Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Sezon na Jowisza - 2010/2011 - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (13 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Sezon na Jowisza - 2010/2011 Oceń temat: ***** 4 głosy

Użytkownik jest dostępny   riklaunim 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Noc z 07 na 08 obfitowała w wydarzenia - tranzyt WCP, do tego cień i tranzyt Europy, w tym tranzyt Europy na tle WCP. Poniżej parę fotek z f/28. Jak się przyjrzycie WCP to zobaczycie Europę na krawędzi.

f/28, RGB
Dodaj obrazek

f/28, RGB, RRGB
Dodaj obrazekDodaj obrazek

Dodaj obrazek

Mapy
Ten ładny ostry pasek pokazuje jak długo był dobry seeing.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Test ruchu pasów chmur:
- animowana mapka - za bardzo trzęsie, ale wyraźnego ruchu chmur i tak nie widać. Za krótki odstęp czasowy raczej kilka minut między sekwencją)

Fotografie w paśmie metanu:
DSI III Pro f/10, bin 2
Dodaj obrazek

Mini księżyce:
Amalthea to jest, reszta może któreś z tych słabych sygnałów. Muszę wbić wczorajsze efemerydy i sprawdzić.
* Fotka księżyców

ANIMACJA:
* Zobacz animację

Użytkownik riklaunim edytował ten post 08 wrzesień 2010 - 22:06

* Zestaw: SCT 11" * TSAPO65Q * DMK21AU618 * Atik 314L+ * itd.
* Astrofotografia planetarna... i nie tylko ;)
0

Użytkownik jest niedostępny   warpal 

• Astro-Forum.org
Piotrze, super!
Mam tylko pytanie - dlaczego ustawiasz Jowisza jak na ALPO? a jednocześnie animacje, mapy, zestawienia fotek wg filtrów już są północą do góry, czyli tak jak wszyscy na forum do tej pory robili?
Szczerze mówiąc nieco to osłabia moja przyjemność w oglądaniu Twoich dokonań.
Pozdrawiam!
---------------------------------------
mak 5",ZenithStar 80 II, Taurus 16", SCT 9,25", Lunt 60
0

• Astro-Forum.org
WinJUPOS domyślnie tak ustawia. Nie wiem dlaczego :D A używam go do składania RGB/LRGB z "derotacją" poszczególnych kanałów.
0

Użytkownik jest niedostępny   macciej 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Wrzucam zdjęcie będące porównaniem 3 Jowiszy avikowanych różnymi teleskopami w podobnych warunkach seeingowych. De facto najlepsze Jowisze jakie udało mi się sfotografować każdym z tych instrumentów. Nasuwa się jeden komentarz - "apertura!!!"

Dodaj obrazek
BPC 10x50, 20x60, Rubinar 300/4,5
Synta 10" Dob, MAK 127, 102/500, EQ3-2
LVW 22, 13, NLV 5, PL 26, 10, Barlow x2
http://mojeobserwacje.blox.pl
0

Użytkownik jest dostępny   krzychb 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Macciej....Apertura z pewnością ważna ale czy Twój przykład oddaje realnie jej wpływ na jakość zdjęć które zrobiłeś?....Zobacz to moje Jowisze z maka 102 odpowiednika aperturowego Twojego MTO. Zrobiłem je z otwartego okna wieżowca, gdzie wychłodzenie teleskopu odpowiednie było wątpliwe.
Załączona grafika: Jowisz_Mak102.jpg Załączona grafika: Jowisz_Mak102_1.jpg

Oczywiście nie neguję,że wniosek Twój jest słuszny bo apertura to apertura ale chodzi mi o samo Twoje porównanie- myślę,że nie odzwierciedla dobrze różnic w możliwościach tych sprzęcików-- Ten z MTO jest ewidentnie nieostry. Nie mógł więc pokazać detali.

