Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Wybrałem teleskop, potrzebuję rady - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2

Wybrałem teleskop, potrzebuję rady Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   polaris 

• Redakcja AN
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Oraz redukcja
Astronoce.pl | polaris@astronoce.pl

Jeśli chcesz z nami poobserwować: link
Jeśli chcesz z nami pogadać: link

Dodaj obrazek
0

Użytkownik jest niedostępny   AveCezary 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
No cóż. Chyba wszystko wybrałem już.

Ostatnia sprawa. Czy warto zamontować system z naprowadzaniem na obiekty? ( Nie wiem jak to fachowo nazwać )

P.S. Dział o Bydgoszczy jakoś nie powiewa świeżością... Praktycznie nikt się tam nie wypowiada.
0

• Redakcja AN
  • Zobacz blog
GO-TO do Synty na Dobsonie? Daj spokój i nie utrudniaj sobie życia :)

Dodaj obrazek
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Jestem świeżo po przeczytaniu książki pt. "Niebo" Przemysława Rudzia ( Świetna książka ). Jednak pomimo tamtejszych wskazówek nadal nie umiem się odnaleźć na niebie ( tzn. nie umiem odnaleźć obiektów, które chcę obejrzeć ). Czy dysponujecie radami, które mi w tym pomogą? Nie rzeczy typu "Stellarium", gdyż nie mam laptopa, a będę wychodził z teleskopem na duże odległości. ;)

P.S Wybór padł na Syntę 10" 254/1200 rozsuwaną. Jestem jeszcze ciekaw, gdzie mogę ją zakupić na dogodne raty ( do 150/100zł. Ale najlepiej, żeby były mniejsze )
0

Użytkownik jest niedostępny   skymacho2 

• Astro-Forum.org
kolego, dopóki nie orientujesz się na niebie teleskopu nie kupuj bo to bez sensu. Kup mapę obrotową nieba i lornetkę - w twoim przypadku polecam ( ze względu na duże pole widzenia co ułatwia wyszukiwanie obiektów ) Nikon Action VII 8x40 za 230 zl lub Nikon Action Ex 8x40 za 470 zł. Najpierw naucz się rozpoznawać gołym okiem gwiazdozbiory na niebie, a potem zacznij obserwować lornetką niebo.

Jeśli wyjdziesz w nocy na obserwacje to wysoko na niebie zobaczysz rozległy trójkąt utworzony przez 3 jasne gwiazdy. To Wega z gwiazdozbioru Lutni, Deneb z Labedzia i Altair z Orla. Deneb będzie dość blisko zenitu, jaśniejsza od niego Wega też, dalej na południe Altair. Latwo tez rozpoznać gwiazdozbiory Wielki Wóz, Andromeda i Kasiopeja. Od tych 6 gwiazdozbiorów zacznij.

Użytkownik skymacho2 edytował ten post 13 sierpień 2010 - 14:36

0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Spokojnie, tak szybko teleskopu i tak nie dam rady zakupić. Dlatego cały ten czas chcę poświęcić na dokładne poznanie nieba. Na razie umiem rozpoznawać 2-4 gwiazdozbiory ( Wielki wóz, psy gończe, małą niedźwiedzicę i mały wóz oraz bardzo mało prawdopodobne, że także Żyrafę ). A także obok obłoku drogi Mlecznej widzę bardzo jasną gwiazdę, która jak mi się zdaje jest Syriuszem.

Mam lornetkę.. ( uszkodzoną, ale sprawną :X )

Oczywiście, gdybym umiał sprawnie odszukać dany obiekt na niebie, to czy warto by dopłacić, aby mieć Syntę z Auto-trackingiem?

P.S Chciałem rady, jak sprawniej i szybciej nauczyć się odszukiwać obiekty na niebie, a nie sugestii o darowaniu sobie teleskopu i na dłuższy czas przerzuceniu się na lornetkę...
0

Użytkownik jest niedostępny   ekolog 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
To o co pytasz to, w pewnym sensie, najtrudniejsza ale zarazem najfajniejsza sprawa w tym wszystkim.

Początki są trudne - jak się rzucimy bez zastanowienia - ale i miłe jak sie w końcu uda.

Oczywiście podstawą są mapki - na przyklad:

mapki

lub zobacz stopkę w postach PanasaMarasa lub poszukaj/kup/ściągnij lepsze.

ZASADY

1.Cierpliwość

2.Musisz uzmysłwoić sobie zawsze jaki mały fragment mapy widzisz w lornetce {lub szukaczu lub w teleskopie okularem rzecz jasna 25mmm najpierw)
JEST TO W PRZYBLOŻENIU ZASADA: 45 STOPNI / POWIĘKSZENIE
dla lornetki 10x widzimy zatem około 5 stopni nieba czyli od gwiazdy w środku pola widzenia w kazdą strone widzimy 2 i pol stopnia. Gdyż typowe pole widzenia taniego okularu to 45 stopni ale widzimy 10x poszerzone wiec 10x mniej sie miesci w ramach obrazu.

3.Trafiasz najpierw Lornetką lub czymś innym w "Latarnię" czyli gwiazdę superjasną którą widzisz gołym okiem i wiesz ktora to na mapie

4.Teraz szukasz na mapie {ale w kierunku odległego obiektu ku któremu docelowo zmierzasz [np: Messier 13 lub Messier 39 lub Messier 44 lub Messier 45]}
stosunkowo najjasniejszych kilku gwiazd (NA PEWNO TWORZĄ JAKIŚ UKLAD) co sie miesci na pewno polu widzenia (na przyklad odległe o jeden stopien lub o 4 mapowe minuty)

5.przenosiś się tam z patrzeniem i znowu szukasz na mapie następnego układu. ITD

6.można tez skakać o ustalony odcinek. Jak widzisż dwie mocne gwiazdy A,B jakiegos gwiazdozbioru a szukany Messier jest jakby o nastepny krok A->B potem B=>C to skaczesz wzrokiem proporcjonalnie od B do miejsca gdzie spodziewasz się messiera.

7.Jeżeli sądzisz że jesteś w pobliżu ale nie widzisz to stosujesz "maszynopisanie" czyli omiatasz okolice tam i z powrotem i nieco niżej tam i z powrotem itd.

Moje pierwsze szukanie Galaktyki Andromedy (M31 - blada plama w mieście) trwało tą metoda ponad godzine ale znalazłszy ją byłem z siebie bardzo zadowolony mimo, że Pepin (jak mi wtedy napisał) znajduje ją lornetką w 3 sekundy {i mnie to dzisiaj NIE DZIWI :D)

8. Uwaga teleskop odwraca obraz w jednej z osi trzeba sobie to uzmysłowić ćwicząc w dzień a w nocy zamiast w lewo na ukos {jak na mapie} szukamy (wzrokiem - ku następnemu układowi - w prawo na ukos) oczywiście łapami popychamy w lewo na ukos

9.Uzywasz do oświtlania map wyłącznie czerwonego światła (przez czerwoną bibułke/folie lub diodowe)

Użytkownik ekolog edytował ten post 14 sierpień 2010 - 12:30

z 1szym teleskopem kup LATARKĘ DIODOWĄ CZERWONĄ!

WSZYSTKIE WSZECHŚWIATY SĄ WIECZNE

Doświadczenie z małymi refraktorami synty i newtonikiem FirstScope IYA 76.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Dobra, powoli zaczynam się odnajdować na niebie :)

Teraz jak to będzie z tym teleskopem z Auto Trackingiem, czy warto go zakupić? ( Oczywiście gdy już będę rozpoznawał niebo w stopniu zadowalającym :) )

Teleskop to: Synta 10' Dobson z Auto Trackingiem
0

Użytkownik jest niedostępny   piotrkusiu 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Nie warto.
ATM Columbus 300/1500 + cheshire
ES 14mm, 8.8mm, 6.7mm, Baader Aspheric 31mm, Baader OIII 2"
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
A wytłumaczysz mi dlaczego...?
0

Użytkownik jest niedostępny   anum 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
Odpowiedź można znaleźć i na googlach. Cóż, za cenę 10" z autotrackingiem masz syntę 12", lub 10" + jakieś sensowne okularki można kupić. Na początku tematu wspominałeś o automatycznym naprowadzaniu na obiekty to jest montaż autotracking a nie goto, więc tak czy siak będziesz miał tylko napędy a obiekty sam będziesz musiał znajdywać. Na forach można znaleźć opinie że nawet z napędami do poważnego astrofoto się nie nada.. Na forum jeszcze nie widziałem żeby ktoś miał syntę 10" z napędami, każdy używa bez i jest ok :) Więc podsumowując, dopłacisz sporo pieniędzy za nic.

Z tematu rozumiem że to będzie Twój pierwszy sprzęt, w dodatku nie jesteś jeszcze zorientowany na niebie więc nie wiem dlaczego chcesz kupić teleskop za ponad 3 tyś zł naszpikowany elektroniką, czy nie lepiej zacząć od kupna lornetki 8x40, bądź 10x50 i mapy nieba/atlasu ? Zauważ że prawie każdy tu na forum posiada LORNETKĘ I TELESKOP :) Obydwie te rzeczy, a nie jedną z nich. Jedni kupywali najpierw lornetkę, a potem teleskop, a inni zrobili na odwrót jak np ja <czego po części dziś żałuje>. Spójrz na to z tej strony - kupisz lornetkę, obrotową mapę nieba, <polecam jeszcze książkę P. Rudzia "Niebo przew. po wszechświecie, tam jest dosłownie wszystko na początek + coś w rodzaju atlasika który na pewno ułatwi Ci orientacje na niebie> i porozglądasz się a jak Ci się spodoba to wtedy kupisz teleskop, a lornetka - nie myśl że się zmarnuje, dobra lornetka to mobilny sprzęt na wiele lat który praktycznie każdy używa równo z teleskopem.

Wszystko zależy od Ciebie, jednak nie zdziw się że jeśli kupisz teraz spory teleskop, to zerkniesz na księżyc, jowisza którego teraz widać <z planet to póki co wszystko, ewentualnie wenus> i przygoda się skończy bo będzie problem z odnalezieniem obiektów DS.

Użytkownik anum edytował ten post 15 sierpień 2010 - 17:20

Kiedyś mialem...
Sky watcher R-90/900 Mak 90/1250 montaż AZ3
okulary: vixen PL 25mm, synta UWA 66° 15mm, synta UWA 58° 7mm, synta LET 5mm
filtry: księzycowy, polaryzacyjny, kilka barwnych
lornetka bresser 10x50 bak-4
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postAveCezary, o 15 sierpień 2010 - 16:01 , powiedział:

A wytłumaczysz mi dlaczego...?

Oczywiście :) jak tylko mi napiszesz po co ci to.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Z lornetki korzystałem kilka razy tylko, a to ze względu na moje beznadziejne położenie ( mieszkam w bardzo mocno oświetlonym miejscu, w dodatku bloku ), drugim problemem jest, że jest ona uszkodzona.

Teraz chcę kupić teleskop, gdyż mój brat buduje dom poza miastem, na wsi, gdzie jest świetny widok na niebo. Także jeszcze prawie miesiąc mam na naukę rozpoznawania nieba, a idzie mi coraz lepiej. Tą książkę przeczytałem 2 dni temu, o czym napisałem wyżej. Tak samo jestem też w posiadaniu atlasu "Niebo"- Roberta Gendlera.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Jeśli będziesz miał dostęp do ciemnego nieba to nie ładuj kasy w elektroniczne bzdety do niczego niepotrzebne bo nimi nie będziesz obserwował- inwestuj w jak największe lustro bo to nim będziesz patrzył.
Powodzenia :)
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
ok, rozumiem już. Jeszcze jedno. Gdzie mogę kupić takowy teleskop na dogodne raty?

P.S Lornetkę ( porządną ) też będę miał w najbliższej przyszłości
0

• Redakcja AN
  • Zobacz blog
Masz możliwość wyboru z co najmniej 3-4 sklepów w Polsce więc zerknij na ich strony jaką mają propozycję ratalną i w jakim banku. Nie chcę nic sugerować - to już Twój wybór.

Dodaj obrazek
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Ekhm, jakie to sklepy?

astrokrak? deltaoptical? Bo sam nie wiem. Na ich stronach nie widziałem oferty kupna na raty.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
http://deltaoptical....opping/raty.php
lub w Toruniu masz pod nosem prawie: http://www.pro-optyk...sek=show&page=4
0

Użytkownik jest niedostępny   midimariusz 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
"Czy warto zamontować system z naprowadzaniem na obiekty? "
(..................)
"Teraz jak to będzie z tym teleskopem z Auto Trackingiem, czy warto go zakupić? ( Oczywiście gdy już będę rozpoznawał niebo w stopniu zadowalającym :) )

Teleskop to: Synta 10' Dobson z Auto Trackingiem "

AveCezary - ten Dobson z Auto Trackingiem NIE SŁUŻY DO NAPROWADZANIA na gwiazdy!!!

Zobacz tutaj sobie jak to "chodzi", choć bardziej adekwatnym słowem byłoby "hałasuje".

Te silniki poruszają teleskopem i to tyle w temacie!

Tylko poruszają - a nie wyszukują!

Podobno po dokupieniu pilota SynScam AZ (koszt około 700 zł.) powinien wyszukiwać.
Ale nie ma go w ofercie DO i nikt (przynajmniej na naszych forach) tego tandemu jeszcze nie próbował, a samo DO twierdzi że będzie musiała to dopiero zweryfikować.

Jak Cie stać to kupuj - ale razem z pilotem.

Użytkownik midimariusz edytował ten post 16 sierpień 2010 - 23:14

Synta 12", N31, ES 14, ES 6,7 UHC Lumicon 2", OIII, H-Beta, Bressner 10X50

Ponadto Lumix FZ 18, kolimator laserowy,
Uranometria 2000,

Astromist + Palm T3 + DSC

http://midimariusz.blox.pl/html
Atlasy, Książki PL, ENG, programy.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
@Up

Dziękuję, że się na mnie tak uniosłeś..

Już dzięki koledze, wcześniej zrozumiałem, żeby tego nie kupować.

Teraz pozostaje mi tylko nauka, nauka i czekanie, aż brat wybuduje dom. Wtedy kupię teleskop. ( Bez Auto Trackingu-żeby było jasne! )

Co mogę jeszcze zrobić, by uczyć się o niebie? Przeczytałem "Niebo" Przemysława Rudzia, teraz zabrałem się za atlas "Niebo" Roberta Gendlera. Co jeszcze mogę zrobić, by się uczyć o astronomii? Niestety, ale żadnych kółek astronomicznych, ani niczego takiego chyba nie ma w moim mieście. Co mogę wtedy zrobić?
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Ucz się gwiazdozbiorów- to podstawa.
Możesz w międzyczasie kupić niedrogą lornetkę typu Lidletka lub droższą np. Nikon 10x50 i zaliczać M-ki :)

W okolicach Bydgoszczy i Torunia działają intensywnie astroamatorzy - może wybierz się na lookanko...

Użytkownik piotrkusiu edytował ten post 17 sierpień 2010 - 07:58

0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Intensywnie? Ehhh.. Szkoda, że nie mam takiej możliwości jeżdżenia cały dzień po okolicach Bydgoszczy i sprawdzania, czy gdzieś nie ma grupki astroamatorów.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Jakie proponujecie jeszcze pomoce naukowe, abym mógł się dokształcać? Książki itp.
0

Użytkownik jest dostępny   roberciu 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Witam,
Jeśli chodzi o pomoce naukowe:
1. Mimo wszystko Stellarium i ćwiczenia na sucho, oraz planowanie obserwacji. Nieszczęśliwie zdecydowana większość nocy w Polsce to pochmurne noce.
Ten czas można wykorzystać na przygotowania - internet + 'obserwacje' w Stellarium + notatki.

2. Przekopanie się przez obecne forum powinno zająć kolejne pół roku albo i dłużej. Czasem można znaleźć bardzo interesujące dyskusje w tematach założonych i zamkniętych kilka lat temu. Zauważyłem, że często nie ma odpowiedzi na podstawowe pytania newbie - czasem ewentualnie odnośniki do starych postów. Odpowiedzi te już były, a dzisiejsi doświadczeni kilka lat temu uczyli się i dyskutowali.

pozdr
R
Synta 10" Dobson, Pentax 5 mm, LVW 8mm, Nagler 13mm, Nagler 22mm, Nikon EX 12x50
0

Użytkownik jest niedostępny   Janko 

• Binokularnik
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz postAveCezary, o 30 sierpień 2010 - 11:36 , powiedział:

Jakie proponujecie jeszcze pomoce naukowe, abym mógł się dokształcać? Książki itp.

Tylko spokój. Wszystko musi trochę trwać a słomiany ogień łatwo gaśnie. Zajrzyj do działu "Spotkania i zloty lokalne", podczep się pod jakieś spotkanie lub umów indywidualnie z kolegą z okolicy. W dziale "Nauka i technika" mamy też stary wątek "Recenzje literatury". Odgrzeb to, może coś Ci podpasuje. Wtedy szukaj a jak Ci cyknie 10 postów na forum to nawet ogłoś, że kupisz (lub przyjmiesz - ludzie pozbywają się także książek, z których wyrośli). Szukaj w sklepach astronomicznych, książki prowadzi m.in. Astrokrak i Prywatne Wydawnictwo Naukowe Vega (wygugluj sobie adresy) Początkującemu polecam też pisemko "Vademecum miłośnika astronomii" a wszystkim "Efemerydy astronomiczne" (Vega). Wydawnictwa drukujące literaturę astro i (popularno)naukową to m.in. Wydawnictwo Naukowe PWN, Carta Blanca, Pruszyński i S-ka, Pascal. Poza tym sieć, sieć i sieć - Vikipedia omawia np gwiazdozbiory, pokazując też ładne mapki, nasza Celestia to kopalnia szczegółowych porad itp.
Powodzenia! :astronomer2:
Kiedy śledzę obiegi gwiazd, tudzież powroty ich, już nie dotykam ziemi...
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Rany, z chęcią bym się wybrał na takie spotkanie, ale tu jest beznadziejna organizacja. Pytam się i pytam o te spotkania, ale nikt nie odpisuje -.-"
0

Użytkownik jest dostępny   roberciu 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postAveCezary, o 31 sierpień 2010 - 12:11 , powiedział:

Rany, z chęcią bym się wybrał na takie spotkanie, ale tu jest beznadziejna organizacja. Pytam się i pytam o te spotkania, ale nikt nie odpisuje -.-"

no cóż...
w takim razie pozostaje pojechać na jakiś astozlot....
:D

pozdr
R
Synta 10" Dobson, Pentax 5 mm, LVW 8mm, Nagler 13mm, Nagler 22mm, Nikon EX 12x50
0

Udostępnij ten temat:

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych