Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Rantiga Osservatorio - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (5 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Rantiga Osservatorio Oceń temat: ***** 6 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Tiamat 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Cześć,
No to frugo.
Czas zacząć nowy wątek:)

W najbliższym czasie powstanie niedaleko Tincany w północnych Włoszech moje nowe obserwatorium: Rantiga.
Będzie w 100% obsługiwane przez internet. Znajduje się 950 km w linii prostej od Krakowa. 1310 km samochodem.
Będzie to klasyczny Roll off. Podobny do Solarisa, ale jednak mniejszy. Wewnętrzny wymiar to 250x250cm. Ściany z sosny pomalowanej na biało. Dach z białej blachodachówki. Bardzo wysokie temperatury w lecie skłoniły mnie do takiego właśnie koloru. Wnętrze obite OSB. Na ziemi moletowana wykładzina, czyli tzw Astroguma:). Pier taki sam jak w Solarisie obłożony białą ceramiką. Tzn nie taki sam, bo za radą Sumasa posadzony będzie na cienkiej warstwie piasku, aby choć trochę zamortyzować energię przy trzęsieniach ziemi, które czasem tam występują. Płytko są lite skały, więc nie powinno specjalnie pływać. O szczegółach dotyczących wyposażenia, zabezpieczeń itd postaram się napisać innym razem. Teraz tylko w skrócie. Internet z włoskiej "neostrady" z Telecomu. Niestety bez stałego IP. Internet dodatkowy jako zabezpieczenie po sieciach GSM. Najpewniej dwóch operatorów. Rozważałem internet satelitarny. Niestety sensowny z publicznym IP, bez limitu danych, ale z 512kb download i tyle samo upload to 340 euro miesięcznie. Umowa na rok i sporo kasy za sam sprzęt. Trochę dużo :) Normalniejszym rozwiązaniem jest www.tooway.com. Niestety serwis włoski obsługujący "włoską wiązkę" funkcjonuje koszmarnie. Zobaczymy. Dodatkowo w ramach zabezpieczeń Boltwood II, Foster system, UPS-y, bariera podczerwieni potwierdzająca zaparkowanie sprzętu, system CCTV, centralka alarmowa i jeszcze kilka innych rzeczy. Na pierze wyląduje Paramount ME przeniesiony z Polski. Na nim będzie przerobiony, wzmocniony AG16 z Orion Optics UK. Focuserem i zarazem jedynym wyciągiem będzie Atlas FLI. Na nim wyląduje (przynajmniej na najbliższy czas) SBIG STL 6303 z dużym kołem filtrowym.

Za dwa dni będzie u mnie z UK teleskop z zamontowanym firmowo Atlasem!
Kilka dni temu dostałem zdjęcia zrobione w Orionie przed wysyłką mojego teleskopu. Załączam je do postu. Zdziwiłem się trochę dzisiaj, jak listonosz przyniósł mi kopertę z Oriona, w której były śruby do mocowania lustra głównego... :) Chłopaki zapomnieli spakować i nic nie powiedzieli.
Ciekawe co jeszcze przyjdzie pocztą. Mam nadzieję, że nie lustro :)
No chyba, że te śrubki to jedyna rzecz jaka przyjdzie z Orion Optics :)

Przede mną jeszcze długa droga do first light z Rantigi. Budowa obserwatorium, próby sprzętu przed wysłaniem do Włoch, dopracowanie zdalnej automatyki, kolimacja itd. Postaram się na bieżąco przekazywać newsy z postępu przy pracach.
Dołączam metryczkę lustra.
Pozdrawiam
Michał Żołnowski - Tiamat

Załączone miniatury

• Załączona grafika: IMG_6897.JPG
  • Załączona grafika: IMG_6895.JPG
  • Załączona grafika: IMG_6894.JPG
  • Załączona grafika: IMG_6889.JPG
  • Załączona grafika: IMG_6888.JPG
  • Załączona grafika: IMG_6885.JPG
  • Załączona grafika: 110224RR03_1-8PV_0.jpg

Użytkownik Tiamat edytował ten post 08 marzec 2011 - 20:45

Rantiga Osservatorio: IAU Observatory Code: D03 - planetoida 2012 FC30 "Basia" (?)

Solaris Observatory: IAU Observatory Code: B63

http://www.starrysite.com

-------------------------------------------------------
+7

• Astro-Forum.org
Trudne początki.
Dziś, z jednodniowym wyprzedzeniem przyjechał kurier z pierwszą, największa paczką. Niestety lustro wtórne latało luźno w tubusie...
Uszczerbione i porysowane. Cały plan związany z szybkim wypróbowaniem sprzętu i wyjazdem bierze w tym momencie w łeb! Cały plan w...
Dodatkowo dowiedziałem się o problemach ze zezwoleniem na budowę obserwatorium. Musze jakoś dogadać się z gminą.
John z Orion Optics powiedział mi w tym momencie, że wyśle lustro jak najszybciej. Ach. Jakie durne hobby :)
Hej
Tiamat

Załączone miniatury

• Załączona grafika: zdjęcie (23).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (20).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (19).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (18).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (21).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (22).JPG

Rantiga Osservatorio: IAU Observatory Code: D03 - planetoida 2012 FC30 "Basia" (?)

0

Użytkownik jest niedostępny   sumas 

• astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
gratulacje pięknej rurki!
ale kurcze, wtórne odkleiło się od pająka? :o
ML8300, 80ED, EQ6, SC8, C8-N, obserwatorium AstropolisProjekt Celestia
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org
Michał trzymam kciuki za powodzenie całej operacji!!! Aż nie mogę się oczekać Twoich fotek z takiego sprzętu i to jeszcze z pod dobrego nieba :)

:Beer:

P.S.
Orion UK mógł by się troszkę postarać, bo jak lustro odpadło podczas transportu, to tak samo może sie zdażyć poczas trzęsienia ziemi... :(
0

Użytkownik jest dostępny   Adam_Jesion 

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Administrator
Uuuu, ale pech. Te lustra wbrew pozorom trzymają się solidnie. Ktoś musiał mocno rzucić tą tubą, żeby ono się odkleiło. Ja zawsze namawiam Oriona na demontaż wtórnego na czas transportu. To oczywiście wymaga większej umiejętności kolimacji, ale i tak w każdy właściciel takiego astrografu będzie musiał się jej nauczyć (albo znać kogoś, kto to potrafi), więc to tylko pozorne ułatwienie.

Btw - jak miło zobaczyć, że wreszcie robią maskę na lustro oraz wyczerniają krawędź lustra :P. Ja właśnie czekam na maskę do swojego AG.
Adam Jesionkiewicz

Dołącz do mnie na: Twitter oraz Astrofotografia@Facebook
0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię

Zobacz postsumas, o 09 marzec 2011 - 16:52 , powiedział:

gratulacje pięknej rurki!
ale kurcze, wtórne odkleiło się od pająka? :o

Nie od pająka, a od swojej postawy. Dopiero całość jest przykręcana do CNC pająka.
Adam Jesionkiewicz

0

• Astro-Forum.org
Hejo,
Piszę ten post trzeci raz. Za każdym razem wywali mi korki. Fachowcy zmieniaja podłogę. Ostatnio wywaliło, gdy wcisnąłem juz "Dodaj odpowiedź"

Kurier przywiózł dziś drugą i trzecia paczkę.

Lustro główne... całe! :)
Korektor Wyne'a i fokuser Atlas też.

Pozostaje mi zaczekać na lusterko wtórne.
Mam nadzieję, że dotrze w przyszłym tygodniu.

Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość:)

Podsyłam kilka zdjęć z dzisiejszych paczek
Pozdrawiam
Tiamat

PS Wywaliło czwarty raz:)

Załączone miniatury

• Załączona grafika: zdjęcie (32).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (31).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (30).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (29).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (28).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (27).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (26).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (25).JPG

Użytkownik Tiamat edytował ten post 10 marzec 2011 - 17:13

+3

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Założyłeś już lustro? Rozumiem, że zaprosiłeś 20 osób do dźwignięcia i wsadzenia w tubus? :)
Adam Jesionkiewicz

0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Przy okazji rozsiewania oriona po świecie ;), kilka dni temu znajomy z Australii odebrał swojego:
http://www.pbase.com...on_ag12_arrives

Strategia modyfikacji była bardzo zbliżona do tej, którą ma zastosowaną Tiamat, czyli usztywnienie montażu pod zestaw kamerowy (dodatkowe obejmy) oraz rezygnacja z wyciągu (zamiast tego na stałe Atlas).

Michał, zapomniałem Ci polecić jeszcze jedną ważną rzecz - LightField'a do flatów. Przy aktualnej matrycy pewnie poradzisz sobie jeszcze domowymi rozwiązaniami, ale jakbyś zapragnął kiedyś 16803 to musisz już zainwestować w docelowe rozwiązania. To co kupił Mike produkowane jest w EU, więc nie ma problemu z zakupem.

http://www.pbase.com...image/133081431
Adam Jesionkiewicz

0

• Astro-Forum.org
Cześć!

wczoraj wieczorem pootwierałem resztę zawiniątek od OO i okazało się, że jest jedna złączka do podłączenia SBIGa. Zamawiałem dwie: jedną do STLa standardowego, drugą do STLa z podłączonym dużym kołem filtrowym. Nie wiem którą wysłali. Ale jak się później okazało nie ma to znaczenia, gdyż złączki nie da się wkręcić do SBIGa. Gwint jest zły.
Młyodzi ludzie czytają, więc nie skomentuję.
Tak, dzięki Adam za linki. LightField'a kupię gdy uporam się z tym wszystkim.
Lustra nie zakładałem, bo czekam na wtórne. Założę wtórne i dopiero wtedy założę główne.
Jutro wylatuję do Tincany zająć się osservatorio.
Strach się bać :)

Miłego tygodnia!
Tiamat

0

Użytkownik jest niedostępny   ax 

• Astro-Forum.org

Zobacz postTiamat, o 08 marzec 2011 - 20:38 , powiedział:

(...cut)
Internet z włoskiej "neostrady" z Telecomu. Niestety bez stałego IP. Internet dodatkowy jako zabezpieczenie po sieciach GSM. Najpewniej dwóch operatorów. Rozważałem internet satelitarny. Niestety sensowny z publicznym IP, bez limitu danych, ale z 512kb download i tyle samo upload to 340 euro miesięcznie. Umowa na rok i sporo kasy za sam sprzęt. Trochę dużo :) Normalniejszym rozwiązaniem jest www.tooway.com. Niestety serwis włoski obsługujący "włoską wiązkę" funkcjonuje koszmarnie. Zobaczymy.

(...cut)

Michał,

Do sieci na zmiennym IP dobrze się nadaje rozwiązanie:
TeamViewer - bezpłatna zdalna konserwacja, praca i zdalne współdzielenie pulpitu przez internet
http://www.teamviewe...m/pl/index.aspx - fajnie się tym obsługuje zdalnie, nie musisz znać IP swojego PC - do tego jeszcze genialny transfer plików...
W razie czego służę pomocą.
Teraz tylko jakie masz tam prędkości DOWNLOAD/UPLOAD by to dobrze obsłużyć.... :)
0

• Astro-Forum.org
Dzięki Ax!
Tak, znam to. Program faktycznie jest świetny. Przechodzi przez chyba każdą zaporę.
Pozdrawiam
Tiamat

0

• Astro-Forum.org
Cześć,
wczoraj wieczorem wróciłem z Tincany.
Samolot w tamtą stronę był dwie godziny opóźniony, więc dotarłem około 22.00
Samo obserwatorium ze względów bezpieczeństwa nie jest dokładnie w Tincanie, ale u dobrego znajomego, gdzie teren jest jak sie boleśnie przekonałem tego wieczora dobrze chroniony.
Zmęczony podjechałem pod stojące już zarysy obserwatorium i chcąc nie budzić nikogo podszedłem pod budynek. Hmm. Okazało się, że znajomy przejety powagą "inwestycji" nawet przed jej ukończeniem uzbrajał czujki podczerwieni na tym terenie... Bardzo, bardzo głosny alarm obudził chyba całą okolicę. Po chwili pod obserwatorium stało pięciu zaspanych facetów w tym jeden ze.. strzelbą!!! Skończyło się na śmiechu, ale dało mi to tez dowód na to, że obywatelska postawa w okolicy obserwatorium jest wzorowa! Muszę dobrze wyrobić sobie na przyszłość odruch krzyczenia po włosku "nie strzelać" Non sparate!

No cóż.. Obserwatorium wygląda dziwnie. Celowo zrobiłem je niezbyt wielkie. 260x260 - wymiar wewnętrzny. Jest nieproporcjonalnie wysokie. Stoi na betonowych bloczkach. Na nich legary, OSB. 200cm drzwi, nad którymi legary, system rolek itd. Połać dachu też zaczyna się wysoko. W rezultacie wygląda jak wiatrak, ale bez ramion :) Wystarczy tylko zamontować "śmigło". Wiem juz, że bez kary od gminy się nie obędzie. Samowolka budowlana i tyle. Mam nadzieję, że kara bedzie raczej symboliczna. Podobno. Bo muszą coś zrobić. Berlusconi przyjedzie i co wtedy powiedzą? Sumas dziś zauważył, że Obs jest na terenie kraju objętego wg Kadafiego działaniami wojennymi. Mam nadzieję, że Migi-21 Kadafiego nie pomyślą, że to wyrzutnia rakiet. Czarny humor.

Przez prawie cały czas prac padał ciężki deszcz. Warunki naprawdę makabryczne. Czekaliśmy przez dwa dni aby znaleźć 30 minut na wyspawanie kilku elementów. Po prostu pogodowy hardcore. W związku z tym obs. nie jest pomalowane. Dechy nasiąknięte wodą. Zrobię to sam nastepnym razem. Biała farba czeka, To i tak nic w porównaniu do prac, które mnie jeszcze tam czekają,

We wtorek Telecom ma przysłać kurierem modem i uruchomic ADSL u sąsiada, skąd wifi podciągnę internet do siebie.

Na moje życzenie pier w obserwatorium jest bardzo niski. Odległość miedzy jego szczytem a najeżdżającą belką dachu to aż 120 cm. Zrobiłem to celowo aby uniknąć problemów z parkowaniem. Sama praktyczna średnica AG16 to 58cm- gdy się weźmie pod uwagę zapinki do obejm. Gdybym bezpośrednio zamontował montaż na takim niskim pierze to bym co najwyżej sfotografował obiekty w zenicie. Dlatego zostawiłem pręty (paliwowe) na 50 cm ponad ceramicznym rdzeniem. Mam nadzieję, że juz niedługo empirycznie w Krakowie sprawdzę jak będzie parkował cały zestaw i na ile będę mógł je zostawić. Aby nie drgały zamontuję na nich stalowe "plastry" spinające je razem.
Plan był, aby silnik był na zewnątrz. Jednak po wizycie zdecydowałem się aby był w środku obs. Znacznie ograniczy to możliwość obserwacji na północy, ale zabezpieczy silnik przez warunkami pogodowymi. Zawsze będę mógł to zmienić.

Pod koniec deszczowej roboty wszystko wokół tonęło w błocie. Przed samym wylotem szybko kupiłem paczkę trawy, rozgrabiłem cały teren (uff) i posadziłem "la erba".
Wpadłem na lotnisko 20 min przed zamknięciem bramek:)

We czwartek kurier przywiózł z UK lusterko wtórne zamontowane do stalowego "siodła". Rzuciłem na nie okiem i widzę, że sposób klejenia jest znacząco inny niż ostatnio. Więcej silikonu i ładniej rozprowadzony:)
Co prawda mówiłem im, aby zaczekali na dorobienie prawidłowych złączek do kamery i dopiero wtedy wysłali wszystko razem. Powiedzieli mi, że to dobry pomysł, ale jak widać zrobili inaczej. Tu akurat nie mogę mieć do Oriona pretensji. Chciałem im zaoszczędzić kosztów. I tak teraz czekam na złączkę. Chociaż mogę zabrać się za kolimację!

Chcę napisać jeszcze kilka zdań o Zdzisku Łącznym, Szarej Eminencji całego przedsięwzięcia od strony elektronicznej:) Zdzisek od wielu dni zajmuje się przygotowaniem misji pod kątem zabezpieczeń otwierania dachu, łączności itd. Nie miałem pojęcia, że to wszystko będzie tak skomplikowane. Jego mieszkanie zamieniło się w plac boju. Porozkładane listwy podczerwieni, komputery, centralki itd. Tajna Wytwórnia Bezzałogowych Podwodnych Statków Marsjańskich. Bez Zdziska bym się po prostu skichał.... Co kilka dni dostaję od Zdziska listę zakupów ze sklepów z alarmami, AVT, Allegro ,itd :) I jeszcze nigdy chyba nie rozmawialiśmy krócej przez telefon niż 30 minut :)

To chyba tyle.
Pozdrawiam
Michał Żołnowski - Tiamat

Załączone miniatury

• Załączona grafika: IMG_5386.jpg
  • Załączona grafika: IMG_5392.jpg
  • Załączona grafika: IMG_5394.jpg
  • Załączona grafika: IMG_5398.jpg
  • Załączona grafika: IMG_5407.jpg
  • Załączona grafika: IMG_5432.jpg
  • Załączona grafika: IMG_5445.jpg
  • Załączona grafika: IMG_5447.jpg
  • Załączona grafika: IMG_5457.jpg
  • Załączona grafika: IMG_5485.jpg

+8

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Super. Inwestycja idzie do przodu.

Daleko masz to obserwatorium od swojego domu?
Adam Jesionkiewicz

0

• Astro-Forum.org
Około 400 metrów.

0

• Astro-Forum.org
Dziś wieczorem postawiliśmy z Bogdanem Jarzyną AG16 na montażu. Zanim to jednak nastąpiło namordowaliśmy się trochę z mojej winy. Odkręciłem przymocowane do tubusa zaczepy, na których spoczywa cela. Kilka dni temu chcieliśmy z Bogdanem położyć celę z lustrem na ziemi i na to nałożyć cały tubus. Niestety mimo wielu prób nic z tego nie wyszło. Dopiero po konsultacji telefonicznej z Orionem i zapewnieniu, że nic się nie stanie postawiliśmy na ziemi tubus a następnie od góry, lustrem w dół nałożyliśmy celę. Proceder ten powtórzyć musieliśmy kilkanaście razy bo gdy zdjąłem wcześniej zaczepy z tubusa to okazało się, że przypadkowe ich założenie nie pozwalało na przykręcenie celi lustra. Dopiero po wielu wysiłkach udało się to zrobić. Na marginesie dodam, że po ściągnięciu obejm tubus z włókna węglowego był wyraźnie jajowaty. Różnica miedzy dużą osią elipsy a małą wynosiła około 25mm! Dopiero umiejętne pokombinowanie z obejmami pozwoliło na zniwelowanie tej różnicy i dopiero wtedy było możliwe założenie celi z lustrem na tubus. Założenie samego teleskopu na Paramounta też było dosyć stresujące, ale oprócz kilku rys na tubusie nic się nie stało.
Przyłożyłem nawet okular i było pierwsze światło. Co prawda okular trzymałem w ręku bo było za krótko ale first light zaliczony :)
Podłączyłem też Atlasa do PC. Wydaje śmieszne odgłosy i drogę 10mm wykonuje w około 4 minuty:). 105000 kroków

Na dniach przyjdzie poprawiona złączka do SBIG no i może wtedy będzie pierwsza próba CCD.

Dołączam kilka mniej poważnych zdjęć.
Pozdrawiam
Tiamat

Załączone miniatury

• Załączona grafika: zdjęcie (34).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (33b).jpg
  • Załączona grafika: zdjęcie (36).JPG
  • Załączona grafika: zdjęcie (35).JPG

Użytkownik Tiamat edytował ten post 28 marzec 2011 - 00:02

+5

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Skolimowałeś go już?
Adam Jesionkiewicz

0

• Astro-Forum.org
Nie, jeszcze nie. Czeka mnie to jak wizyta u dentysty:)
Mam nadzieję, że nie skomplikowałem sobie życia dając nieskolimowany teleskop na montaż.
Adam, czy Ty kolimowałeś tą prostszą, szybszą metodą opisywaną na początku tutoriali Catseye'a czy tą bardziej skomplikowaną?
Pozdrawiam
Tiamat

0

Użytkownik jest dostępny   Hans 

• Astro-Forum.org
  • Grupa: Moderator
Czesc Michał,

Zakładam, że tam pada śnieg. Pamiętaj, ze szyny masz klasycznie "dziurą do góry". Jeśli ma być full automat, bez wołania właściciela posesji ze zmiotką i szpachelką za każdym razem jak nazbiera się tam zlodzonego syfu, to może nie głupim pomysłem były by jednak jakieś osłony czepnięte do dachu i/lub mocniejsze przewody grzejne dookoła. Nic takiego tam nie widze.

Pozdrawiam.
--
Hans

Złapać tranzyt extrasolarny? To proste. Też możesz.
XO-2 , XO-3b , TrES-3b , WASP-14b , HAT-P-3b , HAT-P-12b

Odkryć własną zmienną? To proste. Też możesz.
RRC - VSX J201332.0+065243
EA - VSX J095100.4+342210 , VSX J204900.6+452652 , VSX J204715.6+453754
EW - VSX J201308.0+062950 , VSX J204904.2+452223 , VSX J204843.6+451506
0

• Astro-Forum.org
Dzięki Hans za radę!
Rolki dachu leżą na jednej z ostrych krawędzi kształtownika, który wygląda jak U. Nie jeżdżą po jego dnie, w koleinie. W związku z tym jest mniejsze prawdopodobieństwo, że przymarznie. W Krakowie po jednej stronie jeździ w koleinie, więc założone mam tam grzanie i działa. Podobnie jak w Solarisie w Rantidze porobiłem co 40 cm skośne otwory w metalu, przez które gromadząca się woda wychodzi na zewnątrz. Tam jakichś szczególnych mrozów nie ma. Gdy jest w nocy -5 stopni to jest to juz lokalne wydarzenie. Zobaczę. Jak juz wszystko ruszy to założę grzałki - takie jak w Krakowie.
Może dziś w końcu przyjdą złączki z OO...
Pozdrawiam
Tiamat

0

Użytkownik jest dostępny   Hans 

• Astro-Forum.org
  • Grupa: Moderator
:)

Nie chciał bym wymądrzać się, nie mając żadnej sensownej bazy inżynieryjnej, ale skoro jest jak mówisz, to widzę kolejny problem.

Szyny takie jakie zastosowałem ja, Sumas i Adam, czyli z wózkami jeżdżącymi wewnątrz rynny, niejako przy okazji rozwiązują problem mocowania dachu do reszty konstrukcji.

Załączona grafika: untitled.JPG

Jesteśmy niejako z marszu zabezpieczeni przed silnym wiatrem próbującym zamienić nasz rolowany dach w ulatujący do góry żagiel.

Jeżeli twój dach po prostu spoczywa swoją masa na krawędzi szyny, może dobrym pomysłem było by takie mocowanie silnika i szyny zębatej, by cokolwiek zabezpieczało dach przed uniesieniem przez silny podmuch.

Pozdrawiam.

--
Hans

Złapać tranzyt extrasolarny? To proste. Też możesz.
XO-2 , XO-3b , TrES-3b , WASP-14b , HAT-P-3b , HAT-P-12b

Odkryć własną zmienną? To proste. Też możesz.
RRC - VSX J201332.0+065243
EA - VSX J095100.4+342210 , VSX J204900.6+452652 , VSX J204715.6+453754
EW - VSX J201308.0+062950 , VSX J204904.2+452223 , VSX J204843.6+451506
0

• Astro-Forum.org
No to jest fajne rozwiązanie! Minusem jest to, że gromadzące się dziadostwo i woda mogą robić utrudnienia. Zdecydowałem się na ruch rolek po ostrej szynie z tego względu, że ciężki dach można suwać jednym palcem. Minimalne opory. Faktycznie silny wiatr to problem. W Rantidze są teraz prowizoryczne zabezpieczenia przed zwianiem. Docelowo będą co kilkadziesiąt centymetrów takie klamry zamocowane do ściany. W momencie podniesienia dachu klamra w kształcie odwróconego "L" od góry zatrzyma dach. Mam nadzieję :)))

0

Użytkownik jest dostępny   JaLe 

• I love ISC
Wspaniała lokalizacja i piękne góry :)

Użytkownik JaLe edytował ten post 29 marzec 2011 - 10:53

0

• Astro-Forum.org
Dzięki JaLe ;)
Teraz największym wyzwaniem jest skonstruowanie przez Zdziska całego zestawu pod kątem bezpieczeństwa, zamykania dachu, łączy awaryjnych, nadzoru parkowania, barier podczerwienie czuwających nad tym wszystkim. Teoretycznie wszystko ok, jednak w praktyce okazuje się, że kontroler stanów napięcia przez IP działa świetnie, ale tylko w sieci lokalnej. Foster ma czasem muchy w nosie itd itp. U mnie na Pulpicie na stałe jest zdalnie włączony komputer u Zdziska i przez cały dzień sobie zamykam, otwieram dach u niego w domu:), przełączam różne stany a Zdzisek mi robi różne Errory :)
Bez Zdziska bym zginął.
Tiamat

0

• Astro-Forum.org
Właśnie zadzwoniłem do Orajon Optiks spytać co z tymi poprawionymi złączkami. John powiedział, że wysłał je dopiero we wtorek, dwa dni temu!!!
Ale gdy dzwoniłem do nich w środę w ubiegłym tygodniu to powiedział mi, że właśnie je wysłał. Znając więc szybkość działania poczty nie dostanę ich zapewne przed kolejnym weekendem....
Nie skomentuję tego należycie!!!
Niech szlag trafi !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Użytkownik Tiamat edytował ten post 31 marzec 2011 - 10:25

0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
No cóż, robią dla mnie modyfikację korektora, więc... pewnie harmonogram im się rozsypał :)
A tak poważnie, ciesz się, że miałeś przed czasem teleskop. To coś jak cud nad Wisłą. Ja na swój musiałem trochę poczekać.

Nie skomentuję tego należycie!!!
Niech szlag trafi !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ależ komentuj! Tylko w ten sposób można kontrolować i wywierać nacisk na producentów/sprzedawców. Wg mnie, za mało na polskich forach mówi się o tym, co źle w tym biznesie funkcjonuje. I przez to odpowiedzialni mają to w dupie.

Odnoszę wręcz wrażenie, że na forach albo się chwali producenta, albo nie piszę nic. Totalne niezrozumienie istoty społeczności internetowych.

Użytkownik Adam_Jesion edytował ten post 31 marzec 2011 - 10:32

Adam Jesionkiewicz

0

• Astro-Forum.org
Adam,
przed czasem, jak przed czasem. Umowa była, że w połowie marca będę miał sprzęt. Faktycznie pierwsza paczka przyszła 9. marca. Druga 10. marca. Czyli 6 dni przed czasem. No ale co z tego jak w skutek nieprofesjonalizmu przyszło z oderwanym SM, źle wykonanymi gwintami, bez zamówionej złączki. Że o dosyłanych zapomnianych śrubach do mocowania lustra nie wspomnę. Efekt jest taki, że od 9. marca szarpię się z tym tematem i na koniec marca sprzęt nie jest gotowy. Trzy tygodnie "rozpieprzone" codziennym myśleniem o sprzęcie, wypatrywaniu kuriera/listonosza itd. W sumie wiadomo - tylko hobby. Ludzie mają 1000 razy większe problemy. Ja na co dzień też. Ale gdy własne ukochane hobby zaczyna frustrować, to frustruje podwójnie :)
Ale jestem zły....
:)

Użytkownik Tiamat edytował ten post 31 marzec 2011 - 10:43

0

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Zgadzam się. Wg moich standardów jest to niedopuszczalne. Dlatego właśnie docelowo chce produkować swój sprzęt, bo generalnie branża astro zorganizowana jest jak pijany student w niedzielny poranek.

BTW - dzisiaj zapytam ich, co tam się dzieje z tym Twoim zleceniem.

Użytkownik Adam_Jesion edytował ten post 31 marzec 2011 - 11:19

Adam Jesionkiewicz

0

• Astro-Forum.org
Z cyklu "Czekając na złączkę" pokazuje kilka zdjęć zrobionych w ostatnich dniach.
Przed wyjazdem w Bieszczady wpadł na wieczór Piotrek Sadowski. Sprawdziliśmy, czy nowe złączki działają z jego sprzętem. Astro Physics Gran Turismo wylądowało na EQ6 :). Były ok. Bogdan trzyma w rękach dwie kamery FLI: Proline z dużym kołem oraz MicroLine z małym kołem. Różnica przeogromna. Pokazuję też zdjęcie automatyki do obserwatorium rozłożonej u Zdziska w pokoju. Po lewej szare pudło to komputer przemysłowy UNO, na środku stołu Foster, po prawej elektronika napędu oraz różniaste przekaźniki i czujniki. Na następnym zdjęciu system LED-ów wykonawczych, które pokazują mi zwrotnie poprzez kamerę czynności wykonywane przez Fostera i inne urządzenia. Jedno ze zdjęć zrobione u mnie w biurze pt Praca biurowa ze sprzętem Bogdana:)
Pozdrawiam
Tiamat

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 1.jpg
  • Załączona grafika: 2.jpg
  • Załączona grafika: 3.jpg
  • Załączona grafika: 4.jpg
  • Załączona grafika: 5.jpg
  • Załączona grafika: 6.jpg
  • Załączona grafika: 9.jpg
  • Załączona grafika: aaIMG_5559.jpg
  • Załączona grafika: aaaIMG_5561.jpg
  • Załączona grafika: aaIMG_5563.jpg

Użytkownik Tiamat edytował ten post 01 kwiecień 2011 - 07:58

+5

Użytkownik jest niedostępny   warpal 

• Astro-Forum.org
Będzie dobrze :)
Wszak "per aspera ad astra" ;).
Jak kiedyś przyleci jakaś kometa Tiamat1......... to co tam aktualna udręka ;).
Pozdrawiam!
---------------------------------------
mak 5",ZenithStar 80 II, Taurus 16", SCT 9,25", Lunt 60
0

Udostępnij ten temat:

• (5 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »