Dowiedziałem się niedawno (z poważnego źródła - dokładniej mówiąc podał je Misiowaty - za co jestem mu BARDZO WDZIĘCZNY!
- źródlo nie podało teoretycznego wyjasnienia dlatego ja rzucę tu rysunek "czemu" ale to tylko taka luźna hipoteza - możecie w nią nie wierzyć
Ze względu na estetykę i ostrość obrazu Księżyc obserwujemy w powiększeniach dobranych i dostosowanych czesto indywidualnie. I to jest słuszne. Natomiast "zadanko" wypatrzenia bardzo delikatnych struktur liniowych - czyli cienutkich bruzd być może wymaga stosowania nieco nietypowych (jak w zwyczaju) powiększeń. No i własnie jakich?
Jeżeli ktoś jeszcze nie ma mapy Księżyca to polecam tą JAK W LINKU
( A CZY KTOŚ ZNA JESZCZE DOKLADNIEJSZĄ ? - BO TU MAX FILED 1.5 MINUTY )
mapa_ksiezyca
A prośba jest następująca
napiszcie mi przy jakich powiększeniach w stosunku do średnicy np: 1xD lub 1.5xD lub 2xD lub 2.5xD (i Lustro czy Refraktor)
najbardziej zdecydowanie dostrzegliście bruzdy, które wydają mi się trudne i ciekawe.
Nie wstydzcie się zakładać powerów trochę nietypowych. Czasem może pomoże lekkie odsunięcie oka od okularu itp. Bo nie chodzi o pełne pole widzenia tylko o bezsprzeczne zobaczenie "linii w terenie".
W tym aspkcie Interesują mnie bruzdy DORSUM ZIRKEL, DORSA GEIKE, oraz bruzdy w pobliżu SEELIGERA i ARAGO ponadto falki w obębie Theophilusa. Jak na obrazkach.
CHODZI MI O BRUZDY WSKAZANE ŻÓŁTYMI STRZAŁAMI (A W JEDNYM PRZYPADKU O "FALKI")
a może ktoś dostrzeże jeszcze mniejsze bruzdy - których na tych mapkach nie ma. To też proszę o info w jakim to było powiększeniu. Bo chodzi wlaśnie o to najskuteczniejsze (of xD).
Z góry dziękuję i pozdrawiam. Ja też powalczę i zrelacjonuję. Ale mam spore ograniczenia sprzętowe niestety (i chmurowe
p.s.
Jakby ktoś chciał sprawdzić to rozmiary kątowe policzyłem tak:
proporcja := 27{kilometrow} / 300000 {Kilometrow} ;
kat := arctan( proporcja ) ;
katsekundowo := 60 * 60 * 360 * kat / (2*Pi) ;
showmessage(floattostr(katsekundowo) + ' sekund') ;
Użytkownik ekolog edytował ten post 27 lipiec 2010 - 21:54
Zaloguj się

Do góry