Pozdrawiam

Użytkownik krzychb edytował ten post 09 wrzesień 2010 - 23:57

0

• Astro-Forum.org
Fotka z MTO jest z niedoświetlonych klatek lub brakuje już rozdzielczości dla zadanej ogniskowej. Większa apertura dała większą rozdzielczość i większą jasność dla tej samej ogniskowej przez co jakość stacka wzrosła. Bardzo wiele zależy od seeingu, a jak on jest dobry to też bardzo wiele zależy od kamerki i dalej obróbki :)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Próbowałem kilkukrotnie wykonywać fotki z MTO przy warunkach w których wizualnie planeta prezentowała się co najmniej bardzo dobrze do powiększeń rzędu 130-150X. Nigdy nie udało mi się osiągnąć tak dobrego wyniku jak krzychb z MAK-a 102. Inna sprawa, że mój MTO ma pewnie ze 25 lat albo i lepiej, bo jest na nim "made in USSR", może lustra nie odbijają już tak dobrze jak w nowym sprzęcie. Fotka wykonywana podobnie jak Syntami z montażu azymutalnego + barlow X 2. Kręcenie filmików tą metodą wymaga zwiększenia ilości klatek/s aby złapać sensowną ilość materiału podczas szybkiego "przelotu" planety przez pole widzenia kamerki. Poza tym, MTO jest o wiele ciemniejszy, wymaga podbicia czułości kamerki, zwiększa się zaszumienie i robi się błędne koło. Nie idzie tak ustawić ostrości jak udaje się w Syntach, a to może całkowicie uniemożliwić możliwość wykonania fotki z lepszą jakością. Są i nieco za ciemne i do tego nieostre. Co ciekawe w wizualu jest bardzo ostro, i w pewnych granicach powiększeń obraz o wiele lepszy i bardziej kontrastowy niż z Newtona.

Filmowanie bez Barlowa na pokładzie daje efekt bardzo zbliżony do tego z Synt, ale wtedy nie widać wszystkich szczegółów. A chodziło mi o szczegóły a nie o małą tarczkę z jednym paskiem. Może tu tkwi problem, po prostu jest przekroczone graniczne powiększenie dla MTO i już, praw fizyki nie zmienię.

Porównanie nie było również przeprowadzone w 100% "naukowo", gdyż powinienem wszystko robić jednocześnie, jednej nocy, a nie w trzech osobnych sesjach tylko oceniając "na oko", że seeing jest bardzo podobny.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
A ja myślę,że główną bolączką Twojego MTO jest sposób w jaki ustawia się w nim ostrość. W newtonach masz znacznie wygodniejszy wyciąg i celniej trafiasz w nią. Spróbuj ostrzyć nie po tarczy Jowisza ale po jego księżycach. Łatwiej taki księżyc ustawić jako punkt niż walczyć z seeingiem ustawiając ostrość detalu na planecie. Jest to taka metoda trochę też "na oko" ale pozwala na łatwe wyostrzenie które już pokaże sporo na planecie.

Co do moich zdjęć to były zrobione naprawdę "na szybko" jako pierwszy test 102ki.. Myślę,że z barlowem i w dobrych warunkach mógłbym mieć sporo lepsze efekty... Dziś trochę żałuję,ze nie będę miał okazji ich uzyskać(102ka sprzedana).

MTO leciwe jest również to fakt ale riklaunim zakasował nas wszystkich SCT z 83r tak więc lustra widać nie tak łatwo oddają sprawność upływającemu czasowi..

Pozdrawiam.
0

• Astro-Forum.org
No jak jest dobrze przetrzymywany SCT, to ma lustra osłonięte od czynników atmosferycznych :) Ale apertura też robi swoje. To już 8" (choć więcej też byłoby mile widziane :D). No i różnica między DMK a webcamem jest bardzo duża. Coraz to lepsze fotki astro wynikają głównie z coraz to lepszych kamerek. Teleskopy jak widać za wiele się nie zmieniają.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postkrzychb, o 10 wrzesień 2010 - 11:05 , powiedział:

A ja myślę,że główną bolączką Twojego MTO jest sposób w jaki ustawia się w nim ostrość

No właśnie nie mam ustawianej ostrości w sposób tradycyjny, poprzez obrót całym obiektywem. W ten sposób jest to bardzo karkołomne i trudno to zrobić precyzyjnie. Z tyłu MTO mam dokręcony radziecki mieszek makro, który działa dokładnie jak wyciąg zębatkowy. W to jest wkręcona krótka przejściówka, a w nią wchodzi webcam albo barlow + webcam. Ostrość można precyzyjnie ustawiać delikatnymi ruchami pokrętła. Nie jest to może dokładność wyciągu Cryforda, ani tym bardziej Cryforda z mikrofokuserem, ale i tak o niebo lepsza niż kręcenie całym obiektywem. Ale nie wiem... do wizuala jest to bardzo dobre rozwiązanie, może do fotografowania niezbyt.
0

