wieczorem pojechałem na nowy PO z zamiarem upolowania najgrubszej zwierzyny. Niestety było już bardzo ciemno w kierunku mnie interesującym. Na zupełny chybił-trafił wycelowałem w jakąś stronę i otrzymałem... niestety znów tylko Tatry.

Dobre, przez przypadek popełnić takie zdjęcie haha! :rofl:

Zobacz postAndis, o 25 sierpień 2010 - 08:52 , powiedział:

I jeszcze lokalizacja PO. Powinniście się domyślić na co chciałem zapolować:)
Pozdrawiam

Jak upolujesz Babią pomiędzy "wyspami beskidu" to faktycznie będzie niezły wyczyn. Ale coś mi się wydaje że ciężko z tym będzie jednak ;) Życzę powodzenia!
Moja Czeladź - Moje miejscewww.czeladz.org.pl

Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje
i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0

Użytkownik jest niedostępny   Mario33 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Góry Św. z Wolicy koło Modliborzyc. Widzialność jak widać w granicach 100km. Do Św. Krzyża-94km.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Góry Św z Wolicy.jpg
  • Załączona grafika: Góry Św z Wolicy2.jpg

Taurus 20"
16" LB do sprzedania
TVN31 TVE13
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotrekk 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Kilka fotek z inwersji nocnej:
Dodaj obrazek

Cergowa:
Dodaj obrazek

Te zdjęcia są z punktu widokowego w Korczynie:

Na Krosno:
Dodaj obrazek

Na Bieszczadersy których nie było:
Dodaj obrazek

i ogólnie:
Dodaj obrazek

Ogólnie mimo słabej widoczności jestem zadowolony bo to moja pierwsza inwersja :).

Użytkownik Piotrekk edytował ten post 25 sierpień 2010 - 21:24

http://piotrg.com.pl/
Moje zdjęcia
0

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org

Zobacz postPiotrekk, o 25 sierpień 2010 - 21:22 , powiedział:

Ogólnie mimo słabej widoczności jestem zadowolony bo to moja pierwsza inwersja :).

Niesamowite!!! Gratulacje
www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

Użytkownik jest niedostępny   mateusz 

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postPiotrekk, o 25 sierpień 2010 - 21:22 , powiedział:

Naprawdę WIELKI szacun! Szkoda, że w wysokich Bieszczadach nic się nie świeci. Głupie światełko na Tarnicy i już by było po co w tym kierunku w nocy kierować obiektywy ;)
Strona dla miłośników dalekich obserwacji
http://www.dalekieobserwacje.eu
0

Użytkownik jest niedostępny   Andis 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
A co tak ładnie świeci w kierunku na Bieszczadersy których nie było? Tokarnia?
A tak w ogóle, to ładnie się komponują z Cergową wiatraki w Łękach Dukielskich. Gratulacje!

Użytkownik Andis edytował ten post 26 sierpień 2010 - 09:41

www.a13.one.pl
Dalekie widoki z Podkarpacia
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Dzieki wszystkim za miłe słowa :). mateusz tak jak Andis wspomniał wcześniej niestety nad Bieszczadami były chmury. Oj chciałbym je wtedy ujrzeć. Swiatełko na Tarnicy było by mega, no ale nie mozna mieć wszystkiego naraz. Zdjęcia mi się udały tylko dlatego, że była pełnia. Bez księżyca nie było by tego efektu.

Andis ten maszt to jest ta góra obok Tokarni http://www.heywhatst.../?view=GLOA75QH

Zdjęcie tego masztu z Tokarni :

Dodaj obrazek

Użytkownik Piotrekk edytował ten post 26 sierpień 2010 - 12:55

Moje zdjęcia
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Dzisiaj polowałem na Tatry, jednak były w chmurach i nie zobaczyłem ich. Natomiast chyba przebiłem 100km z Działu czyli punktu widokowego w Korczynie :). I to w nietypowym kierunku jak dla mnie. Beskid Wyspowy :)

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

i symulacja:

Dodaj obrazek

kolejne:
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

PS. jak zdjęcia nadają się na stronę DO to będzie mi miło :)

Panorama Biesów:
PANORAMA

Użytkownik Piotrekk edytował ten post 29 sierpień 2010 - 22:28

Moje zdjęcia
0

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postPiotrekk, o 29 sierpień 2010 - 21:53 , powiedział:

Dzisiaj polowałem na Tatry, jednak były w chmurach i nie zobaczyłem ich. Natomiast chyba przebiłem 100km z Działu czyli punktu widokowego w Korczynie :). I to w nietypowym kierunku jak dla mnie. Beskid Wyspowy :)

Kostrze i Kamiennika widać z Katowic, więc symbolicznie możemy sobie podać rękę :) Fotki ładnej jakości, pójdą onlajn :)

A my wróciliśmy ze spontanicznej wyprawy do Gliwic i przywieźliśmy dzisiaj trochę łupów dla braci Gliwiczan. Efekty w odpowiednim wątku :)
0

Użytkownik jest niedostępny   lemarc 

• Astro-Forum.org
Byłem dzisiaj na Łysej Górze i mam trochę fotek, ale wracając wstąpiłem po drodze na Kamienną Górę pod Gościeradowem i ponownie cyknąłem Łysicę w najlepszych jak do tej pory warunkach. Odl.=77km.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: łysica.jpg

Użytkownik lemarc edytował ten post 29 sierpień 2010 - 23:46

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmateusz, o 29 sierpień 2010 - 22:29 , powiedział:

Kostrze i Kamiennika widać z Katowic, więc symbolicznie możemy sobie podać rękę :)

No to cześć :), będę o tym pamiętał następnym razem.

Zobacz postmateusz, o 29 sierpień 2010 - 22:29 , powiedział:

A my wróciliśmy ze spontanicznej wyprawy do Gliwic i przywieźliśmy dzisiaj trochę łupów dla braci Gliwiczan. Efekty w odpowiednim wątku :)

No to czekam na relację w takim razie.

lemarc ładne zdjęcie :), ciekawe czy z mojej okolicy jest szansa na ich dostrzeżenie
Moje zdjęcia
0

• Astro-Forum.org
Tego nie wiem, trzeba próbować, albo sprawdzić programem.
0

Użytkownik jest niedostępny   luki_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Ja tymczasem ostatnie dwa tygodnie sierpnia spędziłem w rumuńskich Karpatach - głównie w g. Marmaroskich i Rodniańskich i owoc owych peregrynacji postaram się sukcesywnie publikować na forum. Dziś wrzucam parę fotek z wyprawy w g. Marmaroskie w okolicach przeł. Prislop ( przełęcz ta oddziela Rodniany od Marmaroszy ). Zdjęcia wykonałem 21.08 - częśc z nich pochodzi ze szczytu Cornu Nedeii 1770 m npm (panoramy Czarnohory, masywu Giumelau -Rarau oraz g. Rodniańskich), a część z trasy na przełęcz Prislop (p. gór Gutyjskich). I tak:
-zdj. 1: Panorama Czarnochory wraz z wybijającym się na pierwszym planie przed Howerlą Czywczynem - to dosyć nietypowe dla polskiego oka ujęcie, gdyż Czarnohorę oglądamy na fotach głównie z północy, ew. NW (jak chociażby widok Czarnohory z Sywuli, który mamy na str. DO).
-zdj. 2: Zoom na grupę Popa Iwana z dostrzegalnymi na jego szczycie ruinami przedwojennego polskiego obserwatorium astronomicznego (tkz. "Biały Słoń") - był to najwyżej zamieszkały obiekt na terenie RP - położony wyżej o 15 m od analogicznego obserwatorium na Kasprowym Wierchu :-).
-zdj. 3: Panorama Masywu Giumelau - Rarau i części gór Bystrzyckich. Obok szczytu Rarau widoczna jest grupa skalna Pietrele Doamnei ("Skały Księżniczki") - stumetrowej wysokości skalne iglice ponoć najpiękniejsze i najwyższe w całych Krpatach.
-zdj. 4: Panorama gór Gutyjskich (to juz jest chyba DO - 103 km).
-zdj. 5: Zoom na Gutina.
-zdj 6: Panorama G. Rodniańskich - co prawda to już nie DO, ale dla porządku wypadało ją dodać.
-zdj 7: "Co na nim jest, każdy widzi" - nie mogłem się powstrzymać, żeby tego nie dodać, chociaż z DO nie ma to nic wspólnego, ale świetnie oddaje piękno tamtejszych gór.
P.S. Czytałem w dalekoobserwacyjnym CV Northwooda, że "samotne zgłębianie szlaków nie jest mu obce". Northwood - rozumiem, że to żart - samotności w polskich górach na szlaku nie pamiętają już chyba najstarsi turyści. Tymczasem w górach Rodniańskich i Marmaroskich samotność na szlaku to norma. Uczucie, które towarzyszy ci, kiedy wychodzisz na połoninę i zza podnoszących się porannych mgieł wyłania się stado swobodnie pasących się koni, jest uwierzcie mi, bezcenne...

