Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: [S] Cassegrain 240mm i Cassegrain/Newton 12" - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Regulamin Archiwum Giełdy

W tym dziale prezentujemy nieaktualne oferty pochodzące z giełdy Astro-Forum.org. Pozostawiliśmy je w celach archiwalnych. W tym dziale zabrania się umieszczania nowych wątków, a także jakichkolwiek dyskusji.
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[S] Cassegrain 240mm i Cassegrain/Newton 12" C9,45" F11,6 - C/N F15/5 Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Pablito 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Witajcie,

Co prawda oba teleskopy nie są na 100% skończone bo człowiek nie tylko w garażu może siedzieć ale i pracować czasami wypada żeby do gara było co włożyć. No ale prace nad teleskopami są zaawansowane ;)

Dlaczego pozbywam się tak zacnych szkiełek? No cóż... chciałbym aby ten rok był tym, w którym zbiorę na 99% docelowy sprzęt. Wiem, wiem nie ma tego jedynego, niezmienialnego, dlatego zostawiłem 1% pola manewru ;) Tym docelowym nie jest niestety C240mm ani też lustro 12", szczególnie po ostatnim zlocie w Roztokach, gdzie duża apertura 16"tki pokazała to co chciałem zobaczyć. No więc, rozpoczynam plan, ktorego finał mam nadzieję sprawdzić na kolejnym zlocie w Jodłowie.

Tak więc oddam w opiekę oba projekty.

1. Cassegrain 240mm

Mogliście zobaczyc jak wygladała budowa w wątku to opisującym. Co zostało do zrobienia? Na upartego to tylko konkretne ułożenie lustra głównego w celi aby nie miało luzu i nie przesuwało się przy obracaniu tuby (jest ok.1mm). Mam juz na to pomysł ale trzeba to zrealizować. Inną rzeczą, ktorą, może na wyrost, chciałem jeszcze zrobić to dołożenie krótkich rurek przy LG aby jeszcze bardziej wzmocnić sekcję z LG. No i to wszystko. Jest też mozliwość dostosowania tuby pod dobsona.
"Tuba" z lustrami, wyciągiem Moonlite, dovetailem i kątówka dielektryczną (99%) AtroTech 2" za 2600zł

2. Teleskop (lustra) Newtona/Cassegraina 12"

Szkło z Pyrexu, powłoki o wysokim współczynniku odbijalności (95%).
System podwójny. Przy LW płaskim jest Newton F/5 a przy LW hiperbolicznym Cassegrain F/15. Obecnie przygotowane są:
- podstawa dobsona podwyższona aby nie leżeć na glebie przy obserwacjach przez Cassegraina. Mam też trzecie lustro wybijające ponad LG aby komfort był jeszcze lepszy
- częściowo skrzynka LG
- częściowo cela pływająca 18 punktowa
- wycięte są pierścienie skrzynki LW
- nabyte rurki alu i w trakcie realizacji elementy z alu
- częściowo elementy do prowadzenia w obu osiach silnikami krokowymi
- możliwość podpięcia systemu naprowadzania na obiekty poprzez DSC opartego na wysokiej rozdzielczości enkodery
- wyciąg niskoprofilowy Crayforda GSO z reduktorem 1:10
Praktycznie jest niemal wszystko co potrzebne do dokończenia teleakopu.

Teleskop dla kogoś z zacięciem ATMowym ale jest możliwość dokończenia przeze mnie teleskopu. Temat do omówienia ;)

Cena uzależniona od opcji (dokończenie, napędy, DSC). Od 3 tys. w górę.

Proszę wyłącznie o poważne oferty. Na wiadomości nie związane z tematem nie będę odpowiadał.

Użytkownik Pablito edytował ten post 17 maj 2010 - 20:40

szkło, metal i drewno w astronomicznej formie

tel.691 355-653
don.pablito(małpa)plusnet.pl
0

• Astro-Forum.org
Lustra do 12"-tki sprzedane.

Jest jeszcze dostępny Cassegrain 240mm

FOTKI Z BUDOWY

Zmniejszam cenę do 2400zł razem z kątówka dielektryczną 2" i Moonlitem - poniżej "kosztów produkcji".

Od lutego praktycznie nie tknąłem sprzętu. Poskładam go (LG leży oddzielnie) i zabiorę na zlot w Jodłowie. Będzie tam można pomacać i odebrać :)

Przyjdzie czas, że zrobię sobie nowego. Teraz potzrebuję gotówkę na inny sprzęt ;)

tel.691 355-653
0

• Astro-Forum.org
Zmieniam ogłoszenie żeby cena była bardziej przystępna.

Nowa cena to 1700zł za lustra Cassegraina oraz wyczernioną konstrukcję z pająkiem, celą i dovetailem. Zdejmuję wyciąg i kątówkę.
Przypominam, że nad konstrukcją spędziłem ponad 120 roboczogodzin

Dokładam jeszcze za free zielony laser z mocowaniem jako szukacz :)

tel.691 355-653
0

• Astro-Forum.org
Nowa cena konstrukcji z pająkiem i laserem, bez kątówki i wyciągu: 1500zł

Ale jest możliwość wzięcia w wyciągiem na życzenie ;)

tel.691 355-653
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1