Użytkownik drevil edytował ten post 16 luty 2011 - 12:49
Teleskop 114F900A Wybór pierwszego teleskopu
Napisano 16 luty 2011 - 12:48
Większość sprzętu astronomicznego produkowana jest na rynek USA względnie Europy Zachodniej, gdzie zarobki, co tu dużo gadać, są wciąż znacznie wyższe niż w Polsce. Zajmując się doradzaniem początkującym na forum łatwo zauważyć, że planowany budżet na teleskop z reguły wynosi poniżej 1000zł, częściej jest to w okolicach 500zł i szczerze mówiąc nie sądzę, aby był to wynik porównania cen na Allegro, raczej po prostu większośc osób taką kwotę jest w stanie przeznaczyć na hobby. Rzecz w tym, że w USA 200 dolarów to drobna kwota i za takie pieniądze kupuje się zabawki dzieciom i tego rodzaju sprzęt w tej cenie jest oferowany. Spójrzmy na serię Astromaster Celestrona - efektowny, niebiesko-pomarańczowy design, kolorowe pudełka, hasła reklamowe wyraźnie sugerujące, że jest to produkt skierowany do bardzo początkującego nabywcy: "łatwy montaż bez narzędzi", "ten teleskop nie daje odwróconego obrazu"!. A że plastikowy wyciąg chybocze się na boki, ramiona pająka mają grubość 3mm, lustro nie ma zaznaczonego środka optycznego, a teleskop z fabryki wyjeżdża skolimowany bez offsetu? Przeciez ktoś, kto to kupił jako zabawkę w hipermarkecie się nie zorientuje. Osoby na serio interesujące się astronomią są w stanie przeznaczyć na swoją pasję dużo, dużo większe kwoty. Ile w Polsce sprzedaje się dużych SCT Meade lub Celestrona na widłowych montażach GoTo? A w USA to popularny sprzęt.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 16 luty 2011 - 16:06
No i właśnie po to tu jestem, byście mi doradzili jaki teleskop byłby odpowiedni tak bym mogła przejść pomijając pozostałe punkty od razu do 5. który brzmi: wspaniałe obserwowanie wspaniałym teleskopem i ominięcie pieniężnej czarnej dziury
Wyciągam wniosek że polecacie Sky-Watcher 90/900 AZ3, kosztuje on 600zł więc jeszcze nie jest źle. Wg zastosowań podanych na różnych stronach na pierwszym miejscu księżyc, planety, na drugim mgławice, galaktyki - czyli tak jak chciałam. Opinie kupujących są pozytywne, nawet bardzo, więc teraz tylko najważniejsza decyzja.
Ale może napiszecie mi o jakichś wadach tego telepa? Bo na pewno też jakieś są
Wyciągam wniosek że polecacie Sky-Watcher 90/900 AZ3, kosztuje on 600zł więc jeszcze nie jest źle. Wg zastosowań podanych na różnych stronach na pierwszym miejscu księżyc, planety, na drugim mgławice, galaktyki - czyli tak jak chciałam. Opinie kupujących są pozytywne, nawet bardzo, więc teraz tylko najważniejsza decyzja.
Ale może napiszecie mi o jakichś wadach tego telepa? Bo na pewno też jakieś są
Lubisz ten post
0
0
Napisano 16 luty 2011 - 16:19
Wadą tego teleskopu jest to, że ma małą aperturę, co dla Ciebie niekoniecznie musi być wadą, bo mały teleskop to lekki teleskop, a Ty musisz go móc wygodnie wystawić na taras. Poza tym jak każdy achromat na jasnych obiektach będzie wykazywał trochę aberracji chromatycznej, niemniej z powodu światłosiły F/10 nie powinna ona zbytnio przeszkadzać. Montaż azymutalny będzie wymagał regulacji w obydwu osiach, aby utrzymać obserwowany obiekt w polu widzenia. To też nie jest wielki problem, gdyż po pierwsze użytkownicy Dobsonów jakoś sobie z tym radza, a nie mają nawet mikroruchów. Po drugie, tanie montaże paralaktyczne i tak trudno ustawić na polarną (brak lunetki biegunowej), co skutkuje koniecznością okresowej poprawki w osi deklinacji. Masz mocno ograniczony budżet i jest to chyba najbardziej sensowny wybór w tej klasie cenowej.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 16 luty 2011 - 16:34
Wydaje mi się że to słuszny wybór.
Wady oczywiście są, np. montaż nie jest wystarczjąco sztywny, wyciąg ma luzy i obraz może uciekać przy regulacji ostrości, załączone okulary sa kiepsikiej jakości (lepsze dadzą np. bardziej kontrastowy obraz i nie trzeba będzie wpychać się w nie okiem), występuje aberracja (kolorowe obwódki wokół jasnych obiektów), mało swiatła ... itd itp.
JEDNAK: na początek to jest OK. Dlaczego? Bo jak się przekonasz że to jest fajne hobby, to zaczniesz inwestować w lepszy sprzęt. A lepszy sprzęt wymaga większej wiedzy do jego obsługi. Najlepiej kupowac sobie coś nowego dopiero wtedy, gdy udowodni się sobie że się umie wykorzystać maksimum obecnych możliwości sprzętu i to już nie starcza.
Gdyby początkujący dostał drogi sprzęt (np. za 10 000zł), to pewnie by się zniechęcił, może (ale tylko może) wyjątkiem jest Meade LightSwith - ale to bajka z innego kontynentu i innych niż nasze zarobków http://forum.astropo...6-8221%3B-acf/.
Przy okazji - Kamilcia46 - musze Cię pochwalić. Wśród młodych początkujących na tym forum piszesz posty i zadajesz pytania wyjątkowo trafne, do tego wyciągasz słuszne wnioski. Trzymaj tak dalej!
Recenzja Sky-Watcher 90/900 AZ3 jest np. tu:
http://forum.astropo...cher-90900-az3/
Wady oczywiście są, np. montaż nie jest wystarczjąco sztywny, wyciąg ma luzy i obraz może uciekać przy regulacji ostrości, załączone okulary sa kiepsikiej jakości (lepsze dadzą np. bardziej kontrastowy obraz i nie trzeba będzie wpychać się w nie okiem), występuje aberracja (kolorowe obwódki wokół jasnych obiektów), mało swiatła ... itd itp.
JEDNAK: na początek to jest OK. Dlaczego? Bo jak się przekonasz że to jest fajne hobby, to zaczniesz inwestować w lepszy sprzęt. A lepszy sprzęt wymaga większej wiedzy do jego obsługi. Najlepiej kupowac sobie coś nowego dopiero wtedy, gdy udowodni się sobie że się umie wykorzystać maksimum obecnych możliwości sprzętu i to już nie starcza.
Gdyby początkujący dostał drogi sprzęt (np. za 10 000zł), to pewnie by się zniechęcił, może (ale tylko może) wyjątkiem jest Meade LightSwith - ale to bajka z innego kontynentu i innych niż nasze zarobków http://forum.astropo...6-8221%3B-acf/.
Przy okazji - Kamilcia46 - musze Cię pochwalić. Wśród młodych początkujących na tym forum piszesz posty i zadajesz pytania wyjątkowo trafne, do tego wyciągasz słuszne wnioski. Trzymaj tak dalej!
Recenzja Sky-Watcher 90/900 AZ3 jest np. tu:
http://forum.astropo...cher-90900-az3/
Użytkownik piotrs edytował ten post 16 luty 2011 - 16:35
Pozdrawiam,
piotrs
-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
piotrs
-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 16 luty 2011 - 17:10
Przede wszystkim trzeba mieć świadomość, że za 600zł ciężko oczekiwać produktu wysokich lotów. Jednak na początek sprzęt powinien być ok – dopiero (i jeśli) nabierzesz wprawy w astronomii i temat Cię zainteresuje (co też nie jest pewne- większość osób się zniechęca jak się zorientuje, w teleskopie mgławice to szare mgiełki a nie to co na kolorowych zdjęciach) to dopiero wtedy kiedy zorientujesz się, że z tego sprzętu już nic więcej nie wyciśniesz, zaczniesz myśleć o lepszym sprzęcie.
