Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Teleskop 114F900A - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2

Teleskop 114F900A Wybór pierwszego teleskopu Oceń temat: ***** 2 głosy

Użytkownik jest niedostępny   drevil 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Większość sprzętu astronomicznego produkowana jest na rynek USA względnie Europy Zachodniej, gdzie zarobki, co tu dużo gadać, są wciąż znacznie wyższe niż w Polsce. Zajmując się doradzaniem początkującym na forum łatwo zauważyć, że planowany budżet na teleskop z reguły wynosi poniżej 1000zł, częściej jest to w okolicach 500zł i szczerze mówiąc nie sądzę, aby był to wynik porównania cen na Allegro, raczej po prostu większośc osób taką kwotę jest w stanie przeznaczyć na hobby. Rzecz w tym, że w USA 200 dolarów to drobna kwota i za takie pieniądze kupuje się zabawki dzieciom i tego rodzaju sprzęt w tej cenie jest oferowany. Spójrzmy na serię Astromaster Celestrona - efektowny, niebiesko-pomarańczowy design, kolorowe pudełka, hasła reklamowe wyraźnie sugerujące, że jest to produkt skierowany do bardzo początkującego nabywcy: "łatwy montaż bez narzędzi", "ten teleskop nie daje odwróconego obrazu"!. A że plastikowy wyciąg chybocze się na boki, ramiona pająka mają grubość 3mm, lustro nie ma zaznaczonego środka optycznego, a teleskop z fabryki wyjeżdża skolimowany bez offsetu? Przeciez ktoś, kto to kupił jako zabawkę w hipermarkecie się nie zorientuje. Osoby na serio interesujące się astronomią są w stanie przeznaczyć na swoją pasję dużo, dużo większe kwoty. Ile w Polsce sprzedaje się dużych SCT Meade lub Celestrona na widłowych montażach GoTo? A w USA to popularny sprzęt.

Użytkownik drevil edytował ten post 16 luty 2011 - 12:49

0

Użytkownik jest niedostępny   Kamilcia46 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
No i właśnie po to tu jestem, byście mi doradzili jaki teleskop byłby odpowiedni tak bym mogła przejść pomijając pozostałe punkty od razu do 5. który brzmi: wspaniałe obserwowanie wspaniałym teleskopem i ominięcie pieniężnej czarnej dziury

Wyciągam wniosek że polecacie Sky-Watcher 90/900 AZ3, kosztuje on 600zł więc jeszcze nie jest źle. Wg zastosowań podanych na różnych stronach na pierwszym miejscu księżyc, planety, na drugim mgławice, galaktyki - czyli tak jak chciałam. Opinie kupujących są pozytywne, nawet bardzo, więc teraz tylko najważniejsza decyzja.

Ale może napiszecie mi o jakichś wadach tego telepa? Bo na pewno też jakieś są :)
0

Użytkownik jest niedostępny   drevil 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Wadą tego teleskopu jest to, że ma małą aperturę, co dla Ciebie niekoniecznie musi być wadą, bo mały teleskop to lekki teleskop, a Ty musisz go móc wygodnie wystawić na taras. Poza tym jak każdy achromat na jasnych obiektach będzie wykazywał trochę aberracji chromatycznej, niemniej z powodu światłosiły F/10 nie powinna ona zbytnio przeszkadzać. Montaż azymutalny będzie wymagał regulacji w obydwu osiach, aby utrzymać obserwowany obiekt w polu widzenia. To też nie jest wielki problem, gdyż po pierwsze użytkownicy Dobsonów jakoś sobie z tym radza, a nie mają nawet mikroruchów. Po drugie, tanie montaże paralaktyczne i tak trudno ustawić na polarną (brak lunetki biegunowej), co skutkuje koniecznością okresowej poprawki w osi deklinacji. Masz mocno ograniczony budżet i jest to chyba najbardziej sensowny wybór w tej klasie cenowej.
0

Użytkownik jest dostępny   piotrs 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
Wydaje mi się że to słuszny wybór.

Wady oczywiście są, np. montaż nie jest wystarczjąco sztywny, wyciąg ma luzy i obraz może uciekać przy regulacji ostrości, załączone okulary sa kiepsikiej jakości (lepsze dadzą np. bardziej kontrastowy obraz i nie trzeba będzie wpychać się w nie okiem), występuje aberracja (kolorowe obwódki wokół jasnych obiektów), mało swiatła ... itd itp.
JEDNAK: na początek to jest OK. Dlaczego? Bo jak się przekonasz że to jest fajne hobby, to zaczniesz inwestować w lepszy sprzęt. A lepszy sprzęt wymaga większej wiedzy do jego obsługi. Najlepiej kupowac sobie coś nowego dopiero wtedy, gdy udowodni się sobie że się umie wykorzystać maksimum obecnych możliwości sprzętu i to już nie starcza.
Gdyby początkujący dostał drogi sprzęt (np. za 10 000zł), to pewnie by się zniechęcił, może (ale tylko może) wyjątkiem jest Meade LightSwith - ale to bajka z innego kontynentu i innych niż nasze zarobków http://forum.astropo...6-8221%3B-acf/.

Przy okazji - Kamilcia46 - musze Cię pochwalić. Wśród młodych początkujących na tym forum piszesz posty i zadajesz pytania wyjątkowo trafne, do tego wyciągasz słuszne wnioski. Trzymaj tak dalej!

Recenzja Sky-Watcher 90/900 AZ3 jest np. tu:
http://forum.astropo...cher-90900-az3/

Użytkownik piotrs edytował ten post 16 luty 2011 - 16:35

Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
0

Użytkownik jest niedostępny   exec 

• Astro-Forum.org
Przede wszystkim trzeba mieć świadomość, że za 600zł ciężko oczekiwać produktu wysokich lotów. Jednak na początek sprzęt powinien być ok – dopiero (i jeśli) nabierzesz wprawy w astronomii i temat Cię zainteresuje (co też nie jest pewne- większość osób się zniechęca jak się zorientuje, w teleskopie mgławice to szare mgiełki a nie to co na kolorowych zdjęciach) to dopiero wtedy kiedy zorientujesz się, że z tego sprzętu już nic więcej nie wyciśniesz, zaczniesz myśleć o lepszym sprzęcie.

Zazwyczaj odradzam dokupywanie akcesoriów na samym początku, ale rozważ możliwość dokupienia do tego teleskopu jakiegoś 32mm Plossla. Taki okular da Ci dwie rzeczy – większe pole widzenia (prawie 2 stopnie) i dużo jaśniejszy obraz (źrenica wyjściowa 3,2mm) co ułatwi poruszanie się po niebie jak i ułatwi wyszukiwanie i różnych obiektów. Szczególnie że wiem, że początkujący mają spore problemy z przyzwyczajeniem się do szukacza który daje odwrócony góra-dół obraz(ja zresztą nigdy się do tego nie przyzwyczaiłem).

SCT 150, RC 150, ED80, ST2000XM, HEQ5, AZ4
0

Użytkownik jest niedostępny   Kamilcia46 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
dzięki za porady, wady są jak najbardziej do zniesienia
bo wiadomo trzeba znać i zalety, i wady :rolleyes:
a mi do szczęścia wiele nie trzeba, bo jak odkryłam że Jowisza można zobaczyć gołym okiem to cieszyłam się jak dziecko ;P

A mam jeszcze pytanie: Jakbym się zainteresowała później DSami, to czy można do teleskopu coś dokupić? Czy raczej teleskop nie zmienia swojego zastosowania cokolwiek się dokupi?

Użytkownik Kamilcia46 edytował ten post 17 luty 2011 - 08:55

0

Użytkownik jest niedostępny   skymacho2 

• Astro-Forum.org
Kamilcia, za 300 zł można kupić przyzwoitą lornetkę Nikon Action VII 10x50 ... i to będzie optymalny wybór przy twoich zasobach finansowych. Na teleskop, jak już wiesz, potrzeba minimum 600 zł.

Użytkownik skymacho2 edytował ten post 17 luty 2011 - 21:51

0

Użytkownik jest dostępny   Sabazios 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Polecam Ci lornetkę, którą dał skymacho. :yes: Sam kiedyś chciałem kupić teleskop za jak najmniej. Ale w końcu sobie uświadomiłem, że lornetka też nie jest zła. Więc kupiłem. Do tego jakiś statyw i masz dobry sprzęt za małe pienądze.

PS: Nikon za 270 :o To nieźle przepłaciłem ;(
0

Guest_Michał_*

• Grupa: Guests
Mam problem mój teleskop odwraca obraz i wszystko jest do góry nogami i nie wiem co zrobić czy to ma tak być?
0

Użytkownik jest niedostępny   grzep 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postMichał, o 28 grudzień 2011 - 12:46 , powiedział:

Mam problem mój teleskop odwraca obraz i wszystko jest do góry nogami i nie wiem co zrobić czy to ma tak być?

Wszystko jest jak najbardziej w porządku,jest to w zupełności normalne zjawisko wynikające z praw optyki geometrycznej.W obserwacjach astronomicznych, w odróżnieniu od obserwacji naziemnych, nie ma znaczenia pojęcie góry i dołu. :astronomer2:

Użytkownik grzep edytował ten post 28 grudzień 2011 - 13:16

0

Guest_Michał_*

• Grupa: Guests
:rolleyes: dzięki
0

Udostępnij ten temat:

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1