Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Polskie dialogi w filmie astronautycznym... - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Polskie dialogi w filmie astronautycznym... Oceń temat: -----

Użytkownik jest dostępny   Hermes1937 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Na wstępie – krótkie wprowadzenie:

W moich czasach szkolnych oceny zawierały się w przedziale od „2” (niedostateczna, inaczej: „lufa”, „cwaja”, „gała”, „bomba”, etc...) do „5” (czyli: bardzo dobry). Były tez oceny pośrednie – np. „3+” czy „4-”. Była też ocena „3=” – czyli „trója na szynach” (to prawie dwója, ale jeszcze nie pełna dwója...). Niektórzy nauczyciele uważali tę skalę za zbyt ubogą i ją rozszerzali – oczywiście głównie stronę ocen jeszcze gorszych... Kiedyś na klasówce z łaciny „zdobyłem” ocenę „2=” (dwóję na szynach) ale nauczycielka pocieszyła mnie, że było też sporo „1” (czyli – „pałek”).
Jeśli z wypracowania z języka polskiego zrobiło się trzy (lub więcej) błędów ortograficznych, była „dwója”. Jaka by była ocena za co najmniej 18 błędów ? Pewnie „0” (zero) – sam widziałem w mojej klasie taką ocenę...
Co to ma wspólnego z niniejszym postem ? Wkrótce wyjaśnię.

W naszym (astronomicznym) środowisku spotkałem się z takim poglądem, że w polskich mediach jest tyle błędów z astronomii i astronautyki, że tylko optymista znajdzie w 5 zdaniach tylko 3 błędy merytoryczne (pesymista znacznie więcej...). :D

Kilka dni temu, przeglądając film nagrany na magnetowidzie ponad 15 lat temu, z coraz większym zdziwieniem zacząłem wyłapywać błędy merytoryczne. Czy są one tylko w polskim tłumaczeniu ? – nie wiem, ale ich ilość i znaczenie były wyjątkowe.

Pod tym linkiem (będzie dostępny kilka dni) można odsłuchać fragmenty filmu z polskim komentarzem.

Poszczególne fragmenty są oddzielone sekundowymi przerwami. Podkreślam – to są błędy tylko w JEDNYM filmie !! Film, nadany kiedyś przez kanał „Discovery”, nosił tytuł „Rakiety w kosmosie”.

Oto moje krótkie uwagi do tych „potknięć” - a jest co najmniej 18 !!

1. Nie wiedziałem, że prom jest tak wielki (ciężki) !!! :o Okazuje się, że wystarczyły by pewnie 3 loty i stacja ISS była by zbudowana w ciągu roku...

2. Czyżby w momencie odrzucenia SRB prom miał już 45% I Prędkości Kosmicznej ??

3. A silniki wahadłowca, to nie silniki rakietowe wielokrotnego użycia ??

4. Katastrofa „Challengera”: - to chyba najwolniejszy upadek z wysokości 50 metrów... :o

5. Gdzie pojawił się czarny dym podczas startu „Challengera” ??

6. Pogubiłem się w opisach zbiorników zewnętrznych i wewnętrznych...

7. „Challenger” miał wtedy już 6500 km/godz ?? To wtedy USA straciły prymat w „podboju” kosmosu od 1956 roku ??

8. Ale udźwig !! Rakieta „Energia” chyba wyniosła „krążownik” Federacji „Enterprise” (ten z serialu „Star Trek”) z powierzchni Ziemi i to z szybkością ponad 30 km/sek .??.. :o

9. Zawody modelarskie w USA - modele rakiet osiągają 300 km ??

10. Do tej pory wiedziałem, że to słynne przemówienie Kennedy’ego miało miejsce dokładnie 50 lat temu - po locie Sheparda, w maju 1961 roku...

11. W rakiecie V2 utleniaczem był wodór ??

12. Musiałem do tej pory nie zwrócić uwagi na to, że rakieta Wostok miała 4 silniki na paliwo stałe... :D

13. Jeżeli lot Gagarina był „ostatecznym ciosem dla USA”, to kto w końcu pierwszy wylądował na Księżycu ?? :P

14. Czyżby Amerykanie planowali załogowy lot na Księżyc przed 1960 rokiem ? A wymowa nazwiska twórcy V2 też nie najlepsza...

15. Tyle lat uczę się astronomii, mam tyle książek i nie wiedziałem, że Księżyc jest tak blisko... :o

16. Absolutny rekord świata w ilości zużytego paliwa przez rakietę... :o Brawo Wernher von Braun za „Saturna V” !

17. Zdanie pada po informacji o locie „Apolla-11” Ilu było astronautów na powierzchni Księżyca ?? To chyba lądowały także załogi „Apolla”: 13, 18, 19, 20, a może i dalej ?? :o

18. Po ewentualnym wybuchu silnika wahadłowca struga wodoru osiągnie wysokość 58 km ? Czegoś tu nie rozumiem...

Na tym kończę znalezione najważniejsze błędy w polskim dialogu do w/w filmu i stawiam ocenę „2=”.
A dlaczego nie „0” ? Bo są zdania i informacje, do których jakoś nie mogę się „przyczepić”...
+4

Użytkownik jest niedostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org
Po prostu poległem, słuchając tego nagrania... :blink:
Jak już będe miał dzieci, to chyba zabronie im oglądania telewizji i zmusze je do czytania e-booków, o ile przejdą moją "cenzure" ;)
Pozdro :Beer:
0

Użytkownik jest dostępny   bartolini 

• Astropolis.pl
No niestety na Discovery (na NatGeo też) ciężko ogląda się te programy.
Ostatnio ujął mnie program "Gorączka złota", w którym lektor uparcie nazywa przesiewacz, kruszarką :(
Ogólnie raczej trudno trafić program o tematyce około-technicznej bez błędu merytorycznego.

Nawet nie wymagam, żeby tłumaczył to Tłumacz języka technicznego - ale można by ten tekst dać potem jakiemuś technicznemu człowiekowi do przejrzenia...
8.8 UWA 4000, 12T4, 17T4, 26T5, paracorr_1, ATM 350mm f4.6
kom.602 118 829
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1