Zarażony technologią 3D w pracy, w mediach, w internecie dostrzegłem zdjęcia wykonane ciekawym sposobem przez naszych kolegów z Krakowa. Miłośnicy "bliżej gwiazd" fotografują swoje zloty w tej technologii. Z racji, że mam w domu okulary

wpadłem na pewien pomysł.
Jak dobrze wiecie razem z Krzyśkiem "VRG" mamy te same aparaty. Są to ultra zoomy Kodaka model Z812 IS. Co prawda nie jest to cud techniki, ale nie mogę się do tego modelu o nic przyczepić, do użytku domowego i w terenie w zupełności wystarcza. Na czym zatem polega mój pomysł. Na pewnej konstrukcji. ->
http://fotoo.pl/zdje...08/66839161.jpg
Taką samą szynę która jest już w fazie powstawania zamontuję do statywu. Rozstaw przy dalekich obserwacjach do osiągnięcia efektu przestrzeni założyłem na 1m z możliwością przybliżania bądz odsuwania aparatów po osi szyny do jej środka. Na niej 2 Kodaki w/w. Na tych samych ustawieniach zostana wykonane fotografie w tym samym momencie. Później zdjęcia z każdego aparatu osobno zostaną zmontowane w panoramę. Na końcu 2 panoramy przepuszczone przez program do tworzenia zdjęc 3D wykorzystując efekt stereoskopowy.
Cel takiego zdjęcia? Zapewne każdy się zastanawia. Efekt może być piorunujący. Jeśli mowa o obserwacjach gór z np. Dorotki (ona ostatnio przez nas jest mocno oblegana) to interesujące nas góry będą stałe, natomiast wszystko co jest od nich do obiektywu będzie bardziej lub mniej przesunięte, zatem da lepszy efekt przestrzeni. Zdjęcia takie bo myślę, że nie skończy się na jednym można będzie prezentować szerszej publice na chociażby zlotach takich jak w ubiegłą niedzielę. Problem okularów? 99gr za sztukę. Ale to już wybieganie w przyszłość. Pomysł jest, tak samo jak z filmem promującym DO. Materiału mam 50%. Jak myślę każdy sposób "inności" w obserwacji przyciąga, a czasem zaskakuje.
Teraz pozostaje ukończyć szynę, czekać na pogodę, mobilność Krzyśka jak i swoją, a potem.. miejmy nadzieję coś czego jeszcze nie było. Jesli na panoramie udałoby się nałożyć opis, to fruwałby nam przed oczami w powietrzu.
Użytkownik MMateusiak edytował ten post 11 sierpień 2010 - 17:52
Zaloguj się

Do góry