Z racji, że chciałbym sobie kupić nowy aparat cyfrowy zacząłem się rozglądać po necie na jakie modele zwrócić uwagę. Jednakże, uzmysłowiłem sobie ze potrzebuję aparatu z czasem "B" do zdjęć astro, więc skierowałem się do lustrzanek. Niestety nie chciałem kupując lustrzankę rezygnować z kręcenia filmów (to dla mnie tez ważne, lubię żeby wszystko było pod ręką). Pomyślałem, że w takim razie będę musiał zakupić dwa aparaty
Natknąłem się na aparaty z wymienną optyką potocznie zwanymi bezlusterkowymi bo nie mają luster jak w lustrzance. Mają postać zwykłego kompakta ale z możliwością wymiany obiektywów! Ku mojemu zaskoczeniu można nimi w większości modelów nagrywać filmy w jakości HD (720p) i mają czas B. Normalnie jak dla mnie! Po zagłębieniu się w konkretne modele radość trochę ucichła bo wyczytałem ze owszem mają czas B ale tylko do 4 - 8 minut w zależności od modelu. Jak dla moich zastosowań (fotografowanie szerokich ujęć nieba) powinny się na dać bo mamy do dyspozycji co najmniej 240s więc to chyba starczy do wyciągnięcia drogi mlecznej, a wybierając aparat z ekspozycja max 480s to już w ogóle super.
Jak myślicie, jak się będą sprawować takie aparaty? Oczywiście wszystkie także mają ustawienia w pełni manualne. No i ceny 1200 - 1600 zł za nowe. Wydaje mi sie także ze te aparaty mają większą matrycę niż kompakty
Użytkownik Mat edytował ten post 24 marzec 2011 - 14:55
Zaloguj się

Do góry