Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Jowisz 2011/2012 - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (15 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jowisz 2011/2012 Oceń temat: ***** 2 głosy

Użytkownik jest niedostępny   *Wojtek* 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postLotar, o 27 sierpień 2011 - 11:08 , powiedział:

Ja również pkażę swojego Jowisza z 26-08-2011. Zrobiony z balkonu przy pomocy Maka SW180 f/30, DMK21+LRGB
Lotar

Ładny Jowisz. Maczek to jednak Maczek ;).
0

Użytkownik jest dostępny   riklaunim 

• Astro-Forum.org
Typ konstrukcji - mak - ma niewiele wspólnego z możliwym do osiągnięcia rezultatem.
* Zestaw: SCT 11" * TSAPO65Q * DMK21AU618 * Atik 314L+ * itd.
* Astrofotografia planetarna... i nie tylko ;)
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postriklaunim, o 27 sierpień 2011 - 15:59 , powiedział:

Typ konstrukcji - mak - ma niewiele wspólnego z możliwym do osiągnięcia rezultatem.

Pewnie tak, ale trochę zachwytu nie zaszkodzi. Wiadomo, że od człowieka wykonującego zdjęcie wiele zależy ;).
0

• Astro-Forum.org
Zero chmur, niby piękna pogoda, a tak wiało że fotografowanie czegokolwiek nie było praktycznie możliwe. Parę AVIków się udało "ledwo". C11 + Basler Ace + 2x TeleXtender i korektor dyspersji (dla f/20).

Żółty/Czerwony longpass-RGB 00:19 - 1:34 UT:
Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek

L, czerwony longpass, CH4, UV; 23:42 (26.08) UT:
Dodaj obrazek
+3

Użytkownik jest niedostępny   astrokosmo 

• Astro-Forum.org
U mnie wiatr nie tyle przeszkadzał co słaby seeing , gwiazdy przypominały planety a to nie dobrze wróży planeciarzom , zobaczymy jak będzie dziś :)
CG-5 GT , SCT 8" , CCD DBK 21AU04.AS , Meade 7x50
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postriklaunim, o 27 sierpień 2011 - 17:05 , powiedział:

Zero chmur, niby piękna pogoda, a tak wiało że fotografowanie czegokolwiek nie było praktycznie możliwe. Parę AVIków się udało "ledwo". C11 + Basler Ace + 2x TeleXtender i korektor dyspersji (dla f/20).

Żółty/Czerwony longpass-RGB 00:19 - 1:34 UT:
Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek

L, czerwony longpass, CH4, UV; 23:42 (26.08) UT:
Dodaj obrazek

Tobie nie napiszę, że ładne fotki(to oczywiste) :szczerbaty:
0

Użytkownik jest niedostępny   Lysy 

• Astro-Forum.org
Wczoraj nagrywałem ale koncetrowałem się na "opanowaniu" koloru.
Seeing beznadziejny, porywisty wiatr praktycznie uniemożliwiały zebranie
materiału, jak obrobię wrzucę wynik. Nagrywałem po 1000 klatek na kanał
oraz "L" z IRpass. Po fotkach Waszych widać że seeing też nie pomagał, rozmycie wielu
szczegółów a szkoda bo nocka bezchmurna.

Niestety zauważyłem też że laptop przestaje wyrabiać się na małych klatkach
z ponad 50fps więc chyba trzeba inwestywać w kartę...sh..

Ad Hanysiak - coraz lepsze fotki :)
Twój teleskop ma potężne możliwości przydałaby się
kamerka baslera - to daje zupełnie nowe mozliwości, rewolucja w astrofoto planet i
to wcale nie są przesadzone słowa.
SCT C11 + Basler ACE
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postLysy, o 27 sierpień 2011 - 17:40 , powiedział:

Ad Hanysiak - coraz lepsze fotki :)
Twój teleskop ma potężne możliwości przydałaby się
kamerka baslera - to daje zupełnie nowe mozliwości, rewolucja w astrofoto planet i
to wcale nie są przesadzone słowa.

Baslera to teraz niekoniecznie. Tym kamerkom zdarzają się czasami artefakty, dlatego albo PGR Flea 3 albo nowe DMK z ICX618, w których takiego zjawiska nie zaobserwowano :)
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postriklaunim, o 27 sierpień 2011 - 18:17 , powiedział:

Baslera to teraz niekoniecznie. Tym kamerkom zdarzają się czasami artefakty, dlatego albo PGR Flea 3 albo nowe DMK z ICX618, w których takiego zjawiska nie zaobserwowano :)

A co sądzisz o tej kamerce (do planet): http://www.ptgreysto...lor-usb-20.aspx ?
0

• Astro-Forum.org
ICX445 głównie do Księżyca/Słońca... do Planet też ujdzie, a będzie jak znalazł dla apertur >= 14" :D
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postriklaunim, o 27 sierpień 2011 - 18:59 , powiedział:

ICX445 głównie do Księżyca/Słońca... do Planet też ujdzie, a będzie jak znalazł dla apertur >= 14" :D

Dzięki!
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postriklaunim, o 27 sierpień 2011 - 18:17 , powiedział:

Flea3 to prekursor nowej generacji ale nie wiem czy na dzisiaj uporano się już ze wsparciem softowym?
Kamerki miały problemy komunikacyjne z win. a nie każy posiada apple.
SCT C11 + Basler ACE
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postLysy, o 27 sierpień 2011 - 19:33 , powiedział:

Flea3 to prekursor nowej generacji ale nie wiem czy na dzisiaj uporano się już ze wsparciem softowym?
Kamerki miały problemy komunikacyjne z win. a nie każy posiada apple.

Od dawna są używane z FireCapture pod Windowsem ;) I seria ta nie jest jakimś "prekursorem". Po prostu high-endowe rozwiązanie do obrazowania przemysłowego. "Prekursor" to byłby gdyby wstawili by tam np. EMCCD, SCMOS czy coś w tym stylu, albo chłodzili do -50C.
0

Użytkownik jest niedostępny   dziadek 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Witam,
Kolego Hanysiak, pańskie foto z opisu o poprawkach teleskopu są dobre, proponuję małe, ale konkretne zmiany w tubusie, a więc licząc od lustra ok. 10 cm wstaw diafragmę nooo niech będzie lekko suwaną góra dól do oceny kontrastu, srednica diafragmy mniejsza o ok. 10 mm do fi lustra, a nawet wykonaj dwie z różnicą średnic do wymiany i ustawień, kształt zewnętrzny należy dostosować do wnętrza tubusu.

Życzę lepszych efektów, Dziadek.

Użytkownik dziadek edytował ten post 27 sierpień 2011 - 21:25

Mieszkam w Opolu . Moje hobby to astronomia, krótkofalarstwo sp6cce i wędkarstwo,
a najbardziej lubię złote rybki, bo...

email to: sp6cce1@wp.pl
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postriklaunim, o 27 sierpień 2011 - 19:42 , powiedział:

Od dawna są używane z FireCapture pod Windowsem ;) I seria ta nie jest jakimś "prekursorem". Po prostu high-endowe rozwiązanie do obrazowania przemysłowego. "Prekursor" to byłby gdyby wstawili by tam np. EMCCD, SCMOS czy coś w tym stylu, albo chłodzili do -50C.

Od dawna ro raczej używane nie są...Flea miała wyłącznie problemy na początku z WIN.

To że Flea zapoczątkowała rozwój on obrazowania planetek w nieco innej skali
nie ma sensu zaprzeczać, z hi-endem to mocno przesadziłeś :) - chyba że piszesz
o monitoringu Wielkiego Brata :):)

Co do EMCCD to chłopie - to sprzęt to profesjonalnych obserwatoriów :):) nie ta skala cenowa i nie
ten segment odbiorców. Oczywiście docieniam Twoją wiedzę ale EMCCD to nie ta bajka
ani nawet nie ta książka ;)

Btw:
Jestem prawie happy ponieważ uporałem się z łączeniem kolorków, wrzucam moje wypociny
-na ile seeing pozwolił na tyle byłem w stanie coś wyciągnąć z 1 awika. Zauważyłem też że
niestety trzeba się sprężać z filtrami - planetka za szybko się kręci ;)

Załączone miniatury

• Załączona grafika: juprgb.jpg

SCT C11 + Basler ACE
0

• Astro-Forum.org
Mocno zielone ;) Trochę to odzieleniłem.

Ja łapię po 2000 klatek na kanał, dla szybszych L lub longpassów trochę więcej bo zbierają się szybciej.

BTW. Atik bawi się EMCCD, jak i liczy że "upublicznienie" sCMOS około przyszłego roku znacznie obniży ich ceny ;) Poza tym różne firmy rozwijają różne własne gałęzie CMOSów (jak np. CMOSIS, czy Exmor Sony) i niebawem CCD może trafić na wyspecjalizowanego CMOSa jako zamiennik.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: juprgb.jpg

Użytkownik riklaunim edytował ten post 28 sierpień 2011 - 22:38

0

• Astro-Forum.org
Dla mnie osobiście kamerka FLE3 była takim przełomem z uwagi na znacznie większe czułości
kanałów. Moja poprzednia kamerka lumenera sky-nyx była sprzętem o rewelacyjnej
elektronice ale niestety - jej chip w porównaniu z baslerem uniemożliwiał takie wodotryski setupowe
jak stosowanie 70 fps dla Jowisza. Wielkość pixela również miała swoje znaczenie - w lucam z uwagi
na spory pixel musiałem stosować do C-11 2,5 x barlowa - pomimo jego wysokiej jakości to jednak
jest już sporo szkła po drodze i na pewno nie pomagało to w rezultacie końcowym.
Samo wykonanie baslera i jakość wykończenia pozostawia sporo do życzenia po tym jak miało się wykonego
w CNC sky-nyx, ale to kamerka przemysłowa stosowana najczęściej w ciągach technologicznych więc trudno tu
oczekiwać czegoś bardziej "gadżeciarskiego" ;) - co nie znaczy że nie denerwuje mnie trochę tandetnie wykonany
odlew i "chłopskie" wykończenie kamerki.. Ponieważ najczęściej stosuję ciemne filtry IR do L (fajnie to brzmi, prawda?)
więc basler okazał się rozwiązaniem bolączek z koniecznością stosowania 5-15 kl/sek z najczęściej zamulonym niewyraźnym
obrazem.

Reasumując:
Podstawową kwestią jest możliwość znaczego 2 a nawet 4-5 krotnego (w zależności od planety i rodzajów filtrów)
przyspieszenie ekspozycji - więc jeżeli ktoś się bawi w astofotorgafię planetarną to powinien szybko
zastanowić się nad zmianą cam na model z ICX618. Trzeba liczyć się też z koniecznością zakupu karty GigE, nawet
jeżeli laptop ma wbudowaną kartę może okazać się niewystarczająca - to nie jest duży koszt.
Trzeba również liczyć się z koniecznością konfiguracji komputera, u mnie Fire Capture nie był w stanie
wyszukać kamerki - uzyskałem szybki miły i profesjonalny support od "panów fachowców" z polskiej firmy będącej
dystrybutorem marki Basler.

Ten tekst dedykuję osobom mordującym się ze starszymi modelami DMK, Lucama czy webcamami..szkoda czasu i nerwów.
Warunki seeingowe w Polsce są podłe, przeciętny seeing to 2-3, w takich warunkach bez gwałtownego skracania
ekspozycji nie da się uzyskać dobrych fotek.

Tak na marginesie:
Zastanawiam czy nie wyrzucić filtra i nie avikować wprost na matrycę - być może że fluktuacje
seeingowe można ominąć na poziomie 150-200 fps? - ale tutaj raczej należałoby zmienić teleskop
na C-14 (problematyczne chłodzenie takiego giganta!) i pozbyć się jednocześnie barlowa..;)
SCT C11 + Basler ACE
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postriklaunim, o 28 sierpień 2011 - 22:35 , powiedział:

Mocno zielone ;) Trochę to odzieleniłem.

