Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Sierpniowy Księżyc 2010 - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Sierpniowy Księżyc 2010 Oceń temat: ***** 2 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Andromeda 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Witam!

W dniu wczorajszym były całkiem niezłe warunki do fotografowania Księżyca i Jowisza. Ponieważ mój urlop zaczął się od 2 sierpnia 2010r. więc spakowałem swój sprzęt obserwacyjny i udałem się na północ Polski . Oto pierwsza fotka – Księżyc na jeden dzień przed ostatnią kwadrą. Zdjęcie składa się z trzech fotografii. Fotki zostały połączone w całość i oto efekt końcowy. Do sfotografowania Księżyca wykorzystałem teleskop firmy SOLIGOR, który współpracuje doskonale z moim montażem paralaktycznym HEQ Pro Sync Scan + GOTO.

Dane do foto:

Teleskop 8" firmy Soligor
Autor: Marek Zawada
Miejsce wykonania foto: Okolice Ciechanowa
Aparat: Canon EOS 450D
Data ekspozycji: 02.08.2010 r.
Czas ekspozycji: 01:34 AM

Dodaj obrazek

Użytkownik Andromeda edytował ten post 02 sierpień 2010 - 21:57

Montaż HEQ5 Pro SynScan + GOTO, Montaż HEQ3 Soligor z prowadzeniem + lunetka bieg. , Soligor MT-800 (Crayford), MT-750, Rubinar 1000, Kamera CCD SONY 828E , Yasica 108, Practica BX 20, Pentax OPTIO MX CCD 3.2 MP. Canon EOS 450D, Lornetka 12x80 itp... Z zawodu jestem informatykiem. Programuję, tworzę serwisy WWW, Projektuję bazy danych, Grafika 3D, Animacja, Muzyka elektroniczna, Elektronika, Fotografia itd... http://www.cyfroweastro.neteasy.pl
0

Użytkownik jest niedostępny   Leszek Szamocki 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Śliczna fotka!

Tylko dlaczego księżyc jest "czekoladowy" ? Zamierzony efekt czy problem z balansem bieli?

Pozdrawiam.
N 54°36'39", E 18°21'25" - Elen sila lumenn omentielvo
SW 200/1000 EQ5, SkyMaster 15x70, EOS Digital Rebel unmod, QuickCam Pro 4000 mod
0

Użytkownik jest niedostępny   Andromeda 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Witam!

Śliczna fotka!

Tylko dlaczego księżyc jest "czekoladowy" ? Zamierzony efekt czy problem z balansem bieli?

To efekt zamierzony, z reguły kolor Księżyca na fotografii zależy od tego na jakie wysokości zostanie zrobiona owa fotografia.

Nieraz można zastosować odpowiednie filtry fotograficzne lub ustawić parametry Np. Sepia w naszym aparacie fotograficznym.

Ja wykonałem te trzy fotki w formacie RAW. w związku z tym mogę dowolnie manipulować pikselami na cyfrowej fotografii.

Można również uzyskać efekt 3D stosując do tego okulary 3D. Ale do tego będzie potrzebny odpowiednie oprogramowanie.

Pozdrawiam.
Montaż HEQ5 Pro SynScan + GOTO, Montaż HEQ3 Soligor z prowadzeniem + lunetka bieg. , Soligor MT-800 (Crayford), MT-750, Rubinar 1000, Kamera CCD SONY 828E , Yasica 108, Practica BX 20, Pentax OPTIO MX CCD 3.2 MP. Canon EOS 450D, Lornetka 12x80 itp... Z zawodu jestem informatykiem. Programuję, tworzę serwisy WWW, Projektuję bazy danych, Grafika 3D, Animacja, Muzyka elektroniczna, Elektronika, Fotografia itd... http://www.cyfroweastro.neteasy.pl
0

Użytkownik jest niedostępny   Janko 

• Binokularnik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz postLeszek Szamocki, o 03 sierpień 2010 - 08:21 , powiedział:

Śliczna fotka!...

Mnie też się podoba.
Jak by kto mnie wiedział, to tak widać Księżyc przez duże lornetki (15x70). Dochodzą jeszcze wspaniałe barwy.
Kiedy śledzę obiegi gwiazd, tudzież powroty ich, już nie dotykam ziemi...
0

Użytkownik jest niedostępny   ekolog 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
  • Grupa: Społeczność Astropolis
To muszą być bardzo dobre lornetki (1.5 tyś / szt) - wyraziste, obraz jak brzytwa, bo "obiektywnie" to obraz będzie dwa razy mniejszy niż powyższy - na typowym monitorze oglądany. Niemniej jestem w stanie w to uwierzyć bo ten obraz powyżej - choć ładny - to ostry jak żyleta miejscami nie jest ;)

a jakie to kolorki te w lornetce - i czego - detalicznie ?

Użytkownik ekolog edytował ten post 03 sierpień 2010 - 18:55

z 1szym teleskopem kup LATARKĘ DIODOWĄ CZERWONĄ!

WSZYSTKIE WSZECHŚWIATY SĄ WIECZNE

Doświadczenie z małymi refraktorami synty i newtonikiem FirstScope IYA 76.
0

Użytkownik jest niedostępny   Janko 

• Binokularnik
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz postekolog, o 03 sierpień 2010 - 18:54 , powiedział:

...a jakie to kolorki te w lornetce - i czego - detalicznie ?

Samego Księżyca w różnych porach - zwłaszcza obserwowanego przed i podczas zmierzchu, nieba i chmur wokół niego, czasami halo. Prawie zawsze jest piękny, nawet w dzień, jak wczoraj rano.
Żegnam Was na 2 tygodnie - przedrepczę Tatry Zachodnie :Salut:
Kiedy śledzę obiegi gwiazd, tudzież powroty ich, już nie dotykam ziemi...
0

Użytkownik jest niedostępny   ekolog 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
  • Grupa: Społeczność Astropolis
weź gaz pieprzowy na niedźwiedzie (i złoczyńców) i skarpetki na zapas - bo jakbyś nie wrócił to kto by mi tu odpowiadał na moje posty tak szybko i fachowo i odważnie {gdy inni tajemniczo milczą po moich postach}?

a w sumie coś mi przypomniałeś - odkąd mam teleskop nie zerknąłem na Łysego przez lornetke ani razu - UPS

a czy Ty masz jakiś teleskop - przepraszam jeśli to zbyt osobiste pytanie ale w tym kontekście ... :D

Pozdrawiam

Użytkownik ekolog edytował ten post 03 sierpień 2010 - 22:08

z 1szym teleskopem kup LATARKĘ DIODOWĄ CZERWONĄ!

WSZYSTKIE WSZECHŚWIATY SĄ WIECZNE

Doświadczenie z małymi refraktorami synty i newtonikiem FirstScope IYA 76.
0

Użytkownik jest niedostępny   altair4 

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz postLeszek Szamocki, o 03 sierpień 2010 - 08:21 , powiedział:

Śliczna fotka!Tylko dlaczego księżyc jest "czekoladowy" ? Zamierzony efekt czy problem z balansem bieli?Pozdrawiam.

Podobny efekt uzyskałem w czasie projekcji okularowej gdy przypadkowo zrobiłem zdjęcie z użyciem flesza.
Dodaj obrazek
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Zdjęcie bez obróbki wykonane 17 04 2010r. Samsung Digimax A40, teleskop Sky-Watcher (Synta) SK1309EQ2.
0

Użytkownik jest niedostępny   Mitek 

• Społeczność AP
  • Grupa: społeczność AF
Czemu zdjęcie jest zamglone na górze?
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Nie potrafię wyjaśnić dlaczego zdjęcie jest zamglone na górze. Ciekawi mnie jednak dlaczego jest w miarę "ostre" gdy użyty był flesz? Ponieważ większość zdjęć Księżyca robionych normalnie tym aparatem jest znacznie gorszej jakości!
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1