Załączone miniatury

• Załączona grafika: P8210399.jpg
  • Załączona grafika: P8210404.jpg
  • Załączona grafika: P8210403.jpg
  • Załączona grafika: P8210409.jpg
  • Załączona grafika: P8210407.jpg
  • Załączona grafika: P8210402.jpg
  • Załączona grafika: P8200312.jpg

Użytkownik luki_ edytował ten post 03 wrzesień 2010 - 15:56

0

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postluki_, o 03 wrzesień 2010 - 15:46 , powiedział:

P.S. Czytałem w dalekoobserwacyjnym CV Northwooda, że "samotne zgłębianie szlaków nie jest mu obce". Northwood - rozumiem, że to żart - samotności w polskich górach na szlaku nie pamiętają już chyba najstarsi turyści. Tymczasem w górach Rodniańskich i Marmaroskich samotność na szlaku to norma. Uczucie, które towarzyszy ci, kiedy wychodzisz na połoninę i zza podnoszących się porannych mgieł wyłania się stado swobodnie pasących się koni, jest uwierzcie mi, bezcenne...

No Łukasz nie przesadzaj, mniej popularne szczyty Jeseników czy Beskid Niski to ciągle oaza dla samotników. Co prawda nie równają się Karpatom Wschodnim, ale Skrzyczne to nie jest ;)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmateusz, o 03 wrzesień 2010 - 17:52 , powiedział:

No Łukasz nie przesadzaj, mniej popularne szczyty Jeseników czy Beskid Niski to ciągle oaza dla samotników. Co prawda nie równają się Karpatom Wschodnim, ale Skrzyczne to nie jest ;)

A jeśli pierwszego człowieka na szlaku (wyłączając pasterzy) spotykasz po trzech dniach?
0

Użytkownik jest niedostępny   MMateusiak 

• Astro-Forum.org

Zobacz postluki_, o 03 wrzesień 2010 - 17:56 , powiedział:

A jeśli pierwszego człowieka na szlaku (wyłączając pasterzy) spotykasz po trzech dniach?

To wtedy nazywa się to "Wygnajewo" :lol:
www.dalekieobserwacje.eu
Panoramio
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postMMateusiak, o 03 wrzesień 2010 - 17:57 , powiedział:

To wtedy nazywa się to "Wygnajewo" :lol:

We Wrocławiu mówi się "Wygwizdów" :lol: .
0

Użytkownik jest niedostępny   MMateusiak 

• Astro-Forum.org

Zobacz postluki_, o 03 wrzesień 2010 - 18:05 , powiedział:

We Wrocławiu mówi się "Wygwizdów" :lol: .

Ogólnie można powiedzieć "zadupie" :szczerbaty: . Po śląsku by to było "w czornej rzyci" :D
www.dalekieobserwacje.eu
Panoramio
0

• Astro-Forum.org
Dzisiaj było rewelacyjnie pod względem przejrzystości. Z pod Gościeradowa gołym okiem było widać maszt na Łysej G. w Kieleckiem. Nie będę powtarzał jednego tematu, za to daję fotkę tego co było widać na lewo od Pasma Jeleniowskiego, jakieś pagórki odległe które zanaczyłem, ale sam nie jestem w stanie ustalić co to było. Mam je też na zbliżeniach półmetrową ogniskową.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: IMG_6824b.JPG

0

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postlemarc, o 03 wrzesień 2010 - 20:57 , powiedział:

Dzisiaj było rewelacyjnie pod względem przejrzystości. Z pod Gościeradowa gołym okiem było widać maszt na Łysej G. w Kieleckiem. Nie będę powtarzał jednego tematu, za to daję fotkę tego co było widać na lewo od Pasma Jeleniowskiego, jakieś pagórki odległe które zanaczyłem, ale sam nie jestem w stanie ustalić co to było. Mam je też na zbliżeniach półmetrową ogniskową.

Prześlij mi ten materiał na mateusz@dalekieobserwacje.eu. Zidentyfikujemy i opiszemy. A te Tatry to już Wam wiszą w powietrzu, czuję to :)
0

• Astro-Forum.org
Mam dużo miejsc do sprawdzenia na Roztoczu pod kątem DO, ale na razie nic ciekawego sie nie wydarzyło. Trafiłem na znośne warunki na skarpie dobrskiej pod Kazimierzem Dolnym nad Wisłą, oraz w pobliskim Janowcu po drugiej stronie rzeki, gdzie z pod bramy zamkowej zrobiłem serię ujęć Gór Świętokrzyskich, w tym obowiązkowo Łysą Górę (odl.=79km.). Wysokość tego miejsca to tylko 170m.npm. ale wejście na galerię zamkową było zamknięte.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: IMG_7209bb.JPG

Użytkownik lemarc edytował ten post 21 wrzesień 2010 - 21:18

0

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postlemarc, o 21 wrzesień 2010 - 21:15 , powiedział:

Mam dużo miejsc do sprawdzenia na Roztoczu pod kątem DO, ale na razie nic ciekawego sie nie wydarzyło. Trafiłem na znośne warunki na skarpie dobrskiej pod Kazimierzem Dolnym nad Wisłą, oraz w pobliskim Janowcu po drugiej stronie rzeki, gdzie z pod bramy zamkowej zrobiłem serię ujęć Gór Świętokrzyskich, w tym obowiązkowo Łysą Górę (odl.=79km.). Wysokość tego miejsca to tylko 170m.npm. ale wejście na galerię zamkową było zamknięte.

Dysponując takim sprzętem Twoim celem ostatecznym powinny być Tatry :) A nadchodzi zima, inwersje - idealna pora na łapanie ich z G. Świętokrzyskich. Przy ekstremalnie niskich inwersjach możesz się przeniećś na Roztocze nie zapominając też o Bieszczadach, ale to chyba dużo niżej na południe niż Twoje rejony.
0

• Astro-Forum.org
Najwiekszym utrudnieniem w tym szaleństwie jest to że nie zawsze możemy być tam gdzie byśmy chcieli wobec faktu, że widzialność tuż nad horyzontem zmienia się bardzo dynamicznie w skali godzin. Gdybym mieszkał blisko miejsc z których coś widać, to wykorzystał bym każdą po temu okazję, ale nie często da się pojechać np. w kielckie bo to kawał drogi, a zimą ślisko, więc kombinuję co się da z miejsc mi bliższych i skromniejszych pod względem odległości, lecz nie mniej trudnych obserwacyjnie. Co do Tatr, to najbliżej do Salomina ma Mario i pewnie je upoluje.
Tak przy okazji: z którego miejsca Łysej Góry widać Tatry, bo ja będąc tam nie zwracałem na to uwagi, ale raczej przesłaniają je drzewa.

Użytkownik lemarc edytował ten post 22 wrzesień 2010 - 09:25

0

• DalekieObserwacje.eu

Zobacz postlemarc, o 22 wrzesień 2010 - 09:13 , powiedział:

Najwiekszym utrudnieniem w tym szaleństwie jest to że nie zawsze możemy być tam gdzie byśmy chcieli wobec faktu, że widzialność tuż nad horyzontem zmienia się bardzo dynamicznie w skali godzin. Gdybym mieszkał blisko miejsc z których coś widać, to wykorzystał bym każdą po temu okazję, ale nie często da się pojechać np. w kielckie bo to kawał drogi, a zimą ślisko, więc kombinuję co się da z miejsc mi bliższych i skromniejszych pod względem odległości, lecz nie mniej trudnych obserwacyjnie. Co do Tatr, to najbliżej do Salomina ma Mario i pewnie je upoluje.
Tak przy okazji: z którego miejsca Łysej Góry widać Tatry, bo ja będąc tam nie zwracałem na to uwagi, ale raczej przesłaniają je drzewa.