Ja łapię po 2000 klatek na kanał, dla szybszych L lub longpassów trochę więcej bo zbierają się szybciej.

BTW. Atik bawi się EMCCD, jak i liczy że "upublicznienie" sCMOS około przyszłego roku znacznie obniży ich ceny ;) Poza tym różne firmy rozwijają różne własne gałęzie CMOSów (jak np. CMOSIS, czy Exmor Sony) i niebawem CCD może trafić na wyspecjalizowanego CMOSa jako zamiennik.

Mam nadzieję że będziesz to śledził na bieżąco, mojego Baslera Ace nabyłem w oparciu o świetne Twoje testy i liczne teksty,
również na forach zagranicznych. Ceny EMCCD jak na razie powodują konieczność sprzedaży domu, samochodu
oddania teściowej do komisu ;)

Zmiany cen może wymusić tylko konkurecja, przykładem jest "popłynięcie" SGIG-a po ataku technologicznym
reszty świata. To trochę tragiczne jak się o tym pomyśli - całe lata był tylko SBIG czy Apogee - może FLI jako
marka premium, a w niespełna rok okazało się że przede wszystkim technologicznie wykonanie dobrych kamer ccd to wcale nie są kosmiczne labolatoria... W dodatku wiele kamer nowych producentów bije na głowę produkty tych dwóch potentatów (SBIG-a już tak nazywam na siłę) jakością elektroniki i wykonaniem tak ważnyc elementów jak mechanika migawek czy tempo schładzania. Do tej pory uśmiecham się przypominając sobie przekonywanie przez szefów Apogee'a ciemnego tłumu, że ich kamerki chłodzą się rewelacyjnie wolno w celu ochrony chipa przed uszkodzeniem :szczerbaty:

Użytkownik Lysy edytował ten post 28 sierpień 2011 - 23:18

SCT C11 + Basler ACE
0

• Astro-Forum.org
Ale mącisz wodę.

1. Nie polecaj teraz Baslera - bo później wkurzeni artefaktami ludzie przyjdą do ciebie. Na Jowiszu to nie problem bo nie stosuję wysokiego gainu (A przy nim to się pojawia). Baslery z ICX618 NIE są obecnie polecane do astrofotografii planetarnej, wliczając producenta, który odpuścił rozwiązanie tego problemu. Masowo kupowane są nowe DMK 618. Co do innych modeli Ace to kwestia pozostaje otwarta, ale poza ICX445 - nie używane (może modele z CMOSISami będą ciekawe)... no chyba że ktoś (np. airylab) opracuje rozwiązanie artefaktów w modelu ICX618 (lub kolejny upgrade firmwaru to rozwiąże).

2. By fotografować szerokie pasma jak z filtrem L (IR/UV cut), czy żółte, pomarańczowe, czerwone longpassy trzeba skorygować dyfrakcję atmosferyczną - co wymaga korektora (tani nie jest ale znacząco ułatwia fotografię i nie trzeba już walczyć z ciemnymi filtrami podczerwonymi).

3. Nie, szybka fotografia bez filtra wiele ci nie da. Zamiast robić 2,3ms na maksymalnym gainie znacznie lepiej jest ustawić 15-16ms i bardzo niski gain (co testowałem na Jowiszu przy f/20 i filtrze L, czy wcześniej na Saturnie). Przy 2,3ms szum był na poziomie 23 (Beta FC nowa), a przy 15 ms i gainie ~460 szum był na poziomie 5,6. Stack na krótkich czasach był bezużyteczny (spora ziarnistość).

4. Zamiast starych DMK można kupić nowe DMK z ICX618. W Polsce o dziwo mają je teleskopy.pl (a Delta to niczego ostatnio nie ma).

5. Na chwilę obecną brak "idealnej" kamery planetarnej z ICX618. :)

Użytkownik riklaunim edytował ten post 28 sierpień 2011 - 23:22

0

• Astro-Forum.org

Zobacz postriklaunim, o 28 sierpień 2011 - 23:19 , powiedział:

1. Nie polecaj teraz Baslera - bo później wkurzeni artefaktami ludzie przyjdą do ciebie. Na Jowiszu to nie problem bo nie stosuję wysokiego gainu (A przy nim to się pojawia). Baslery z ICX618 NIE są obecnie polecane do astrofotografii planetarnej, wliczając producenta, który odpuścił rozwiązanie tego problemu. Masowo kupowane są nowe DMK 618. Co do innych modeli Ace to kwestia pozostaje otwarta, ale poza ICX445 - nie używane (może modele z CMOSISami będą ciekawe)... no chyba że ktoś (np. airylab) opracuje rozwiązanie artefaktów w modelu ICX618 (lub kolejny upgrade firmwaru to rozwiąże).

2. By fotografować szerokie pasma jak z filtrem L (IR/UV cut), czy żółte, pomarańczowe, czerwone longpassy trzeba skorygować dyfrakcję atmosferyczną - co wymaga korektora (tani nie jest ale znacząco ułatwia fotografię i nie trzeba już walczyć z ciemnymi filtrami podczerwonymi).

3. Nie, szybka fotografia bez filtra wiele ci nie da. Zamiast robić 2,3ms na maksymalnym gainie znacznie lepiej jest ustawić 15-16ms i bardzo niski gain (co testowałem na Jowiszu przy f/20 i filtrze L, czy wcześniej na Saturnie). Przy 2,3ms szum był na poziomie 23 (Beta FC nowa), a przy 15 ms i gainie ~460 szum był na poziomie 5,6. Stack na krótkich czasach był bezużyteczny (spora ziarnistość).

4. Zamiast starych DMK można kupić nowe DMK z ICX618. W Polsce o dziwo mają je teleskopy.pl (a Delta to niczego ostatnio nie ma).

5. Na chwilę obecną brak "idealnej" kamery planetarnej z ICX618. :)

Powiem szczerze: nie widzę żadnych artefaktów na maksymalnym gainie co zresztą widać na fotkach - ringi
pojawiają się głównie z powodu składania klatek o za małym nasyceniu (za ciemnych), Być może trafiła mi
się akurat taka kamerka?

Ad punkt 2) to pozwól że zupełnie się z Tobą nie zgodzę, dla mnie klucz tkwi właśnie w ultraszybkich
klatkach których można uzyskać ilość pozwalającą po stackingu zniwelować szum do rozsądnego minimum.
W ogóle przestałem się przejmować wysokim szumem pojedyńczej klatki, musi być natomiast na poziomie
niemal zapełnienia histogramu więc z reguły uzyskana na wysokim gainie.
Być może są to dwie ścieżki skutkujące podobnymi efektami - składanie 1000 klatek o niskim SN
i nieco bardziej "zamazanych" via składanie 5tys klatek z wysokim SN. Na pewno metoda uzyskiwania
materiału z małym gainem sprawdzi się w dobrych warunkach seeingowych ale ja wtedy automatycznie
wchodzę w długie ekspozycje i zmniejszm gain - średnio raz na dwa lata mamy taki seeing ;)

Co do korektora dyspercji - Jowisz góruje dość wysoko więc wpływ tego urządzenia może być dyskusyjny
na pewno jakieś straty optyczne występują, natomiast dla niskiego Saturna czy zawsze mieniącego się ferią
barw Marsa to może być strzał w 10 - tylko dlaczego taki kosztowny :(
SCT C11 + Basler ACE
0

• Astro-Forum.org
Nawet obecnie na Jowiszu widać efekt dyspersji. Z kolorowego webcama:
Dodaj obrazek

i z korektorem już jej nie ma:
Dodaj obrazek
Dla dużych rozdzielczości jeżeli dyspersja wyniesie nawet 2-3 piksele - to jest to dużo bo tracisz ostrość na drobnych detalach.

Co do ilości klatek, szybkości - z mojego doświadczenia mogę powiedzieć Ci że tak jak chcesz dobrze NIE będzie. Sprawdzałem wiele konfiguracji i najlepsze są te mające najlepszy SNR na klatkę - w obszarze ekspozycji max. 20 - 25 ms (a najlepiej około 15-20). Możesz się upierać, tak samo jak z ProPlanet 804 czy innymi teoriami - ale ultrakrótkie ekspozycje na max. gainie z takich kamerek po prostu się nie sprawdzają. Przy kilku ms szum "biasowy" znacząco obniża SNR klatki (lub coś innego) - przez co stack nawet z 6000 klatek po ostrzeniu jest strasznie ziarnisty. Do tego patrząc na efektywność odsiewania złych klatek z fotografii Słońca - im wyższy SNR na klatkę, tym łatwiej programom wybrać tylko te dobre (i potrzeba ich mniej).

To dla Saturna
Dodaj obrazek

Tak wygląda kanał L f/20 nagrany z ekspozycjami 2,3 ms na maksymalnym gainie (oprócz szumu - artefakt Basler):
Dodaj obrazek

A tak nagrany przy 15,4 ms i gainie 460/1024:
Dodaj obrazek

Artefakty w Baslerze są mocno nieprzewidywalne. U mnie na Saturnie były raz na tydzień, miesiąc. U innych były przypadki że były częściej. I trafiały się nawet przy histogramie ponad 90%.
+1

• Astro-Forum.org
Jowisz nisko nad horyzontem, z dzisiaj około godziny 00.35.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: jjj.jpg

0

• Astro-Forum.org
Jowisz znacznie wyżej z godziny około 2.40.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: jjjjj.jpg

0

• Astro-Forum.org
Dziś rano seeing był nawet w porywach 4-5/10 , oto mała próbka tego co to znaczy dobry seeing , a przecież bywaja lepsze .

Ogniskowa 10 m nie robiła na seeingu dużego wrażenia więc pojachałem na maxa .

Tylko kanał R reszte dopiero będę składał bo chodze na rzęsach , SCT 8" , 5x TeleVue , Lumenera , avik 2 min 15 FPS , Castrator , Registax.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 5X 2 MIN 2011-08-29 04_40_49_Y8castrB.jpg

+6

• Astro-Forum.org

Zobacz postastrokosmo, o 29 sierpień 2011 - 11:07 , powiedział:

Dziś rano seeing był nawet w porywach 4-5/10 , oto mała próbka tego co to znaczy dobry seeing , a przecież bywaja lepsze .

Tylko kanał R reszte dopiero będę składał bo chodze na rzęsach , SCT 8" , 5x TeleVue , Lumenera , avik 2 min 15 FPS , Castrator , Registax.

No panie...przeskoczyłeś klasę jakości do góry - bardzo dobra fotka!

Ja też wczoraj mordowałem sprzęt dla niemal 100fps i bardzo krótkich ekspozycjach rzędu 10-12 ms (+ max gain) - sam jestem ciekaw
co z tego wyjdzie, i na razie przerwa jestem notorycznie niedospany :)
SCT C11 + Basler ACE
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postLysy, o 29 sierpień 2011 - 11:55 , powiedział:

No panie...przeskoczyłeś klasę jakości do góry - bardzo dobra fotka!

Ja też wczoraj mordowałem sprzęt dla niemal 100fps i bardzo krótkich ekspozycjach rzędu 10-12 ms (+ max gain) - sam jestem ciekaw
co z tego wyjdzie, i na razie przerwa jestem notorycznie niedospany :)

Jak wspomiałes wczesniej najwazniejsze jest szybkie nakręcenie 3-4 kanałów ,bo Jowisz bardzo szybko sie obraca , ja staram sie nakręcić 4 aviki po 15 sek , jeśli seeing jest dobry to wystarczy a złozenie RGBR da ostrość , nie rozjechany detal i dobry kolor , eksperymentuje dużo bo to dla mnie nowa kamerka , wszystkie testowe fotki porównawcze zamieszczę za jakis czas , a będa tam rózne ogniskowe , czasy kręcenia i FPS-y , to czarno na białym pokaże jak trzeba krecic moja kamerka i SCT 8" i barlowami przy średnim seeingu , jak juz opracuje sie najlepsza metodę wystarczy stosować ja w każdych warunkach a jak sie trafi na dobry seeing to będzie masakra .

ps. na razie jadę tylko darmowymi programami i wyciskam tylko 50 % z tego co kamerka potrafi , ale przymierzam się do kupna dwóch programów dzięki którym będe kręcił w rawach i obrabial jak trza .

Hanyś sory za opóźnienie , musiałem zrobić testy , wyobrażam sobie co ten 5x TeleVue by pokazał z twojim telepikiem :astronomer2:

ps. dajcie mi C14 a poruszę Ziemię - astrokosmo
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postastrokosmo, o 29 sierpień 2011 - 12:32 , powiedział:

ps. na razie jadę tylko darmowymi programami i wyciskam tylko 50 % z tego co kamerka potrafi , ale przymierzam się do kupna dwóch programów dzięki którym będe kręcił w rawach i obrabial jak trza .

Jak to w RAW? AVI kodowany standardowo w Y800 czy SER to formaty bezstratne. Do obróbki planet bardzo dobra jest Astra Image (choć i korekcja kolor + median noise reduction z Nebulosity przydaje się na finalne obrabianie).

Zobacz postLysy, o 29 sierpień 2011 - 11:55 , powiedział:

Ja też wczoraj mordowałem sprzęt dla niemal 100fps i bardzo krótkich ekspozycjach rzędu 10-12 ms (+ max gain)

No próbuj, próbuj ;)

Użytkownik riklaunim edytował ten post 29 sierpień 2011 - 12:40

0

• Astro-Forum.org
Bezstratne - nie do końca.
Format "RAW" ;) (przez przeprogramowanie eprom) to ja sobie zafundowałem swego czasu w Toucam
- to nie była oczywiście "ten" RAW :)

Przy małym ROI to nie działało o ile pamiętam. Idea była taka żeby dane były wypluwane na kabel
z pominięciem części elektoniki wewnątrz kamerki.
Efektem były nieco jaśniejsze klatki i ZNACZNIE lepsza rozdzielczość. Fakt że sporo ludzi popsuło
totalnie kamerki grzebiąc w pamięci .
Dekodowanie odbywało się w różnych softach (aviraw - otrzymywało się z automatu 3 kanały RGB).

Tutaj jest przepis na taką operację - ale odradzam połowa kamerek nie przeżywa ;)

http://www.astrosurf...bond/ebrawe.htm
SCT C11 + Basler ACE
0

Użytkownik jest niedostępny   hanysiak 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
  • Grupa: Moderator

Zobacz postastrokosmo, o 29 sierpień 2011 - 11:07 , powiedział:

Nie no, masakra... Kupuje C8...
"Dzięki owcom prawda wychodzi na jaw."
0

• Astro-Forum.org
Ja chyba kręciłem trochę wcześniej od Janusza, widoczny jest tranzyt księżyca - jasna kropka (cień "uciekł" około 2.30 - niestety).
Jest to materiał złożony z 9 tys klatek IRpass oraz 3 tys. klatek RBG (po 1000 klatek na kanał).
Nie wiem niestety jakie kolorki wyjdą na CRT w moim laptopie potrzebna jest kalibracja od podstaw.

Seeing około 3 nad ranem nie był specjalnie dobry - około 1/4 klatek jest pojechanych "gotowaniem" się
planetki.

W każdym razie - pomimo stosownia "szalonych" paramentów z b.wysokim gainem, krótkimi ekspozycjami
i zawrotnym tempie 100 f/ps - coś tam widać ^_^

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Untitled-1.jpg

SCT C11 + Basler ACE
+3

Udostępnij ten temat:

• (15 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5