Użytkownik jest dostępny   ZbyT 

• Astro-Forum.org
dzisiejszy tranzyt Ganimedesa
po prawej widać Io

Załączona grafika: Jup_UV_11_09_2010_022139v2.jpg

pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   astrokosmo 

• Astro-Forum.org

Zobacz postmacciej, o 09 wrzesień 2010 - 18:32 , powiedział:

Wrzucam zdjęcie będące porównaniem 3 Jowiszy avikowanych różnymi teleskopami w podobnych warunkach seeingowych. De facto najlepsze Jowisze jakie udało mi się sfotografować każdym z tych instrumentów. Nasuwa się jeden komentarz - "apertura!!!"

Nie zawsze dobry wizual świadczy o dobrym seeingu do kamerki bo ta ma dużo większe wymagania.

Fotke dobrą z MTO da się zrobić z barlowem 2x spokojnie , trzeba by tylko założyć go na montaz paralaktyczny , i nakręcic film powiedzmy 2000 klatek , nie ukrywam że webkam nie zawsze sobie radzi z większa ogniskową , sam używałem Philipsa i przy Saturnie z 8" SCT z Barlowem 3x było mu już za ciemno , a z 2x już dawała radę , ale i tak finał pozostawial wiele do życzenia , dopiero po zmnianie kamerki na lepszą efekt sie poprawił .

Nie bagatelną sprawą jest też kolimacja której w twoim MTO może już nie być , a seeing i obróbka też jest ważna , tak więc na finalną fotkę składa się wiele czynników .

Co do MTO , Synt, i SCT , oczywiście im większa apertura tym wieksza rozdzielczość i detal , ale któey sprzęt jest lepszy można dyskutować , widziałem takie foty z newtonów (planet), że myślałem że to z SCT.

Już nawet EQ-3-2 dał by ci możliwość prowadzenia w jednej lub dwóch osiach tego MTO i uzyskał bys dużolepszy material wyjściowy do obróbki, poza tym Jowisz to jasny obiekt i lepsza kamerka spokojnie sobie poradzi z MTO i ogniskową do 4m choć najlepsze foty uzyskasz w ognisku gł , warto sie więc skupić np. na fotografii księzycowej do ktorej nawet webkam wystraczy na poczatek bo matryca dostaje dużo światła , ale na pewno nieco lepsza kamerka DBK , czy DMK pokazala by ci nowe możliwości tego samego sprzętu .

Niejaki Gregory , który eony temu bywał na forach doszedł do bardzo dobrych wyników tym MTO , tak więc warto powalczyć z tą rurką , podstawa to zmienić montaż , można tanio kupić z drugiej ręki , ja sam kiedyś sprzedałem taki z napędami w obu osiach za 600 zł a teraz nawet taniej można to kupić.

Jak kupisz montaz mogę ci pożyczyc mojej kamerki DBK i sam się przekonasz jaka to przepaść w porównaniu z webkamem , pozdrawiam Janusz.

Ps. kolimacja , załóż duże powiększenie ok 300-400x i sprawdź na gwieździe czy krążki dyfrakcyjne są równo ułożone , dam sobie ręke uciąć że nie, sam kiedyś byłem zachwycony detalem na Jowiszu w moim SCT 8" do puki nie spojrzałem na gwiazdkę z dużym powerem , nie stety kolimacja byla na 70% , po skolimowaniu do 98% 9Tak niemam :))detal na Jowiszu poprawił się tak że przy dobrym seeingu oka od okularu nie mogę oderwać :blink:

Na dowód tego zobacz fotke Saturna z MTO - wykonanie Gregory http://t0.gstatic.co...turn4lv.jpg&t=1 , a to dużo trudniejszy obiekt niż Jowisz.

