Witam, ostatnio tak myślałem ile by zajęło sondzie dotarcie ponad płaszczyznę dysku naszej Galaktyki. Gdyby tak użyć najnowszych technologii i wysłać sondę pionowo, ponad Drogę Mleczną. Za ile lat zobaczylibyśmy przybliżony kształt naszej Galaktyki?
Strona 1 z 1
Nasza Galaktyka
Napisano 29 wrzesień 2010 - 07:59
Przybliżony kształt znamy już dzisiaj - na pewno jest to galaktyka spiralna z poprzeczką prawdopodobnie 4-ramienna. Co do zaobserwowania Galaktyki z "zewnątrz" to kilka faktów. Sonda Voyager-1 jest w odległości 100A.U. wystartowała w 1977r jeden rok świetlny to ok 65 000 A.U więc sonda Voyager znajdzie się tam za 21 000 lat. Gdyby użyć jakichś cudów techniki, napędów niekoniecznie jeszcze opracowanych i rozpędzić sondę do 3000 km/s odległość 1y.l. pokona w ciągu 100 lat a pasowałoby wynieść ją przynajmniej na "wysokość" 500-1000y.l. nad płaszczyznę dysku. Chyba znacznie łatwiej i szybciej będzie po prostu poczekać aż opracujemy technologię warp
Lubisz ten post
0
0
Napisano 29 wrzesień 2010 - 15:01
Dementorin, o 29 wrzesień 2010 - 14:06 , powiedział:
A właśnie, mamy jakiś kontakt z Voyagerem? Żeby nasz Układ Słoneczny sfotografował z daleko albo coś innego?
Mamy. A i takie zdjęcie już wykonał ( http://upload.wikime...oyager_1%29.png )
Użytkownik Rhobaak edytował ten post 29 wrzesień 2010 - 15:01
Lubisz ten post
0
0
Napisano 29 wrzesień 2010 - 15:04
W sumie link nie działa ale myślę że chciałeś wysłać zdjęcie "portretu rodzinnego Układu Słonecznego". A tak właściwie to skąd wiadomo ile ramion ma nasza galaktyka i że posiada poprzeczkę? Szuka male nie mogę znaleźć konkretów.
Nie da się w sumie rozróżnić ramion galaktyki skoro jesteśmy w jej wnętrzu.
Użytkownik Dementorin edytował ten post 29 wrzesień 2010 - 15:14
Lubisz ten post
0
0
Napisano 01 październik 2010 - 14:17
Arek, o 30 wrzesień 2010 - 14:24 , powiedział:
A można zobaczyć naszą galaktykę odbitą w jakiejś soczewce grawitacyjnej?
Soczewki grawitacyjne (jak sama nazwa wskazuje) nie odbijają obrazu, tylko zakrzywiają tor promieni świetlnych. Aby zakrzywić promienie świetlne o 180 stopni, potrzebna byłoby skupisko masy o ogromnej gęstości - czarna dziura. Aby skupić odpowiednio dużą ilość światła, byśmy mogli zarejestrować jakiś obraz naszej galaktyki, musiałaby mieć ona ogromne rozmiary. Duże czarne dziury występują jednak tylko w jądrach galaktyk, gdzie są kompletnie przesłonięte gazem i pyłem. Nie ma wobec tego większych szans na przeprowadzenie takich obserwacji.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 02 październik 2010 - 19:58
chyba zadałeś złe pytanie 
mag określa jasność sumaryczną z całej powierzchni obiektu więc dla drogi mlecznej wyjdzie całkiem sporo (sam jestem ciekaw ile!). ale liczba którą otrzymamy nie będzie zbyt przydatna.
(dodatkowa komplikacja to że z powierzchni ziemi nie widzimy całego obiektu na raz tylko najwyżej pół).
dla widoczności obiektów rozciągłych większe znaczenie mają inne parametry, zwłaszcza jasność tła i jasność powierzchniowa. dla drogi mlecznej jest ona około 22 mag/sek2. i to znowu nie jest liczba którą intuicyjnie rozumiemy.
można też zapytać jaka musi być widoczność graniczna żeby było widać drogę mleczną - i wyjdzie pewnie około 5 (zależnie jeszcze od warunków i na które miejsce drogi mlecznej patrzymy), ale to z kolei nie oznacza że droga mleczna ma jasność mag 5...
mag określa jasność sumaryczną z całej powierzchni obiektu więc dla drogi mlecznej wyjdzie całkiem sporo (sam jestem ciekaw ile!). ale liczba którą otrzymamy nie będzie zbyt przydatna.
(dodatkowa komplikacja to że z powierzchni ziemi nie widzimy całego obiektu na raz tylko najwyżej pół).
dla widoczności obiektów rozciągłych większe znaczenie mają inne parametry, zwłaszcza jasność tła i jasność powierzchniowa. dla drogi mlecznej jest ona około 22 mag/sek2. i to znowu nie jest liczba którą intuicyjnie rozumiemy.
można też zapytać jaka musi być widoczność graniczna żeby było widać drogę mleczną - i wyjdzie pewnie około 5 (zależnie jeszcze od warunków i na które miejsce drogi mlecznej patrzymy), ale to z kolei nie oznacza że droga mleczna ma jasność mag 5...
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
Lubisz ten post
0
0
Napisano 16 maj 2011 - 11:59
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow mam pytanie i prośbę. Jakis czas temu zainteresowałem się pewną kwestią Ile ludzkość zna galaktyk a więc zaczołem poszukiwania. Znalazłem jedynie parę katalogów min. katalog gromad abella i katalog pgc z treści wynikało że są najobszerniejsze. Chciałem się zapytać czy zna ktoś może miejsce skąd można by było pobrać te katalogi w formie pdf lub innej. Ps luc znacie może jeszcze inne aktualniejsze. Czytałem że Katalog głównych galaktyk pgc ma już ich ponad milion ale nigdzie nie ma ich spisanych. Prosze o pomoc i z góry dziękuje damian661
Lubisz ten post
0
0
Napisano 16 maj 2011 - 12:11
damian661, o 16 maj 2011 - 11:59 , powiedział:
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow mam pytanie i prośbę. Jakis czas temu zainteresowałem się pewną kwestią Ile ludzkość zna galaktyk a więc zaczołem poszukiwania. Znalazłem jedynie parę katalogów min. katalog gromad abella i katalog pgc z treści wynikało że są najobszerniejsze. Chciałem się zapytać czy zna ktoś może miejsce skąd można by było pobrać te katalogi w formie pdf lub innej. Ps luc znacie może jeszcze inne aktualniejsze. Czytałem że Katalog głównych galaktyk pgc ma już ich ponad milion ale nigdzie nie ma ich spisanych. Prosze o pomoc i z góry dziękuje damian661
Podobno liczbę galaktyk we wszechświecie szacuje się na jakieś 150 miliardów, tak podaje wikipedia. Ile zaś z nich zostało zaobserwowanych i skatalogowanych to inna sprawa.
Sprzęt obserwacyjny: Sky-Watcher BK 1206AZ3
Okulary: Super 10, Super 25, Celestron X-cel Lx 5mm, Vixen NLV 4mm, TS Planetary HR 3.2mm, Meade 4000 QX 26mm,
Barlow 2x Meade 4000 Telenegative Apo, filtr Baader Semi Apo.
Lornetka Bresser 10x50 - tzw "lidletka".
Okulary: Super 10, Super 25, Celestron X-cel Lx 5mm, Vixen NLV 4mm, TS Planetary HR 3.2mm, Meade 4000 QX 26mm,
Barlow 2x Meade 4000 Telenegative Apo, filtr Baader Semi Apo.
Lornetka Bresser 10x50 - tzw "lidletka".
Lubisz ten post
0
0
Napisano 18 maj 2011 - 09:11
damian661, o 18 maj 2011 - 08:26 , powiedział:
A wiesz kolego może skąd można go pobrać? czy jest bezpłatny lub czy zawiera się w jakimś programie typu guide lub skymap?
Bazę LEDA można przegladać tu: http://leda.univ-lyon1.fr/search.html
Można też dodać te obiekty do CDC: http://x.astrogeek.o...?catalogue_id=2
Lubisz ten post
+1
+1
Napisano 23 maj 2011 - 16:28
No to spróbuj tego:
ftp://cdsarc.u-stras...ub/cats/VII/242
a bardziej konkretnie:
ftp://cdsarc.u-stras.../catalog.dat.gz
ftp://cdsarc.u-stras.../VII/242/ReadMe
ewentualnie: