Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Obserwacje samolotów - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (18 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Obserwacje samolotów Oceń temat: ****- 4 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Tusha 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Każde lotnisko ma drogi podejścia do pasa wg procedur. Zależy to z której strony ląduje (zawsze pod wiatr). Na stronie http://www.ais.pata.pl jest mapka z korytarzami nad Polską. Trzeba sie zarejestrować za darmo i potemz bocznego menu ENR-ENR6-ENR6.2-3. To mapa górnych dróg nad Polską. Co jakiś czas się to zmienia.
0

Użytkownik jest niedostępny   wicio 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postTusha, o 01 maj 2010 - 09:30 , powiedział:

Każde lotnisko ma drogi podejścia do pasa wg procedur. Zależy to z której strony ląduje (zawsze pod wiatr). Na stronie http://www.ais.pata.pl jest mapka z korytarzami nad Polską. Trzeba sie zarejestrować za darmo i potemz bocznego menu ENR-ENR6-ENR6.2-3. To mapa górnych dróg nad Polską. Co jakiś czas się to zmienia.

We Wrocławiu jest 1 droga podejścia i to niezaleznie od kierunku wiatru. Czasami niektóre samoloty lataja na skróty, co ponoc jest nielegalne i nie wiem od czego to zależy.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Jeśli kontrola lotów wyrazi zgodę na skrót to pilot może tak lecieć. Bardzo często się to zdarza.
0

Użytkownik jest dostępny   vrg 

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Poszerzamy horyzonty
A ja zadałem pytanie jaka jest dolna granica naszych obserwacji a nie czy istnieją korytarze podejścia :szczerbaty:
Moja Czeladź - Moje miejscewww.czeladz.org.pl

Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje
i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0

Użytkownik jest niedostępny   wicio 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postvrg, o 02 maj 2010 - 13:34 , powiedział:

A ja zadałem pytanie jaka jest dolna granica naszych obserwacji a nie czy istnieją korytarze podejścia Dodaj obrazek

To zależy jak blisko da się podejść do pasa startowego. Słyszałem o ludziach, którzy właście lubują się w obserwacjach lądujacych samolotów i podkradają się jak najbliżej. Wtedy możemy go mieć kilkadziesiąt metrów nad głową. Ale jaki to ma znaczenie dla nas dalekich obserwatorów?
0

Użytkownik jest niedostępny   twmichal 

• Astro-Forum.org

Zobacz postwicio, o 02 maj 2010 - 21:21 , powiedział:

To zależy jak blisko da się podejść do pasa startowego. Słyszałem o ludziach, którzy właście lubują się w obserwacjach lądujacych samolotów i podkradają się jak najbliżej. Wtedy możemy go mieć kilkadziesiąt metrów nad głową. Ale jaki to ma znaczenie dla nas dalekich obserwatorów?

Są różne fora dla tzw. spottersów, gdzie szczegółowo są opisane punkty wokół lotnisk, potencjalnie nadające się na miejscówki. Ponoć przy Okęciu w takich punktach usypano górki, z których można fotografować samoloty. Zalecane jest także posiadanie kamizelki, żeby ochrona się nie czepiała.
Ja tam wolę fotografować samoloty na pokazach lotniczych
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
0

• Moderator

Zobacz postwicio, o 02 maj 2010 - 21:21 , powiedział:

Skoro już z nudów spowodowanych słabymi dla DO warunkami zajmujemy się obserwacjami samolotów to wolę zapytać ;)
Szkoda że tak późno odkryliście tą stronę do identyfikacji poszczególnych lotów bo fotki przelatującym mi nad głową samolotom zmierzającym do Pyrzowic robię okazjonalnie raz na jakiś czas od dobrych kilku lat. A przecież nie mieszkam wcale w okolicy pasa startowego. Swoją drogą ciekawe na jakiej wysokości sobie tak podchodzą do lądowania 17km w linii prostej od lotniska :szczerbaty: To musi być nie więcej jak 300-500 metrów skoro gołym okiem widać szczegóły kadłubów.

