Wpadłem na takowy pomysł aby stworzyć tutaj Szkicowy Katalog Messiera
W internecie można znaleźć zestawienie zdjęć całego katalogu. Pomyślałem że fajnie by było na forum mieć taki jeden zamknięty watek, w którym zebrane by były szkice eMek.
Będą tutaj zebrane wszystkie szkice obiektów Messiera, które pojawiły się na forum. Wiadomo, że te obiekty często padają łupem osób szkicujących, więc mamy tutaj spory przegląd. Będą także znajdować się tutaj różne wersje tego samego obiektu, szkicowane z różnych apertur i przez innych autorów. Stanowić to będzie sporą wartość poznawczą dla osób, które są zainteresowane jak wyglądają na żywo obiekty głębokiego nieba.
Często odsyłamy nowych użytkowników do działu szkiców, aby zapoznali się z naturalnym wyglądem obiektów. Teraz te wszystkie obiekty będą w jednym miejscu!
W miarę moich możliwości będę ten post aktualizował w nowe szkice obiektów Messiera, które pojawią się na forum.
(wątek przez krótki czas pozostanie otwarty, aby przeprowadzić dyskusję nad jego wyglądem i działaniem. Potem zostanie zamknięty, aby stać się przeglądem, katalogiem Messiera w szkicu).
Jednocześnie wątek ten uzmysłowi nam, które Messiery były szkicowane najczęściej, a które rzadko, albo w ogóle
Z technicznych spraw, pozwoliłem sobie jedynie na zmianę rozmiarów niektórych szkiców (tych zbyt dużych) oraz naniesienie linii wskazujących dany obiekt, jeżeli w szkicu jest ich kilka
Autorzy szkiców są wyszczególnieni pod danym obiektem Messiera, a także w nazwie każdego pliku.
A więc otwieram Szkicowy Katalog Messiera na Astropolis
Messier 1 (Mgławica Krab)
Autorzy: lukasz83, robson999, krzysiek81
Messier 2
Autorzy: Tomek96, robson999, Aldebaran, Erik
Messier 3
Autorzy: astro-nom, krzysiek81, wimmer
Messier 5
Autorzy: robson999, Dementorin, ABC
Messier 8 (Mgławica Laguna)
Autorzy: lukasz83, wimmer, robson999, astro-nom
Messier 11 (Gromada Dzika Kaczka)
Autorzy: astro-nom, Aldebaran, daniel24, Dementorin
Messier 13 (Gromada Herkulesa)
Autorzy: lukasz83, wimmer, Dementorin, Janus, Panasmaras, Robson999, krzysiek81, muchozol, daniel24, ABC, Erik
Zaloguj się

Do góry