Po co ludzkości astronomia?
Napisano 29 listopad 2010 - 22:29
0
Napisano 29 listopad 2010 - 23:39
0
Napisano 30 listopad 2010 - 00:02
0
Napisano 30 listopad 2010 - 00:12
Poza tym nie zapominajmy o tak podstawowych odkryciach Astronomii jak kalendarz czy zegar...
Użytkownik NigntDay edytował ten post 30 listopad 2010 - 00:13
0
Napisano 30 listopad 2010 - 00:16
Astronomia jest po to by otworzyć ludziom oczy na to co najpiękniejsze i zarazem najbardziej niedostępne i tajemnicze. Astronomia jest po to by ludzie nauczyli się doceniać swoje otoczenie, doceniać świat i kochać go bo jest bardzo wyjątkowy...
0
Napisano 30 listopad 2010 - 00:28
Wracając do odpowiedzi na co ludziom astronomia:
- O wędrówce peryhelium Merkurego wiedziano już XIX wieku a może i w XVIII ale nie znano jego przyczyny. Z całą pewnością ten problem (wynikły właśnie z badań astronomicznych) był impulsem (być może jednym z wielu) do stworzenia teorii względności i w ogóle do rozwoju nowoczesnej fizyki której zastosowanie w technice jest niezaprzeczalnie wielkie.
- Żródło energii gwiazd to też przez wieki wielka tajemnica która pochłonęła światłe umysły (np. Bethe) które rozwinęły naszą więdzę w kierunku który być może w przyszłości pozwoli nam budować reaktory termojądrowe - źródło niewyczerpalnej, czystej energii.
- Ruch planet zainspirował Newtona do stworzenia teorii opisującej zachowanie się wszelkich ciał obdarzonych masą pod wpływem sił co stało się podstawą wszelkiej mechaniki w tym mechaniki maszyn bez których nasze życie byłoby ciężkie i znacznie uboższe.
Użytkownik Piotr Brych edytował ten post 30 listopad 2010 - 00:31
296 map, każda 61 x 43 cm, skala 35 mm/stopień
2.5 miliona gwiazd, w tym 130 tysięcy opisanych
70 tysięcy galaktyk, mgławic i gromad
zobacz przykładowe mapy: www.sky-atlas.eu
0
Napisano 30 listopad 2010 - 00:39
podobnie, badanie słońca żeby z wyprzedzeniem wiedzieć kiedy kaszlnie i rozwali nam sieć elektryczną.
dla niżej wykształconych podatników zachęcające może też być poznawanie gwiazd w celu stawiania doskonalszych horoskopów.
ale dla astronomii która odkrywa coś nowego to niestety nie znajduję uzasadnienia. podobnie jak matematyka wyższa, jest to dziedzina zupełnie bezużyteczna dla uczciwie pracujących obywateli :-)
0
Napisano 30 listopad 2010 - 01:03
Po co ludziom muzyka?
Przecież na upartego do niczego nie jest potrzebna. Świat bez muzyki funkcjonowałby bez większych problemów. Ludzie jedliby, pracowali, zarabiali, spali i robili dzieci...

Człowiek jest istotą niedoskonałą i radzi z tym sobie doskonale.
Z pokrzywionego drzewa człowieczeństwa nie da się wyciosać nic prostego.
+1
Napisano 30 listopad 2010 - 01:16
Poza tym gdyby nie astronomia to dziś nie mielibyśmy wielu wspaniałych filmów np Star Wars, Bliskie Spotkania III stopnia, Contact czy też Odyseja Kosmiczna 2001...
0
Napisano 30 listopad 2010 - 01:23
0
Napisano 30 listopad 2010 - 06:24
Adam_Jesion, o 29 listopad 2010 - 22:29 , powiedział:
Bo nigdy nie wiadomo co jest w kolejnym ciastku z niespodzianką
Astronomia działa w "labolatorium nieskończonym". Równie dobrze może sie okazać, że w przyszłym tygodniu świat obiegnie wiadomość o odkryciu sposobu na osiągnięcie dowolnej ilości darmowej energii lub metodzie na dotarcie do nowej ziemi (nie wspominając już o setkach nowych planet z potwierdzonym żywym ekosystemem), bo gdzieś, ktoś, siedząc nad tabelkami wyników z kosztownego satelity lub teleskopu prześwietlił kolejną kropkę, która okazała się czymś zupełnie innym niż to sie wydawało .
A w każdym człowieku siedzi mniej lub bardziej stłamszony odkrywca / pionier.
Pozdrawiam.
Hans
Złapać tranzyt extrasolarny? To proste. Też możesz.
XO-2 , XO-3b , TrES-3b , WASP-14b , HAT-P-3b , HAT-P-12b
Odkryć własną zmienną? To proste. Też możesz.
RRC - VSX J201332.0+065243
EA - VSX J095100.4+342210 , VSX J204900.6+452652 , VSX J204715.6+453754
EW - VSX J201308.0+062950 , VSX J204904.2+452223 , VSX J204843.6+451506
0
Napisano 30 listopad 2010 - 10:58
Ludzi od zawsze interesowało niebo i od zawsze je obserwowali – nawet amatorsko, leżąc w nocy na kocu i po prostu obserwując gwiazdy. To, że obecnie mamy lepsze instrumenty niż kiedyś (i to, że ich używamy) nie oznacza, że jesteśmy ‘głupim stadem’, ani że jesteśmy sfrustrowanymi artystami. Ludzie obecnie mają lepsze możliwości podróży po świecie i z nich masowo korzystają zwiedzając różne zakątki świata. Czy to oznacza, że są oni głupim stadem, które daje upust swoim pioniersko-odkrywczym frustracjom, czy po prostu lubią oglądać różne zakątki świata i doświadczać nowych, ciekawych rzeczy? Dlatego naprawdę, nie ma co tu wylewać swojego żalu i zgorzknienia.
A odnośnie głównego tematu, czyli znaczenia astronomii, to dzięki astronomii mamy wielką ilość misji kosmicznych, włącznie ze stacją kosmiczną. W kosmosie, dzięki specyficznym warunkom przeprowadza się sporo badań, odkrywa nowe rzeczy. Również na potrzeby samych misji kosmicznych powstało wiele nowych wynalazków. Astronomia stała się motorem napędzającym rozwój w wielu dziedzinach, a technologie ‘kosmiczne’ są obecne w wielu dziedzinach naszej gospodarki. Gdyby nie astronomia i zainteresowanie kosmosem nie byłoby tego wszystkiego. No a przynajmniej nie tak szybko.
Użytkownik exec edytował ten post 30 listopad 2010 - 10:58
0
Napisano 30 listopad 2010 - 12:02
0
Napisano 30 listopad 2010 - 12:33
LINK
Astronomia jest nam niezbędna (jako gatunkowi) ze względu na przeżycie. Musimy w końcu gdzieś polecieć. Inaczej zginiemy. Wybór celu i momentu to sprawa bardzo trudna. Trzeba bardzo dokładnie zadbać co bliżej i dalej od nas się święci. Polecam mój wątek w tym dziale "Bliskie minięcia ..." bo tam dokładnie widać jaka to wielka i ważna sprawa.
Użytkownik ekolog edytował ten post 30 listopad 2010 - 12:44
WSZYSTKIE WSZECHŚWIATY SĄ WIECZNE
Doświadczenie z małymi refraktorami synty i newtonikiem FirstScope IYA 76.
0
Napisano 30 listopad 2010 - 20:18
0
Napisano 30 listopad 2010 - 23:02
NigntDay, o 30 listopad 2010 - 01:23 , powiedział:
Po co taka prowokacja? Łatwo można udowodnić całą nieprawdziwość tych stwierdzeń, jednak nie mam zamiaru tego robić. Natomiast co do "frustracji" to jeśli czegoś nie widzisz, nie znaczy, że nie istnieje. Możesz po prostu być niewidomy. Jednak myślę, że raczej ta wypowiedź świadczy o jakiejś frustracji. Tylko po co rzutować swoje złe emocje na innych? Po co "dowalać" ludziom kochającym utrwalanie piękna kosmosu? Stwierdzam, że jesteś bardzo, ale to bardzo odosobniony w swoim jakże krzywdzącym osądzie twórczości naszych kolegów. Tak, nie waham się tego nazywać,twórczością, może nawet wielką twórczością a w każdym razie dostarczającą mnie i bardzo wielu innym wspaniałych doznań.
0
Napisano 30 listopad 2010 - 23:04
Astronomia ma nam odpowiedzieć na trzy proste pytania:
Skąd pochodzimy?
Kim jesteśmy?
Dokąd zmierzamy?
Darek Bobak
fotki
astrozlot Bieszczady 2006
astrozlot Bieszczady 2007
wyprawa do chin
http://darekb.jalbum.net/Chiny2009/
Taurus 270 ,TS Optics 65/420 APO,FUJINON Polaris 7X50 FMTRC-SX, BPC20x60, Canon EOS 40D, 5D mkII
0
Napisano 30 listopad 2010 - 23:48
I bardzo się cieszę, gdy w telewizji pojawia się od czasu do czasu jakiś news ze świata astronomii. A to nowa kometa, a to ciekawa koniunkcja na niebie, a to deszcz meteorów. Może wtedy szaremu telewidzowi przemknie przez myśl, że tak na dobrą sprawę mało ważne są konflikty PO-PiS, słabnący złoty czy rozstrzygnięcia w Lidze Mistrzów. Spoglądnie w niebo i zda sobie sprawę ze swej maleńkości.
Ale najpierw przeciętny telewidz musi nauczyć się myśleć. Konsumowanie papki nie wystarczy.
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 01:07
Paweł Trybus, o 30 listopad 2010 - 23:48 , powiedział:
Ale najpierw przeciętny telewidz musi nauczyć się myśleć. Konsumowanie papki nie wystarczy.
Złote słowa.. najbardziej przykre że tak wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z piękna otaczającego ich świata. Liczą się tylko zyski, awanse, premie itp. Astronomia jako jedna z nauk przyrodniczych wymusza i uczy innego spojrzenia na świat. Dzięki astronomii człowiek może się przekonac ze te wszystkie problemy tu na ziemi, wszystkie troski to jest tak naprawdę nic istotnego, nie mającego znaczenia i ulotnego.
Astronomia pokazuje ze poza tym małym światem który w jakimś stopniu ma każdy z nas, poza tym światem jest cos więcej. Coś czego nie da się ogarnąć wyobraźnią. Doskonale jest to pokazane w filmie Contact, gdy Dr.Arroway podróżuje w kapsule w przeróżnych miejscach w przestrzeni...
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 10:17
SebaSan1981, o 01 grudzień 2010 - 01:07 , powiedział:
Aha i astronomia pozwala Ci spojrzeć z góry na te wszystkie codzienności być ponad to. Wspaniale a w pierwszym twoim poście czytam o głupich "plebankach". Coś nisko się wzniosłeś
Napiszę wam o pasji, która niesamowicie wycisza pozwala kontemplować przyrodę, dostrzegać to co innym się wymyka być sam na sam z rodzeniem się nowego życia, trwaniem i przemijaniem pozwala odnajdywać siebie w świecie ale tekże dostrzegać siebie w sobie, Sprawia że człowiek widzi siebie jako część wspaniałego miejsca, sam czuje się wszechświatem ......... to ....... wędkarstwo.
Więc pisanie jak to jakieś nocne podglądanie uwzniośla, niemal przebóstwia w naszym zjednoczeniu z wszechświatem, to albo pisanie komunałów albo nabijanie postów albo zwyczejne uciekanie od tematu. A temat brzmiał " Po co ludzkości astronomia? " - ludzkość to nie ja, ty czy on - nie po co tobie astronomia. Bardzo egoistyczne i lekko ograniczone gdy ktoś oczekuje że Pan Zdzisław z warzywniaka naładuje się, uwzniośli, więc przestanie kantować na groszówkach ( w końcu te groszówki takie miałkie, nietrwałe. ) gdy zarwie noc na mrozie wpatrując się w plamki na granicy widzialności bez żadnego zrozumienia na co patrzy ( i nie chodzi mi o typowo astrokartograficzną wiedzę w stylu: " Tutaj panie Zdzichu mam pan M31 " ).
Prosiłbym więc o powrót do tematu a nie pisanie o tym dlaczego jestem lepszy bo kręcą mnie gwiazdy.
Pozdrawiam
Użytkownik Tomek_P edytował ten post 01 grudzień 2010 - 10:21
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 11:33
Janko, to jest kolega Wanderer z sąsiedniego forum, którego bawi denerwowanie ludzi i obrażanie ich za co dostał bana. Nie przywiązywał bym do tego uwagi.
To z pewnością jest pewien ‘skutek uboczny’ interesowania się astronomią, że czasem przychodzi chwila refleksji na temat rozmiarów wszechświata/naszej małości itp. Fajne i rozwijające, ale to tylko ‘skutek uboczny’.
[quote]Złote słowa.. najbardziej przykre że tak wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z piękna otaczającego ich świata. Liczą się tylko zyski, awanse, premie itp. Astronomia jako jedna z nauk przyrodniczych wymusza i uczy innego spojrzenia na świat. Dzięki astronomii człowiek może się przekonac ze te wszystkie problemy tu na ziemi, wszystkie troski to jest tak naprawdę nic istotnego, nie mającego znaczenia i ulotnego. [quote]
Takie refleksje to też tylko skutek uboczny
Wg mnie astronomia napędza podbój kosmosu, daje impulsy do lepszego zrozumienia świata a więc i do rozwoju nauki. Z kolei sam podbój kosmosu dał impuls do wynalezienia nowych rzeczy, a następnie sam pobyt w kosmie umożliwił powstanie nowych technologii. Nowe technologie to w dużym uproszczeniu = kasa.
Moim marzeniem jest to, żeby kosmos stał się narzędziem do robienia pieniędzy. Dopiero mocne komercyjne wykorzystanie kosmosu zapoczątkuje prawdziwą erę kosmiczną.
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 11:34
Hans
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 12:31
testować nie warto,
odkrywać nie warto,
i poznawać nie warto
Naświetlać nie warto,
avikować nie warto,
stackować nie warto,
i obrabiać nie warto
Kupować nie warto,
sprzedawać nie warto,
wymieniać nie warto,
i trzymać nie warto
Pisać nie warto,
czytać nie warto,
szukać nie warto,
i wchodzić nie warto
Lecz jedno co warto to upić się warto,
bo gapić się w niebo to też już warto
Synta 8", SCT 5", Achro 120/600, Tento 10x50
0
Guest_Creon_*
Napisano 01 grudzień 2010 - 13:29
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 14:17
Tomek_P, o 01 grudzień 2010 - 10:17 , powiedział:
Prosiłbym więc o powrót do tematu a nie pisanie o tym dlaczego jestem lepszy bo kręcą mnie gwiazdy.
Pozdrawiam
Ad.1
Wręcz przeciwnie.. bardzo wysoko się wzniosłem. Dzięki astro jestem właśnie ponad dogmatami wygłaszanymi przez panów z ambony. Bo atronomia jak i inne nauki otwiera umysł a nie każe słuchać tych zabobonów, które rok w rok powtarzają "mędrcy" w czarnych sytannach.
Ad.2
Właśnie tak uważam - dzięki astronomii jestem lepszy od tych którzy zajmuja się głupotami i przyziemnymi sprawami. Astronomia jest dla mnie po to by dać mi jakąś alterntywę, odskocznię bym nie był taki jak większość otaczających mnie ludzi (bez zainteresowań i pasji). Nie podoba Ci się to co piszę?? Nie musi
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 14:30
Creon, o 01 grudzień 2010 - 13:29 , powiedział:
Drogi Anonimowy, miło że zechciałeś zabrać głos w tej jakże bulwersującej dyskusji. Jakoś tylko nie moge dojść o jakim potentacie mówisz.
Pozdrawiam.
Hans
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 14:52
SebaSan1981, o 01 grudzień 2010 - 14:17 , powiedział:
I masz monopol na decydowanie o tym co jest głupotom i przyziemną sprawą, a co nie? Może ktoś na co dzień zajmujący się (hobbystycznie) pracą w pogotowiu dla zwierząt i ratującym psy/koty i inne stworzenia uzna Twoje hobby za głupotę i marnowanie czasu i energii na gapienie się w niebo,(które dla innych jest tak samo wartościowe jak wgapianie się w TV) zamiast robienia czegoś pożytecznego? I co, masz „lepsze” hobby, jesteś „lepszy” od kogoś takiego?
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 14:58
Tomek_P, o 01 grudzień 2010 - 10:17 , powiedział:
Napiszę wam o pasji, która niesamowicie wycisza pozwala kontemplować przyrodę, dostrzegać to co innym się wymyka być sam na sam z rodzeniem się nowego życia, trwaniem i przemijaniem pozwala odnajdywać siebie w świecie ale tekże dostrzegać siebie w sobie, Sprawia że człowiek widzi siebie jako część wspaniałego miejsca, sam czuje się wszechświatem ......... to ....... wędkarstwo.
Więc pisanie jak to jakieś nocne podglądanie uwzniośla, niemal przebóstwia w naszym zjednoczeniu z wszechświatem, to albo pisanie komunałów albo nabijanie postów albo zwyczejne uciekanie od tematu. A temat brzmiał " Po co ludzkości astronomia? " - ludzkość to nie ja, ty czy on - nie po co tobie astronomia. Bardzo egoistyczne i lekko ograniczone gdy ktoś oczekuje że Pan Zdzisław z warzywniaka naładuje się, uwzniośli, więc przestanie kantować na groszówkach ( w końcu te groszówki takie miałkie, nietrwałe. ) gdy zarwie noc na mrozie wpatrując się w plamki na granicy widzialności bez żadnego zrozumienia na co patrzy ( i nie chodzi mi o typowo astrokartograficzną wiedzę w stylu: " Tutaj panie Zdzichu mam pan M31 " ).
Pozdrawiam
Teoria, że świat powstał w 7 dni wynika z nieprawidłowej i zbyt dosłownej interpretacji Biblii, która nie popiera tej hipotezy.
Zagłębiając i dokładnie analizując te księgę wynika, że 7 dni to znacznie dłuższy bliżej nieokreślony czas.
Nauce jeszcze nigdy nie udało się "podkopać" autorytetu i prawd zawartych w Biblii, która wyjaśnia odpowiedzi na pytania "Skąd jesteśmy"? Kto powołał materialny wszechświat do istnienia? Dokąd zmierza sam rządzący się człowiek i dlaczego Stwórca dopuszcza do wypróbowywania rożnych systemów władzy ludzkiej, z góry wiedząc, że skazana jest na fiasko.
0
Napisano 01 grudzień 2010 - 16:46
LINK
Przy okazji - ciekawa zbieżność - moja stopka (Wszystkie Wszachświaty są Wieczne) być może odpowiada niejako na jedno z Twoich pytań. I nie zmieniłem jej na potrzeby chwili - tak się trafiło.
I to właśnie ASTRONOMIA pozwoliła i pozwala rozwijać teorie kosmologiczne - na przykład o pulsującym naszym "wszechświecie".
To jest jedna z jej ról służebnych.
Pozdrawiam
Użytkownik ekolog edytował ten post 01 grudzień 2010 - 16:51
WSZYSTKIE WSZECHŚWIATY SĄ WIECZNE
Doświadczenie z małymi refraktorami synty i newtonikiem FirstScope IYA 76.
0
Zaloguj się

Do góry