Przydałyby się jakieś fotki żeby nie pozostać gołosłownym ;)
Wizair Airbus A320:
Załączona grafika: wizair a320.JPG Załączona grafika: a320.JPG

Malev B738 (737-800):
Załączona grafika: malev b738.JPG

PLL LOT Embraer ERJ 145:
Załączona grafika: PLL LOT Embraer ERJ 145.JPG

Te wszystkie to zmierzające do Pyrzowic. A tu kilka innych na wysokości przelotowej latające głównie wschód-zachód których ja nie rozpoznam:
Załączona grafika: 100_3786.JPG Załączona grafika: 100_3953.JPG Załączona grafika: 100_5329.JPG Załączona grafika: 100_5358.JPG Załączona grafika: 100_5361.JPG Załączona grafika: 100_5365.JPG

i dalekie obserwacje
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Na pierwszych dwóch zdjęciach faktycznie Wizzair na trzecim to nie B738 Malev tylko Airbus A300 MNG Cargo. Dalej Embraer 145 LOT tak jak napisałeś. Z tych na przelotówkach rozpoznaję tylko na trzecim zdjęciu KLM i na ostatnim JAL

Użytkownik Tusha edytował ten post 03 maj 2010 - 11:40

0

• Moderator
Tusha >> dzięki wielkie za poprawki, mnie to i tak zbyt wiele nie mówi, swoją wiedzę opieram jedynie na tym co starałem się pobieżnie znaleźć u wujka Gugle.

Nie potrafiłbyś rozpoznać na jakiej wysokości np ten Embraer albo A300 mogły się znajdować ?(obie fotki na 432mm)

Użytkownik vrg edytował ten post 03 maj 2010 - 15:19

i dalekie obserwacje
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Cięzko powiedzieć na jakiej wysokości są te samoloty ale jeśli zdjęcia robiłeś z Czeladzi to powinny być na wysokości około 1-1,5km
0

Użytkownik jest niedostępny   luki_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Ja tam osobiście wolę obserwacje z samolotów, więc jeśli szanowny twórca niniejszego tematu nie ma nic na przeciw, pozwolę sobie rozszerzyć ten wątek (żeby już nie tworzyć chaosu kolejnym tematem) o takie właśnie zdjęcia.
Na początek coś z lotniczych średnio dalekich (ale za to myślę ciekawych) obserwacji.
Oto kilka widoków rumuńskich Karpat.:
-pierwsze zdjęcie wykonane jest z okolic Devy (wysokość przelotowa ok. 11000 m) i przedstawia u góry z lewej strony kadru najwyższe góry Rumunii - Fogarasze (ponad 100 km - chyba musicie mi uwierzyć na słowo, bo po zmniejszeniu ciężko coś tam dostrzec pod chmurami).
-kolejne zdjęcie to już widok znad kotliny Hateg. W prawym górnym rogu pośród chmur dojrzeć można g. Parang i nieco bardziej na lewo g. Capatinei. Odległości ok. 60 - 80 km.
-następne trzy zdjęcia to coraz bliższe góry Parang - na ostatniej fotce ich najwyższe szczyty z doskonale widocznymi kotłami polodowcowymi.
Specjalnie wybrałem na pierwszego posta w tym temacie g. Parang i Fogaraskie. Chciałem przy tej okazji jeszcze raz zwrócić waszą uwagę na zdjęcie opublikowane jakiś czas temu na DO pt. "Widok na g. Fogaraskie, g. Parang i g. Apuseni z Arcera". Dosyć ostro spieraliśmy się swego czasu o to, czy góry na ostatnim planie to rzeczywiście Parang, czy Sybińskie. Mimo, iż wydaje mi się, że bezsprzecznie dowiedziono tam, że to nie Parang, a właśnie bliższe g. Sybińskie tytuł dotychczas pozostał niezmieniony.
Panowie, jeśli chcemy być od początku do końca, a nie tylko wyrywkowo rzetelni, to jeszcze raz apeluję - zmieńcie tytuł tego zdjęcia (i kategorię odległościową) z "g. Parang" na "g. Sybińskie" :yes: .

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 069.jpg
  • Załączona grafika: 073.jpg
  • Załączona grafika: 084.jpg
  • Załączona grafika: 087.jpg
  • Załączona grafika: 089.jpg

0

Użytkownik jest niedostępny   Patb 

• Astro-Forum.org

Zobacz postluki_, o 06 maj 2010 - 19:17 , powiedział:

Ja tam osobiście wolę obserwacje z samolotów, więc jeśli szanowny twórca niniejszego tematu nie ma nic na przeciw, pozwolę sobie rozszerzyć ten wątek (żeby już nie tworzyć chaosu kolejnym tematem) o takie właśnie zdjęcia.