Użytkownik astrokosmo edytował ten post 11 wrzesień 2010 - 10:30

CG-5 GT , SCT 8" , CCD DBK 21AU04.AS , Meade 7x50
0

• Astro-Forum.org
to i ja dodam kilka uwag od siebie

na efekt końcowy wpływa kilka czynników i trzeba każdemu z nich poświęcić odpowiednio dużo uwagi
1. sprzęt
jak już pisał Astrokosmo teleskop musi być dobrze skolimowany, a montaż powinien posiadać napęd. Może się wydawać, ze napęd jest mało istotny ale naprawdę pozwala robić dużo lepsze fotki. Ważna jest też apertura i nie chodzi tylko o zdolność rozdzielczą ale przede wszystkim o jasność obiektu. Różnica w zdolności rozdzielczej między 10 cm i 13 cm jest niewielka ale w jasności obrazu spora
ważna jest też czułość kamerki i wielkość piksela
2. fotografowanie
tu podstawą jest dobry seeing, który rzutuje na pozostałe czynniki czyli ustawienie ostrości i parametrów naświetlania. Ja fotografuję kamerką internetową więc na tym opieram swoje doświadczenia. Być może przy innych kamerkach sprawdza się inna strategia
aby po zestackowaniu pokazały się drobne detale planety muszą się one zarejestrować na poszczególnych klatkach, a to oznacza dużą dynamikę zdjęcia i jak najdłuższe czasy naświetlania oraz jak najmniejsze wzmocnienie (gain). Jeśli na materiale nie ma żadnych szczegółów to żadna obróbka ich nie stworzy. Przy ustalaniu czasu naświetlania i ilości klatek na sekundę kieruję się wartościami na histogramie. Maksymalne wartości powinny być jak największe, a jednocześnie klatki nie powinny być prześwietlone. W praktyce staram się ustawiać te wartości na około 200-230 (na 255 przy 8 bitowej kamerce) co oznacza często tak długie czasy naświetlania, że jestem zmuszony do nagrywania przy 5fps
staram się robić aviki nie dłuższe niż 2 minuty co oznacza maksymalnie 600 klatek przy 5fps i 1200 przy 10fps. W przypadku Księżyca wystarczy znacznie mniej klatek bo tylko 100-300
3. obróbka
tu nie mam wiele do powiedzenia bo jeszcze tego nie opanowałem i na razie jedynie używam podstawowych funkcji w Registax5, a mianowicie automatyczne stackowanie (jakość na 95% i przykładam się do wyboru klatki referencyjnej), dolne wavelety i ewentualnie drobne korekty gammą oraz usunięcie resztek achromatyzmu wprowadzanego przez taniego Barlowa przy pomocy RGB align

pozdrawiam
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Piękny ten Saturn. Ja też utrzymuję,że w dobrych warunkach i dobrą kamerką nawet tej klasy maluchem można osiągać fajne efekty. Macie na pewno rację co do kamerek ale ta bariera cenowa jest dość duża. Kurcze grubo ponad 1000zł podczas gdy Webcama również z ICX098BQ można mieć poniżej 100zł... Oczywiście sygnał sczytywany z matrycy Imaging Source będzie zupełnie inaczej kompresowany i obrabiany niż w webcamie ale dla wielu taka cena to już wyzwanie :mellow:

Dodam jeszcze od siebie,że świetnie spisuje się program Castrator. Tu duży ukłon :notworthy: dla Piotrka.

http://www.nauka.rk....i-autostakkert/

Ja avikuję bez napędów, w azymutalu - śledząc tylko za pomocą ręcznych mikroruchów. Program ten pozwala mi na łapanie kilkuset czy kilku tysięcy klatek..... A zaczynałem kiedyś tylko od jednego "przelotu" planety :banan:

Pozdrawiam

Użytkownik krzychb edytował ten post 11 wrzesień 2010 - 11:49

0

Użytkownik jest niedostępny   warpal 

• Astro-Forum.org

Zobacz postkrzychb, o 11 wrzesień 2010 - 11:41 , powiedział:

Ja avikuję bez napędów, w azymutalu - śledząc tylko za pomocą ręcznych mikroruchów. Program ten pozwala mi na łapanie kilkuset czy kilku tysięcy klatek..... A zaczynałem kiedyś tylko od jednego "przelotu" planety :banan:

Hmm... a nie ma tu dodatkowo problemu z rotacją pola przypadkiem? I co za tym widzie im więcej klatek tym gorzej.

