Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Draco Trio - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Draco Trio Dość Deep Space - ostatni materiał z wakacji Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   piotrs 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Witam,

To moja ostatnia fotka z wakacji we własnym sezonowym obserwatorium Odyseja.

Kadr obejmuje od lewej: NGC5976A, NGC5976, NGC5981, NGC5982, NGC5985. Choć tematem jest Draco Trio, to kadr jest tak dobrany żeby objąć te 5 galaktyk.
Załączona grafika: Draco_Trio_piotrs.jpg

Identyfikacja obiektów:
Załączona grafika: ngc5981_i_cdc.jpg

NGC5981, NGC5982, NGC5985 są znane pod nazwą "Draco Trio". Wszystkie trzy galaktyki są od nas odległe o około 100 milionów lat świetlnych, tworzą tzw. "grupę kompaktową". NGC5985 to galaktyka Seyferta. Istnieją domysły że jej jądro zawiera w sobie supermasywną czarną dziurę. NGC5982 najpewniej niedawno zaliczyła kolizję, ponieważ jej jądro oraz linie pyłu są zakłócone geometrycznie i kinetycznie.
[ http://www.universet...y-ken-crawford/ ]

Zasięg zdjęcia to niecałe mag 19. Dużo się napracowałem nad tą fotką, materiał był dość słaby, ale i tak się cieszę :-)
Pomogły mi tu tutoriale JaLe-go - dzięki wielkie.

Użytkownik piotrs edytował ten post 16 wrzesień 2010 - 23:10

Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
0

Użytkownik jest niedostępny   wessel 

• Astro-Forum.org
A nie potrzebujesz czasem taniego koła filtrowego ? jakis kolorek by sie przydał :)
Officina Stellare Veloce RH 200, Takahashi FSQ-106 N, STL-11000 M, Takahashi EM-200, MAK 182/2700.

Moja strona : http://www.astrofun.pl
0

Użytkownik jest niedostępny   JaLe 

• I love ISC
Tak trójka jest świetna, ale mogłeś pociągnąć dłuższe czasy, bo otoczki maja słabe. bardzo je lubię i kiedyś do nich również wrócę - fajnie ze je przypomniałeś :)

Na moim starym zdjęciu (6 x 900 [s]) wyszły tak

Załączone miniatury

• Załączona grafika: NGC5982.jpg

0

Użytkownik jest niedostępny   piotrs 

• Astro-Forum.org
Do obu przedmówców - ten materiał był zbierany w pośpiechu, w ostatnich godzinach przed pakowaniem. Z tego powodu nie mam tego ani dużo ani kolorowo.
Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1