Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Moja pierwsza fotka - księżyc. - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Moja pierwsza fotka - księżyc. Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   anum 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Moj pierwszy księżyc, fotka zrobiona dziś po dłuugim chłodzeniu przez mój "bezużyteczny achromat o badziewnej optyce i wadach optycznych na poziomie taniego okularu", nie no tak na poważnie SW R-90/910, okularki synta uwa 58 7mm i synta uwa 66 15mm, aparat nokia E90 3,2mpx autofocus.

Edit: Miałem jeszcze filtr polaryzacyjny (30%) wkręcony w kątówce

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Mile widziana krytyka, jest jak jest bo zdjęcie robione komórką, choć z całkiem przyzwoitym aparatem jak na komórkę, żadnej obróbki nie bylo, jedynie "convert to greyscale :)

Użytkownik anum edytował ten post 29 sierpień 2010 - 17:37

Kiedyś mialem...
Sky watcher R-90/900 Mak 90/1250 montaż AZ3
okulary: vixen PL 25mm, synta UWA 66° 15mm, synta UWA 58° 7mm, synta LET 5mm
filtry: księzycowy, polaryzacyjny, kilka barwnych
lornetka bresser 10x50 bak-4
0

Użytkownik jest dostępny   majer 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postanum, o 29 sierpień 2010 - 05:21 , powiedział:

żadnej obróbki nie bylo, jedynie "convert to greyscale :)

To tak, jak podczas prognozy pogody: w całej Polsce słonecznie, tylko na Mazurach, na Pomorzu, w Wielkopolsce i Małopolsce deszcz ;)

A tak na poważnie, to jest to duuużo lepszy obrazek, niż moje pierwsze zdjęcie Księżyca robione w połowie lat 90-tych ubiegłego wieku (dodatkowo fotograf musiał się nauczyć obrabiać takie zdjęcia). Widać, że ekspozycja jest trochę za długa i chyba efekt trzymania komórki w ręce, czyli niezgranie osi optycznych. A może miałeś ją jednak przytwierdzoną jakoś do lunety?
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog

Zobacz postmajer, o 29 sierpień 2010 - 15:37 , powiedział:

To tak, jak podczas prognozy pogody: w całej Polsce słonecznie, tylko na Mazurach, na Pomorzu, w Wielkopolsce i Małopolsce deszcz ;)

A tak na poważnie, to jest to duuużo lepszy obrazek, niż moje pierwsze zdjęcie Księżyca robione w połowie lat 90-tych ubiegłego wieku (dodatkowo fotograf musiał się nauczyć obrabiać takie zdjęcia). Widać, że ekspozycja jest trochę za długa i chyba efekt trzymania komórki w ręce, czyli niezgranie osi optycznych. A może miałeś ją jednak przytwierdzoną jakoś do lunety?

Z ręki robiłem :D Ale żeby było stabilniej oparłem jeden łokieć o parapet a drugi o kolano, ale wiesz i tak cośtam podrgało.

Użytkownik anum edytował ten post 29 sierpień 2010 - 16:20

Kiedyś mialem...
0

Użytkownik jest dostępny   majer 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postanum, o 29 sierpień 2010 - 16:19 , powiedział:

Z ręki robiłem :D Ale żeby było stabilniej oparłem jeden łokieć o parapet a drugi o kolano, ale wiesz i tak cośtam podrgało.

To widać. Niestety tak się nie da wyeliminować drgań, a ustawienie w ten sposób aparatu na osi optycznej teleskopu jest bardzo trudne.

Nie wiem, czy zaglądałeś na wątki traktujące o fotografowaniu telefonem, ale jeśli nie, to zajrzyj tu i tu. Ten drugi link co prawda jest o fotografowaniu aparatem kompaktowym, ale to prawie to samo.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog

Zobacz postmajer, o 29 sierpień 2010 - 19:14 , powiedział:

To widać. Niestety tak się nie da wyeliminować drgań, a ustawienie w ten sposób aparatu na osi optycznej teleskopu jest bardzo trudne.

Nie wiem, czy zaglądałeś na wątki traktujące o fotografowaniu telefonem, ale jeśli nie, to zajrzyj tu i tu. Ten drugi link co prawda jest o fotografowaniu aparatem kompaktowym, ale to prawie to samo.

Zajrzę :) Ale raczej nie będę zbyt kombinować, jeśli będę chciał więcej focić to kupię po prostu webcama i złączkę i będzie po kłopocie :)
Kiedyś mialem...
0

Użytkownik jest niedostępny   macciej 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Jak na komórkę to swietne, szczególnie to górne. Już miałem krytykowac że jest przepalone, ale pewnie taki aparat nie ma możliwości ręcznego ustawienia paramterów. Jeśli ma to pamiętaj, że lepiej minimalnie niedoświetlić niż prześwietlić. Jak prześwietlisz to już mogiła, nic z tego nie wyciągniesz. A jak niedoświetlisz to jeszcze jest z czym walczyć.

EDIT: jeśli masz regulowany filtr polaryzacyjny to przyciemnij go nieco

Użytkownik macciej edytował ten post 03 wrzesień 2010 - 17:10

BPC 10x50, 20x60, Rubinar 300/4,5
Synta 10" Dob, MAK 127, 102/500, EQ3-2
LVW 22, 13, NLV 5, PL 26, 10, Barlow x2
http://mojeobserwacje.blox.pl
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1