Zazwyczaj odradzam dokupywanie akcesoriów na samym początku, ale rozważ możliwość dokupienia do tego teleskopu jakiegoś 32mm Plossla. Taki okular da Ci dwie rzeczy – większe pole widzenia (prawie 2 stopnie) i dużo jaśniejszy obraz (źrenica wyjściowa 3,2mm) co ułatwi poruszanie się po niebie jak i ułatwi wyszukiwanie i różnych obiektów. Szczególnie że wiem, że początkujący mają spore problemy z przyzwyczajeniem się do szukacza który daje odwrócony góra-dół obraz(ja zresztą nigdy się do tego nie przyzwyczaiłem).
Zazwyczaj odradzam dokupywanie akcesoriów na samym początku, ale rozważ możliwość dokupienia do tego teleskopu jakiegoś 32mm Plossla. Taki okular da Ci dwie rzeczy – większe pole widzenia (prawie 2 stopnie) i dużo jaśniejszy obraz (źrenica wyjściowa 3,2mm) co ułatwi poruszanie się po niebie jak i ułatwi wyszukiwanie i różnych obiektów. Szczególnie że wiem, że początkujący mają spore problemy z przyzwyczajeniem się do szukacza który daje odwrócony góra-dół obraz(ja zresztą nigdy się do tego nie przyzwyczaiłem).
SCT 150, RC 150, ED80, ST2000XM, HEQ5, AZ4
Lubisz ten post
0
0
Napisano 16 luty 2011 - 20:10
dzięki za porady, wady są jak najbardziej do zniesienia
bo wiadomo trzeba znać i zalety, i wady
a mi do szczęścia wiele nie trzeba, bo jak odkryłam że Jowisza można zobaczyć gołym okiem to cieszyłam się jak dziecko ;P
A mam jeszcze pytanie: Jakbym się zainteresowała później DSami, to czy można do teleskopu coś dokupić? Czy raczej teleskop nie zmienia swojego zastosowania cokolwiek się dokupi?
bo wiadomo trzeba znać i zalety, i wady
a mi do szczęścia wiele nie trzeba, bo jak odkryłam że Jowisza można zobaczyć gołym okiem to cieszyłam się jak dziecko ;P
A mam jeszcze pytanie: Jakbym się zainteresowała później DSami, to czy można do teleskopu coś dokupić? Czy raczej teleskop nie zmienia swojego zastosowania cokolwiek się dokupi?
Użytkownik Kamilcia46 edytował ten post 17 luty 2011 - 08:55
Lubisz ten post
0
0
Napisano 17 luty 2011 - 21:48
Kamilcia, za 300 zł można kupić przyzwoitą lornetkę Nikon Action VII 10x50 ... i to będzie optymalny wybór przy twoich zasobach finansowych. Na teleskop, jak już wiesz, potrzeba minimum 600 zł.
Użytkownik skymacho2 edytował ten post 17 luty 2011 - 21:51
Lubisz ten post
0
0
Napisano 17 luty 2011 - 22:50
Polecam Ci lornetkę, którą dał skymacho.
Sam kiedyś chciałem kupić teleskop za jak najmniej. Ale w końcu sobie uświadomiłem, że lornetka też nie jest zła. Więc kupiłem. Do tego jakiś statyw i masz dobry sprzęt za małe pienądze.
PS: Nikon za 270
To nieźle przepłaciłem ;(
PS: Nikon za 270
Lubisz ten post
0
0
Napisano 28 grudzień 2011 - 13:14
Michał, o 28 grudzień 2011 - 12:46 , powiedział:
Mam problem mój teleskop odwraca obraz i wszystko jest do góry nogami i nie wiem co zrobić czy to ma tak być?
Wszystko jest jak najbardziej w porządku,jest to w zupełności normalne zjawisko wynikające z praw optyki geometrycznej.W obserwacjach astronomicznych, w odróżnieniu od obserwacji naziemnych, nie ma znaczenia pojęcie góry i dołu.
Użytkownik grzep edytował ten post 28 grudzień 2011 - 13:16
Lubisz ten post
0
0
Zaloguj się
Dodaj odpowiedź

Do góry