macciej, o 09 wrzesień 2010 - 18:32 , powiedział:
Wrzucam zdjęcie będące porównaniem 3 Jowiszy avikowanych różnymi teleskopami w podobnych warunkach seeingowych. De facto najlepsze Jowisze jakie udało mi się sfotografować każdym z tych instrumentów. Nasuwa się jeden komentarz - "apertura!!!"
Nie zawsze dobry wizual świadczy o dobrym seeingu do kamerki bo ta ma dużo większe wymagania.
Fotke dobrą z MTO da się zrobić z barlowem 2x spokojnie , trzeba by tylko założyć go na montaz paralaktyczny , i nakręcic film powiedzmy 2000 klatek , nie ukrywam że webkam nie zawsze sobie radzi z większa ogniskową , sam używałem Philipsa i przy Saturnie z 8" SCT z Barlowem 3x było mu już za ciemno , a z 2x już dawała radę , ale i tak finał pozostawial wiele do życzenia , dopiero po zmnianie kamerki na lepszą efekt sie poprawił .
Nie bagatelną sprawą jest też kolimacja której w twoim MTO może już nie być , a seeing i obróbka też jest ważna , tak więc na finalną fotkę składa się wiele czynników .
Co do MTO , Synt, i SCT , oczywiście im większa apertura tym wieksza rozdzielczość i detal , ale któey sprzęt jest lepszy można dyskutować , widziałem takie foty z newtonów (planet), że myślałem że to z SCT.
Już nawet EQ-3-2 dał by ci możliwość prowadzenia w jednej lub dwóch osiach tego MTO i uzyskał bys dużolepszy material wyjściowy do obróbki, poza tym Jowisz to jasny obiekt i lepsza kamerka spokojnie sobie poradzi z MTO i ogniskową do 4m choć najlepsze foty uzyskasz w ognisku gł , warto sie więc skupić np. na fotografii księzycowej do ktorej nawet webkam wystraczy na poczatek bo matryca dostaje dużo światła , ale na pewno nieco lepsza kamerka DBK , czy DMK pokazala by ci nowe możliwości tego samego sprzętu .
Niejaki Gregory , który eony temu bywał na forach doszedł do bardzo dobrych wyników tym MTO , tak więc warto powalczyć z tą rurką , podstawa to zmienić montaż , można tanio kupić z drugiej ręki , ja sam kiedyś sprzedałem taki z napędami w obu osiach za 600 zł a teraz nawet taniej można to kupić.
Jak kupisz montaz mogę ci pożyczyc mojej kamerki DBK i sam się przekonasz jaka to przepaść w porównaniu z webkamem , pozdrawiam Janusz.
Ps. kolimacja , załóż duże powiększenie ok 300-400x i sprawdź na gwieździe czy krążki dyfrakcyjne są równo ułożone , dam sobie ręke uciąć że nie, sam kiedyś byłem zachwycony detalem na Jowiszu w moim SCT 8" do puki nie spojrzałem na gwiazdkę z dużym powerem , nie stety kolimacja byla na 70% , po skolimowaniu do 98% 9Tak niemam

)detal na Jowiszu poprawił się tak że przy dobrym seeingu oka od okularu nie mogę oderwać
Na dowód tego zobacz fotke Saturna z MTO - wykonanie Gregory
http://t0.gstatic.co...turn4lv.jpg&t=1 , a to dużo trudniejszy obiekt niż Jowisz.
Użytkownik astrokosmo edytował ten post 11 wrzesień 2010 - 10:30