Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Nasza Galaktyka - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nasza Galaktyka Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Dementorin 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Witam, ostatnio tak myślałem ile by zajęło sondzie dotarcie ponad płaszczyznę dysku naszej Galaktyki. Gdyby tak użyć najnowszych technologii i wysłać sondę pionowo, ponad Drogę Mleczną. Za ile lat zobaczylibyśmy przybliżony kształt naszej Galaktyki?
0

Użytkownik jest dostępny   Tomek_P 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Przybliżony kształt znamy już dzisiaj - na pewno jest to galaktyka spiralna z poprzeczką prawdopodobnie 4-ramienna. Co do zaobserwowania Galaktyki z "zewnątrz" to kilka faktów. Sonda Voyager-1 jest w odległości 100A.U. wystartowała w 1977r jeden rok świetlny to ok 65 000 A.U więc sonda Voyager znajdzie się tam za 21 000 lat. Gdyby użyć jakichś cudów techniki, napędów niekoniecznie jeszcze opracowanych i rozpędzić sondę do 3000 km/s odległość 1y.l. pokona w ciągu 100 lat a pasowałoby wynieść ją przynajmniej na "wysokość" 500-1000y.l. nad płaszczyznę dysku. Chyba znacznie łatwiej i szybciej będzie po prostu poczekać aż opracujemy technologię warp ;)
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
A właśnie, mamy jakiś kontakt z Voyagerem? Żeby nasz Układ Słoneczny sfotografował z daleko albo coś innego?
0

Użytkownik jest niedostępny   Rhobaak 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postDementorin, o 29 wrzesień 2010 - 14:06 , powiedział:

A właśnie, mamy jakiś kontakt z Voyagerem? Żeby nasz Układ Słoneczny sfotografował z daleko albo coś innego?

Mamy. A i takie zdjęcie już wykonał ( http://upload.wikime...oyager_1%29.png )

Użytkownik Rhobaak edytował ten post 29 wrzesień 2010 - 15:01

0

• Nowy użytkownik
  • Pip
W sumie link nie działa ale myślę że chciałeś wysłać zdjęcie "portretu rodzinnego Układu Słonecznego". A tak właściwie to skąd wiadomo ile ramion ma nasza galaktyka i że posiada poprzeczkę? Szuka male nie mogę znaleźć konkretów. :Boink: Nie da się w sumie rozróżnić ramion galaktyki skoro jesteśmy w jej wnętrzu.

Użytkownik Dementorin edytował ten post 29 wrzesień 2010 - 15:14

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Link u mnie działa poprawnie. A co do znajomości kształtu naszej galaktyki - wiedza pochodzi głównie z obserwacji pośrednich np. badania rozkładu i ruchu gwiazd.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Rzeczywiście, link jednak działa. Nie wiem dlaczego mi wcześniej wyskakiwał 404. Dzięki za odpowiedzi. :D
0

Guest_Arek_*

• Grupa: Guests
W każdym bądź razie można by wysłać jakąś sondę, możemy nie opracować takich technologii i dalej nic nie wiedzieć. A można zobaczyć naszą galaktykę odbitą w jakiejś soczewce grawitacyjnej?
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postArek, o 30 wrzesień 2010 - 14:24 , powiedział:

A można zobaczyć naszą galaktykę odbitą w jakiejś soczewce grawitacyjnej?

Soczewki grawitacyjne (jak sama nazwa wskazuje) nie odbijają obrazu, tylko zakrzywiają tor promieni świetlnych. Aby zakrzywić promienie świetlne o 180 stopni, potrzebna byłoby skupisko masy o ogromnej gęstości - czarna dziura. Aby skupić odpowiednio dużą ilość światła, byśmy mogli zarejestrować jakiś obraz naszej galaktyki, musiałaby mieć ona ogromne rozmiary. Duże czarne dziury występują jednak tylko w jądrach galaktyk, gdzie są kompletnie przesłonięte gazem i pyłem. Nie ma wobec tego większych szans na przeprowadzenie takich obserwacji.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Tak właściwie to jaką jasność magnitudo ma nasza galaktyka? Skoro nie widać jej z miasta tak jak M31 to chyba około 4 mag?
0

Użytkownik jest niedostępny   szuu 

• :-)
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
chyba zadałeś złe pytanie :)

mag określa jasność sumaryczną z całej powierzchni obiektu więc dla drogi mlecznej wyjdzie całkiem sporo (sam jestem ciekaw ile!). ale liczba którą otrzymamy nie będzie zbyt przydatna.
(dodatkowa komplikacja to że z powierzchni ziemi nie widzimy całego obiektu na raz tylko najwyżej pół).

dla widoczności obiektów rozciągłych większe znaczenie mają inne parametry, zwłaszcza jasność tła i jasność powierzchniowa. dla drogi mlecznej jest ona około 22 mag/sek2. i to znowu nie jest liczba którą intuicyjnie rozumiemy.

można też zapytać jaka musi być widoczność graniczna żeby było widać drogę mleczną - i wyjdzie pewnie około 5 (zależnie jeszcze od warunków i na które miejsce drogi mlecznej patrzymy), ale to z kolei nie oznacza że droga mleczna ma jasność mag 5...
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

Użytkownik jest niedostępny   damian661 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow mam pytanie i prośbę. Jakis czas temu zainteresowałem się pewną kwestią Ile ludzkość zna galaktyk a więc zaczołem poszukiwania. Znalazłem jedynie parę katalogów min. katalog gromad abella i katalog pgc z treści wynikało że są najobszerniejsze. Chciałem się zapytać czy zna ktoś może miejsce skąd można by było pobrać te katalogi w formie pdf lub innej. Ps luc znacie może jeszcze inne aktualniejsze. Czytałem że Katalog głównych galaktyk pgc ma już ich ponad milion ale nigdzie nie ma ich spisanych. Prosze o pomoc i z góry dziękuje damian661
0

Użytkownik jest niedostępny   adam_k27 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postdamian661, o 16 maj 2011 - 11:59 , powiedział:

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow mam pytanie i prośbę. Jakis czas temu zainteresowałem się pewną kwestią Ile ludzkość zna galaktyk a więc zaczołem poszukiwania. Znalazłem jedynie parę katalogów min. katalog gromad abella i katalog pgc z treści wynikało że są najobszerniejsze. Chciałem się zapytać czy zna ktoś może miejsce skąd można by było pobrać te katalogi w formie pdf lub innej. Ps luc znacie może jeszcze inne aktualniejsze. Czytałem że Katalog głównych galaktyk pgc ma już ich ponad milion ale nigdzie nie ma ich spisanych. Prosze o pomoc i z góry dziękuje damian661

Podobno liczbę galaktyk we wszechświecie szacuje się na jakieś 150 miliardów, tak podaje wikipedia. Ile zaś z nich zostało zaobserwowanych i skatalogowanych to inna sprawa.
Sprzęt obserwacyjny: Sky-Watcher BK 1206AZ3
Okulary: Super 10, Super 25, Celestron X-cel Lx 5mm, Vixen NLV 4mm, TS Planetary HR 3.2mm, Meade 4000 QX 26mm,
Barlow 2x Meade 4000 Telenegative Apo, filtr Baader Semi Apo.
Lornetka Bresser 10x50 - tzw "lidletka".
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Witam właśnie chodzi mi o te skatalogowane a konkretnie o katalogi
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postdamian661, o 17 maj 2011 - 07:22 , powiedział:

Witam właśnie chodzi mi o te skatalogowane a konkretnie o katalogi

Największy katalog to chyba PGC/LEDA 2009 - zawiera 1708809 obiektów. Nie słyszałem o bardziej obszernym.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
A wiesz kolego może skąd można go pobrać? czy jest bezpłatny lub czy zawiera się w jakimś programie typu guide lub skymap?
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postdamian661, o 18 maj 2011 - 08:26 , powiedział:

A wiesz kolego może skąd można go pobrać? czy jest bezpłatny lub czy zawiera się w jakimś programie typu guide lub skymap?

Bazę LEDA można przegladać tu: http://leda.univ-lyon1.fr/search.html
Można też dodać te obiekty do CDC: http://x.astrogeek.o...?catalogue_id=2
+1

• Nowy użytkownik
  • Pip
Dziekuje kolego ale za bardzo nie moge sie odnalezc w tej bazie leda
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotr Brych 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip