Uczestniku - przedstaw się!
Napisano 10 sierpień 2010 - 09:07
Możesz w tym wątku napisać jakie zadanie będziesz wykonywać, gdzie się uczysz, dlaczego lubisz patrzeć w niebo, jaki sprzęt obserwacyjny posiadasz itp. W razie pytań lub wątpliwości na tym forum możesz zadać dowolne pytanie dotyczące zadań.
Kamil
0
Napisano 10 sierpień 2010 - 12:16
Więc nazywam się Przemek Zientała, mam 15 lat i będę chodził do 3 kl. gim. w Lesznowoli.
Lubię patrzeć w niebo, ponieważ pozwala mi to uciec od wszystkich obowiązków życia codziennego i wyciszyć się, a przy okazji poobserwować otaczającą mnie naturę.
Mój sprzęt to Synta 8" na Dobsonie i kitowe okularki (25mm i 10mm).
Zadania, które mam zamiar wykonać to: obserwacja obiektów z katalogu Messiera przez teleskop, obserwacja planet, opis gwiazdozbiorów, obserwacja meteorów (Perseidy), obserwacja sztucznych satelit, obserwacje Księżyca
Użytkownik Przemek Zientala edytował ten post 10 sierpień 2010 - 13:02
0
Napisano 10 sierpień 2010 - 12:31
Użytkownik ErykUzumaki edytował ten post 10 sierpień 2010 - 20:51
0
Napisano 10 sierpień 2010 - 17:56
Prosze, nie wstydzicie sie i napiszcie kilka slow o sobie.
Kamil
PS. Przemek i Nousek: dzieki za obszerne wpisy obserwacji na blogu SkyQuesta.
0
Napisano 10 sierpień 2010 - 20:36
Julka z Białegostoku, 16 lat. W tym roku rozpoczynam naukę w liceum. Posiadam Sky-Watcher 1309 EQ-2 i lornetkę, która niestety za bardzo nie nadaje się do obserwacji nieba. Na chwilę obecną planuję obserwacje Księżyca, planet, sztucznych satelitów, meteorów, zjawisk atmosferycznych, obiektów z katalogu Messiera i opis gwiazdozbiorów.
0
Napisano 11 sierpień 2010 - 09:01
Mam lat 17 i uczę się w II Liceum w Ostrowie Wielkopolskim, ciekawi i fascynuje mnie wszystko co znajduje się ponad moją głową, także każde z zadań wydaje mi się ciekawe. Mam teleskop Sky-Watcher Synta R-70/500 AZ-2 i życzę wszystkim powodzenia i miłej zabawy. Pozdrawiam
0
Napisano 11 sierpień 2010 - 12:47
Nazywam się Ola Hamanowicz, mam 17 lat. Pochodzę z małej miejscowości Wydminy na Mazurach, ale uczę się w Liceum Akademickim w
Toruniu. Astronomią interesuję się od dziecka, pierwszy (i jedyny
Zadania które chcę wykonać? Obserwacje gwiazdozbiorów, Księżyca, obiektów katalogu Messiera (lornetka teleskop), planet. Myślę też o wirtualnych obserwacjach za pomocą udostępnionych w sieci teleskopów.
Jeśli ktoś z was chciałby pogadać o astronomii podaje maila ahamanowicz@gmail.com. Chętnie poznam nowych miłośników astronomii.
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy podczas obserwacji konkursowych.
0
Napisano 11 sierpień 2010 - 17:30
Jest nas coraz wiecej... nawet ilosc uczestnikow przekroczyla ilosc Mentorow.
Zastanawia mnie czy macie jakies pytania dotyczace planowanych przez Was obserwacji? Jesli tak to nie wahajcie sie i piszcie nowe watki na forum SkyQuest.
Kamil
Użytkownik ZLOKA edytował ten post 11 sierpień 2010 - 17:31
0
Napisano 12 sierpień 2010 - 11:42
Pozdrawiam
Kacper
0
Guest_kukaa_*
Napisano 12 sierpień 2010 - 11:49
1)obserwacja meteorów
2)Obserwacja księżyca
3)Obserwacja zjawisk atmosferycznych
4)Obserwacja sztucznych satelitów ziemskich.
Dlaczego lubię spoglądać w niebo? Lubię jego ciemny kolor i migoczące na nim gwiazdy. Potrafię położyć się w trawie lub na dachu mojego domu i leżeć godzinami wpatrując się w granat,który pomaga mi się wyciszyć i przemyśleć różne sprawy. Nie jestem doświadczoną obserwatorką,lecz mam nadzieję,że wszystko jeszcze przede mną.!
0
Napisano 16 sierpień 2010 - 20:47
Jeśli chodzi o pytanie, dlaczego lubię patrzeć w niebo.. przychodzi mi na myśl cytat M.Kopernika, który przeczytałam wiele lat temu i utkwił mi w pamięci do dziś; "A cóż piękniejszego nad niebo, które przecież ogarnia wszystko co piękne." Otóż to.;-)
Życzę wszystkim owocnych obserwacji!
Użytkownik Magdalena Krzemińska edytował ten post 16 sierpień 2010 - 20:47
0
Napisano 16 sierpień 2010 - 21:04
Nazywam się Paweł, astronomią zainteresował mnie tata.Były to materiały edukacyjne do Celestii. A dokładnie wszystko zaczeło się od sondy Galileo, ale to już inna i długa historia. Obecnie mam 13 lat i idę do pierwszej klasy gimnazjum. Do konkursu zachęcił mnie tata. To tyle w skrócie o mnie.
Obserwacje, które na razie chcę wykonać to:
1)Obserwacje księżyca
2)Gwiazdozbiory
3)Wirtualne obserwacje nieba
4)Meteoryty
... Na razie tyle...
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
Użytkownik Paweł Kupras edytował ten post 16 sierpień 2010 - 21:05
0
Napisano 16 sierpień 2010 - 22:19
Zapamiętałem...? Tak udało się!
Życzę udanych obserwacji nieba i nie tylko.
Wkrótce pojawią się nowe wskazówki dotyczące obserwacji: gwiazd zmiennych, komet i wirtualnego Wszechświata.
Pozdrawiam,
Kamil
0
Napisano 18 sierpień 2010 - 19:30
Interesuję się wszystkimi naukami przyrodniczymi ale astronomia jest moją ulubioną. Dlaczego?
Lubię samemu odkrywać to co mnie interesuje - planety i gwiazdy.
Mój sprzęt to teleskop - PowerSeeker 80 EQ i lornetka.
Zadania, które wybieram to obserwacje m.in. Księżyca, sztucznych satelitów, księżyców Jowisza i obiektów Messiera.
Wspaniały pomysł na konkurs! Życzę wszystkim powodzenia!
0
Napisano 18 sierpień 2010 - 21:08
Mam na imię Krzysiek, idę do klasy drugiej gimnazjum.
Astronomią interesuje się od początku pierwszej gimnazjum i uczęszczam na zajęcia do MOA w Niepołomicach.
Własnego teleskopu nie mam, lecz z pewnością mogę wykorzystać sprzęt obserwacyjny.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Krzysiek "Luq" Sokołowski
0
Napisano 19 sierpień 2010 - 20:10
filtry planetarne Celestron zestaw nr 3, Canon 500D + KIT
0
Napisano 19 sierpień 2010 - 20:20
Życzę Wam powodzenia w obserwacjach ...
i sprawnego ich opisywania na naszym wspólnym Blogu.
Do tej pory przedstawiło się kilka osób, zatem zachęcam pozostałych aby poszli w Wasze ślady!
Kamil Złoczewski
Użytkownik ZLOKA edytował ten post 19 sierpień 2010 - 20:22
0
Napisano 20 sierpień 2010 - 00:03
Rysiek jestem, a lat mam pewnie około 16
Dołączyłem do grona uczestników w ostatniej chwili i mam nadzieje na miłą zabawę.
Niedawno wróciłem z mojego pierwszego zlotu (OZMA) i muszę przyznać, że było świetnie. Wszystkich którzy jeszcze nie byli gorąco zachęcam, bo takiej atmosfery nie ma nigdzie indziej
Za 2 tygodnie liceum, więc wypada się wcześniej rozerwać.
0
Napisano 20 sierpień 2010 - 20:30
Ja także uczestniczyłem w ozmie tylko z tą różnicą że byłem w tym czasie na obozie PKiM-u.
A i tak było świetnie.
filtry planetarne Celestron zestaw nr 3, Canon 500D + KIT
0
Napisano 20 sierpień 2010 - 21:44
Nazywam się Sebastian, jak to można wywnioskować po moim loginie. Mam 14 lat i będę uczęszczał do 2 klasy gimnazjum w Krośnie. Interesuje się Astronomią, chemią, biologią czyli podsumowując, naukami przyrodniczymi. Myślę że podczas konkursu będę się świetnie bawił a ewentualna nagroda będzie tylko dodatkiem.
0
Napisano 20 sierpień 2010 - 23:11
Mam na imię Maciek. Mam 15 lat. Astronomią interesuje się od 6 lat. Chodze do gimnazjum nr 1 w Gdańsku i właśnie idę do 3 klasy. Lubie nauki ścisłe.
Mój sprzęcik do obserwacji nieba to sky-watcher 150750 EQ3-2. Na obserwacje zacząłem jeździć na domek. Rozpocząłem fotografować niebo, a głównie to perseidy ale muszę to poprawić bo coś nie wychodziło. Wkrótce postaram się bardziej
Planuję obserwacje Jowisza i porobienie zdjęć, Perseidów jak już wcześniej mówiłem, galaktyk oraz porobienia zdjęć lustrzanka D 3000 połączonej z moim teleskopem.
Użytkownik Sironfin edytował ten post 20 sierpień 2010 - 23:21
0
Napisano 21 sierpień 2010 - 00:05
Sironfin, o 20 sierpień 2010 - 23:11 , powiedział:
Planuję obserwacje Jowisza i porobienie zdjęć, Perseidów jak już wcześniej mówiłem, galaktyk oraz porobienia zdjęć lustrzanka D 3000 połączonej z moim teleskopem.
Witaj,
Z tymi Perseidami to musisz się spieszyć bo niedługo się skończą. Tymczasem zachęcam do aktywności obserwacjnej i pozdrawiam.
Kamil
0
Guest_Iza_*
Napisano 22 sierpień 2010 - 20:05
Od dziecka fascynuje mnie niebo, zaraził mnie tym mój tata. Moim pierwszym zad. konkursowym będzie opisanie roju Perseidów
Użytkownik ZLOKA edytował ten post 22 sierpień 2010 - 20:59
0
Zaloguj się

Do góry