Czy nie mieliście wrażenia że nasze kilkucalowe teleskopiki potrafią już to samo co duże profesjonalne obserwatoria? Ja miałem. Potrafimy na naszych zdjęciach pokazać wszystko, począwszy od gwiazdozbiorów przez planety i szczegóły na ich powierzchniach, Słońce z plamami i flarami, gromady gwiazd, mgławice, galaktyki i ich zderzenia, wybuchy gwiazd, kwazary (niektóre oddalone ponad 10 mld lat świetlnych), ba - nawet egzoplanety i soczewki grawitacyjne. To samo co wielometrowe teleskopy za miliardy dolarów. Różnice są tylo ilościowe, a nie jakoścowe. Nie ma żadnej nowej jakości, czegoś zupełnie innego, poza naszymi możliwościami z definicji.
Dziś trafiłem w TV na film dotyczący centrum naszej galaktyki. Znów przez ekran przewalały się gromadnie kolorowe animacje i zdjęcia hubblowskie. To może stać się nudne! I nagle seria (zupełnie nie kolorowych) zdjęć obrazujących wieloletnie badania w poszukiwaniu dokładnego wyznaczenia centrum naszej galaktyki.
To było to czego szukałem, pokazano coś zupełnie innego i całkowiecie dla nas nieosiągalnego (Przynajmniej na razie. Depczemy profesjonalistom po piętach!). Zdjęcie o niesłychanej rozdzielczości pokazujące pojedyncze gwiazdy w centrum Strzelca
W efekcie wieloletnich prac z użyciem wielkich teleskopów (z optyką adaptacyjną) astronomowie znależli w ogromną precyzją (dni świetlne) położenie środka naszej galaktyki, a tam ewidentne dowody na istnienie w tym miejscu supermasywnej czarnej dziury.
Przez lata robiono zdjęcia tego miejsca. Na zdjeciach tych widać było pojedyncze gwiazdy przemieszczające się z ogromnymi prędkościami. Jedna z nich o oznaczeniu S2 w pewnym momence gwałtownie przyspieszyła i zmieniła kierunek ruchu. To był moment przełomowy. Tylko jedna rzecz na świecie potrafi dać gwieździe takiego kopa - supermasywna czarna dziura.
Odległość Ziemi od centrum naszej galaktyki wynosi 27 tysięcy lat świetlnych.
Okazało się także że pierwszy raz w historii świata zarejestrowano obiekt który wykonał pełen obrót wokół centrum naszej galaktyki. Zajmuje to S2 niecałe 16 lat.
Zachęcam do obejrzenia filmów:
Zaloguj się

Do góry