Matt , Jowisz kiepski bo seeingu nie przeskoczysz ale za to na Ganimedesie wyrażnie złapaleś detal , gratulacje , wiadomo że Ganimedes był w tym momencie nieco bliżej nas ale rozmiar Ganimedesa sugeruje że w tych warunkach powinna byc tylko tarczka.
Masz dobrze skolimowany teleskop o niezlej jakości optyki widac to po twoich fotkach, natomiast ciągle mam niedosyt jeśli chodzi o fotki Oberona , Taką rurą powinieneś nas powalać na kolana.
Nie wiem czy to kwestia slabego seeingu czy braku kolimacji ale nie dam ci spokoju do póki mi szczęka nie opadnie na widok twoich Jowiszów.
Oczywiście nie mam zamiaru się tu wymądrzać ale chodzi mi li tylko o dobro twojego sprzętu który musisz wykorzystać na maksa.
Ja wielokrotnie kolimowalem teleskop na gwiazdach i wydawało się że było super , po założeniu kamery i rozogniskowywaniu gwiazdy z barlowem 3x okazywało się że trzeba jeszcze podłubać i dopiero obrazy były ok , mniej więcej takie fotki wychodzą mi przy srednim seeingu5/10 i dobrej kolimacji , a przeciez to tylko 8" więc twoje musza być duuuuuuuuuuuużo lepsze.
Ps. prośba do ranklinium , weż kolego obroć tego drugiego z Ir-Passa w Junposie i zklej tą kolorową z Ir-Pass , może wyjść jeszcze fajniej, zrobiłem to w Registaxie ale bez obrotu Ir-Passa.
Użytkownik astrokosmo edytował ten post 20 październik 2010 - 11:52