Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Wielkie ogólnoświatowe liczenie gwiazd - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Wielkie ogólnoświatowe liczenie gwiazd zanieczyszczenie nieba sztucznym światłem Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   frebert 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Hej,
jak w temacie. Więcej informacji jest tutaj:

http://www.astronomi...dex.php?id=2627

Wnieśmy wkład do tego projektu. To przecież jest w naszym interesie.
Taurus 400/1800; Sutter 25x100; Zeiss 10x50.
+3

Guest_Ori2711_*

• Grupa: Guests
świetna inicjatywa, trzeba rozesłac mailing do szkół z linkiem aby pobrać tę instrukcję. Ja mam już wydrukowaną i idę w najbliższy pogodny wieczór z moim dzieckiem na dwór liczyć gwiazdy...

pozdrawiam
Ori
0

Użytkownik jest niedostępny   tor_nn 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Rusza wielkie ogólnoświatowe liczenie gwiazd 2011:
link pośredni
link bezposredni

Użytkownik tor_nn edytował ten post 17 październik 2011 - 18:34

Sky-Watcher (Synta) Dobson 305/1500 (12")
0

Użytkownik jest niedostępny   astrokarol 

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz posttor_nn, o 17 październik 2011 - 18:32 , powiedział:

Rusza wielkie ogólnoświatowe liczenie gwiazd 2011:
link pośredni
link bezposredni

Ważne pytanie bedzie to mój pierwszy pomiar bo ostani z Orionem nie wypalił i pytam chodzi tylko o obszar trójkata letniego ? Między tylko trzema gwiazdami ?? Bo to doś ważne.
0

Użytkownik jest niedostępny   EDWIN82 

• Nowy użytkownik
  • Pip
a tu kilka podpowiedzi jak to zrobic poprawnie w jezyku polskim
http://www.windows2u...uide_POLISH.pdf
Somewhere, something incredible is waiting to be known.
Carl Sagan
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Wczoraj zrobiłem pomiar zaraz po wyłaczeniu komputera i wyszło ok. 5 mag potem wyszedłem na 20 min i zasięg podniusl sie aż do 6 mag chodzi mogło być lepiej. Zimą widywałem lepsze niebo. Czekam do 29.10 :)
0

Użytkownik jest niedostępny   Sillyman 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Witam, mam pytanie: jak konkretnie należy wpisać współrzędne geograficzne miejsca obserwacji w formularzu, bo wyskakuje jakiś błąd i różnych opcji próbowałem ale nic nie działa.
Też miał ktoś ten problem?
0

Użytkownik jest niedostępny   tor_nn 

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz postSillyman, o 22 październik 2011 - 22:44 , powiedział:

Witam, mam pytanie: jak konkretnie należy wpisać współrzędne geograficzne miejsca obserwacji w formularzu (...)

Współrzędne z tej aplikacji powinny być ok: link

Użytkownik tor_nn edytował ten post 23 październik 2011 - 09:34

Sky-Watcher (Synta) Dobson 305/1500 (12")
0

Użytkownik jest dostępny   Lukasz Niezbecki 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Do bardzo dokładnego wyznaczenia swoich współrzędnych polecam Google Earth, dodatkowo podaje wysokość :)
0

Użytkownik jest niedostępny   Sillyman 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Dzięki za pomoc, jakoś sobie poradziłem:) Fajny pomysł z tym liczeniem gwiazd, dopiero sobie uświadomiłem, jak łuna z nad miasta ogranicza widoczność, wcześniej się jakoś nad tym nie zastanawiałem.
0

Użytkownik jest niedostępny   piotrkusiu 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Wg. tego poradnika z Łabędziem mam 7 mag. Niezbyt to dokładne.
ATM Columbus 300/1500 + cheshire
ES 14mm, 8.8mm, 6.7mm, Baader Aspheric 31mm, Baader OIII 2"
0

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz postpiotrkusiu, o 26 październik 2011 - 11:02 , powiedział:

Wg. tego poradnika z Łabędziem mam 7 mag. Niezbyt to dokładne.

Nie bądź taki skromny...

PS. Aha Piotrkusiu chodzi ci o to że że widzisz to S i V w Łabedzi czy ze nie możez naliczyć gwiazd ?? Własnie mam pytanie: mam zobaczyć to V i S czy policzyć ilość gwiazd w trójkącie letnim ? No chyba że mozna sie dopatrzyć tylu rzeczy ze można przyjąc ze jest 7 mag ?
0

Użytkownik jest niedostępny   piotrkusiu 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postastrokarol, o 26 październik 2011 - 18:50 , powiedział:

Nie bądź taki skromny...

PS. Aha Piotrkusiu chodzi ci o to że że widzisz to S i V w Łabedzi czy ze nie możez naliczyć gwiazd ??

W dobre noce zerkaniem widzę gwiazdy w okolicach 6,5mag a wzroku nie mam najlepszego. Np. to co ja widzę zerkaniem moja żona widzi na wprost bez problemu B) Skromność nie ma tu nic do rzeczy.
Jak się ściemnia to widzę najpierw Łabędzia, potem V i dalej S, a później to jest tam tyle gwiazd, że nie mam jak tego policzyć.
ATM Columbus 300/1500 + cheshire
ES 14mm, 8.8mm, 6.7mm, Baader Aspheric 31mm, Baader OIII 2"
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Piotrkusiu ja się nie dziwie: mazury jeśli się nie myle. Pierwszy raz komuś pozazdrościłem nieba choć sam ma dobre. Tez mam słaby wzrok, nosze okulary i w jednum oku ma ponad -2,5 a i tak niebo powala. Ostanoi mi zbrzydło południe gdzie jest niewielkie LP od ... szklarni (róż). Choć jest i po adaptacji razi masakrycznie to ujrzałem taka M42 tuz przy łunie: http://www.astromani...php?f=19&t=6126 taka jak na obrazku (no prawie) i teraz zauwazyłem że północ to po prostu smoła i tam teraz bede sie kierował. Raz kiedy wiało i były dziury w chmurach to było chyba ze 7mag !! Zreszta tez widze S zerkaniem choc pogody narzaie jakiejś super nie było i raczej nie bedzie. A może....
0

Użytkownik jest niedostępny   lukaszp 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Akcja liczenia gwiazd jest nadal aktualna, tym razem w kolejnym projekcie. http://www.globeatnight.org/

Kolejne etapy projektu odbędą się w dniach 14-23 stycznia, 12-21 lutego, 13-22 marca i 11-20 kwietnia

Myslę że warto się przyłaczyć zwłaszcza że w GLOBE at Night z roku 2011 Polska zajęła 2 miejsce. Postarajmy się i w tym roku nie bądźmy gorsi.
Zachęcam wszystkich do wysyłania własnych obserwacji http://www.globeatnight.org/webapp/ zwłaszcza że nie wymaga to wiele pracy.

Pozdrawiam

Użytkownik lukaszp edytował ten post 18 styczeń 2012 - 14:46

0

Użytkownik jest niedostępny   tacita 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postpiotrkusiu, o 26 październik 2011 - 20:42 , powiedział:

W dobre noce zerkaniem widzę gwiazdy w okolicach 6,5mag a wzroku nie mam najlepszego. Np. to co ja widzę zerkaniem moja żona widzi na wprost bez problemu B) Skromność nie ma tu nic do rzeczy.
Jak się ściemnia to widzę najpierw Łabędzia, potem V i dalej S, a później to jest tam tyle gwiazd, że nie mam jak tego policzyć.

Nie chwal się : P Tylko przybijasz gwóźdź do trumny niektórych forowiczów tutaj ; )

Świetna inicjatywa i chętnie wezmę udział, jeżeli tylko ujrzę kawałek czystego nieba - niestety w ostatnich 2 miesiącach było takich okazji niebywale mało.

Pozdrawiam
Astra non mentiuntur, sed astrologi bene mentiuntur de astris

Nikon Action EX 10x50, mapy nieba, sporo chęci :)
0

Użytkownik jest niedostępny   dobsonme 

• ...and the sky is the limit
Faktycznie trochę ten poradnik przesadza. Tu gdzie niby jest 6m powinno być raczej 5m. Z kolei to 7m to ok. 6m.
Przykładowo niebo na mojej miejscówce w porywach dochodzi do 6.2m, czyli uczciwie mówiąc, praktycznie maksimum nieuzbrojonego oka. Według tego poradnika miałbym chyba jakieś 7,5m.
0

Użytkownik jest dostępny   Piotrek Guzik 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Dobsonme,

Zobacz postdobsonme, o 18 styczeń 2012 - 20:07 , powiedział:

Faktycznie trochę ten poradnik przesadza. Tu gdzie niby jest 6m powinno być raczej 5m. Z kolei to 7m to ok. 6m.

Na jakiej podstawie tak uważasz? Sprawdziłem te mapki (gwiazdozbioru Łabędzia) i na każdej z nich jest zasięg taki jak podano (z dokładnością do 0.1 mag). Tam, gdzie podano 6 mag jest 6.0 mag, tam gdzie podano 7 mag jest 7.0 mag!

Zobacz postdobsonme, o 18 styczeń 2012 - 20:07 , powiedział:

Przykładowo niebo na mojej miejscówce w porywach dochodzi do 6.2m, czyli uczciwie mówiąc, praktycznie maksimum nieuzbrojonego oka. Według tego poradnika miałbym chyba jakieś 7,5m.

A skąd ta wartość "maksimum nieuzbrojonego oka"? W ciemnych miejscach po odpowiednio długiej adaptacji do ciemności większość osób (nie będących aktywnymi obserwatorami), z którymi obserwowałem niebo w takich warunkach, widziało gwiazdy do 6.5 - 7.0 mag. Ja w najbardziej przejrzyste noce widywałem z obrzeży Krosna (50 000 mieszkańców) gwiazdy o jasności 7.0 - 7.2 mag, a z dala od jakiegokolwiek miasta zdarzyło mi się widzieć gwiazdy o jasności 7.5 - 7.6 mag. Podobno z najciemniejszych miejsc na świecie zdarzały się nawet obserwacje gwiazd o jasności 8.0 - 8.1 mag.

Pozdrawiam
Piotrek
0

Użytkownik jest niedostępny   dobsonme 

• ...and the sky is the limit

Zobacz postPiotrek Guzik, o 18 styczeń 2012 - 22:27 , powiedział:

Na jakiej podstawie tak uważasz? Sprawdziłem te mapki (gwiazdozbioru Łabędzia) i na każdej z nich jest zasięg taki jak podano (z dokładnością do 0.1 mag). Tam, gdzie podano 6 mag jest 6.0 mag, tam gdzie podano 7 mag jest 7.0 mag!

Też sprawdziłem. Np. na mapce do 6m nie ma kilku gwiazd jaśniejszych od 6m za to można znaleźć gwiazdę 7m. Najwyraźniej ktoś wprowadził parametry a wyniku wyjściowego już się kontrolować nie chciało, nie wiemy też jakiego katalogu użyto.

Zobacz postPiotrek Guzik, o 18 styczeń 2012 - 22:27 , powiedział:

A skąd ta wartość "maksimum nieuzbrojonego oka"? W ciemnych miejscach po odpowiednio długiej adaptacji do ciemności większość osób (nie będących aktywnymi obserwatorami), z którymi obserwowałem niebo w takich warunkach, widziało gwiazdy do 6.5 - 7.0 mag. Ja w najbardziej przejrzyste noce widywałem z obrzeży Krosna (50 000 mieszkańców) gwiazdy o jasności 7.0 - 7.2 mag, a z dala od jakiegokolwiek miasta zdarzyło mi się widzieć gwiazdy o jasności 7.5 - 7.6 mag. Podobno z najciemniejszych miejsc na świecie zdarzały się nawet obserwacje gwiazd o jasności 8.0 - 8.1 mag.

6,25m to standardowa wartość dla normalnego oka i nieba, którą to można wyliczyć ze skali jasności astronomicznej, dosyć często spotykana w literaturze. Z tym widywaniem gwiazd o jasności ... to ja bym był ostrożny. Nie raz mi ludzie próbowali wciskać, że widzą gwiazdy około 7m i nawet w atlasie pokazywali którą widzą. Ale jak kazałem liczyć gwiazdy w OWW to wtedy drastycznie im zasięg spadał.

Użytkownik dobsonme edytował ten post 19 styczeń 2012 - 01:58

0

Użytkownik jest niedostępny   jakub880 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Witam,
Wyznaczanie widoczności garnicznej za pomocą mapek i patrzenia którą gwiazdkę widać jest raczej mało dokładne. Istnieje metoda która jest wykorzystywana podczas obserwacji meteorów, gdzie wyznaczenie zasięgu gwiazdowego jest sprawą bardzo ważną, która polega na policzeniu gwiazd znajdujących się w ustalonych polach. Pola wyznaczają raczej jasne gwiazdy lub charakterystyczne kształty. Nie chce mi się tutaj rozpisywać całej procedury. Wkleję link do innego forum mając nadzieję że w ten sposób nie złamie regulaminu:) Kliknij TU

Zasięg gwiazdowy to sprawa indywidualna choć zawsze wyniki kilku osób będą raczej podobne. Wielokrotnie obserwowałem meteory grupowo i wiem że różne osoby miały inny wynik w postaci LM jak i w ilości złapanych meteorów. Dla przykładu pewnej nocy podczas maksimum Perseidów w roku 2010 ja miałem LM= 6.6 a osoba obok miała prawie 1 mag więcej czyli w okolicach (7.5) I na pewno nie ściemniała z zasięgiem ponieważ jest doświadczona w obserwacjach meteorów, ale warunki były cudowne.

Pozdrawiam Jakub M.
Synta 8" Dobson, Super 10mm i 25mm, TMB Planetary II 6mm,
filtry planetarne Celestron zestaw nr 3, Canon 500D + KIT
0

Użytkownik jest dostępny   Piotrek Guzik 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Dobsonme,

Zobacz postdobsonme, o 19 styczeń 2012 - 01:57 , powiedział:

Też sprawdziłem. Np. na mapce do 6m nie ma kilku gwiazd jaśniejszych od 6m za to można znaleźć gwiazdę 7m. Najwyraźniej ktoś wprowadził parametry a wyniku wyjściowego już się kontrolować nie chciało, nie wiemy też jakiego katalogu użyto.

Tu rzeczywiście masz rację - mój błąd. Mapki rzeczywiście nie są tak dokładne jak mi się na pierwszy rzut oka wydawało. Jednak moim zdaniem jak najbardziej nadają się do szacunkowego określenia zasięgu przez kogoś, kto się na tym nie zna (a takie właśnie jest ich zadanie).

6,25m to standardowa wartość dla normalnego oka i nieba, którą to można wyliczyć ze skali jasności astronomicznej, dosyć często spotykana w literaturze.

A tego to już nie rozumiem... Mógłbyś napisać, jak się tą wartość wylicza, albo podać jakiekolwiek źródło (odnośnie obliczenia tej wartości)? Rzeczywiście, 6.25 mag (czy częściej 6.3 mag lub 6.5 mag) to wartość często cytowana w literaturze popularnonaukowej jako zasięg gołego oka, nie oznacza to jednak że gołym okiem nie widać więcej. Każdy może to sam sprawdzić wybierając się pod ciemne niebo.

Z tym widywaniem gwiazd o jasności ... to ja bym był ostrożny. Nie raz mi ludzie próbowali wciskać, że widzą gwiazdy około 7m i nawet w atlasie pokazywali którą widzą. Ale jak kazałem liczyć gwiazdy w OWW to wtedy drastycznie im zasięg spadał.

Ja mam kilka obszarów na niebie, których lubię używać do sprawdzania zasięgu przez osoby nie znające nieba. Jednym z nich jest głowa Smoka. Sprawdzaną osobę proszę o narysowanie wszystkich gwiazd które widzi wewnątrz takiego obszaru. Jeśli na rysunku głowy Smoka pojawia się:

HD 161693, wiem że zasięg takiej osoby to co najmniej 5.7 mag
HD 162643, wiem że zasięg takiej osoby to co najmniej 6.6 mag
HD 163203, wiem że zasięg takiej osoby to co najmniej 7.0 mag

W ciemnym miejscu (około 20km na południe od Krosna), gdy niebo było przejrzyste, testowane osoby, które nie miały wady wzroku, poproszone o narysowanie głowy Smoka, rysowały zarówno HIP 161693 jak i HIP 162643. Raz lub dwa udało się również komuś zaobserwować HD 163203.

Jeśli chcę dokładnie sprawdzić swój zasięg, wybieram obszar nieba, którego nie znam i na prowizorycznym rysunku zaznaczam to co widzę. W ten sposób w naprawdę ciemne noce zdarzyło mi się zaznaczyć na rysunku wszystkie gwiazdy jaśniejsze od 7.55 mag w rysowanym obszarze. W każdą bezksiężycową noc z bezchmurnym niebem, z dala od miasta mam zasięg co najmniej 6.8 - 7.0 mag.
Z pewnością nie jestem osobą o najlepszym wzroku na świecie, nie obserwowałem też nigdy nieba z najciemniejszych na świecie miejsc. Skoro wiem, że widywałem gwiazdy o jasności 7.5 mag, czemu mam nie wierzyć, że ktoś w lepszych warunkach (i pewnie z lepszym wzrokiem) widział gwiazdy o jasności 8.0 mag?

Pozdrawiam
Piotrek
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1