Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Globalne ocieplenie - fakty, mity, lokalne przystosowania - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (5 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Globalne ocieplenie - fakty, mity, lokalne przystosowania Wstępnie zaczynając od scenariusza na XXI wiek Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest dostępny   Morth 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postexec, o 06 lipiec 2011 - 12:44 , powiedział:

Wycięcie wszystkich lasów na świecie też by się opłacało - ile surowca do spalenia by było...
To też by nie była desperacja?

Po pierwsze nie opłacałoby się.
W takim razie to co się dzieje w Brazylii to początki desperacji. Rozorywanie tys. ha pod jedną kopalnie węgla brunatnego także.

Porównanie do wycięcia wszystkich lasów, które z pewnością byłoby katastrofalne w skutkach, do wydobywania gazu z łupków, które bardzo prawdopodobnie odbije się negatywnie na relatywnie dużym obszarze wokół odwiertu jest lekką przesadą.
Żebyśmy się zrozumieli, ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem wydobywnia gazu łupkowego w Polsce, a nawet w ogóle. W USA czy Kanadzie gdzie są wielkie połacie obszarów niezamieszkanych, niech sobie próbują na własną szkodę. W Polsce jedynie na podlasiu można by coś takiego zrobić, tylko że Podlasie jest perłą polskiej przyrody, więc byłoby to skrajnym idiotyzmem lub właśnie desperacją, w warunkach Polski oczywiście.

Po za tym zanim to ruszy, czyli za minimum 10 lat, USA, Meksyk i Kanada dostarczą na podstawie własnych doświadczen informacji co, gdzie i w jakim stopniu.

Użytkownik Morth edytował ten post 06 lipiec 2011 - 14:35

0

Użytkownik jest niedostępny   olorin6969 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator

Zobacz postexec, o 06 lipiec 2011 - 09:23 , powiedział:

A nie no, pewnie, 1% co to jest. 20 milionów litrów na jeden odwiert daje 200 000 ton karcerogennych, toksycznych trucizn wstrzykniętych w glebę. Przemnóżmy to przez 100 odwiertów co da nam 20 milionów ton toksyn wstrzykniętych pod ziemię. Luz. No problem. Kto by się tam przejmował takimi drobnostkami.

...

Hmm...coś mi się z tymi wyliczeniami nie zgadza. 20 000 000 litrów to mniej więcej 20 000 ton płynów wstrzykniętych w "glebe", a 1% z tych 20 000 ton to 200 ton "tych świństw", które wymieniłeś. Nie wiem czy to ja źle licze czy Ty...
+2

Użytkownik jest dostępny   exec 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
Ja źle liczyłem - wziąłem litry za tony. ;)

Wychodzi 200 ton na jeden odwiert.
SCT 150, RC 150, ED80, ST2000XM, HEQ5, AZ4
+1

Użytkownik jest niedostępny   ekolog 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
To może wypadało by jeszcze coś dodać? ;)

200 ton
2 km pod ziemią pod skałami
w kole o średnicy 6 km (15 odejść rurowych na boki ok 2.5 - 3 km każde)

p.s.
obrazek nie jest jednakże aluzją do Exec-a, który pasował by tu (teoretycznie) do "opłacany przez koncerny atomowe"
ale tylko teoretycznie bo w Bieszczady Hummerem nie przyjechał jak ... urwał ten tłumik czy coś tam na prawie normalnej drodze ;)

Pozdrawiam

Załączone miniatury

• Załączona grafika: u_wa_ga.jpg

Użytkownik ekolog edytował ten post 08 lipiec 2011 - 09:44

z 1szym teleskopem kup LATARKĘ DIODOWĄ CZERWONĄ!

WSZYSTKIE WSZECHŚWIATY SĄ WIECZNE

Doświadczenie z małymi refraktorami synty i newtonikiem FirstScope IYA 76.
0

Użytkownik jest niedostępny   Behlur_Olderys 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
O i nagle skala "zatrucia" jakoś drastycznie zmalała. Odsyłam jeszcze do mojego poprzedniego postu nt. "tysięcy km kwadratowych". Wciąż desperacja i demonizm? :)
SkyMaster 15x70
GSO 8"
0

Użytkownik jest niedostępny   olorin6969 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postexec, o 07 lipiec 2011 - 09:41 , powiedział:

Ja źle liczyłem - wziąłem litry za tony. ;)

Wychodzi 200 ton na jeden odwiert.

Mimo tego że to "tylko" 200 ton to ja i tam mam jeszcze wątpliwości (z braku wiedzy) czy podczas wpompowywania cieczy nie dochodzi do np. rozszczelnienia czy też pękania rur którymi tłoczona jest ta ciecz. Musze poszperać i poczytać jak takie odwierty wpływają lokalnie na środowisko.

pozdr.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Te rury pompują płyn bezpośrednio do skał (łupków) zawierających gaz naturalny. Następnie część płynu odzyskuje się z powrotem (od 9 do 35%), a część płynu po prostu "zostaje" w łupkach. Przy czym ze względu na niską przepuszczalność i sporą absorpcje skał, stężenie potencjalnie szkodliwych substancji maleje wraz z odległością do odwiertu. (przypuszczam, że proporcjonalnie do sześcianu tej odległości, ale to tylko strzał)
SkyMaster 15x70
GSO 8"
+1

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Te rury pompują płyn bezpośrednio do skał (łupków) zawierających gaz naturalny. Następnie część płynu odzyskuje się z powrotem (od 9 do 35%), a część płynu po prostu "zostaje" w łupkach. Przy czym ze względu na niską przepuszczalność i sporą absorpcje skał, stężenie potencjalnie szkodliwych substancji maleje wraz z odległością do odwiertu. (przypuszczam, że proporcjonalnie do sześcianu tej odległości, ale to tylko strzał)

//Można to usunąć? Nie wiem, jak, ale udało mi się to wysłać dwukrotnie za jednym kliknięciem :)

Użytkownik Behlur_Olderys edytował ten post 08 lipiec 2011 - 08:36

SkyMaster 15x70
GSO 8"
0

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
Jest przełom!

Jak wszyscy (tu) wiemy, Odnawialne źródła energii słobo spisują się w nocy oraz (słońce) dalej na północ.

Ale właśnie Niemcy dokonali dwóch odkryć które ratują kwestię przechowywania oraz transportowania energii z OZE.

O tych rzeczach nie przeczytacie nawet na angielskiej WIKI!

Udało sie zaadoptowac karbonazol do przechowywania (i łatwego oddawania) wodoru.

Zamiast paliwa lejemy karbonazol z wodorem zasieg auta jak na pól-litrze benzyny [ciut większy bak trzeba mieć].

Potem odtankowywujemy karbazol odwodorowany a tankujemy nawodorowany. W ten sposób zamiast przesyłać prad z Elektrowni Słonecznych na saharze i pilnowac żeby Beduini nie rozwalili łączy wystarczy tamtejszą energią rozbijac coś na wodór (jest kilka technoogii) łączyć go z karbazolem. I przewozić jak benzynę. To juz można w tradycyjny sposób - opanowany logistycznie już dziś.

Karbonazol oddaje wodór przy zaledwie 200 stopnach C. Wiec jest wybitnie bezpieczną alternatywą dla wożenia i przechowywania ciekłego wodór - uff!

Drugi super wynalazek. Gromadzenie nadwyżek energii (gdy mocniej powieje wiatr lub mocno przyświeci za dnia) swego czasu okazało sie za drogie w elektrowniach szczytowo-pompowych ze wzgledu na spore koszty ich budowy. Niemcy znaleźli rozwiązanie - proste i już potwierdzone. Elektrownie szczytowo-pmpową buduje się w wodzie!!! W morzu lub sporym jeziorze. Jak wali prąd to z kul wypompowuje się wode a na jej miejsce wchodzi powietrze. Gdy (np w nocy) potrzeba prądu to się wpuszcza wode z powrotem - przez turbiny prądotwórcze. Ze wzgledu na zdecydownie niższe koszty budowy (nie ma elementów troski o krajoobraz, ponadto konstrukcja jest łatwiejzsa bo woda mimo wszystko podtrzymuje i otula ją; Nic nie upadnie ani nie przewróci się od wichury)
taka elektrownia wychodzi znacznie taniej! :icon_idea:

a swoją drogą ... potrzeba matką wynalazków. Ledwie Niemcy zdecydowali się odejść od atomu. Zaczęli szukać!!!

Użytkownik ekolog edytował ten post 11 sierpień 2011 - 14:04

0

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
Ktoś tu krytykował mikrowiatraki (zanim Niemcy ogłosili koniec atomu) mimo, że zaczynają byc stosowane (i przynoszące mikro zyski) przez Niemców w niektórych landach.

Gaz (akurat łupkowy) to lepsze wsparcie dla odnawialnych źródel energii (niż węgiel czy atom) i o nim entyzjastycznie dzisiaj na naszym forum napisano (zacytowano/zobrazowano) w:

Gaz_Lupkowy_Tuskowy

Ktoś inny (Szuu) sugerował kosmiczne koszty paneli fotowoltaicznych.
Masowa produkcja tych "mikropaneli" może te pesymistyczne rachuby sfalsyfikować (tak samo jak dla mikrowiatraków).

Załączone miniatury

• Załączona grafika: mikropanele.jpg

Użytkownik Janko edytował ten post 03 luty 2012 - 20:58

0

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
Nikt z nas (na tym forum) nie darzy sympatią elektrowni węglowych.

Poniekąd ruszają/nadchodzą elektrownie gazowe, które są i ekologoczne nieco lepsze i znakomicie mogą współpracować z odnawialnymi źrółami energii (OZE - mikrowiaraki, panele słoneczne, kolektory, biomasa, e.wodna, itp)

Powiało optymizmem (dla O.Z.E.) jak Niemcy odpuścili sobie atom.
Ale - jak widać - potężne lobby węglowo-energetyczne wymyśliło i wcisnęło decydentom kit:
że "nowoczesne" elektrownie węglowe na bazie nowych technologii (głównie Japońskich)
będą zbliżone wydajnością (w przeliczeniu na CO2 itp) do gazowych.

Obiecanki okazały się na wyrost. Teraz Japończycy przepraszają i płaczą (płacą?).

A my we Wrocławiu to nie takie barany! Budujemy dużą nowoczesną elektrownię na gaz na ul. Obornickiej.
Czego i Niemcom życzę - niech się szybko uczą od Wrocławian.

Pozdrawiam

Załączone miniatury

• Załączona grafika: tragedia_czy_przeczyszczenie.jpg

Użytkownik ekolog edytował ten post 23 wrzesień 2011 - 12:05

0

Użytkownik jest dostępny   Hermes1937 

• Astro-Forum.org
Witam,

a propos globalnego ocieplenia...

Podobno odwołano Konferencję w sprawie Globalnego Ocieplenia Ziemi, ponieważ jej uczestnicy utknęli w zaspach śniegu i lodzie... :D :ha:
+2

Użytkownik jest niedostępny   sp3uca 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postekolog, o 23 wrzesień 2011 - 12:04 , powiedział:

Nikt z nas (na tym forum) nie darzy sympatią elektrowni węglowych.

Mów za siebie. Ja DARZĘ. Bo w niej pracuję. :ha:

Andzrej
ETX90UHTC, "LEADE 10x50" Canon 450d
KONIN 52.217N, 18.267E
http://www.picasaweb.google.com/sp3uca
http://www.picasaweb...om/sp3uca.astro
0

Udostępnij ten temat:

• (5 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4