Gdybys kiedyś się wybierał na Św. Krzyż, to daj znać. Mamy już kontakty i możliwość dostania się na wieże klasztoru. A to pewnie już widziałeś... http://www.dalekieob...acje.eu/?p=2846

PS. A o Tatrach mówiąc mam na myśli głównie Salomin. Z wielu względów sfotografowanie stamtąd Tatr Wysokich (tak de facto Łomnicy i Lodovego) będzie o wiele większym wyczynem, niż z Św. Krzyża.

Użytkownik mateusz edytował ten post 22 wrzesień 2010 - 10:22

0

• Astro-Forum.org
No właśnie bez wejścia na wieżę to by się nie udało. Myślałem o tym żeby wejść jakoś na rusztowanie klasztoru, bo tam jest teraz remont elewacji i są nawet drabinki na każdym poziomie, ale tak na dziko mógłby mnie ktoś pogonić. Przydałby się kontakt telefoniczny w razie wyjazdu. Do Salomina mam ok. 75km. i jak trafi sie wyjątkowa widzialność to na pewno tam wyskoczę.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: IMG_6725b.JPG

0

• DalekieObserwacje.eu
Witajcie,

mam prośbę o kaszmira z 47°47'46.70"N, 23°31'26.36"E w kierunku NW, na dużym zoomie (najlepiej 500 i 1000 mm). Z góry dzięki!
0

Użytkownik jest niedostępny   Fryta 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmateusz, o 23 wrzesień 2010 - 14:49 , powiedział:

Witajcie,

mam prośbę o kaszmira z 47°47'46.70"N, 23°31'26.36"E w kierunku NW, na dużym zoomie (najlepiej 500 i 1000 mm). Z góry dzięki!

A gdzie Ciebie tam Mateuszu do Rumunii wywiało :szczerbaty:?

Oto kashmir w stronę Tatr (chyba o nie Ci chodzi :)), okazuje się, że 300mm wystarczyło. Odległość jest miażdżąca... ok. 290km!!! Tylko nie mów, że masz zdjęcia :szczerbaty:?

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Pietrosul.jpg

Użytkownik Fryta edytował ten post 23 wrzesień 2010 - 17:37

0

• DalekieObserwacje.eu
chcialbym bardzo Ci odpowiedziec twierdzaco, ale to jak na razie przymiarki. Wiadomo nam juz, ze to najwieksza odleglosc, z jakiej da sie zobaczyc Tatry i jak widac na symulacji nie jest to jakies fiu bzdziu, ale kawal wystajacej grani gr. Lomnicy i Lodowego. Robimy pierwsze przymiarki do odnalezienia z Lukim osob, ktore z tamtej strony moga byc zainteresowane podjeciem sie tego tematu. Gdyby sie udalo, to o zgrozo Schneeberg z Radhosta chowamy pod kapelusz :)
0

Guest_merti_*

• Grupa: Guests
Oj, coś czuję że w tym roku ta odległość pęknie :) Może nie stamtąd ale z Tatr podczas inwersji, kto wie... :flirt:
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postFryta, o 23 wrzesień 2010 - 17:30 , powiedział:

Oto kashmir w stronę Tatr (chyba o nie Ci chodzi :)), okazuje się, że 300mm wystarczyło. Odległość jest miażdżąca... ok. 290km!!!

Żeby podgrzać trochę temperaturę (chociaż na razie nie mamy jeszcze żadnych zdjęć) to ze swojej strony dodam, że ten widok wcale nie jest taki nierealny, mimo odległości 290 km. Swego czasu analizowałem to na HWT i wyszło mi, że światło w drodze do Tatr mija zbocza gór Slanskich na poziomicy ok. 600 - 650 m npm, co oznacza, że inwersja o takiej (bądź oczywiście niższej ) wysokości będzie pomocna w wypatrzeniu Wierchów (czyli wcale nie taka znów niska!).
Ciekawe, czy dało by się taki widok uwiecznić latem np. w trakcie zachodu słońca (gdzieś około połowy sierpnia słońce powinno zachodzić dokładnie nad Tatrami).
0

Udostępnij ten temat:

• (14 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »