Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Most Wanted 2011 - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (3 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Most Wanted 2011 Najlepsze miejscówki do ustrzelenia dalekich widoków Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   KSU13 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Nie sądzę aby z Kamiennikiem sprawa była przegrana, zdjęcie które przedstawiam jakością nie powala ale to co najważniejsze widać- zalesienie nie jest całkowite. Myślę, że jednak jest cień szans na Jeseniki zwłaszcza z połowy grzbietu.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: kamiennik.JPG

0

Użytkownik jest niedostępny   merti 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Ooo kolego, to dobra nowina, trzeba będzie się tam wybrać w lepszą pogodę, najlepiej w okolicach kwietnia :)
Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

Użytkownik jest niedostępny   Mario33 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postmerti, o 15 grudzień 2010 - 20:46 , powiedział:

Kuba, ale to Most Wanted dalekich obserwacji więc symulacja jak najbardziej na miejscu, może kiedyś ktoś wejdzie na wieżę jak Spiderman :)

Ja za to chciał bym zanegować najdalszą możliwą obserwację Tatr z nizin czyli PO Salomin. Najdalsza plama z HWT wskazuje na ten punkt pod krzyżykiem więc jeśli ktoś by chciał zdobyć niezdobyte to chyba potrzebna by była niezła wycinka lasu. Dlatego pytanie do ludzi z tych okolic: Czy mogą potwierdzić istnienie tego lasu, czy jest gęsty i choć odrobinę odsłania horyzont płd...

Dziś byłem na zwiadzie w tym lesie i jak już kiedyś wspomniałem jest tam wieża pożarowa-wysokość około 35-40m. Znajduje się, akurat w dogodnym miejscu i wystaje znacząco ponad las. Zdjęcia wieży są na GE-Panoramio.
Taurus 20"
16" LB do sprzedania
TVN31 TVE13
0

Użytkownik jest niedostępny   voytasosuch 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postMario33, o 12 marzec 2011 - 16:30 , powiedział:

Dziś byłem na zwiadzie w tym lesie i jak już kiedyś wspomniałem jest tam wieża pożarowa-wysokość około 35-40m. Znajduje się, akurat w dogodnym miejscu i wystaje znacząco ponad las. Zdjęcia wieży są na GE-Panoramio.

Czy drabina w tej wieży jest od ziemi? :)
Wg map topograficznych, wieża stoi na wzniesieniu na wysokości 270 m n.p.m. Dodając do tego wysokość samej wieży mamy jakieś 300 m. Od niej w kierunku południowym i południowo-zachodnim jest spore obniżenie terenu, więc gdyby drabina była od ziemi... :)

Obok Salomina jest Józefów. Druga między nimi biegnie przez wzniesienie 262 m n.p.m. Chyba nic nie zasłania widoku na Tatry z tego miejsca. Przynajmniej tak wynika z map, oraz tego zdjęcia :) http://www.panoramio.../photo/39484482

Użytkownik voytasosuch edytował ten post 13 marzec 2011 - 12:13

0

Użytkownik jest niedostępny   Mario33 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postvoytasosuch, o 13 marzec 2011 - 12:11 , powiedział:

Czy drabina w tej wieży jest od ziemi? :)
Wg map topograficznych, wieża stoi na wzniesieniu na wysokości 270 m n.p.m. Dodając do tego wysokość samej wieży mamy jakieś 300 m. Od niej w kierunku południowym i południowo-zachodnim jest spore obniżenie terenu, więc gdyby drabina była od ziemi... :)

Obok Salomina jest Józefów. Druga między nimi biegnie przez wzniesienie 262 m n.p.m. Chyba nic nie zasłania widoku na Tatry z tego miejsca. Przynajmniej tak wynika z map, oraz tego zdjęcia :) http://www.panoramio.../photo/39484482

Nie ma pierwszych trzech szczebi, ale to nie robi problemu, bo na górę można się dostać. Jedynie co, to widnieje tam tak tabliczka :szczerbaty:
To zdjęcie jest właśnie z drogi i tam nic widoku nie zasłania.
Taurus 20"
16" LB do sprzedania
TVN31 TVE13
0

Udostępnij ten temat:

• (3 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3