jumpingcity, o 30 sierpień 2010 - 21:17 , powiedział:
Marcin, jakim sprzętem robisz takie foty ?
Celestron C8N ( newton)
Sbig ST-2000XM
Duser, o 30 sierpień 2010 - 23:06 , powiedział:
Wspaniałe zdjęcie, jak zresztą wszystkie twoje. Pozwól że ośmielę się zadać tobie jedno małe pytanie. Otóż chodzi mi o te perfekcyjnie wyrobione, małe punktowe gwiazdki. Kalafior leży przecież w samym gąszczu pola gwiezdnego, wydobycie go z tego tła musiało wyciągnąć także i gwiazdy. Tymczasem gwiazd jak na lekarstwo, tzn są, ale w formie przysłowiowych szpilek. I tu pytanie - czy taki wygląd gwiazd zależy od pewnych zabiegów podczas obróbki , czy też jest naturalną konsekwencją samego procesu fotografowania - podejrzewam że przy silnym wykorzystaniu H-alfa - w tym swietnej optyki, montażu itd... Innymi słowy : JAK TY TO ROBISZ???
Wiem, wiem , czytałem posty w temacie słonecznikowym i absolutnie nie oczekuję zdradzania jakiś konkretnych tajników twojego warsztatu, ale może jakaś drobna wskazówka, np w stylu: "Canonem tego nie uzyskasz, kupuj Takahashi i Sbiga, a wtedy sam zobaczysz", czy: "owszem, ćwicz dalej obróbkę, a tez kiedyś dojdziesz do takich efektów".
Mam nadzieję że nie przesadziłem ze śmiałością mojej prośby

. Pozdrawiam .
Zdjecie kolorowe zostało zrobione w technice HaRHaRGB czy za luminancje posłużył mi właściwie tylko sygnał Ha.
Przy fotografowaniu przez filtry wąskopasmowe gwiazdki są "naturalnie" małe, a słabe nawet powiedzmy punktowe. Dodatkowo cała masa mniejszych gwiazdek najnormalniej się nie łapie.
Nie potrzeba specjalnych zabiegów aby zmniejszać wszystkie gwiazdki lub je wycinać. Przy dobrym prowadzeniu i ostrości to ma prawo tak właśnie wyjść.
Nie ma szans z Canonem z mojego punktu widzenia. To matryca kolorowa. Aby gwiazdki były małe i drobne należałoby włożyć bardzo dużo pracy nie mówiąc na wstępie o znajomości takich technik.
Canonem czy kolorową CCD można zbierać i sygnał Ha ale nie będzie on aż tak dobry jak z mono.