Cieszę że powstał ten dział. Jeszcze nie mam koncepcji jak to podzielić. Jak macie jakieś sugestie to bardzo proszę.
Na starcie opiszę aplikacje na Androida - bo mam
Jestem w sumie zadowolony z urządzenia. Niestety mam chyba jeden z najsłabszych modeli na rynku - HTC Wildfire. Procesor nie powala prędkością, nie mam wsparcia 3D ale nie od tego jest ten dział.
Na początek:
Google Sky Map - http://www.google.com/mobile/skymap/

Jeżeli nasz sprzęt posiada wbudowany żyroskop i GPS, Google Sky Map pokaże gwiazdy, planety, konstelacje i wiele innych obiektów nieba. Ułatwia orientację, pokazuje gwiazdozbiory, obiekty głębokiego nieba itd. Wystarczy skierować telefon w interesujący nas rejon nieboskłonu - można zobaczyć co widać na niebie u Chińczyków
możliwości programu:
- tryb dzienny i NighVision
- możemy zdecydować jakie obiekty mają być wyświetlane: gwiazdy, gwiazdozbiory, katalog Messiera, planety, siatka RA/Dec, horyzont
- ustawienia lokalizacji: GPS lub internet (WiFi, sieć komórkowa), ustawienie ręczne lokalizacji
- możliwość konfiguracji czujnika (żyroskopu)
- "podróż w czasie" czyli jak w większości programów astronomicznych - przegląd nieba z ręcznie ustawioną datą i godziną
- galeria - najbardziej rozpoznawane obiekty ciemnego nieba + planety układu słonecznego
pracuje z wszystkimi telefonami z systemem Android 1.6 lub wyższej
Jak to się zachowuje w terenie?
Mam trochę doświadczenia z tym programem bo od niego zaczynałem moje pierwsze obserwacje i poszukiwanie obiektów na niebie
Po uruchomieniu GPS`a i programu chwilę musi potrwać zanim GPS zsynchronizuje się z satelitami - to już specyfika samego telefonu. Jeżeli nie używaliśmy GPS`a od dawna trwa to trochę dłużej.
Sama aplikacja działa bardzo dobrze. Nie "muli", czułość - w moim odczuciu jest "nadsterowny". Ale to moje ustawienie - po prostu tak mi się lepiej na tym pracuje. Zawsze można zmienić w ustawieniach czułości żyroskopu.
Bateria - można spokojnie korzystać przez kilka godzin. Program zachowuje się tak, że po chwili bezczynności wygasza ekran. Można go trzymać w kieszeni aby za 30 minut ponownie skorzystać z mapy. Jedyny mankament jaki mi doskwiera to taki że program po "obudzeniu" nie wie w jaką stronę nieba patrzymy. Tam gdzie N pokazywał S. Teraz już wiem że pozycja w jakiej trzymam telefon ma znaczenie. U mnie jest tak, że działa poprawnie w pozycji skierowanej na nieboskłon z menu telefonu po mojej prawej stronie. Być może w innych telefonach nie ma tego problemu.
Użytkownik _Spirit_ edytował ten post 11 lipiec 2011 - 04:09
Zaloguj się

Do góry