Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Uczestniku - przedstaw się! - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Uczestniku - przedstaw się!

Użytkownik jest niedostępny   ZLOKA 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
  • Grupa: Moderator/SkyQuest
Zanim przystąpisz do obserwacji zachęcamy Ciebie do przedstawienia się na forum konkursowym.

Możesz w tym wątku napisać jakie zadanie będziesz wykonywać, gdzie się uczysz, dlaczego lubisz patrzeć w niebo, jaki sprzęt obserwacyjny posiadasz itp. W razie pytań lub wątpliwości na tym forum możesz zadać dowolne pytanie dotyczące zadań.

Kamil
Kamil Złoczewski - http://zloczewski.wordpress.com | Obserwacje wizualne meteorów - http://www.pkim.org/...zualne_meteorow
0

Użytkownik jest niedostępny   Przemek Zientala 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Witam.
Więc nazywam się Przemek Zientała, mam 15 lat i będę chodził do 3 kl. gim. w Lesznowoli.
Lubię patrzeć w niebo, ponieważ pozwala mi to uciec od wszystkich obowiązków życia codziennego i wyciszyć się, a przy okazji poobserwować otaczającą mnie naturę.
Mój sprzęt to Synta 8" na Dobsonie i kitowe okularki (25mm i 10mm).
Zadania, które mam zamiar wykonać to: obserwacja obiektów z katalogu Messiera przez teleskop, obserwacja planet, opis gwiazdozbiorów, obserwacja meteorów (Perseidy), obserwacja sztucznych satelit, obserwacje Księżyca

Użytkownik Przemek Zientala edytował ten post 10 sierpień 2010 - 13:02

0

Użytkownik jest niedostępny   ErykUzumaki 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Eryk Szymański z Torunia, 14 lat, uczę się w gimnazjum nr 29. Interesuje się astronomią, fizyką, biologią, chemią, japonistyką i kuglarstwem Poi. Lubię patrzeć w niebo, ponieważ jest niesamowicie ciekawe i nieprzewidywalne. Posiadam lornetkę 10x42 oraz teleskop Sky-Watcher SK1149EQ1 (montaż słaby, ale do obserwacji wizualnych się nadaje). Planowane przeze mnie zadania: obserwacja obiektów z katalogu Messiera, gwiazdozbiory, planety, Księżyc, meteory (głównie Perseidy), ISS oraz flary Iridium.

Użytkownik ErykUzumaki edytował ten post 10 sierpień 2010 - 20:51

0

Użytkownik jest niedostępny   Nousek 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Ahoj

Tu Dominik (nazwisko zgadnijcie) hehehe. Lat 18, uczeń klasy maturalnej.

Zadania wykonam... te na które będę miał ochotę xD. Lubię tajemnice więc i także niebo. Ogromna przestrzeń.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
Mamy kilku chlopakow obserwujacych niebo... a odwazne dziewczyny?

Prosze, nie wstydzicie sie i napiszcie kilka slow o sobie.

Kamil

PS. Przemek i Nousek: dzieki za obszerne wpisy obserwacji na blogu SkyQuesta.
Kamil Złoczewski - http://zloczewski.wordpress.com | Obserwacje wizualne meteorów - http://www.pkim.org/...zualne_meteorow
0

Użytkownik jest niedostępny   Julka 

• Nowy użytkownik
  • Pip
To może ja zacznę, jako "odważna dziewczyna".
Julka z Białegostoku, 16 lat. W tym roku rozpoczynam naukę w liceum. Posiadam Sky-Watcher 1309 EQ-2 i lornetkę, która niestety za bardzo nie nadaje się do obserwacji nieba. Na chwilę obecną planuję obserwacje Księżyca, planet, sztucznych satelitów, meteorów, zjawisk atmosferycznych, obiektów z katalogu Messiera i opis gwiazdozbiorów.
0

Użytkownik jest niedostępny   danieloo 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Joł tu Daniel ;)
Mam lat 17 i uczę się w II Liceum w Ostrowie Wielkopolskim, ciekawi i fascynuje mnie wszystko co znajduje się ponad moją głową, także każde z zadań wydaje mi się ciekawe. Mam teleskop Sky-Watcher Synta R-70/500 AZ-2 i życzę wszystkim powodzenia i miłej zabawy. Pozdrawiam :)
0

Użytkownik jest niedostępny   olcia 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Zobacz blog
Cześć!
Nazywam się Ola Hamanowicz, mam 17 lat. Pochodzę z małej miejscowości Wydminy na Mazurach, ale uczę się w Liceum Akademickim w
Toruniu. Astronomią interesuję się od dziecka, pierwszy (i jedyny :D ) teleskop dostałam na dziesiąte urodziny. Jest to Bresser Optik na montażu azymutalnym. Nie jest zbyt przydatny w obserwacjach (trzeba mieć do niego dużo cierpliwości) ale "podstawowe" obiekty można obserwować. Jeśli chodzi o astronomię to najbardzie interesuje mnie jednak kosmologia stąd też moje zainteresowanie fizyką. Biorę też udział w Olimpiadzie Astronomicznej.
Zadania które chcę wykonać? Obserwacje gwiazdozbiorów, Księżyca, obiektów katalogu Messiera (lornetka teleskop), planet. Myślę też o wirtualnych obserwacjach za pomocą udostępnionych w sieci teleskopów.

Jeśli ktoś z was chciałby pogadać o astronomii podaje maila ahamanowicz@gmail.com. Chętnie poznam nowych miłośników astronomii.
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy podczas obserwacji konkursowych. :)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
Witam odwazne dziewczyny: Julke i Olcie a takze (jak najbardziej meskiego) Daniela ;)

Jest nas coraz wiecej... nawet ilosc uczestnikow przekroczyla ilosc Mentorow.

Zastanawia mnie czy macie jakies pytania dotyczace planowanych przez Was obserwacji? Jesli tak to nie wahajcie sie i piszcie nowe watki na forum SkyQuest.

Kamil

Użytkownik ZLOKA edytował ten post 11 sierpień 2010 - 17:31

0

Użytkownik jest niedostępny   Przemek Zientala 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Ja tam na razie żadnych pytań nie mam ;)
0

Użytkownik jest niedostępny   Astro-nom 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Cześć! Nazywam się Kacper Dobrowolski, mam 14 lat i mieszkam w Opocznie. Uczę się w gimnazjum nr 3 w Opocznie. Planuję wykonać zadania: 1,2,3,4,5,7,8,12,13,14. Moim sprzetem jest własne oko, lornetka breaker 12x60 i Meade LB 10"

Pozdrawiam
Kacper
Wizual ponad wszystko
0

Guest_kukaa_*

• Grupa: Guests
Cześć!Jestem kolejną " odważną dziewczyną ";) Na imię mam Kinga.W tym roku będę szła do 2 klasy gimnazjum.Pochodzę z Częstochowy.Zadania,które chcę wykonać to:
1)obserwacja meteorów
2)Obserwacja księżyca
3)Obserwacja zjawisk atmosferycznych
4)Obserwacja sztucznych satelitów ziemskich.
Dlaczego lubię spoglądać w niebo? Lubię jego ciemny kolor i migoczące na nim gwiazdy. Potrafię położyć się w trawie lub na dachu mojego domu i leżeć godzinami wpatrując się w granat,który pomaga mi się wyciszyć i przemyśleć różne sprawy. Nie jestem doświadczoną obserwatorką,lecz mam nadzieję,że wszystko jeszcze przede mną.!;)
0