Użytkownik warpal edytował ten post 11 wrzesień 2010 - 12:49

Pozdrawiam!
---------------------------------------
mak 5",ZenithStar 80 II, Taurus 16", SCT 9,25", Lunt 60
0

• Astro-Forum.org
nagrałem dzisiaj tylko 9 avików bo cirrusy coraz bardziej przeszkadzały ale udało mi się zrobić animację tranzytu Ganimedesa

Załączona grafika: jupek11092010.gif

jakość poszczególnych klatek bardzo różna ze względu na różnice w jasności obrazu na matrycy

pozdrawiam

EDIT
podmieniłem animację na wersję bardziej strawną ;)

Użytkownik ZbyT edytował ten post 11 wrzesień 2010 - 20:49

0

Użytkownik jest niedostępny   zbignieww 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Bardzo podoba mi się ta animacja, dawno takiej nie oglądałem ale też nie szukam ich namiętnie w necie... :)
Czy cień Ganimedesa tak troszkę przyczerniłeś ? :no: ? :yes: ?
SW ED 80/600 na AZ4, SC 150/1500 na cg5 goto, Synta 10",Sky Master 25x100, Vixen 9x63, nasadka bino WO
http://www.zam.fme.v...lipse/index.htm
http://deepskycolors...45Ngc1499WF.jpg
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postwarpal, o 11 wrzesień 2010 - 12:48 , powiedział:

Hmm... a nie ma tu dodatkowo problemu z rotacją pola przypadkiem? I co za tym widzie im więcej klatek tym gorzej.

:g: Nie rozumiem o co pytasz? Możesz jaśniej?

Pozdrawiam.
0

• Astro-Forum.org
jak już wcześniej pisałem to z obróbką jestem na bakier :rolleyes:
fotki robione przez cienkie cirrusy. Widoczne były tylko najjaśniejsze gwiazdy
filmiki automatycznie zestackowane w Registax. Mocno podciągnięte wavelety w celu wydobycia szczegółów i delikatnie tylko zmieniona krzywa gamma bo kontrast był bardzo mały, a przy większym podciągnięciu pojawiały się artefakty

Ganimedes jest dość dużym księżycem i może stąd tak ciemny cień?
w wizualu w każdym razie był bardzo wyraźny

szkoda, że nie udało mi się zrobić więcej fotek bo Ganimedes już był bardzo blisko tarczy Jowisza ale chmury przeszkodziły :swear:

pozdrawiam
0

• Astro-Forum.org
spodobało mi się robienie animacji :D
fotki robione między 1:24 a 3:40, razem 20 szt.
seeing w tym czasie bardzo dobry i taki utrzymywał się przez całą sesję, a wygoniła mnie dopiero mgła
MAK 127, Vixen 2x, SPC880NC, UV/IR Cut
aviki po około 600-750 klatek, resize 150%

Załączona grafika: Jowisz12092010.gif

pojedyncza fotka, zestackowane 1100 klatek

Załączona grafika: Jup_12_09_2010_0228v1d.JPG

pozdrawiam
0

• Astro-Forum.org
Wczoraj warunki były dość dobre, choć mgła powoli się podnosiła (choć przynajmniej nie było wiatru). Poniżej zestaw fotek z nocki. Widać burze/owale i rozłamy w północnym pasie.

f/20, Rotacja Jowisza w RGB i IR-RGB 11.09 - 12.09:
Dodaj obrazek

* Mapa 1

* Mapa 2

f/20, IR-RGB Drizzle 150%:
Dodaj obrazek

Animacje:
* Animacja - kolor f/20
* Animacja - kolor f/20 Drizzle 150%
* Animacja - IR Pro Planet 742 f/20
* Animacja - IR Pro Planet 742 f/20, Drizzle 150%

Aktywność w północnym pasie równikowym (NEB):
Od dłuższego czasu obserowane jest to zgrupowanie burze/owali, jak i "rozłamu" w pasie. Ponad dwa tygodnie temu Anthony złapał ten sam region. Patrząc na moje fotki widać jakby rozłam się powiększył, pasmo podczerwone pokazuje jakby połączenie pasma nad i pod NEB. Sytuacja pogodowa jest bardzo dynamiczna i może tam się jeszcze wiele wydarzyć. Południowy pas jak na razie nie wykazuje większej aktywności.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
0

Użytkownik jest niedostępny   Iro 

• Astro-Forum.org
Hejka,

wczoraj potkwiłem trochę na balkonie... w sumie nie planowałem, ale testowałem nowy okularek i seeing zrobił na mnie pozytywne wrażenie... pomimo, że wszystko przez wysokie chmury... niestety przy avikowaniu okazało się, że cały materiał jest wyprany z kolorów (chmury).

Poniżej wybrany fotek:

Załączona grafika: CCDCap0011_x.jpg

a swoją drogą patrząc na fotki Zbyszka stwierdzam, że muszę posiedzieć nad kolimacją... ładny detal jak na taką aperturę i kamerkę ;) mimo różnicy w aperturze muszę przyznać, że robisz dokładniejsze fotki...

Kolegi Piotra nie komplementuję, bo to nie wnosi już nic nowego do wątku... O ile moim np. ograniczeniem jest sprzęt i umiejętności, to jego fotki zależą już chyba tylko od stanu atmosfery. Trzeba go tylko zdopingować by jechał na Barbados i pokazał Brytom gdzie raki zimują ;)
para oczu ,Tento 7x50, Synta 8"
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postIro, o 13 wrzesień 2010 - 22:45 , powiedział:

a swoją drogą patrząc na fotki Zbyszka stwierdzam, że muszę posiedzieć nad kolimacją... ładny detal jak na taką aperturę i kamerkę ;) mimo różnicy w aperturze muszę przyznać, że robisz dokładniejsze fotki...

co do kolimacji to rzeczywiście mój Maczek ma ją znakomitą co widać na jasnych gwiazdach
... a względem fotek to zasługa rewelacyjnego seeingu w ostatnich dniach. Przez ponad 2 godziny nawet nie tknąłem pokrętła ostrości. Dzięki takiej stabilności atmosfery mogłem porządnie doświetlić matrycę z czasami ekspozycji po 1/5 sekundy. Przy tym czasie naświetlania miałem w sumie tylko 10-20 zepsutych klatek z 15 tys. :blink:
zwykle odrzucam około 30-40% klatek, a jak seeing jest słaby to nawet 70%
niestety też robiłem fotki przez jakąś mgiełkę więc kontrast i kolorki takie sobie. Przy próbach wyciągnięcia koloru pojawiały się brzydkie artefakty
wczoraj już seeing był wyraźnie słabszy co razem z kolegami stwierdziliśmy podczas obserwacji na Tąpadłach dlatego odpuściłem sobie fotografowanie

pozdrawiam
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Po pierwsze dziękuję wszystkim za cenne uwagi, wychodzi z nich jednak że potrzebuję 2 rzeczy - motofokusa, albo choć mikrofokusera i teleskopu na montażu paralaktycznym. Z Dobsona ciężko uzyskać lepszy efekt niż mi się udało (choć i tak jestem zadowolony), ze względu na przelot planety przez pole widzenia i krótki czas w którym można zbierać materiał, w dodatku wymuszający większą ilość klatek/sekundę a więc pogarszającą jakość. Decydujące jest jednak idealne wstrzelenie się w ostrość i seeing. Wczoraj dobre pół godziny kombinowałem z ostrością i ustawieniami kamerki. Wreszcie miałem takie najlepsze jakie mi się udało. Zrobiłem kilka filmików... ale wczoraj co i rusz przechodziły niewidoczne gołym okiem cirruski. Były widoczne jednak w kamerce, w postaci lekkich pojaśnień i pociemnień obrazu planety, zacierających na moment szczegóły. W efekcie, mimo iż wydawało mi się, że ostrość jest idealna, to finalny obrazek taki idealny nie wyszedł. No ale coś niecoś tam widać :)

Załączone miniatury

• Załączona grafika: jow_duzy_10_5_super kopia.jpg

0

Użytkownik jest niedostępny   astrokosmo 

• Astro-Forum.org
No , coraz lepiej ci to wychodzi , a ten pro planet jest genialny, detal jak cholera i ostry jak brzytwa :blink:
CG-5 GT , SCT 8" , CCD DBK 21AU04.AS , Meade 7x50
0

• Astro-Forum.org
dzisiejszej nocy ponownie zmierzyłem się z Jowiszem ale niestety seeing był znacznie gorszy niż tydzień temu
dość powiedzieć, że podczas poprzedniej sesji fotograficznej podobnie wyglądały pojedyncze klatki jak dzisiaj stack 650 klatek :blink:
zamieszczam fotkę żebyście nie myśleli że smacznie spałem w bezchmurną noc :D
w wizualu widok był podobny ale momentami obraz się wyostrzał i było widać znacznie więcej detali
przy okazji równie nieudanie sfotografowałem Urana ale przynajmniej widać różnicę w obserwowanej wielkości obu planet. Uran w rzeczywistości jest też znacznie słabszy

Załączona grafika: Jowisz i Uran.jpg

pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   sand_man 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
u mnie też seeing był raczej kiepski, no ale walczyłem - synta 6" dobson, spc880nc i barlow 2" ED 2x
trzy fotki, siedzę jeszcze nad animacją.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Jup_NF_17_09_2010_232345_x499.jpg
  • Załączona grafika: Jup_NF_17_09_2010_215354_x379.jpg
  • Załączona grafika: Jup_NF_17_09_2010_224041_x557.jpg

Użytkownik sand_man edytował ten post 18 wrzesień 2010 - 18:56

0

• Astro-Forum.org
Seeing był w miarę dobry, szczególnie nieco później. Tranzyt WCP, tranzyt i cień Io, do tego duża aktywność w północnym pasie (NEB), sporo "rozłamów" i owali.

SCT 8" przy f/10, IR-CH4-UV, DSI III Pro
Dodaj obrazek
Widać WCP oraz obok niego "Oval BA" oraz trzecią podobną burzę w północnym obszarze podbiegunowym (jasna kropka) Plus Io się świeci obok.
IR - RG-1000 (tzw. bliska podczerwień od 1000 nm)
CH4 - Pasmo metanu 889 nm o szerokości 10 nm
UV - ultrafiolet, Hoya-340

SCT 8" przy f/28, Drizzle 150%, DMK21, RGB i RRGB 23:27 | 23:15

SCT 8" przy f/20, DMK21, RGB i Ir-RGB 21:50

SCT 8" przy f/28, DMK21, RGB i RRGB 23:14 | 23:34 | 01:09

Zmiany w okolicy WCP. 07.09 (pierwsza) w porównaniu do 17.09 (druga)
* 07.09
* 17.09
* 17.09 Zwykła

* 17.09 Mapa całości

Animacje
* http://www.rkastrofo...0/anim-lrgb.gif
* http://www.rkastrofo...10/anim-rgb.gif
0

• Astro-Forum.org
dzisiejszej nocy seeing był znacznie lepszy niż wczoraj jednak początek sesji był bardzo frustrujący. Nie mogłem ustawić ostrości i udało się to dopiero po godzinie :o
przeszkadzały też chmury przesuwające się w południowej części nieba powodując zmiany jasności obrazu. Co ciekawe pasmo chmur kończyło się tuż nad Jowiszem ... jakiś spisek? :unsure:
w ciągu 4 godzin zrobiłem zaledwie 21 avików. Zmarzłem przy tym niemiłosiernie :D
nie wyrównałem jasności fotek żeby uwidocznić wpływ chmurek na jakość zdjęć. Wyraźnie też widać jak zmieniał się seeing od słabego na początku poprzez całkiem niezły do znowu słabego pod koniec sesji
na końcu animacji widać jak WCP wyłania się zza brzegu tarczy ale Jowisz był coraz niżej i warunki pogarszały się z każdą minutą więc przerwałem fotografowanie

Załączona grafika: Jowisz190910.gif

pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   polaris 

• Redakcja AN
  • Zobacz blog
Bardzo ładne rezultaty osiągasz tym Maczkiem 127mm.
Astronoce.pl | polaris@astronoce.pl

Jeśli chcesz z nami poobserwować: link
Jeśli chcesz z nami pogadać: link

Dodaj obrazek
0

Udostępnij ten temat:

• (13 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9