Wszystkie kamery do planet żeby dać dobry detal lubią dostać dużo światła , przy takich obiektach jak Księżyc , Wenus , Mars , Jowisz ta kamera sobie radzi , gorzej przy Merkurym , Saturnie , Uranie , Neptunie , o obiektach DS bez przeróbki kamery można zapomnieć.
Jeżeli masz możliwość kupić tanio to warto kupić żeby poćwiczyć i zacząć przygodę z planetami , ale mając tak dobry teleskop warto uzbierać i kupić lepszą kamerkę , dopiero wówczas twój teleskop pokaże co potrafi.
Co do kręcenia planet , to możesz zrobić prosty eksperyment , nakręć jeden avik np. Jowisza , a po upływie 1 minuty nakręć następny , następnie otwórz oba zdjęcia np w Paint-cie i klikaj raz na jedno raz na drugie , sam zobaczysz czy planeta robi obrót czy nie i ewentualnie po jakim czasie.
Im ogniskowa większa tym obrót planety będzie szybszy , ja stwierdziłem wielkokrotnie że z ogniskową 2m można kręcić 3 minuty , z 4m 2 minuty, z 6 m tylko minutę , przy dłuższych czasach detal będzie przesunięty i mogą pojawić się ringi na planecie .
Dlatego do Jowisza używam kamery kolorowej żeby uzyskać i kolor i detal nie rozmyty w ciągu minuty lub 2.
Taką fotkę można uzyskać kamerką kolorową DBK w czasie 2 minut z ogniskową 2m moim SCT 8".
A taką z ogniskową 6m.
Oczywiście dobry seeing i kolimacja to podstawa , inne planety obracają się nieco wolniej więc można użuć czulszej czarno białej kamerki i pobawić się z kołem filtrowym i 3 filtrami , efekty powinny być jeszcze lepsze niż w przypadku kamerki kolorowej , ale kamerka kolorowa ma ta zaletę że możemy uzyskac kolor przy jednym filmie , no cóz warto mieć kilka kamer
Użytkownik astrokosmo edytował ten post 26 czerwiec 2010 - 11:55