Użytkownik jest niedostępny   Magdalena Krzemińska 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Więc może i ja się przedstawię. Na imię mi Magda, uczę się w IVLO w Rybniku, jestem tegoroczną maturzystką. Własnego sprzętu nie posiadam, jednakże styczność z teleskopem mam na każdym kole astronomicznym (teleskop systemu Cassegraina, firmy Uniwersał.) Poza tym, dzięki uprzejmości mojego mentora korzystam również z teleskopu Sky Watcher Mak 127. Astrofotografie wykonuję aparatem firmy Canon 450D. Co do zadań, które będę jeszcze wykonywać, to zobaczę, wiele z nich jest ciekawych.
Jeśli chodzi o pytanie, dlaczego lubię patrzeć w niebo.. przychodzi mi na myśl cytat M.Kopernika, który przeczytałam wiele lat temu i utkwił mi w pamięci do dziś; "A cóż piękniejszego nad niebo, które przecież ogarnia wszystko co piękne." Otóż to.;-)

Życzę wszystkim owocnych obserwacji! :astronomer2:

Użytkownik Magdalena Krzemińska edytował ten post 16 sierpień 2010 - 20:47

0

Użytkownik jest niedostępny   Paweł Kupras 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Cześć!
Nazywam się Paweł, astronomią zainteresował mnie tata.Były to materiały edukacyjne do Celestii. A dokładnie wszystko zaczeło się od sondy Galileo, ale to już inna i długa historia. Obecnie mam 13 lat i idę do pierwszej klasy gimnazjum. Do konkursu zachęcił mnie tata. To tyle w skrócie o mnie.
Obserwacje, które na razie chcę wykonać to:
1)Obserwacje księżyca
2)Gwiazdozbiory
3)Wirtualne obserwacje nieba
4)Meteoryty
... Na razie tyle...

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :D

Użytkownik Paweł Kupras edytował ten post 16 sierpień 2010 - 21:05

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
Witajcie: Przemku, Kacprze, Kingo, Magdaleno i Pawle.

Zapamiętałem...? Tak udało się! :)

Życzę udanych obserwacji nieba i nie tylko.

Wkrótce pojawią się nowe wskazówki dotyczące obserwacji: gwiazd zmiennych, komet i wirtualnego Wszechświata.

Pozdrawiam,

Kamil
0

Użytkownik jest niedostępny   goferable 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Witam. Na imię mam Jakub, chodzę do trzeciej klasy gimnazjum.
Interesuję się wszystkimi naukami przyrodniczymi ale astronomia jest moją ulubioną. Dlaczego?
Lubię samemu odkrywać to co mnie interesuje - planety i gwiazdy.
Mój sprzęt to teleskop - PowerSeeker 80 EQ i lornetka.
Zadania, które wybieram to obserwacje m.in. Księżyca, sztucznych satelitów, księżyców Jowisza i obiektów Messiera.
Wspaniały pomysł na konkurs! Życzę wszystkim powodzenia!
0

Użytkownik jest niedostępny   Luq 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Witam,
Mam na imię Krzysiek, idę do klasy drugiej gimnazjum.
Astronomią interesuje się od początku pierwszej gimnazjum i uczęszczam na zajęcia do MOA w Niepołomicach.
Własnego teleskopu nie mam, lecz z pewnością mogę wykorzystać sprzęt obserwacyjny.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Krzysiek "Luq" Sokołowski
0

Użytkownik jest niedostępny   jakub880 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Witam jestem Jakub. Jestem chyba najstarszym uczestnikiem konkursu bo mam aż 19 lat. Chodzę do IV klasy Technikum Ekonomicznego w Zespole Szkół im W. Witosa w Suchej Beskidzkiej. Astronomią tak na poważnie to zacząłem się interesować rok temu. Najbardziej lubię wizualne obserwację meteorów. Mam teleskop SW Synta 8" dobson przez który lubię także zaliczać obiekty z katalogu Massiera. Pozdrawiam wszystkich uczestników :Beer:
Synta 8" Dobson, Super 10mm i 25mm, TMB Planetary II 6mm,
filtry planetarne Celestron zestaw nr 3, Canon 500D + KIT
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
Witam dwóch Jakubów i Krzyśka na SkyQuest-owym pokładzie!

Życzę Wam powodzenia w obserwacjach ... :astronom:

i sprawnego ich opisywania na naszym wspólnym Blogu. :rtfm:

Do tej pory przedstawiło się kilka osób, zatem zachęcam pozostałych aby poszli w Wasze ślady!

Kamil Złoczewski

Użytkownik ZLOKA edytował ten post 19 sierpień 2010 - 20:22

0

Użytkownik jest niedostępny   astrorys 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Hej ho.
Rysiek jestem, a lat mam pewnie około 16 :)
Dołączyłem do grona uczestników w ostatniej chwili i mam nadzieje na miłą zabawę.
Niedawno wróciłem z mojego pierwszego zlotu (OZMA) i muszę przyznać, że było świetnie. Wszystkich którzy jeszcze nie byli gorąco zachęcam, bo takiej atmosfery nie ma nigdzie indziej :)
Za 2 tygodnie liceum, więc wypada się wcześniej rozerwać.
0

Użytkownik jest niedostępny   jakub880 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Niedawno wróciłem z mojego pierwszego zlotu (OZMA) i muszę przyznać, że było świetnie. Wszystkich którzy jeszcze nie byli gorąco zachęcam, bo takiej atmosfery nie ma nigdzie indziej :)

Ja także uczestniczyłem w ozmie tylko z tą różnicą że byłem w tym czasie na obozie PKiM-u.
A i tak było świetnie.
Synta 8" Dobson, Super 10mm i 25mm, TMB Planetary II 6mm,
filtry planetarne Celestron zestaw nr 3, Canon 500D + KIT
0

Użytkownik jest niedostępny   sebastian1996 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Czesc.
Nazywam się Sebastian, jak to można wywnioskować po moim loginie. Mam 14 lat i będę uczęszczał do 2 klasy gimnazjum w Krośnie. Interesuje się Astronomią, chemią, biologią czyli podsumowując, naukami przyrodniczymi. Myślę że podczas konkursu będę się świetnie bawił a ewentualna nagroda będzie tylko dodatkiem.
0

Użytkownik jest niedostępny   Sironfin 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Zobacz blog
Cześć

Mam na imię Maciek. Mam 15 lat. Astronomią interesuje się od 6 lat. Chodze do gimnazjum nr 1 w Gdańsku i właśnie idę do 3 klasy. Lubie nauki ścisłe.
Mój sprzęcik do obserwacji nieba to sky-watcher 150750 EQ3-2. Na obserwacje zacząłem jeździć na domek. Rozpocząłem fotografować niebo, a głównie to perseidy ale muszę to poprawić bo coś nie wychodziło. Wkrótce postaram się bardziej :P

Planuję obserwacje Jowisza i porobienie zdjęć, Perseidów jak już wcześniej mówiłem, galaktyk oraz porobienia zdjęć lustrzanka D 3000 połączonej z moim teleskopem.

Użytkownik Sironfin edytował ten post 20 sierpień 2010 - 23:21

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog

Zobacz postSironfin, o 20 sierpień 2010 - 23:11 , powiedział:

Cześć
Planuję obserwacje Jowisza i porobienie zdjęć, Perseidów jak już wcześniej mówiłem, galaktyk oraz porobienia zdjęć lustrzanka D 3000 połączonej z moim teleskopem.

Witaj,

Z tymi Perseidami to musisz się spieszyć bo niedługo się skończą. Tymczasem zachęcam do aktywności obserwacjnej i pozdrawiam.

Kamil
0

Guest_Iza_*

• Grupa: Guests
Cześć;) Nazywam się Izabela Skoczeń. Uczęszczałam do Gimnazjum Publicznego nr. 3 w Juszczynie;) teraz wybieram się do technikum na dział mechatronika ;P
Od dziecka fascynuje mnie niebo, zaraził mnie tym mój tata. Moim pierwszym zad. konkursowym będzie opisanie roju Perseidów ;)

Użytkownik ZLOKA edytował ten post 22 sierpień 2010 - 20:59

0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1