Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: NGC7635 i kilka innych obiektów - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

NGC7635 i kilka innych obiektów szerokie pole Rubinara Oceń temat: ***** 3 głosy

Użytkownik jest niedostępny   JaLe 

• I love ISC
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Ponieważ przeszedłem ostatnio (tym czasowo) na mniejszą ogniskową, znacznie zmniejszył się wybór obiektów które fotografuje. Podczas wyboru kierowałem się też ostatnimi wspaniałymi zdjęciami Krzysia Gaudy :)

W poniżej prezentowanym polu centralne miejsce zajmuje mgławica Bąbel - NGC7635 o otoczeniu której widoczne są również: gromada M52 i NGC7510, mgławice: NGC7538, część SH2-157, SH2-162.

13x15 [minut] okazało się jednak zbyt krótkim czasem ekspozycji, by ukryć szumy.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Bąbel.jpg

0

Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek Gaudy 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postJaLe, o 22 sierpień 2010 - 10:10 , powiedział:

Ponieważ przeszedłem ostatnio (tym czasowo) na mniejszą ogniskową, znacznie zmniejszył się wybór obiektów które fotografuje. Podczas wyboru kierowałem się też ostatnimi wspaniałymi zdjęciami Krzysia Gaudy :)

W poniżej prezentowanym polu centralne miejsce zajmuje mgławica Bąbel - NGC7635 o otoczeniu której widoczne są również: gromada M52 i NGC7510, mgławice: NGC7538, część SH2-157, SH2-162.

13x15 [minut] okazało się jednak zbyt krótkim czasem ekspozycji, by ukryć szumy.

Jale, dobrze widzę że lewa strona zdjęcia jest ostrzejsza od prawej? Poza tym - REWELACJA. Ja na Twoim miejscu dopaliłbym jeszcze z 20 klatek, żeby było najlepiej z 35 x 15 minut i będzie miazga. Strasznie mi się ten kadr podoba. To jest to, czego mnie brakuje - szerszego pola, niestety...

Pozdrawiam,
Krzysiek
EQ6 SynTrek | FLI 32000ME | Obserwatorium | Orion SSAG
www.astrofotografia.gaudy.pl
0

Użytkownik jest niedostępny   maurer-m1 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Fantastyczny kadr. Dla mnie bomba!
0

• I love ISC

Zobacz postKrzysiek Gaudy, o 22 sierpień 2010 - 12:37 , powiedział:

Jale, dobrze widzę że lewa strona zdjęcia jest ostrzejsza od prawej? Poza tym - REWELACJA. Ja na Twoim miejscu dopaliłbym jeszcze z 20 klatek, żeby było najlepiej z 35 x 15 minut i będzie miazga. Strasznie mi się ten kadr podoba. To jest to, czego mnie brakuje - szerszego pola, niestety...

Pozdrawiam,
Krzysiek

Dzięki za uwagi, na pewno dopalę o ile pogoda pozwoli. Kadr też mi odpowiada z tym że do finału sporo brakuje, bo i Halfa i RGB (i tu dla mnie zagadka jak się będzie sprawował Rubinar przy zbieraniu koloru ? )
Odszumiałem troszkę to zdjęcie i może dlatego takie wrażenie o braku ostrości przy okazji wkrótce pokaże jak to robię .sam jestem ciekaw jakie inni mają metody odszumianiaDodaj obrazek

0

Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek Gaudy 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postJaLe, o 22 sierpień 2010 - 12:57 , powiedział:

Dzięki za uwagi, na pewno dopalę o ile pogoda pozwoli. Kadr też mi odpowiada z tym że do finału sporo brakuje, bo i Halfa i RGB (i tu dla mnie zagadka jak się będzie sprawował Rubinar przy zbieraniu koloru ? )

Niestety, jak się chce dobre zdjęcie, to trzeba sporo wysiłku i czasu włożyć. Przyznaję, mnie też tego często brakuje - cierpliwości przy zbieraniu materiału.
Co do RGB, to pamiętaj że to tylko tło dla Ha-alpha (ja przynajmniej tak składam). Jak zmniejszysz nasycenie (Saturation) obwódek, a potem odpowiednio "rozmażesz" zdjęcie filtrem "Dust & Scratches" to niebieskie obwódki nie powinny przeszkadzać - przynajmniej tak mi się wydaje.

Pozdrawiam,
Krzysiek
EQ6 SynTrek | FLI 32000ME | Obserwatorium | Orion SSAG
www.astrofotografia.gaudy.pl
0

• I love ISC
Tym razem zebrałem ogółem prawie 7 godzin materiału. Niestety Księżyc bardzo mocno już świeci, co nie jest do końca obojętne oprócz tego prawie 50% materiału wykonywałem tylko w temp. -15*

Poniżej pełna rozdzielczość lekko wykadrowana:

Załączone miniatury

• Załączona grafika: NGC7635.jpg

0

• I love ISC
I jeszcze obróbka w fałszywych kolorach, tak by uwypuklić mgławice :)

Załączone miniatury

• Załączona grafika: false color.jpg

0

• I love ISC
Dołożyłem jeszcze 130 [min] materiału czyli w tej chwili w sumie jest 8.5 [h] Halfa
Myślę, ze dobrym pomysłem było zbieranie mniejszej ilości materiału, ale z dłuższymi czasami. Szum jeszcze jest, ale przynajmniej mnie już tak nie drażni 8)

Dodam, ze warunki miałem jeszcze gorsze od poprzednich :( wniosek - wszystko byłoby ok gdyby nie widoczność.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 002Ha-Combined.jpg
  • Załączona grafika: false 7635 max.jpg

0

• I love ISC
Zebrałem RGB po 20[min]na kanał w sumie mało, ale trudno na razie musi zostać. tak właściwie to chciałem poćwiczyc technikę (HLHR)RGB - wyszło coś takiego:

Załączone miniatury

• Załączona grafika: babel HRRGB.jpg

0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1