Bardzo proszę :)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Bardzo ciekawe zdjęcia. Ma ktoś może zdjęcia Himalajów z samolotu?
0

Użytkownik jest dostępny   merti 

• Astro-Forum.org
Można obserwować przeloty w 3D na GoogleEarth ->.KML<-. Niestety, jak na razie śledzić można tylko samoloty przelatujące nad Szwajcaria...

Użytkownik merti edytował ten post 07 maj 2010 - 01:38

Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

Użytkownik jest niedostępny   Rafał ZOOM 

• Astro-Forum.org
Dodaj obrazek
www.dalekieobserwacje.eu
-== Byle do inwersji ==-
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
To chyba prywatny helikopter prezesa Famuru
0

• Moderator
Przyłapany grubo po zachodzie słońca Boeing 747 Jade Cargo na wysokości 35.000 stóp:

Załączona grafika: sam1.jpg Załączona grafika: sam2.jpg

(drugie foto niby na 1252 mm ale to po prostu maksymalny crop jaki mogę zrobić przy 8Mpix :szczerbaty: )

i dalekie obserwacje
0

• Astro-Forum.org
Jeden z wielu samolotów, który lata nad Buskiem
Załączona grafika: samolocik.jpg.
Czekam tylko, kiedy pogoda naprawdę zrobi się ładna, bo wtedy dużo samolotów i motolotniarzy startuje z lotniska aeroklubu w Pińczowie.
Kiedyś niedaleko Buska-Zdroju było lotnisko sanitarne, a dawno temu były też loty widokowe samolotem An-2 :D
0

• Astro-Forum.org
Trochę z dzisiaj
Załączona grafika: b777.jpg Załączona grafika: 737.jpgZałączona grafika: 747.jpg Załączona grafika: 747-2.jpg Załączona grafika: DSC_0041.jpg Załączona grafika: DSC_0054.jpg Załączona grafika: DSC_0110.jpg Załączona grafika: DSC_0112.jpg
A to mi wyszło przypadkowo, bo nieuważnie włączyłem wielokrotną ekspozycję.
Załączona grafika: DSC_0035.jpg
0

• Moderator
piękne, twmichal, piękne. Mam pytanie - bo w exifie pusto - ciemne niebo to zasługa dużej przesłony czy czego ?

i dalekie obserwacje
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Na trzecim zdjęciu IŁ76. Spora gratka bo nie często można go widzieć na naszym niebie. Na ostatnim ta mijanka rewelacja. Nie często się zdarza taka fotka. Gratuluję

Użytkownik Tusha edytował ten post 29 maj 2010 - 14:49

0

• Astro-Forum.org

Zobacz postvrg, o 28 maj 2010 - 22:40 , powiedział:

piękne, twmichal, piękne. Mam pytanie - bo w exifie pusto - ciemne niebo to zasługa dużej przesłony czy czego ?

To zasługa obróbki :D W Photoshopie wybrałem po prostu opcję "Auto Levels" (po uprzedniej obróbce RAW-ów)
Zdjęcie robione obiektywem lustrzanym Falcon 500mm, aparat Nikon d80. A EXIF-u brak bo przy zapisie wybrałem opcję "Save for Web & Devices"
czas naświetlania na tych zdjęciach wahał się od 1/640 do 1/2500 sek, f/8 (obiektyw ma stałą wartość), ISO 250-400

Zobacz postTusha, o 29 maj 2010 - 14:48 , powiedział:

Na trzecim zdjęciu IŁ76. Spora gratka bo nie często można go widzieć na naszym niebie. Na ostatnim ta mijanka rewelacja. Nie często się zdarza taka fotka. Gratuluję

Ta mijanka to fotomontaż. Zresztą "nieumyślny", bo włączyła mi się wielokrotna ekspozycja. Można w ten sposób otrzymać m.in takie efekty
Ił-76 chyba był ostatnio w Polsce, Rosjanie przywieźli nim chyba dary dla powodzian.

A moim marzeniem jest zobaczyć ten samolot Może nie ma ich zbyt dużo, ale podobno często wykonuje loty transportowe.

Co do innych samolotów, to ja lubie fotografować pokazy lotnicze - zapraszam tutaj

Użytkownik twmichal edytował ten post 29 maj 2010 - 15:57

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz posttwmichal, o 29 maj 2010 - 15:56 , powiedział:

Ta mijanka to fotomontaż.

No to się dałem nabrać. :Boink:
0

• Astro-Forum.org
McDonell-Douglas MD11
KLM871 , trasa: Amsterdam-Schiphol(AMS)-> Delhi-Indira Gandhi(DEL)
Załączona grafika: MD11(2).jpg Załączona grafika: MD11(1).jpg

Użytkownik twmichal edytował ten post 30 maj 2010 - 13:06

0

• Astro-Forum.org
Znalezione w internecie. Airbus a-380 na wysokości przelotowej, Canon EOS 400D + obiektyw 1200mm f 4.7.
Zdjęcia powalają jakością i ostrością. Jak oni to zrobili?
0

Użytkownik jest niedostępny   simarik 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz posttwmichal, o 31 maj 2010 - 09:05 , powiedział:

Znalezione w internecie. Airbus a-380 na wysokości przelotowej, Canon EOS 400D + obiektyw 1200mm f 4.7.
Zdjęcia powalają jakością i ostrością. Jak oni to zrobili?

Te zdjęcia to już najwyższa światowa liga bo na tej stronie co podałeś znajdują się tylko te najlepsze z całego świata!
Tak się składa, że te zdjęcia A380 to zdjęcia naszego forumowego kolegi (Andrzeja Kostrzewy) KILLER'a, który swoje prace co jakiś czas publikuje na tym forum w wątku
Polowanie na samoloty
Tam możesz zadać mu pytanie jak on to robi. Z tego co ja się orientuję to zdjęcia wykonuje syntą 10" i lustrzanką w ognisku

Polecam też stronę www.ExtremeSpotting.com
Tam Andrzej udziela się znacznie częściej.
Pozdrawiam
Marcin

strona www
0

Użytkownik jest niedostępny   Andis 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Widzę, że temat się rozwija... Jako, że mieszkam pod korytarzem UL984, coś tam czasem pstrykam huczącego nad głową.
Załączona grafika: DSC_9426-B777-air-india-2.jpgZałączona grafika: Thai-747-21022010.jpgZałączona grafika: AirIndia-30052010-1.jpgZałączona grafika: Singapore-B772-29052010-1.jpg
To dość powszechne maszyny nad nami, ciekawe jest zdjęcie nr2 (Thai) robione gdzieś w zimie w czasie mocnego mrozu. W ogóle nie widać strug kondensacyjnych.
Pozdrawiam
www.a13.one.pl
Dalekie widoki z Podkarpacia
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postsimarik, o 31 maj 2010 - 10:11 , powiedział:

Te zdjęcia to już najwyższa światowa liga bo na tej stronie co podałeś znajdują się tylko te najlepsze z całego świata!
Tak się składa, że te zdjęcia A380 to zdjęcia naszego forumowego kolegi (Andrzeja Kostrzewy) KILLER'a, który swoje prace co jakiś czas publikuje na tym forum w wątku
Polowanie na samoloty
Tam możesz zadać mu pytanie jak on to robi. Z tego co ja się orientuję to zdjęcia wykonuje syntą 10" i lustrzanką w ognisku

Polecam też stronę www.ExtremeSpotting.com
Tam Andrzej udziela się znacznie częściej.
Pozdrawiam

Mnie bardziej zależy na jakich parametrach te zdjęcia są robione (ISO, przesłona, czas migawki). Mnie wychodzą straszne szumy, zwłaszcza gdy niebo jest intensywnie niebieskie. A te zdjęcia robiłem przy ISO 200-500max.
Natomiast to robiłem przy ISO1600, 1/640s., lustrzany 500mm f/8 (stała wartość) i szumów jest bardzo niewiele.
Załączona grafika: DSC_0003.jpg (szkoda że głowę schował)

Może powinienem korzystać z innego programu do obróbki RAWów, bo już wiele razy zdarzyło mi się że w Photoshopie pojawiały się brzydkie przebarwienia w przypadku barw zielonej i niebieskiej i to od razu przy otwarciu pliku.
0

• Astro-Forum.org
747 - Korean Air
Załączona grafika: korean_747.jpg
Zastanawiam się czemu z Seulu do Mediolanu lecą tak okrężną drogą.
Maksymalny zasięg 747 wynosi nieco ponad 14000km.

Rządowy Mi-8 - Sandomierz.
Załączona grafika: mi8_1.jpg
Załączona grafika: mi8_2.jpg
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
To nie jest okrężna droga. Polecam tą stronę http://gc.kls2.com/ Tam podając dwa punkty wyświetla najkrótszą drogę.
0

Udostępnij ten temat:

• (18 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »