Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Premiera: Nowe forum Astropolis.pl - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Premiera: Nowe forum Astropolis.pl Czekamy na uwagi Oceń temat: ***** 6 głosy

Użytkownik jest dostępny   Adam_Jesion 

• Astropolis.pl
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Administrator
Dodaj obrazek
To największe zmiany wyglądu AP od samego startu w 2003 roku. Zapraszamy do odkrywania nowych możliwości forum, zaś w tym wątku prosimy o komentarze i uwagi funkcjonalne.

Zmianie uległy wszystkie działy i elementy Astropolis. Począwszy od strony głównej, a skończywszy na statusach, wiadomościach, itp. Celem rewolucji wyglądy było uproszczenie i minimalizacja wyglądu forum, a także dostosowanie palety kolorystycznej do strony głównej serwisu. Chcemy, żeby nawigacja była prostsza, bardziej intuicyjna, a samo przebywanie na forum przyjemniejsze.

Wierzę, że po jakimś czasie przyzwyczaicie się do zaistniałych zmian i w końcu ocenicie je, jako pozytywne.

Największe podziękowania należą się naszemu mistrzowi kodu - Michałowi. Dzięki!
Adam Jesionkiewicz

Dołącz do mnie na: Twitter oraz Astrofotografia@Facebook
+4

Użytkownik jest niedostępny   Ori2711 

• szef wszystkich szefów...
  • Zobacz blog
  • Grupa: Moderator
WOW... Dodaj obrazek

Dodaj obrazek miszczostfo... podoba mnie się bardzo... Dodaj obrazek

pozdrawiam
Ori
Taurus 270mm, pół wiadereczka ;) Naglerków oraz Canon 350D i 1000D.

Wizual rulez, tylko dajcie ciemne bezchmurne niebo... i czas aby to wszystko wykorzystać.

Badania socjologiczne - Jak Pan myśli, co jest w dzisiejszych czasach większym problemem: niewiedza, czy obojętność? - Nie wiem, nie obchodzi mnie.
0

Użytkownik jest niedostępny   mlody188 

• black sky and stars
  • Grupa: Społeczność Astropolis
uwagi póki co tylko pozytywne.

zmiana barwy na plus.
estetyka konstrukcji strony głównej na plus.
klikam logo na forum i uruchamia się strona startowa forum - plus! (wcześniej łączył się portal astropolis)
wydaje mi się, że pojawiła się inna czcionka przy oglądaniu własnego profilu, bardziej delikatna (albo po prostu odcień się jej zmienił) co również na plus
nowa wyszukiwarka (chociaż już weszła wcześniej) na plus!

Póki co mimo obaw wszystkim się podoba ;)

brawo!
# "Przez cierpienie do gwiazd..."
# sprzęt: -> SW Synta 8" // NLV 6mm; SP 10mm; SP 25mm // Baader Neodynium Moon&Skyglow & folia Badder'a ND 5 // lornetka 8x40 // Canon 400d + KIT + Sigma APO DG 70-300 // para szklanych gałek (czyt. oczy)
# Synta 8" - coś ode mnie ;)
# Kosmonauta.net - czyli astronautyka w małym palcu.

Pozdrawiam
Patryk
0

Użytkownik jest niedostępny   Pepin Krootki 

• Zasłużony racjonalizator
...klikam zakładkę astropoli... W T F ????

Uproszczenie - SUPER. Jedyne co bym poprawił, to przeniesienie logowania i użytkownika na prawą stronę, a regulaminu na lewą. No ale specjalistą usability nie jestem.

Kolorystyka piękna, ale troszkę mocniej trzeba oczka wytęża (szarawe literki na szarawym tle).

EDYTA:
Looooorrrrrrrrnetki! Binoculars Empire strikes back!!!!
Dodaj obrazek
Człowiek jest istotą niedoskonałą i radzi z tym sobie doskonale.
Z pokrzywionego drzewa człowieczeństwa nie da się wyciosać nic prostego.
0

Użytkownik jest dostępny   szuu 

• :-)
jakoś to wszystko porządniej wygląda teraz, bo poprzednio niektóre miejsca sprawiały wrażenie sklejonych z niepasujących kawałków. zmiany delikatne więc nikt się nie zdenerwuje że nie może czegoś znaleźć, a jednak bardzo widoczne.
i chyba jeszcze nie byłem użytkownikiem żadnej strony o takiej kolorystyce.

zdecydowanie udany upgrade, brawo! :)

...a moze by tak zmniejszyc obszar zajmowany przez breadcrumbs? (animacja)
Załączona grafika: a_moze_by_tak_zmniejszyc.gif
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

Użytkownik jest niedostępny   wimmer 

• szkicowy rebeliant
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Piękne. Miłe dla oka. Zachęca do czytania i do udziału.
Kolorystyka daje mi poczucie lekkości dla oczu. Może przesadzam, bo jestem estetą, ale całość prezentuje się świetnie i bardzo milutko :)

Kawał dobrej roboty. Mistrz kodu jest zaiste fachowcem :)
SCT 5'' SLT GoTo, Sp-Wa 7.4, SWA58 9, LVW 13, SWAN 20, W70 25, Ultima 35 (rare;), barlow 2x, Baader Moon&SkyGlow, UHC-S i pełno kolorowych :)
Newton ATM 9" f/4,5 w budowie ...30%
Obserwacje miejskie | Obiekty dla małych apertur | Szkice astronomiczne | Szkicowy katalog Messiera |
www.astro-art.com.pl
0

Użytkownik jest niedostępny   Pawel_Maksym 

• Astro-Forum.org
Brakuje mi możliwości powiadamiania o nowych postach sms-em, systemu aukcji w dziale sprzedaż, możliwości uploadu plików pow. 1 GB, możliwości przechowywania własnych plików, gier o tematyce astronomicznej... i jeszcze kilku innych bajerów... reszta jest oki...:szczerbaty:
Zapraszam do działu Zakryciowego
Cały osprzęt zakryciowy do akcji gotowy...
0

Użytkownik jest dostępny   panasmaras 

• Lornetkowy Klub Seniora ;-)
Odnoszę wrażenie, że z wątku mającego zbierać uwagi, robi się laurka.
Odnoszę też wrażenie, że dzieje się to zupełnie zasłużenie.

Gratulacje!
Kupię ołówek automatyczny 0,5mm z funkcją UNDO. Cena nie gra roli :D

...
Atlas Nieba 7.0m z listą DSów - polecam
0

Użytkownik jest dostępny   Sabazios 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
A może tak zamienić logowanie? Tzn. gdy jesteśmy wylogowani i chcemy się zalogować przekierowuje nas na inną strone. A gdyby to się tak fajnie wysuwało? :>
0

Użytkownik jest niedostępny   Lysy 

• Astro-Forum.org
Jest fajnie ale to nie oznacza że nie może być lepiej :)
Nie chcę wyjść na malkontenta więc kilka drobnych pomysłów twórczych i uwag:

Proponuję:
1.Logowanie zdecydowanie na prawą stronę jak niemal wszędzie będzie o wiele wygodniej.

2.Nazwy działów głównych mogą mieć inny kolor (może i krój) czcionki. Nie muszą być takie
szerokie dzięki temu będzie więcej działów aktywnych na 1 stronie szczególnie dla posiadaczy
notebooków ma to znaczenie.

3.Szerokości wierszy związanych z poszczególnymi działami mają różne wartości to pewnie
kwestia dopracowania.

4.Wyszukiwarka - super w dodatku umożliwia przeszukiwanie nazw w dwóch głównych działach :Salut:
Jej usytułowanie jednak też widziałbym z prawej strony obok "nowe posty" - tu położenie jak
najbardziej ok.

Generalnie stronka wygląda bardzo pro, cieszę się też z działającego już zresztą wcześniej
przyjęcia strategii łączenia poszczególnych działów - a nie ich rozdrabnianiu.
Zyskały na tym wszystki działy w szczególności giełda sprzętowa jak i userzy szukający nabywców
na różne rodzajowo elementy ekwipunku astro. Zakładki "3D" oznaczające działy - miodek (chyba to
nie jest oznaczenie wersji beta mam nadzieję?

Pozdrawiam Admina i ludzi którzy jak widać napracowali się rzetelnie nad nowym image!!!

Użytkownik Lysy edytował ten post 24 styczeń 2011 - 22:45

SCT C11 + Basler ACE
0

Użytkownik jest dostępny   Hans 

• Astro-Forum.org
Dodaj obrazek

Po wyszukiwarce scalającej forum z celestią nowa szata graficzna to jak wstawianie mebli do nowego domu.

Adam, dziękuje. Proszę ucałuj też w czoło dewelopera.

Pozdrawiam.
--
Hans

Złapać tranzyt extrasolarny? To proste. Też możesz.
XO-2 , XO-3b , TrES-3b , WASP-14b , HAT-P-3b , HAT-P-12b

Odkryć własną zmienną? To proste. Też możesz.
RRC - VSX J201332.0+065243
EA - VSX J095100.4+342210 , VSX J204900.6+452652 , VSX J204715.6+453754
EW - VSX J201308.0+062950 , VSX J204904.2+452223 , VSX J204843.6+451506
0

Użytkownik jest niedostępny   kuba_mar 

• Astro-Forum.org
Przyznam, że całość wygląda bardzo ładnie. Świetna robota! :dobrze: Nie spodziewałem się, że tak szybko mi się spodoba. Jeśli już miałbym na coś zwrócić uwagę to tak jak wcześniej zaproponowano zamieniłbym miejscami Logowanie i Regulamin. Poza tym moim zdaniem przyciski przy każdym poście są nieco za ciemne i za bardzo biją po oczach w stosunku do reszty szaty graficznej. Ewentualnie najczęściej używane, czyli "Odpowiedz" i "Cytuj" mogłyby zostać, ale pozostałe trzy po lewej stronie bym zmienił i rozjaśnił.
Chrzanów 50° 08' N 19° 24' E

niutonik 114/500, maczek 127/1500, equinoksik 80/500
0

Użytkownik jest dostępny   Hermes1937 

• Astro-Forum.org
Witam,

wreszcie po kilku tygodniach mogłem sie normalnie zalogować...
Od dłuższego czasu, o ile nie byłem zalogowany, cała góra - tzn. pasek z opcjami "Portal - Forum .... - Chat" i inne takie, był widoczny obok napisu "ASTROPOLIS" i linki były aktywne. Po zalogowaniu pasek cały pasek przesuwał sie w dół, na białe pole i nie można było nigdzie wejść... O tym, że jestem zalogowany i gdzieś powinien być napis w rodzaju "Zalogowany jako Hermes1937", tylko się domyślałem... :o
0

Użytkownik jest niedostępny   bamus 

• Astro-Forum.org
  • Grupa: Validating
pierwsze wrażenie - WOW!, teraz to Nasze Forum wygląda profesjonalnie. No i wrócił przycisk "Do góry" - dzięki :)
pozdrawiam, Adam

EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
Skywatcher Field Flattener
Opticron Aspheric WA ZWCF GA 8x40
APT
0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Dziękuję wszystkim za uwagi. Muszę przyznać, że faktycznie to jedna z najmniej bolesnych rewitalizacji, jakie przeprowadzałem w swojej karierze. Tak, jak napisał Andrzej, nigdy nie jest tak, żeby nie było lepiej. Ta zmiana otwiera pole do nowych ewolucji, które zależą tylko od 3 czynników: 1. waszej cierpliwości, 2. mojego wolnego czasu, 3. kasy...

Już teraz mogę zdradzić, co na pewno ulegnie zmianie (jeszcze raz dzięki za uwagi):
1. czarne przyciski przy postach (wątki) - zostaną zastąpione zupełnie innym rozwiązaniem,
2. logowanie - przeniesiemy na prawą stronę, choćby dlatego, że jesteście do takiej formy przyzwyczajeni (powiadomienia jednak zostaną z lewej)
3. kosmetyczne zmiany w strukturze działów na główne (ale to dopiero po tym, jak Panasmaras założy obiecany wątek, w którym przedyskutujemy sobie całą strukturę AP).
4... inne drobniejsze rzeczy, które stale poprawiamy.

Wiem, że trudno patrzeć na tak "słodki" wątek, ale cóż - nie ukrywam, że po tylu spędzonych godzinach jest to bardzo satysfakcjonujące, nie tylko dla mnie, ale dla wszystkich, którzy pracują przy AP. Nic bardziej nie motywuje i uskrzydla, jak pozytywny oddźwięk ze społeczności.

Zapowiem też ważną nowość (choć to już było, ale w innej formie). Wkrótce powrócą plusy, ale bez karmy. Oceniane będą same posty, nie ludzie. Zrezygnowałem także z negatywów, będą tylko "lajki" (facebookowcy wiedzą, o czym mowa). Kiedy to nastąpi? Chciałbym - jak najszybciej, ale czas, czas, czas...

Jeszcze raz dzięki!
Adam Jesionkiewicz

0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię

Zobacz postHermes1937, o 24 styczeń 2011 - 23:34 , powiedział:

Witam,

wreszcie po kilku tygodniach mogłem sie normalnie zalogować...
Od dłuższego czasu, o ile nie byłem zalogowany, cała góra - tzn. pasek z opcjami "Portal - Forum .... - Chat" i inne takie, był widoczny obok napisu "ASTROPOLIS" i linki były aktywne. Po zalogowaniu pasek cały pasek przesuwał sie w dół, na białe pole i nie można było nigdzie wejść... O tym, że jestem zalogowany i gdzieś powinien być napis w rodzaju "Zalogowany jako Hermes1937", tylko się domyślałem... :o

Hermesie,

Było nas zaczepiać o ten problem. Nie sądziłem, że ktoś miał aż tak irytujący problem. Grunt, że teraz jest już dobrze.

Swoją drogą, ten post świadczy o tym, że umieszczenie logowania (i potem informacji o zalogowaniu) w pierwszym, widocznym miejscu (lewy, górny róg) nie jest może tak głupia, jak w pierwszej chwili sądzicie? Tego rogu nie da się pominąć, więc takie informacje w tym miejscu są wg mnie dobre.

Pomyślcie jeszcze nad tą ideą.
Adam Jesionkiewicz

0

Użytkownik jest niedostępny   ekolog 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
Szybka Pomoc podoba mi się pod warunkiem, że będzie nadal dosyć wysoko (jak teraz) na "pierwszym" ekranie i tuż nad mój pierwszy teleskop - ten układ jest OK ale boje się że kiedyś (znowu?) wygraja tu inne działy i zepchną :D

Jeszcze raz napiszę, że szkoda tracić energii i kasy na wszystko czyli cieszę się, że zniknęły w końcu te Blogi tym baradziej, że się czasem blogowały :D

I rezerwuję sobie prawa autorskie! to Moja Nieskromna Osoba pierwsza skonstatowała, że forum jest prześliczne, a reszta zmałpowała zaraz (astrochat, statusy itp) :P

Swego czasu miałem dołączyć karteczke (about) do prezentu (Mak 100 na DX SILK) - co wnet zanosiłem - i za cholerę nie udało mi się dopytać - jak w nim wypadną kulki itp. Jeszcze bana na "Moja Pierwsza Rakieta" dostałem :D ... za dygresyje maczkowe po części {jak mniemam}.

Jakby wtedy byla szybka pomoc to może bym się skusił na nowy wątek (bo tak normalnie to się boję zakładać nowe wątki w działach fundamentalnych ;) )

p.s.
A jeszcze właśnie przed chwilą pękłem ze śmiechu. W dziale szybka pomoc nacisnąłem [Raportuj] w poście MPWT (chyba mi wybaczy - technologicznie raczej bo brzydzę się generalnie) i zobaczyłem: "Nie masz uprawnień aby raportować tą pozycję."

W sumie to tez dobrze bo byśmy się tu nawzajem zaczęli zakopywać

Natomiast chciałem w tym momencie zwrócic uwagę że MPWT powinien był przedstawić jakiś problem do szybkiego rozwiązania a nie takie tam ... :D

Użytkownik ekolog edytował ten post 25 styczeń 2011 - 18:15

z 1szym teleskopem kup LATARKĘ DIODOWĄ CZERWONĄ!

WSZYSTKIE WSZECHŚWIATY SĄ WIECZNE

Doświadczenie z małymi refraktorami synty i newtonikiem FirstScope IYA 76.
0

Użytkownik jest niedostępny   Indrelle 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Bardzo ładnie wyszła nowa strona, gratuluje!
Tematy bardzo ładnie się czyta, ale kiedy szukam nowych postów to kolor tekstu (coś typu jasna sepia) na tym białym tle nie czyta się aż tak wygodnie. Może byłaby taka możliwość aby dać user'owi do wyboru kilka skórek o różnych kolorach? Na niektórych forach takie coś jest w użytku, ale to tylko drobna sugestia.

Użytkownik Indrelle edytował ten post 25 styczeń 2011 - 18:10

0

Użytkownik jest dostępny   piotrs 

• Astro-Forum.org
Chyba jeszcze nikt nie pisał że znacznie poprawiła się współpraca forum z komórkami. Ten post piszę w ten sposób i jest teraz dużo lepiej niż kiedyś. Nie ładują się tony megabajtów i są duże czcionki. Trochę brakuje przycisku "dziś."
Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
0

Użytkownik jest niedostępny   sumas 

• astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
a nie widzisz takiego w prawym górnym rogu pod RSS ?

o tiu: Załączona grafika: zdziś.PNG
ML8300, 80ED, EQ6, SC8, C8-N, obserwatorium AstropolisProjekt Celestia
0

Użytkownik jest niedostępny   Metatron 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Wszystkie zmiany na wielki plus, duży szacunek dala wszystkich, którzy się temu przyczynili, świetna robota!

Pozdrawiam
"Zagłębianie się w zagadnienie budowy świata jest jednym z największych i najszlachetniejszych spośród wszystkich zajęć"
Galileusz

Orion 80ED, Canon EOS 40D, EQ6 Pro SkyScan
0

Użytkownik jest dostępny   piotrs 

• Astro-Forum.org

Zobacz postsumas, o 25 styczeń 2011 - 20:49 , powiedział:

o tiu: Załącznik zdziś.PNG

Przy łączeniu przez komputer jest jak najbardziej OK, ja pisałem o sytuacji połączenia przez komórkę. Wtedy forum jest jakby w formie skróconej i tych przycisków nie ma (Nokia E66, Symbian). Załączam zdjęcia samej góry i samego dołu strony widzianej przez komórkę.

EDIT: na zdjęciu górnej części forum widać znaczek ">>". Akurat u mnie trzeba diabelskiej wprawy żeby kursor wmanewrować na to pole i wtedy widzę menu zawierające m.in. "new content". Być może trudność dostania się do tego menusa to problem mojej komórki i przy pewnych staraniach udaje się to zrobić, także jak dla mnie jest w miarę OK.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: P1030455_renamed_25155.jpg
  • Załączona grafika: P1030456_renamed_7786.jpg

Użytkownik piotrs edytował ten post 25 styczeń 2011 - 21:36

Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
0

Zobacz postpiotrs, o 25 styczeń 2011 - 20:44 , powiedział:

Trochę brakuje przycisku "dziś."

Zobacz postsumas, o 25 styczeń 2011 - 20:49 , powiedział:

Jacku, sądzę, że chodziło o brak przycisku "dziś" w wersji mobilnej.

...
0

Użytkownik jest niedostępny   JS 53 

• Astro-Forum.org
Rozpraszają mnie te czarne kostki z napisem NOWE.Według mnie są mało istotne by tak "dawać" po oczach.
0

Użytkownik jest niedostępny   OSMO 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Nie wiem czy forum ma jakiś system monitoringu swojej dostępności, wiec informuję, że dziś w okolicach godziny 11:45 - 12 AP odpowiadało komunikatem "Internal Server Error".
0

Użytkownik jest niedostępny   Astroobserwator 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Nie wiem, czy ktoś jeszcze ma taki problem, czy tylko ja. Mianowicie w przeglądarce opera 11 gdy chce przeczytać jakikolwiek post, to wczytuje sie strona a jakieś 3s później pojawia mi sie pusta karta. Na sub fora mogę normalnie wejść, natomiast w przeglądarce firefox wszystko działa dobrze.
0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Dziwne. Sprawdzimy.
Adam Jesionkiewicz

0

Użytkownik jest niedostępny   exec 

• Astro-Forum.org
Ja mam pytanie - przy przycisku "Nowe posty" pojawił się licznik nowych postów. Kiedy wchodzę na forum zawsze jest 0. Trzeba kliknąć w ikonę, żeby pojawiła się aktualna ilość nowych postów. To błąd, czy tak powinno być?
SCT 150, RC 150, ED80, ST2000XM, HEQ5, AZ4
0

A u mnie się wyświetla zawsze jakaś liczba nie związana ze stanem faktycznym (np. forum mam teraz oznaczone jako "przeczytane" a przy przycisku "nowe posty" widnieje liczba 12).

...
0

Użytkownik jest niedostępny   Chodak 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postexec, o 27 styczeń 2011 - 09:46 , powiedział:

Ja mam pytanie - przy przycisku "Nowe posty" pojawił się licznik nowych postów. Kiedy wchodzę na forum zawsze jest 0. Trzeba kliknąć w ikonę, żeby pojawiła się aktualna ilość nowych postów. To błąd, czy tak powinno być?

U mnie tak samo
0

Udostępnij ten temat:

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2